Dodaj do ulubionych

Do znawców grzybów

21.09.10, 17:40
Znalazłem dziś grzyba, na moje oko jakiś borowik. Przypomina mocno podgrzybka złotawego (złotoporego), ale to nie to:
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bb/qc/fdrs/iVFNG8hdKA2adepa8X.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bb/qc/fdrs/z1azQ1hLc9l0RsVNOX.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bb/qc/fdrs/83UZREobyNFHC5YzjX.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bb/qc/fdrs/pD19OMZTbLqHmkbuOX.jpg
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: Do znawców grzybów 21.09.10, 19:17
      Może borowik płowy?
      • momas Re: Do znawców grzybów 21.09.10, 19:29
        kapelusz ma jak borowik ciemnobrązowy, tylko ten trzonek zbyt prosty?
        Gdzie go znalazłeś? W lesie lisciastym?

na polskiej czerwonej liscie..on jest. ale nie wiem...
        zobacz te strone. Tam sporo odmian:
        www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=674<=B&page=2&atlas=atlas_polskie
      • wedrowiec2 Re: Do znawców grzybów 21.09.10, 21:07
        wedrowiec2 napisała:

> Może borowik płowy?

Chyba oślepłam i starciłam zdolność odróżniania kolorówsad
        To miał być podgrzybek aksamitny.
        • 363636r Re: Do znawców grzybów 21.09.10, 22:18
          Chyba strzał w dziesiątkę:
          www.grzyby.pl/gatunki/Xerocomus_pruinatus.htm
    • aaaguniaaa Re: Do znawców grzybów 21.09.10, 21:37
      to i ja sie podepne do pytania. w okolicznym lisciastym lesie rosna u mnie podobne grzyby - tak jak tu w kapeluszu w miejscach wygryzionych przez lesne zwierzatka przebija taki rozowy kolor (przynajmniej na moim monitorze) - ale nozke tez maja taka rozowawa.
      ja nigdy grzybow nie zbieralam a znajomi zbieracze stwierdzili ze w ich iglastych lasach nic takiego nie rosnie
      • ewa9717 Re: Do znawców grzybów 21.09.10, 22:18
        To mogą być tzw. zajączki, rosną pod bukami.
      • 363636r Re: Do znawców grzybów 21.09.10, 22:28
        To pewnie podgrzybek złotawy ( złotopory ) wg najnowszej nomenklatury borowik złotawy, pospolity w wielu lasach liściastych
        www.galeria.nagrzyby.pl/d/205341-1/z__ot1.jpg
        • 363636r Re: Do znawców grzybów 21.09.10, 22:32
          Ewa ma rację, te podgrzybki zazwyczaj "wrzuca się do jednego worka" z podgrzybkami zajączkami i nazywa zbiorczo zajączkami. To podgrzybek zajączek:
          www.galeria.nagrzyby.pl/d/204843-1/podgrzybek_zajaczek14.jpg
        • aaaguniaaa Re: Do znawców grzybów 21.09.10, 22:57
          to ze pod bukami to by sie zgadzalosmile tylko one nozke mialy tak bardziej rozowe niz czerwone. i nie sinialy po przekrojeniu

maz (ktory tez sie na grzybach nie zna) stwierdzil ze to jadalne po ugryzieniu kapelusza. no ale w koncu do domu nic nie przynieslismy bo chyba dosc stare te grzyby byly i cale podziurawione przez robakisad

ale moze w weekend uda nam sie cos bez robakow znalezc...
          • wadera3 Re: Do znawców grzybów 21.09.10, 23:53
            Powiedz mężowi, że po ugryzieniu kapelusza nie rozpoznaje się grzybów, bo naprawdę się potrujecie.
            Grzyby trujące nie mają jakiegoś szczególnego - "trującego" smaku, inaczej nie byłoby zatruć.
            • aaaguniaaa Re: Do znawców grzybów 22.09.10, 08:04
              no wlasnie wiedzial ze gdzies dzwoni tylko nie wiedzial gdzie.... on podobno wczesniej chodzil z rodzicami na grzyby, ja nigdy, wiec myslalam ze jakies pojecie ma. no ale opienkow mi zbierac nie pozwolil bo blaszkowe (a opienki to byly na pewno).
              no a z tym 'smakowaniem' grzyba to dopiero po powrocie ze spaceru znalazlam w necie ze chodzilo o nozke, nie o kapelusz.
              ale i tak poniewaz juz wiem ze maz tez sie nie zna konsuntowalismy kilka przyniesionych grzybow z 3 osobami ktore po wygladzie stwierdzily ze na 100% jadalnesmile
          • 363636r Re: Do znawców grzybów 22.09.10, 07:59
            Ani chybi złotawy, popularnie zajączkiem zwany, grzybek jadalny jak najbardziej, choć jakości przeciętnej, ale jak się trafi młode, jędrne, nierobaczywe sztuki, wtedy można spokojnie nazbierać. Sam wczoraj trochę podniosłem w liściastym lesie, akurat musiał być wysyp i było dużo młodych zdrowych sztuk. Zazwyczaj jak są starsze, wtedy jest 100% robaczywych. Taka ich natura.
            • aaaguniaaa Re: Do znawców grzybów 22.09.10, 08:13
              wlasnie znalazlam w internecie zdjecie w dokladnie takim kolorze jak te co byly w lesiesmile

mam nadzieje ze tym razem jak pojdziemy to beda mlode (bez robakow)i bedzie ich wiecej - tu malo kto zbiera, tamte znalezlismy w porze obiadowej w niedziele - a tesciowa jak na grzyby sie wybiera to jak sie ledwo jasno robi.

a jeszcze jedno pytanie, czy to prawda ze jesli grzyb jest nadgryziony przez slimaki czy inne zyjatka to na 100% jadalny??
              • 363636r Re: Do znawców grzybów 22.09.10, 08:27
                Bajka! Muchomorów sromotnikowych nadgryzionych też jest mnóstwo. Nie wierz w takie opowieści - grzyby po prostu trzeba znać i zbierać tylko te, których się jest pewnym.
                • aaaguniaaa Re: Do znawców grzybów 22.09.10, 08:40
                  ok, juz w ta bajke nie wierzesmile mnostwo tych muchomorow bylo i jakos nie zwrocilam uwagi czy pogryzione czy nie.
                  przy naszym nieznaniu sie jak cos znajdziemy to bedziemy zbierac tylko te z rurkami a w razie watpliwosci juz wiem gdzie pytacsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka