Dodaj do ulubionych

trzeci dom

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 22:04
Zastanawiam się nad położeniem Urana i Plutona w III domu (Lew-Panna). Jako
dom kontaktów, krótkich podróży, takie położenie "najciężych" w sumie planet
chyba nie jest korzystne?. Dodatkowo Pluton w twardej kwadraturze do
Księżyca....Gubię się.... Może ktoś spróbuje zinterpretować? (Księżyc-
Bliźnięta).
Obserwuj wątek
    • bawolek Re: trzeci dom 12.08.04, 22:33
      jesłi można pozwolę sobie dołaćzyć ise do tego pytania:
      co daje jowisz w trzecim domu w znaku skorpiona (opozycja do saturan) oraz
      neptun w znaku strzelca?
    • pantomass Re: trzeci dom 13.08.04, 01:43
      Słuchajcie, wyluzujcie się, bo w horoskopie nie koniecznie musi być tak, że
      wszystko musi coś znaczyć. Najważniejsze jest zadawanie konkretnych pytań, a
      nie teoretyczne dywagacje na temat tego, co oznacza to, czy tamto. W horoskopii
      chodzi o znalezienie jednego głównego wątku, jakiejś jednej przewodniej nuty,
      jakiegoś elementu. Ot, tak właśnie myślę.

Zacznijcie od konkretnych pytań, to jest naprawdę bardzo dobra rada. Róbcie tak:

1. Konkretne pytanie
      2. Przyporządkowanie pytania do sygnifikatora astrologicznego (dom lub planeta)
      3. Sprawdzanie co się z tym sygnifikatorem dzieje.

Polecam, naprawdę działa...
      • allexa Re: trzeci dom 13.08.04, 11:12
        witaj pantomassie! Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy , czytam wszystkie Twoje
        posty + bloog):). Ale do rzeczy....Jestem w powijakach, a wyrywam się jak koń
        do cukru;). Jeśli możesz, pociągnij wątek, ja postaram się rozwinąć potem dalej
        tę nić, bo naprawdę nie wiem od czego zacząć...Nie usprawiedliwia mnie nawet
        Mars w Rybach, chociaż czuję, że czasami nieźle mąci mnie.....baranicy;).
        Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na wskazanie szlaku:)).
        • pantomass Re: do Allexy 13.08.04, 16:21
          Dziękuję za słowa uznania, nie ukrywam, że jestem łasy na takie komplementy :-)
          No, ale wracajmy do Twojego problemu.

Zacznij od pytania: kim jestem i jak mnie postrzegają?

Teraz trzeba przyporządkować do tego pytania sygnifikacje astrologiczne. Z
          pewnością będzie to Ascendent, planety blisko Ascendentu i w I domu. W tym
          momencie warto zwrócić rónież uwagę na położenie Słońca i Księżyca. To
          oczywiście tak z grubsza. Zostaw więc sobie te trzy elementy i postaraj się coś
          na ten temat napisać. Zwróć również uwagę na aspekt jaki tworzy Słońce i
          Księżyc między sobą.

To tak na początek. Myślę, że interpretacji rzeczą najważniejszą jest
          znalezienie jakiejś dominanty horoskopu, na której oprze się dalsza
          interpretacja. Te ww. elementy sa naprawdę ważne i warto zastanowić się
          najpierw nad nimi. Potem poszukamy dalej.

Są również tacy, którzy zaczynają od rozpoznania ogólnego położenia planet
          żywiołach i jakościach. Można to zrobić tak, że każdej planetcie oraz
          Ascendentowi i Medium Coeli, przyporządkujesz 1 punkt. No, można również zrobić
          tak, że Ascendent, Słońce i Księżyc, jako że są szczególnie ważne dostaną dwa
          punkty. I teraz zobaczyć jak to się wszystko układa w żywiołach: ogień,
          powietrze, ziemia i woda; oraz jakościach: kardynalna, stała i zmienna. Dzięki
          temu będziesz mogła dowiedzieć się, jaki jest główny rys Twojego charakteru.
          Zaznaczę również w tym miejscu, że niekoniecznie tutaj musi Ci coś wyjś
          znaczącego, bo rozkład może być bardzo wyrównany. A nam nie chodzi o to, żeby
          mówić o Twoich podobieństawch z innymi, tylko o różnicach, jakie występują.

Mam nadzieję, że wszystko jasne. Polecam Ci więc zacząć od Ascendentu, Słońca i
          Księżyca. Postaraj się z ich położenia wyciągnąć największą ilości informacji.

Pozdrawiam
          Pantomas
          • allexa Re: do Pantomassa:) 13.08.04, 23:34
            Rozbroiłeś mnie swoją szczerością:)...., w końcu chyba każdy oczekuje słów
            uznania, ale tylko nieliczni przyznają otwarcie ile sprawia im to radości.
            A pokłon dla Twojej szerokiej wiedzy jak najbardziej szczery i...głęboki:))!
            Dziękuję za cenną wskazówkę, bo przy moim chaotycznym rzucaniu się na
            kosmogram, Twoje uwagi są jak pociągnięcie za uzdę - uczą dyscypliny i logiki w
            myśl zasady: po nitce do kłębka. Teraz wydaje mi się to takie oczywiste -
            trzeba skupić się na wyłapywaniu różnic a nie podobieństw i nie martwić się na
            zapas Uranem czy....innym Plutonem:)). Rozgryzę to powoli, choć nie ukrywam, że
            będę miała napewno sporo pytań ale okraszonych.......komplementami;):-).
            Pozdrawiam -A.
            • pantomass Re: do Allexy 14.08.04, 00:56
              allexa napisała:
              > będę miała napewno sporo pytań ale okraszonych.......komplementami;):-).

Zapraszam. Jak mnie tu nie będzie, to możesz mnie znaleźć w Astrolabium

Pozdro
              Panto
    • agrentowy4321 Re: trzeci dom 08.03.23, 22:34
      Myśle, że to ciekawe.
    • irona.sonata Re: trzeci dom 29.04.23, 12:13
      Hmm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka