17.09.10, 08:59
Przypadkowo odkryłam znakomity, ekologiczny(chyba) i tani, a przede wszystkim skuteczny, sposób na przypalone garnki.
Otóż, mam w domu malowanie, więc używam tzw. mydła malarskiego.
Czytając jego inne, niż zasadnicze, przeznaczenia, doczytałam się, że znakomicie spiera plamy itp.
I miałam w zlewie przypalony mlekiem garnek, czekał aż się zlituję i wywalę(ten garnek czekał).
W ramach eksperymentu, wymazałam więc, owym malarskim mydłem, dno nieszczęśnika. W końcu wszystko jedno, czy wywalę garnek przypalony, czy przypalony garnek z odrobiną mydła.
Wracam Ci ja wczoraj z pracy, a garnek ma na dnie mokry kożuszek. Kożuszek zdjął się normalnie zmywaczkiem, i ukazało się czyste dno.
Czuję się prawie odkrywcą(bo nie lubię wywalać nic bez potrzeby) wink
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: Odkrycie 17.09.10, 10:10
      big_grin Mydlo malarskie?smileNie znam sie,ale brawo dla odkrywcysmile
      • czekolada72 Re: Odkrycie 17.09.10, 11:13
        Poniewaz ja nalogowo przypalam, to juz wiem o co bedzie sie musial postarac M jak wroci smile)
      • wadera3 Re: Odkrycie 17.09.10, 12:05
        Mydło malarskie, popularnie zwane "szarym mydłem", którym zresztą nie jestwink
        to preparat myjący do ścian, malowanych farbami klejowymi, ale i do innych brudnych spraw i sprawek domowych, podobno nawet odrdzewia.
        Tanie jak barszcz, wydajne i jak się okazuje - skuteczne, chyba umyję sobie tym piekarnik.
        Aaa, no i bardzo ważne, nie niszczy rąk.

https://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/71/50/3cc2591dd1b87a823f3e0068fa34-42015932_d.jpg
        • czarna9610 Re: Odkrycie 17.09.10, 19:40
          Przypalone garnki to nieomal mój symbol , jestem piekielnie roztargniona. Najczęściej gotuję wodę z duża ilością ilością soli potem czekam aż to przestygnie i wtedy łatwiej zmywać
    • alltid_ung i jeszcze jeden sposob... 17.09.10, 12:04
      gratuluje odkrycia big_grin musze poszukac tego mydla na rynku u nas...
      i dodam moj sposob na przypalony ganek: zagodowac wode z proszkiem do zmywarek w tym przypalonym garku.... u mnie dziala bez pudla wink big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka