Dodaj do ulubionych

Stoly MUSZA sie uginac

27.01.10, 09:02
Jak podchodzicie do przygotowania imprezy?
Zalezy Wam na jakiejs nowosci na stole,czy raczej obojetnie co,byle duzo.Czy
sposob podania do stolu,dekoracja stolu jest dla Was wazna?
Czy liczy sie goscinnosc i ilosc potraw?

No i jak w ogole przygotowujecie sie do urzadzania imprezy,Jestescie dobrze
zorganizowani,czy totalny chaos? (ja jestem taka niezaprogramowana)
Obserwuj wątek
    • pani.serwusowa Re: Stoly MUSZA sie uginac 27.01.10, 11:11
      Poki co udalo mi sie robic tak, zeby za kazdym razem bylo cos innego na stole.
      Lubie imprezy tematyczne - kuchnia wloska, indyjska, wege.

Zaczynam od wymyslenia menu i listy zakupow.

Dzien wczesniej, nawet juz zasypiajac mysle o nakryciu, jakich kieliszkow uzyc,
      czy mam czyste i wyprasowane serwety. Jesli mi sie uda, to kupuje swieze kwiaty,
      w sezonie zrywam z ogrodka. Mam kilka rodzajow lampionow, swieczek, dekoracje na
      swieczniki - tez rozmyslam, ktore najlepiej beda pasowac.

O ile to mozliwe, czesc rzeczy przygotowuje dzien wczesniej. Jesli dan ma byc
      sporo, takoz ludzi - robie liste zadan, aby o niczym nie zapomniec. Skreslam z
      niejto, co juz zrobilam.

Nie uwazam, ze liczy sie ilosc potraw, ale gotuje je tak, aby nie zabraklo,
      jesli ktos bedzie mial ochote na dokladke. Prawie zawsze zostaje nam jedzenie po
      imprezach, wiec dojadamy zlubym nastepnego dnia.

Czasem gotuje zupelne nowosci, ale czesciej probuje je na naszej dwojce, aby
      potem byc spokojna, ze w dniu imprezy nie bedzie niewypalu.

Wydaje mi sie, ze jestem dobrze zorganizowana. Ja szaleje w kuchni, luby sprzata
      dom. Uwielbiam przygotowywac imprezy. smile
      • pani.serwusowa Re: Stoly MUSZA sie uginac 27.01.10, 11:13
        Zapomnialam napisac, ze pracujac w kuchni nauczylam sie tzw. multitasking. smile
        Czyli potrafie robic w kuchni 3 potrawy na raz. Kolezanki czasami pytaja sie,
        czy spedzilam w kuchni 8 godzin. A ja spedzam 3-4, a reszte mam dla siebie. smile
        Chyba wlasnie dlatego, ze robie kilka rzeczy na raz.
        • beata19735 Re: Stoly MUSZA sie uginac 27.01.10, 11:20
          o,to podziwiam Ciebie. Ogladasz "Perfektes Dinner"? mieszkasz w DE?
          • pani.serwusowa Re: Stoly MUSZA sie uginac 27.01.10, 11:21
            To po prostu moj zywiol. smile

Mieszkam w UK, ale o tym programie czytalam na forum.
          • beata19735 Re: Stoly MUSZA sie uginac 27.01.10, 11:22
            teraz doczytalamsmile pomylka z miejscem zamieszkania. Dziewczyny,i mezczyzni z
            DE., ogladacie "Das Perfekte Dinner"?
            • pani.serwusowa Re: Stoly MUSZA sie uginac 27.01.10, 11:25
              Jeden z moich ulubionych to "Come dine with me". Uczestnicy (4-5 osob)
              zapraszaja sie nawzajem na kolacje, 3 daniowa, dzien po dniu, a po kolacji po
              kryjomu oceniaja gospodarza w skali 1-10. Niezle jaja tam czasami sa.
              • emigrantka34 we Francji to sie nazywa 27.01.10, 18:07
                un diner presque parfait. albo jest to wersje francuska, albo jakis
                program na licencji. tez oceniaja gospodarza w skali od 1 do 10 za
                prezentacje, smak oraz atmosfere.
                Program jest dosc popularny, po wygraniu odcinka zwyciezca przechodzi
                do cwiercfinalu, polfinalu, finalu regionow a na koniec - final
                krajowy - i to jest hardcorowa jazda.
                w tym roku final odbywal sie na zywo, w kuchni hotelu Lutetia, 300 m
                od naszego domu. Mialam ochote pobiec tam i poogladac, ale poniewaz i
                tak by mnie nie wpuszczono, ogladalam na kanapie. Wygral chlopak
                gotujacay jedna dlonia (druga amputowana). Jeszcze jeden dowod na
                to, ze mozna wszystko, gdy sie bardzo chce.
                Ocenialo kilku szefow - glownie takich, co to sa znani w mediach
                przede wszystkim.
                Ogolnie lubie ten program, bo jest coraz wiecej osob w miare bieglych
                w kuchni, ale mierza mnie komentarze prowadzacego - czasami jak dla
                glupkow.
            • fettinia Re: Stoly MUSZA sie uginac 27.01.10, 11:49
              Kiedys ogladalam nalogowosmileTeraz rzadziejsmile
              A co do tematu-uginac sie nie muszasmileBardziej zalezy mi na tym,aby kazdy znalazl
              cos dla siebie-i miesozerni i wegesmile
              Lubie ladne dekoracje,swiece,serwetki.
              Kiedys jak dzieci byly male robilam rozniste potrawy dla dzieci w formie
              zwierzakow,balwankow itp-sa w mojej galerii.
              Teraz rzadko urzadzam "przyjecia" jako takie,ale jesli juz to staram sie aby
              bylo ladnie i smaczniesmileNo i aby nikt glodny nie wyszedlbig_grin
              • jacek1f o, my tez z zapalem ogladamy "Come dine.." 27.01.10, 13:12
                wersja UK jest milion razy lepsza od US - tu sie dzieje czasemsmile

U nas stoly sie nie ginaja z zasady, mamy taki "japonski" styl - i nie chodzi mi o wystroj ale o to, ze ilosc rożnorodności duża, ale w sumie nie za wiele, nie obżarstwo a przygoda.
                • pani.serwusowa Re: o, my tez z zapalem ogladamy "Come dine.." 27.01.10, 13:52
                  Nie lubie amerykanskich wersji lubianych brytyjskich programow. A wczoraj
                  skusilam sie na australijskiego Masterchefa - bida panie, bida...
                  • jacek1f Ja tez nie prepadam za US wersjami czegokolwiek, 27.01.10, 13:55
                    ale wiedz, ze w Polszcze najpier serwowano smile w kuchniatv i tvn s wlasnie USsad

A teraz na BBC leca jedna po drugiej wspanialosci z UKsmile
                    • pani.serwusowa Re: Ja tez nie prepadam za US wersjami czegokolwi 27.01.10, 14:10
                      A to nie wiedzialam.
                      • a74-7 Re: Ja tez nie prepadam za US wersjami czegokolwi 27.01.10, 15:06
                        lecom ale chyba stare programy to som big_grinD
                        • pietnacha40 Serwusowa 27.01.10, 17:36
                          jak,gdzie lub z czego się nauczyć tego gotowania multi ? Jakie są
                          zasady ? może coś napisz więcej ? Już kiedyś o tym wspominałaś.
                          • pani.serwusowa Re: Serwusowa 27.01.10, 17:58
                            Zatrudnic sie w restauracji i popracowac pod presja. wink Jak masz zamowienie dla
                            6-8 osob z jednego stolika i kazdy, albo prawie kazdy zamawia cos innego, to na
                            kuchni, gdzie nie masz osobnego kucharza do kazdego dania (to byla mala
                            restauracja, obslugiwalismy w 2, czasem 3 osoby gora 40 osob na kolacji) musisz
                            "pochytac" wszystko tak, aby te 8 dan wyszlo w jednym momencie z kuchni
                            (glownych, nie wspomne o starterach). Wiec jedziesz z tym koksem - 4 patelnie,
                            pamietajac ktory stek well done, a ktory rare, ryba w piekarniku, frytki do
                            steka, a do halibuta mlode ziemniaki i sos z szafranem itd. itp. I to po prostu
                            trzeba zrobic w krotkim czasie i wyslac do klientow. Czy w domu bym sie
                            tego nauczyla? Chyba nie, bo w domu dla gosci nie gotuje pod presja. W
                            restauracji zalapalam w kilka tygodni. Nie mialam wyjscia. wink W domu korzystam
                            wiec z tego, ze jak tu siekam cebule, to cos innego juz bulgocze, albo
                            rozgrzewam tluszcz. Widze jak gotuja niekotre moje znajome. Obieraja cebule,
                            kroja ja, wlaczaja gaz, rozgrzewaja tluszcz, wrzucaja cebule, zastanawiaja sie
                            nad kolejnym krokiem. Ja rozgrzewam tluszcz, w tym czasie szybko siekam cebule
                            zastanawiajac sie, co bede robic nastepne. Pewnie w tym czasie juz grzeje sie
                            piekarnik na ciasto, a ja zaraz bede ucierac ser. smile Z reguly u mnie chodza 3-4
                            palniki na raz, jesli przygotowuje jedzenie dla gosci. smile Strasznie sie
                            rozpisalam, ale mam nadzieje, ze wiesz o co mi chodzi. wink
                            • pietnacha40 Re: Serwusowa 27.01.10, 20:53
                              He,he,he :d połapałam.Faktycznie tak to wygląda big_grin Zauważyłam
                              jednak,ze im więcej przyjęć w domu,tym organizację mam lepszą.Tylko
                              szybkości mi brakuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka