robdab001 05.06.07, 23:01 Wpadla mi dzis w rece oferta Lukas-a.Ktos z Was moze miał styczność z ich ofertą i możemi przyblizyc + i -! Z gory dziękuję i pozdrawiam Zastanaiwam sie nad ofertami : Nordea,Fortis,Lukas, mbank no i Millennium ( w toku) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arfer Re: Lukas -opinie 05.06.07, 23:49 Jeśli masz trochę cierpliwości i dystansu, Lukas może być ciekawą ofertą. Tyle, że nadal jest to bank bardziej na pralkę czy żelazko, niż kredytowanie domu bądź mieszkania. Jeśli szukasz niskich kosztów poczatkowych - możesz wybrać program 3x0 - brak prowizji, kosztów wyceny oraz marży w I roku. Do tego nieco zaniżony WIBOR - dziś na poziomie 4,14 %. Drugi wariant pozwala na znaczne zmniejszenie kosztów kredytu w dłuższym czasie - masz możliwość dobrania dodatkowych produktów banku np. konto, limit ROR, karta kredytowa, oszczędności, pożyczka gotówkowa - każdy z tych produktów obniża marżę dla hipoteki o 0,2 %, z tym, że minimalna marża nie może być niższa niż 0,50 % (co i tak jest świetną ofertą, zwłaszcza, jeśli np. kredytujesz 100 %, a kwota kredytu raczej nie pozwala na negocjowanie warunków w innych bankach). Bezpłatne przewalutowania (od II mają także ofertę CHF), wcześniejsza spłata do 10 tys. zł 1x bezpłatna, w innym przypadku 1 % (bądź w 3x0 - 2 % w ciągu pierwszych 5 lat - i całkowitej przedterminowej spłaty). Odpowiedz Link
fortis_hipoteka Re: Lukas -opinie 06.06.07, 09:23 Dla mnie osobiście: Lukas = pralka i TV na raty - dziękuję Ale spotkałem już 1 zadowoloną osobę, a to już coś... Odpowiedz Link
marb2002 Re: Lukas -opinie 06.06.07, 10:17 Tak jak napisał Arfer - jeśli masz dużo cierplowości (i dużo czasu), to bank wydaje się ok. Ja właśnie biorę u nich kredyt... niestety sprawa wlecze się strasznie. Ja korzystam z promocji "Sam zdecyduj, ile zapłacisz" i mam marżę obniżoną do 0,51% na cały okres kredytowania. Musisz wybrać 5 produktów ale po 3-ech latach możesz już z nich zrezygnować. Odpowiedz Link
arfer Re: Lukas -opinie 06.06.07, 16:07 Po 5 latach Sprawdź, bo jeśli wycofasz się przed terminem, to bank automatycznie podwyższy Ci marżę. Plusik z kolei za to, że w trakcie obowiązywania owego okresu możesz zmieniać promocyjne produkty - ważne, by ilość punktów uprawniających do zniżek była taka sama. Odpowiedz Link
fortis_hipoteka Re: Lukas -opinie 06.06.07, 19:44 To się dopiero nazywa sprzedaż pakietowa Odpowiedz Link
mkola16 Re: Lukas -opinie 08.06.07, 18:18 Ja bym unikał Lukasa - brałem w lutym kredyt mieszkaniowy i ponieważ miałem Lukasie konto stwierdziłem, że wezmę tam kredyt. Warunki miały być super jednak kredyt 3x0% okazał się całkiem intratny dla Lukasa (ubezpieczenie nieruchomości której jeszcze nie ma+ubezpieczenie na życie+weksle) do tego jeszcze niekompetentna obsługa i te formularze w których jesteś kompletnie inwigilowany. Naszczęście złożyłem wniosek równolegle Nordei - na początku wyglądało to gorzej - ale w Lukasie opłaty ukrywali do ostatniej chwili i jakby nie Nordea to bym się przejechał na tym kredycie. Teraz nie mam ani konta ani kredytu w LB przeniosłem wszystko do Nordei. Luaksa omijam z daleka i odradzam wszystkim! pozdrawiam Mkola16 Odpowiedz Link
arfer Re: Lukas -opinie 09.06.07, 19:40 Wiesz, nie ma co porównywać standardów obsługi - grupy docelowe obu banków są drastycznie różne. Trafiłeś w Lukasie na niekompetentnego doradcę (o innych tam niełatwo), co do zabezpieczeń - kilka innych banków także np. przy budowie wymaga od wyplaty I transzy zabezpieczenia kredytu w budowie na 100% , choć z logiką nie ma to wiele wspólnego. Weksli już w większości banków nie ma, ubezpieczenie na życie Lukas wymusza m.in. w sytuacji, gdy jest jeden kredytobiorca z dochodem. Odpowiedz Link
dr74 Re: Lukas -opinie 11.06.07, 21:26 cyt: "ubezpieczenie na życie Lukas wymusza m.in. w sytuacji, gdy jest jeden kredytobiorca z dochodem" albo gdy rata kredytu przekracza mczny dochód jednego z kredytobiorców (przy kredycie małżeńskim) Odpowiedz Link
arfer Re: Lukas -opinie 14.06.07, 03:01 No i jeszzce w przypadku różnicy 70:30 % w dochodach kredytobiorców. Odpowiedz Link