Dodaj do ulubionych

Lukas -opinie

05.06.07, 23:01
Wpadla mi dzis w rece oferta Lukas-a.Ktos z Was moze miał styczność z ich
ofertą i możemi przyblizyc + i -! Z gory dziękuję i pozdrawiam

Zastanaiwam sie nad ofertami : Nordea,Fortis,Lukas, mbank no i Millennium ( w
toku)
Obserwuj wątek
    • arfer Re: Lukas -opinie 05.06.07, 23:49
      Jeśli masz trochę cierpliwości i dystansu, Lukas może być ciekawą ofertą. Tyle,
      że nadal jest to bank bardziej na pralkę czy żelazko, niż kredytowanie domu bądź
      mieszkania.

Jeśli szukasz niskich kosztów poczatkowych - możesz wybrać program 3x0 - brak
      prowizji, kosztów wyceny oraz marży w I roku. Do tego nieco zaniżony WIBOR -
      dziś na poziomie 4,14 %.

Drugi wariant pozwala na znaczne zmniejszenie kosztów kredytu w dłuższym czasie
      - masz możliwość dobrania dodatkowych produktów banku np. konto, limit ROR,
      karta kredytowa, oszczędności, pożyczka gotówkowa - każdy z tych produktów
      obniża marżę dla hipoteki o 0,2 %, z tym, że minimalna marża nie może być niższa
      niż 0,50 % (co i tak jest świetną ofertą, zwłaszcza, jeśli np. kredytujesz 100
      %, a kwota kredytu raczej nie pozwala na negocjowanie warunków w innych bankach).

Bezpłatne przewalutowania (od II mają także ofertę CHF), wcześniejsza spłata do
      10 tys. zł 1x bezpłatna, w innym przypadku 1 % (bądź w 3x0 - 2 % w ciągu
      pierwszych 5 lat - i całkowitej przedterminowej spłaty).
    • fortis_hipoteka Re: Lukas -opinie 06.06.07, 09:23
      Dla mnie osobiście:
      Lukas = pralka i TV na raty - dziękuję smile

Ale spotkałem już 1 zadowoloną osobę, a to już coś...
    • marb2002 Re: Lukas -opinie 06.06.07, 10:17
      Tak jak napisał Arfer - jeśli masz dużo cierplowości (i dużo czasu), to bank
      wydaje się ok. Ja właśnie biorę u nich kredyt... niestety sprawa wlecze się
      strasznie.

Ja korzystam z promocji "Sam zdecyduj, ile zapłacisz" i mam marżę obniżoną do
      0,51% na cały okres kredytowania. Musisz wybrać 5 produktów ale po 3-ech latach
      możesz już z nich zrezygnować.
      • arfer Re: Lukas -opinie 06.06.07, 16:07
        Po 5 latach wink

Sprawdź, bo jeśli wycofasz się przed terminem, to bank automatycznie podwyższy
        Ci marżę. Plusik z kolei za to, że w trakcie obowiązywania owego okresu możesz
        zmieniać promocyjne produkty - ważne, by ilość punktów uprawniających do zniżek
        była taka sama.
        • fortis_hipoteka Re: Lukas -opinie 06.06.07, 19:44
          To się dopiero nazywa sprzedaż pakietowa big_grin
        • marb2002 Re: Lukas -opinie 06.06.07, 20:57
          Tak, masz rację, po 5-ciu latach. Pomyłka.
    • mkola16 Re: Lukas -opinie 08.06.07, 18:18
      Ja bym unikał Lukasa - brałem w lutym kredyt mieszkaniowy i ponieważ miałem
      Lukasie konto stwierdziłem, że wezmę tam kredyt. Warunki miały być super jednak
      kredyt 3x0% okazał się całkiem intratny dla Lukasa (ubezpieczenie nieruchomości
      której jeszcze nie ma+ubezpieczenie na życie+weksle) do tego jeszcze
      niekompetentna obsługa i te formularze w których jesteś kompletnie
      inwigilowany.
      Naszczęście złożyłem wniosek równolegle Nordei - na początku wyglądało to
      gorzej - ale w Lukasie opłaty ukrywali do ostatniej chwili i jakby nie Nordea
      to bym się przejechał na tym kredycie.
      Teraz nie mam ani konta ani kredytu w LB przeniosłem wszystko do Nordei.
      Luaksa omijam z daleka i odradzam wszystkim!
      pozdrawiam
      Mkola16
      • arfer Re: Lukas -opinie 09.06.07, 19:40
        Wiesz, nie ma co porównywać standardów obsługi - grupy docelowe obu banków są
        drastycznie różne.

Trafiłeś w Lukasie na niekompetentnego doradcę (o innych tam niełatwo), co do
        zabezpieczeń - kilka innych banków także np. przy budowie wymaga od wyplaty I
        transzy zabezpieczenia kredytu w budowie na 100% , choć z logiką nie ma to wiele
        wspólnego. Weksli już w większości banków nie ma, ubezpieczenie na życie Lukas
        wymusza m.in. w sytuacji, gdy jest jeden kredytobiorca z dochodem.
        • dr74 Re: Lukas -opinie 11.06.07, 21:26
          cyt: "ubezpieczenie na życie Lukas wymusza m.in. w sytuacji, gdy jest jeden
          kredytobiorca z dochodem"

albo gdy rata kredytu przekracza mczny dochód jednego z kredytobiorców (przy
          kredycie małżeńskim)
          • arfer Re: Lukas -opinie 14.06.07, 03:01
            No i jeszzce w przypadku różnicy 70:30 % w dochodach kredytobiorców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka