Dodaj do ulubionych

Flaki wołowe.

22.02.10, 20:39
Słyszałam i pytam was- czy dajecie do nich kawałek wołowiny, a jak tak to jakiej? Czy może być pręga?
Jutro będę gotować na zapas. Ile innej wołowiny dodać na 7 kg. flaków.
Poradźcie i podpowiedzcie czym podkreślić ich smak.
Obserwuj wątek
    • 363636r Re: Flaki wołowe. 22.02.10, 23:11
      Żeby zrobić przyzwoite flaki musisz ugotować najpierw regularny rosół, najlepiej
      wołowy, ale z samej wołowiny kocioł rosołu na siedem kilogramów flaków kosztowna
      rzecz :0) Możesz śmiało mieszany wołowo-drobiowy. Dobrze byłoby kości wołowe
      włożyć, jakiś szponder, antrykot, coś z kury z kaczki (jeśli lubicie kaczy
      rosół). Pręgi trochę byłoby mi szkoda. Dopiero do gotowego rosołu wrzucasz
      podgotowane do miękkości i odcedzone porządnie flaki i jeszcze razem gotujesz. Z
      przypraw najważniejszy oczywiście "marjanek", gałka muszkatołowa, papryka słodka
      i ostra, pieprz świeżo mielony. Flaki lubię ogniste:0). Mięso z rosołu obieram
      od kości, kroję w paski pasujące wielkością do flaków i dorzucam do zupy. Flaki
      można zrobić czyste albo zasmażyć. Zasmażkę przyrządzam na maśle.
      • 363636r Re: Flaki wołowe. 22.02.10, 23:14
        Jeszcze jedno majeranek na sam koniec daję, kiedy już wyłączę ogień pod
        garnkiem, najlepszy wtedy daje aromat. Pieprz tak samo, świeżo mielony najlepiej.
        • tamaryszek44 Re: Flaki wołowe. 23.02.10, 21:11
          Zrobiłam z pręgą. Nogi mam w d---e i padam już ze zmęczenia bo nagotowałam na trzy dni obiadu i te flaki. Wyszły -jak to mąż powiedział- niebo w gębie i zjadła dwie miski zaraz po obiedzie. Gdzie on to zmieścił.???smilesmilesmile
          Poczytałam w necie i dałam jeszcze kolendrę i gorczycę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka