01.03.07, 12:44
bardzo prosze napiszcie co moze byc napisane w BIK? Dajmy na to, ze kredyty
zawsze były spłacane na czas, a obecne kredyty - kupienie AGD na raty, tez
spłacana terminowo, karta kredytowa wydana kiedys przez jakis bank-nigdy nie
wykorzystana.... Czy BIK to tylko lista niesolidnych klientów?
Obserwuj wątek
    • boguszewski1 Re: BIK... 01.03.07, 12:51
      wszystkich klientów
      Pozdrawiam
      • jarzeebina Re: BIK... 01.03.07, 12:58
        sama nazwa Biuro informacji kredytowej, wszystkich tych którzy brali kredyty i
        spłacali bądź nie.
    • wieslaw.tomczyk Re: BIK... 01.03.07, 13:04
      a213 napisała:

> bardzo prosze napiszcie co moze byc napisane w BIK? Dajmy na to, ze kredyty
      > zawsze były spłacane na czas, a obecne kredyty - kupienie AGD na raty, tez
      > spłacana terminowo, karta kredytowa wydana kiedys przez jakis bank-nigdy nie
      > wykorzystana.... Czy BIK to tylko lista niesolidnych klientów?

to baza wszelkich ruchów kredytowych jakie poczyniłeś. Jeśli dobre to masz
      wystawioną wizytówkę dla banków i jesteś dla nich wiarygodny, jeżeli nie to
      podane są tam opóźnienia i tu juz nie jest się klientem zaufanym...
    • urszulaw4 Re: BIK... 02.03.07, 10:58
      Raport z BIK-u jest podzielony na 2 części, 1 to zapytania jakie wpłynęły do
      nich od banków, dających raty, karty itd. oraz 2 gdzie są informacje na temat
      otwartych rachunków kredytowych , ale tu mieszczą się ROR-y, debety, prawdziwe
      kredyty, raty, karty itp.
    • grodek75 Re: BIK... 03.03.07, 09:52
      Przyjęło się uważać, że BIK to tylko informacje o niesolidnych klientach. Nie
      jest to do końca prawda. Wrzucane są tam ogólne informacje o zaciągniętych
      kredytach (nie wszystkich, gdyż nie wszystkie banki współpracują z BIK-iem).
      Tak więc może się tam znaleźć zarówno "negatyw" jak i "pozytyw". Tak czy owak
      warto przed złożeniem wniosku o kredyt sprawdzić swoje "konto" w BIK-u. Ja
      miałem sytuację, w której przy kilku bardzo przydatnych "pozytywach" znalazł
      się jeden bardzo "wredny negatyw". Było to zadłużenie w wysokości 3,50 PLN
      pozostałe po zamknięciu karty kredytowej. Wynikło ono z odsetek, o których
      nawet nie wiedziałem, bank również je "olał" i nie wzywał mnie do zapłaty, co
      nie przeszkodziło mu we wrzuceniu mnie (podobno automatycznie) do BIK-u. I to z
      najgorszym z możliwych komentarzem, czyli dług przeterminowany dłużej niż 6
      miesięcy. Oczywiście wszystko dało się odkręcić, ale zajęło to ponad miesiąc
      (bo raz na miesiąc jest aktualizowana baza BIK) i kosztowało mnie mnóstwo
      straconego czasu i nerwów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka