Dodaj do ulubionych

Prowizja pośredników

08.02.07, 12:57
Nie to, żebym chciała znać wysokość zarobków smile Ale może, któryś z obcenych na forum doradców odpowie - czy wynagrodzenie pośrednika jest liczone "od sztuki", czyli za klienta, czy może jest uzależnione od paranetrów kredytu?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • doradca_finansowy2 Re: Prowizja pośredników 08.02.07, 15:42
      Witam,
      prawda, w niektórych firmach "takie informacje raczej nie są do publikowania".
      Na szczęście są firmy, które swoim doradcom oferują jednakową prowizję bez
      znaczenia, który bank zostanie wybrany przez doradcę. Jest to, moim zdaniem,
      niezwykle istotne, jeżeli mówimy o niezależnym doradztwie finansowym - jedyne
      kryterium wyboru - korzyść dla klienta, proste smile
      Pozdrawiam.
      • diabla Re: Prowizja pośredników 08.02.07, 18:09
        doradca_finansowy2 napisał:

> są firmy, które swoim doradcom oferują jednakową prowizję

Dziękuję za tę wypowiedź. Przywraca mi ona wiarę w dobrą wolę przynajmniej części doradców.
        Bo generalnie nie wierzę w nią, jeśli tzw. doradca proponuje mi kredyt droższy, pomimo, że w ofercie danej firmy jest współpraca z bankiem, w którym mogę uzyskać lepsze warunki. I jak tu mówić o "doradcy", skoro celem jest niekoniecznie dobro klienta a jak najwyższa prowizja. Zatem w większości przypadków powinniśmy mówić nie "doradca", lecz przedstawiciel handlowy.
        Pozdrawiam.
    • aleksandra.tumilowicz Re: Prowizja pośredników 09.02.07, 09:58
      Pracownicy Expandera są wynagradzanie w zalezności od poziomu wykonania planu a
      nie oferty banku
      • arfer Re: Prowizja pośredników 12.02.07, 01:02
        Ale banki płacą Expanderowi bardzo różnie i smile niektóre banki są bardziej
        lubiane niż inne, częściej znajdują sie w ofertach kredytowych itd. smile Mam
        dobrego znajomego, który miał okazję być mężem Waszej regionalnej, więc smile sporo
        ciekawych historii znam.

Faktem jest, że część banków brokerom płaci mniej, część wiecej, natomiast
        zupełni inaczej wygląda kwestia, czy przekłada się to na naciski na doradców,
        różnice w wynagrodzeniu itd. Tu bywa bardzo różnie.
        • g-ania24 Re: Prowizja pośredników 12.02.07, 20:18
          no i nie zapominajmy, że różni brokerzy są różnie kapitałowo z różnymi bankami
          powiązani smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka