bogatka1 19.06.07, 06:05 W Dolniku mieszkała bileterka kina w Międzylesiu, jej mężem był leśniczy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sibeliuss Re: Dolnik 26.07.07, 22:54 bogatka1 napisała: > W Dolniku mieszkała bileterka kina w Międzylesiu, jej mężem był leśniczy. Mieli dzieci? Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Dolnik - do Sibeliussa 27.07.07, 10:09 Tak dobrze nie znałam tego małżeństwa. Nie jestem już teraz pewna, czy nazywali się Zaręba, czy jakoś podobnie. Czy mieli dzieci? Chyba nie. Jak widzisz, Sibeliussie, moja pamięć o Międzylesiu i okolicach jest śladowa, można powiedzieć, że to poślad w końcu. Dlatego założyłam to forum, żeby ludzie związani w jakiś sposób z tymi okolicami dopisywali własne przemyślenia. Odpowiedz Link
gerda11 Re: Dolnik 18.08.07, 17:05 mapy.eholiday.pl/mapa-dolnik-krajenka-zlotow.html Dolnik Pierwsze wzmianki o Dolniku pochodzą z XIX wieku. Początkowo istniał tu młyn o nazwie Molendium Nadolnik. Do 1871 r. właścicielem wsi był Andrzej Goetzendorf-Grabowski. Po jego śmierci, wdowa po nim Maria z Nikolewskich wyszła za Witolda Łubieńskiego herbu Pomian, który tym sposobem wszedł w posiadanie Dolnika i Paruszki. W 1886 r. oba majątki kupił rząd pruski i rozparcelował pomiędzy niemieckich kolonistów. Do czasów II wojny światowej w Dolniku przeważała ludność niemiecka, rodzin polskich było niewiele. Miejscowość leży przy trasie Piła – Krajenka, przez drogę sąsiaduje z Paruszką. Większość posesji usytuowanych jest przy bocznej drodze do Głubczyna. Mieszka tu ok. 160 osób, są 32 zagrody. Kiedyś Dolnik żył wyłącznie z rolnictwa. Istniały tu indywidualne gospodarstwa i Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna, która w latach 70 i 80 minionego wieku zatrudniała nawet setkę ludzi. Spółdzielnia funkcjonuje i dzisiaj, ale z Dolnika nikt w niej już nie pracuje. Z ,,indywidualnych” pozostały zaś tylko trzy gospodarstwa. W centrum wsi wznosi się nowoczesna stacja paliw. Przed Dolnikiem rysują się być może ciekawe perspektywy, bowiem coraz więcej osób interesuje się tymi stronami, a wystawiane na sprzedaż zagrody i działki szybko znajdują nabywców. Wieś posiada bowiem niezaprzeczalne atuty – dobre położenie i piękne otoczenie. Uroku dodają zdrowe lasy i rzeka Głomia, nad którą widać resztki starego młyna. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Dolnik 09.11.08, 16:57 Cytuję z poprzedniego postu: "Miejscowość leży przy trasie Piła – Krajenka, przez drogę sąsiaduje z Paruszką. Większość posesji usytuowanych jest przy bocznej drodze do Głubczyna." - ale to inny Dolnik, nie opis Dolnika koło Międzylesia. Odpowiedz Link