Dodaj do ulubionych

astrologia

26.08.02, 10:59
Proszę mi powiedzieć jak można odczytać w horoskopie, że ktoś ma
predyspozycje do bycia dobrym astrologiem.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kol5 Re: astrologia 26.08.02, 13:00
      I jeszcze jakby mogła Pani słówko o planetach w retrogradacji.
    • kol5 Re: astrologia 27.08.02, 21:37
      ponawiam prosbe o odpowiedz
      • amaunet Re: astrologia 28.08.02, 08:11
        Hej!

Odpowiedzi nie dostaniesz na swoje pytanie, bo wróżki nie mają zielonego
        pojęcia o profesjonalnej astrologii. Trzeba zadawać proste (czyt. banalne)
        pytania, typu: "czy byk pasuje do barana?"

Napisz do mnie, jeżeli interesujesz się astrologią. Może dowiem się czegoś
        ciekawego od Ciebie. Bo tutaj na pewno moja wiedza nie poszerzy się...

Pozdrawiam,
        Karolina amaunet@wp.pl
        • kol5 Re: astrologia 28.08.02, 08:57
          Do amaunet
          Sądzę, że jakieś tam pojęcie mają. Poczytaj sobie wątek o punkcie szczęścia.
          Mnie astrologia fascynuje, ale dopiero zamierzam ja poznac. Stad moje pytanie.
          A nie zamierzam zajmowac sie czyms do czego Kosmos talentu nie dal, poniewaz
          szybko sie do tego zniechece. Na razie kosmogram odczytuje intuicyjnie, np.
          koniunkcja jowisza do wenus - jak bedziesz piekna to bedziesz bogata i
          odwrotnie - smieszne, prawda*. Ale gdy w tym przypadku jowisz jest w
          retrogradacji, to co sie dzieje.
          To byla zabawa, jesli gwizdy powiedza,ze sie nadaje, podejde do tematu
          empirycznie.
          Pozdrawiam
      • iza.podlaska Re: astrologia 28.08.02, 17:06
        Witam,
        zadała Pani kilka pytań, spróbuję więc po kolei na nie odpowiedzieć.

Nie ma jednej wskazówki, apsektu, planety itp. która daje predyzpozycje do
        bycia astrologiem. Trzeba starannie przeanalizowaći zinterpretować cały
        horoskop, aby odpowiedziećna to pytanie w przypadku konkretnej oosby. Ogólnie o
        predyspozycjach do ezoteryki świadczą aspekty świateł (Słońca i Kiężca) z
        planetą Saturn i z planetami pololeniowymi - Uranem, Neptunem i Plutonem. Uran
        jest uważany za planetę astrologii.

O planetach w retrogradacji można pisac bardzo dużo. Ogólna zasada jest taka,
        że trudno jest realizować energię tych planet i trzeba nad tym popracować, aby
        świadomie z niej korzystać. Planety osobiste w retogradacji oznaczają, że jakaś
        aktywnośc życiowa z nimi związana (uczenie się, uprawianie sportów, związki
        uczuciowe, seks itp.) jest dla nas mniej ważna. Na szczęście Wenus. Merkury i
        Mars w ciągu życia (w progresjach) wychodzą z retrogradacji i wtedy można
        poczuć różnicę - nagle odkrywamy nowe hobby, zapisujemy na studia czy wreszcie
        się zakochujemy. Jeśli ktoś ma planety społeczne czy pokoleniowe w
        retrogradacji, może się czuć trochę na uboczu wśród rówieśników, nie nadążać za
        modą lub mieć zupełnie inne upodobania estetyczne. Jowisz w retrogradacji może
        oznaczać, że sposób poznawania systemów filkozoficznych czy religinych będzie u
        danej osoby głębszy, a kierunki poszukiwań inne niż u rówieśników. Może też
        oznaczać, że sposób zarabiania pieniędzy będzie odstawał od zawodów i
        aktywności charakterystycznych dla pokolenia, w którym się dana oosba urodziła.
        Ale te wskazówki interpretacyjne sa ogólne, należy bowiem zawsze zinterpretować
        domifikację planety w retrogradacji, jej relacje z innym planetami itp. Bardzo
        trafnie pisze o tych zagadnieniach Tracy Marks w "Sztuka interpretacji
        kosmogramu", wyd. Ravi, Łódź 1995.

Planeta uszkodzona to taka planeta, która odbiera trudne lub wręcz negatywne
        aspekty (kwadratura, opozycja, kwinkunks, koniunkcja) z planetami od niej
        silniejszymi i uważanymi za szkodliwe (maleficzne) - np. z Marsem, Saturnem,
        Plutonem. Planeta jest uszkodzona, ponieważ człowiek nie jest w stanie w pełni
        wyrażać jej energii. Nie wiem skąd wzięła Pani rozróżnienie na planetę
        uszkodzoną i osłabioną. Moim zdaniem to to samo, ale różne sę tłumaczenia i
        terminologie.
        Pani rozumowanie Podwodnego jest jak najbardziej prawidłowe. Jest takie
        przekonanie w kulturach wschodu, że człowiek doskonali się duchowo, żeby
        uwolnić się od wpływu planet. Im więcej pracuje, tym mniej szkód i zamieszania
        przynoszą mu w życiu kolejne tranzyty planet. A Podwodnego można czytac na
        wiele sposobów, jest to jednak astrologia wyższych energii duchowych i jeśli
        nie przepracuje sie i nie pozna astrologii najpierw na poziomie zwykłym,
        materialnym, to podwodny może troche pomieszać w głowie.

Pozdrawiam serdecznie

Iza Podlaska
    • kol5 Re: astrologia 28.08.02, 11:27
      Jeszcze jedno pytanie.
      Kiedy planetę uważa się za uszkodzoną a kiedy za osłabioną?
    • kol5 Re: astrologia 28.08.02, 12:01
      Podwodnyj pisze o "przerabianiu" planet. Chciałabym poznać Pani opinię na ten
      temat. On nie tłumaczy dosłownie co znaczy ten termin, ale czy moje
      rozumowanie: znosić z odwagą i cierpliwością to co daje życie, a uszkodzona
      planeta zabłyśnie dając tobie co może najlepszego - ma sens?
      Tylko, że człowiek nauczony doświadczeniem, że np. przy uszkodzonej wenus, nie
      ma szczęścia w miłości, może nie dostrzec, że tym razem dostaje od życia
      prezent.
      Co Pani na to?
    • kol5 Re: astrologia 29.08.02, 18:02
      Jeszcze jedno pytanie.
      Czy gdybym podała swoje dane, zechciałaby Pani sprawdzić, czy gwiazdy
      obdarzyły mnie talentem astrologicznym?
      • iza.podlaska Re: astrologia 30.08.02, 11:11
        Proszę podać swoje dane (data, godzina i miejsce urodzenia). Opowiedzi będę
        mogła udzilieć dopiero na początku przyszłego tygodnia, bo rozstaję się na
        kilka dni z życiem miejskim.

Pozdrawiam serdecznie

Iza Podlaska
    • kol5 Re: astrologia 30.08.02, 11:32
      Bardzo fascynuje mnie astrologia. Lecz, jeśli okaże się że nie mam do tego
      wyjątkowego daru, odpuszczę sobie. W tym przypadku poprosiłabym o podanie
      talentu, który warto w moim przypadku rozwijać, jeśli mogę o to
      poprosić.02.09.61, g.14.15, Kołobrzeg

Bardzo dziękuję i pozdrawiam
    • kol5 Re: astrologia 03.09.02, 18:51
      Pani Izo przypadkiem zauważyłam, że jest Pani na forum. Przypominam się.
      • iza.podlaska Re: astrologia 05.09.02, 15:17
        Według mnie ma Pani duże szanse zostac bardzo dobrym astrologiem, ponieważ ma
        Pani bardzo silny IX dom horoskopu - odpowiadający za nauki wyższe, dociekania
        filozoficzne itp. - a posadowione w nim Słońce jest w koniunkcji z Plutonem,
        czyli planetą odpowiadającą za poszukiwani prawdy i uktytych praw rządzących
        światem. Księżyc w Bliźniętach zapewnia Pani ciekawośc swiata i ludzi oraz
        łatwość w nawiązywaniu kontaktów. Ma Pani jeszcze bardzo ciekawy i rzadko
        spotykany układ planet - planetę Saturn w koniunkcji z Jowiszem, a one obie
        łączą się w trygonie z planetą Merkury. To apsekt który odpowiada za metodyczne
        i odkrywcze myślenie, ktore będzie miało wagę nie tylko dla Pani, ale i dla
        innych. Do tego ma Pani dużą zdolnośc pisania rzeczy niebanalnych, ważnych i
        ciekawych.

Pozdrawiam serdecznie i zyczę fascynującej nauki astrologii

Iza Podlaska
        • kol5 Re: astrologia 05.09.02, 16:22
          Rozjaśniła mi Pani i serce i twarz.
          Mam już sporo lat, a dopiero teraz poczułam, że czas najwyższy zrobić coś
          wyjątkowego.
          Uczę się całe życie, ale cały czas miałam gdzieś głęboko przeświadczenie, że
          to jeszcze nie to. Stoję przed trudnymi wyborami, i w końcu wierzę, że tym
          razem znajdę to czego szukałam.
          Piszę wiersze o miłości /i nie tylko/ językiem prokuratora. Nie chcą tego. Ale
          cóż, lubię to robić.

Pozdrawiam, dziękuję za odpowiedź i życzę wszystkiego dobrego.
    • jasno-ciemno Re: astrologia 20.06.13, 10:02
      Zapraszam na nowy cykl wykładów Okiem Astrologa

Początek: 21.06.

Jak pies z kotem

Czyli o współczesnym partnerstwie słów kilka
      Zmiana paradygmatu kobiecości i męskości
      Astrologiczne spojrzenie na relacje XXI wieku

21.06.
      godz. 18.00 – 20.00
      Wykład prowadzi Ewa Kornafel
      Cena: 20 zł

AstroVita