czarna9610 16.05.10, 11:26 gotuję właśnie na obiad. Jest dość zimno i przyda się tak rozgrzewająca potrawa. Przy okazji będę miała obiad na jutro Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Zupa gulaszowa 16.05.10, 11:37 U nas tez zimno i obiadowo-tradycyjnieRosol,bitki i kluchy Oraz leczo-mooze zostanie do jutra Odpowiedz Link
cynnamon Re: Zupa gulaszowa 16.05.10, 13:45 Dawno nie jadłam takie zupy, a lubię. U mnie dziś też tradycyjnie rosół, schabowe, ziemniaki, sałata, deser czekoladowy. Odpowiedz Link
iwu Re: Zupa gulaszowa 16.05.10, 14:25 A ja usiłuję zrobić coś z niczego, a właściwie wzbogacić jakoś kurczacze uda, którymi obdarowała mnie teściowa. Ona zna tylko jeden sposób przyrządzania mięsa: smażenie. A ja nie przepadam za smażonym. W związku z tym zalałam te uda pokrojonymi pomidorami z puszki z dodatkiem czosnku, pieprzu, soli, rodzynek, odrobiny miodu, cynamonu i kurkumy, wsadziłam do piekarnika i zobaczyny czy się jakoś uratują. Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Zupa gulaszowa 16.05.10, 14:36 A u nas dzis gulasz Wlasnie dlatego ze maj nas tak "rozpieszcza" ciepelkiem Dla dziewczyn z kasza gryczana a dla Pana domu z ziemniakiami (niereformowalny) Do tego ogorasy kiszone A. Odpowiedz Link
363636r Re: Zupa gulaszowa 16.05.10, 16:41 Bardzo poważam wszystko co się wiąże z gulaszem, więc zupę gulaszową też bardzo lubię. Do dzisiejszej aury pasuje jak ulał . Odpowiedz Link
jan.kran Re: Zupa gulaszowa 17.05.10, 06:45 Poproszę o przepis na zupę , u mnie pogoda jak najbardziej do takiego dania odpowiednia... Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: Zupa gulaszowa 18.05.10, 17:00 to nieśmiało podam swój mięso pokrojone w kostkę przesamżam w garnku z cebulą drobno pokrojoną i papryką.Czasami dodaję też pieczarki.W drugim garnku gotuję pokrokone w kostkę ziemniaki.JAk mięso jest miękkie,przerzucam je do gara z ziemniakami i dodaję (bardzo Was wszystkich przepraszam,ale z tym mi najlepiej smakuje) gotową ,węgierską pastę "gulasz".Są dwa rodzaje :ostra i łagodna,dodaję po połowie.Na średni garnek nawet po jednej tubce z każdej.Z tego powodu,minimalnie doprawiam mięso,bo pasta jest dosyć słona.Na koniec wlewam lane kluski. Odpowiedz Link
iwu Re: Zupa gulaszowa 18.05.10, 19:29 A jak się nie ma węgierskiej pasty "gulasz"? To jakaś papryka w proszku? Czosnek? Coś jeszcze? Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: Zupa gulaszowa 18.05.10, 22:44 tu nie doradzę,bo wszystkie wcześniejsze próby z koncentratem,przyprawami,mąkami itp. nie dawały tak dobrego rezultatu.A pasta w sklepach jest za 5,- www.sklepwegierski.pl/index.php/pasta-gulaszowa-1.html Odpowiedz Link
qubraq Re: Zupa gulaszowa 19.05.10, 19:46 Ja bardzo lubie gulasz wieprzowy i dzis "rzeźnik" powiedzial mi ze najlepszy gulasz jest z polędwiczki, czy to prawda? Odpowiedz Link
363636r Re: Zupa gulaszowa 19.05.10, 20:38 Na mój gust nie bardzo, Qubraqu. Na gulasz wolę kawałki bardziej soczyste, wymagające dłuższej obróbki, lepsze do duszenia: łopatkę, karkówkę ( co chudsze kawałki ), golonkę bez kości i skóry ( dłużej ciut trzeba dusić ), może być szynka. Polędwiczki to raczej do szybkiej obróbki - obsmażyć szybko w całości i krótko w czymś poddusić albo na kilka minut do piekarnika. Można upiec, byle króciutko, żeby nie wysuszyć dobrze jest owinąć boczkiem. Serwusowa bardzo przyjemną taka przedstawiła: zmyslywkuchni.blogspot.com/2010/05/swinka-kocha-rabarbar.html Odpowiedz Link
qubraq Re: Zupa gulaszowa 21.05.10, 17:51 Rafale, posłuchałem Ciebie i zrobiłem z karkówki ale dodałem jescze 350 gramów fileta indyczego i wyszło mi cos naprawdę smacznego Odpowiedz Link
yulkayulka Re: Zupa gulaszowa 22.05.10, 20:05 ja daję jeszcze puchę pomidorów bez skórki Odpowiedz Link