ula243 12.07.10, 14:42 ....no i jak oberwe ,to co z tym zrobic? dzem,sok...ale jak? podpowiedzcie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna9610 Re: Czarne porzeczki-trzy krzaki do oberwania mam 12.07.10, 14:53 To zależy ile ich będzie. ja z 4 krzaków zebrałam niecały kilogram. Zrobię sok Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Czarne porzeczki-trzy krzaki do oberwania mam 12.07.10, 15:28 I galaretka, pyszna jest. Odpowiedz Link
fettinia Re: Czarne porzeczki-trzy krzaki do oberwania mam 12.07.10, 15:40 Galaretka najlepsza-mmmKolejna rzecz,ktorej oprocz bobu nie ma-czarna porzeczka wlasnie.. www.repka.pl/Smaki/Przepisy-kulinarne/przetwory/Galaretka-z-czarnych-porzeczek.aspx Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Czarne porzeczki-trzy krzaki do oberwania mam 12.07.10, 15:45 Jeśli lubisz likiery, to polecam smorodinówkę: 1 kg czarnych porzeczek pozbawionych szypułek i ogonków (resztek okwiatu, ale średnio dokładnie) zalewam 1 litrem spirytusu (95%) i 1/2 l wódki (45%). Stoi to w zakręconym pojemniku (ja trzymam w 2 litrowym baniaczku po winie) przez 5-6 tygodni. Może oczywiście stać dłużej. Co kilka dni wstrząsam. Po tym czasie zlewam ciecz do innego naczynie (przez lejek i sączek, ale może być warstwa waty). Porzeczki lekko, by nie uszkodzić pestek, rozduszam i zasypuję cukrem (1 kg). W trakcie tej czynności mozna dostac lekkiego zawrotu głowy. Stoi to aż do rozpuszczenia się cukru w cieple (nie krócej niz 2-3 tygodnie). Co kilka dni należy bardzo mocno wstrząsać. Zlać syrop (przez lejek i sączek) i połączyć z płynem poprzednio zlanym znad porzeczek. Resztę porzeczek można znowu zalać wódką, ale powstaje coś mniej wartościowego. Nasza zasadnicza nalewka powinna stać jeszcze kilka tygodni. Na koniec można jeszcze raz przesączyć. Z biegiem czasu nabiera smaku.Ja wolę robić niż pić, ale w smaku jest genialna. Jeżeli jest zbyt mocna, można rozcienczyc wódka 45%. Słyszałam, że można robić ze zmiksowanych owoców, ale obawiam się, że gorycz pestek zmieni smak. Są też amatorzy dosładzania miodem. Odpowiedz Link
jacek1f o to to... zostala cwiartka sprzed 2 lat, czas naj 12.07.10, 17:30 wyzszy.... gąsiorek zaprawic na nowo. Odpowiedz Link
363636r Wędrowcze! 12.07.10, 22:14 Podajesz przepis na smorodinówkę ( przednia nalewka ) i podajesz jako składnik wódkę 45%. Powiedz mi proszę gdzie taką kupić i jaką markę?! Lubię mocną wódkę, a już od wielu lat czterdziestkipiątki kupić nie mogę. Kiedyś były, ale się zbyły. Jakiś czas temu pojawiła się czarna Luksusowa 50%, dobra choć odrobinę trącąca spirytusem. Ona też jednak znikła . A teraz w sklepach tylko nudne czterdzieści obrotów. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Wędrowcze! 13.07.10, 08:48 Przepis mam od bardzo dawna. Smorodinówki nie robiłam od czterech- pięciu lat i już nie pamiętam, jaki alkohol stosowałam. Napiszę do kuzynki, która robi ją co roku i spytam się o moc alkoholu. Odpowiedz Link
ula243 Re: Wędrowcze! 13.07.10, 11:53 Dzieki dziewczyny-teraz chyba jeszcze oberwe krzaki sasiada...bo i galaretka i nalewka pysznosci musza byc Odpowiedz Link
edyta95 Re: Wędrowcze! 13.07.10, 21:51 nigdy nalewek nie robię z wódki, zawsze rozcieńczam spirytus. Procenty uzyskasz wedle życzenia, a i posmaków obcych brak, jak przy niektórych wódkach Odpowiedz Link
sylwia1607 Re: Czarne porzeczki-trzy krzaki do oberwania mam 12.07.10, 22:58 Ja bez zastanowienia zrobilabym dzem i sok. Odpowiedz Link
pamtaa Re: Czarne porzeczki-trzy krzaki do oberwania mam 14.07.10, 15:54 Z czarnej porzeczki polecam tylko dżem sok. Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: Czarne porzeczki-trzy krzaki do oberwania mam 14.07.10, 16:30 Zazdroszcze tego krzaka (a raczej wszystkich trzech) i jesli wyjasni sie sprawa z naszym domem, to za rok sobie posadze krzaczek. Odpowiedz Link