Dodaj do ulubionych

Babka piernik

30.11.10, 21:21
Czy ktoś ma może przepis ?
tyle pamietam ,że dodawało sie dżem z czarnych porzeczek ,
Może ktoś ma w starych zapiskach byłabym wdzięczna smile
Obserwuj wątek
    • krysia2000 Re: Babka piernik 30.11.10, 21:28
      Chodzi o miękkie ciasto piernikowe w formie babkowej? Ano mam taki przepis na gingerbread cake i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go władować w formę do kuglofa.
      • daxter Re: Babka piernik 01.12.10, 12:04
        Tak ciasto miekkie prawie jak babka ale o smaku piernika nie pamientam proporcji wiem ,ż mały słoik dzemu porzeczkowego sie ładowało do ubitej masy żóltkowej .smile
        • mysiulek08 Re: Babka piernik 01.12.10, 13:14
          Jesli dodatek dzemu to pachnie to murzynkiem smile Dawno temu na FK ktos podawal przepis na "piernik" wlasnie na bazie murzynka z dodatkiem dzemu i czerwonego wina.
          Jakchcesz to mam swietny przepis na murzynka (chyba Szelllki) i jak dodasz przyprawe piernikowa to bedzie w sam raz.

Albo, hmm, zrob na bazie gotowcasmile

majonezy-ketrzyn.pl/typo3/index.php?id=254
          ten piernik ketrzynski od zawsze byl moja podstawa do robienia piernika w foremce keksowej lub babkowej. Podstawa, bo dodawalam miodu, ze 4 jajka, dodatkowa porcje przyprawa. Proszek traktowalam jak make smile
          • zla_wiedzma z maślanką ? 01.12.10, 14:38
            Pamiętam taki przepis na "piernik" z dżemem, który dodawało się do ciasta i chyba maślanką. Ja wrócę do domu to wieczorkiem poszukam wink
    • zla_wiedzma Re: Babka piernik 01.12.10, 16:42
      Cytuję za moim "Zeszytem kucharskim" z 26.08.1993 roku wink
      3 szklanki mąki,
      1,5 szklanki cukru,
      1 łyżka sody ?, wink
      4 łyżki oliwy,
      2 łyżki kakao,
      2 łyżki dżemu ? (wydaje mi się, że dawałam więcej)
      przyprawa piernikowa
      2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru

Wymieszać wszystko razem. Piec ok 40 min. Przełożyć dżemem i polać polewą czekoladową. Można posypać wiórkami kokosowymi.
      Koniec cytatu wink szklanka to taka tradycyjna 250 ml czy jakoś tak wink innej babki piernika nie pamiętam smile.
      • daxter Re: Babka piernik 01.12.10, 19:20
        Oto mi chodziłosmile dzięki nie pamietałam tego kwasnego mleka za to dżem porzeczkowy bo w czasach PRL udawał rodzynki smile
        • zla_wiedzma Re: Babka piernik 01.12.10, 19:27
          Smacznego wink. Swego czasu był to hit nad hity smile ciasto pełen wypas smile
          • daxter Re: Babka piernik 01.12.10, 21:57
            Tak tak smile hity z PRL ale jakie smaczne smile no i szybkie bez lezakowania wychodziło całkiem smaczne ciasto przełozone powidłami i z polewą ful wypas smile dzięki smile
            • fettinia Re: Babka piernik 02.12.10, 09:41
              jeszcze byla babka gorniczasmile
              www.ciasta.net/babka-gornicza.php
              • fettinia Re: Babka piernik 02.12.10, 09:42
                pychotkowo.blog.onet.pl/Babka-piernikowa,2,ID402226120,n
                • daxter dzieki fetti:) 02.12.10, 14:39
      • czekolada72 Re: Babka piernik 29.11.11, 09:18
        Moj dziadek gdzies na przelomie lat 80/90-tych przywiozl z wczasow przepis na takiego "murzynka/piernika" z dzemu, dawalo sie chyba szklanke dzemu, szklanke oliwy.... dziadek nie zyje, a przepis gdzies "pozadnie schowany" sad
        • daxter Re: Babka piernik 30.11.11, 14:57
          Przepis był cudnysmile taki na ostatnia chwile przed świetami mozna go było przekładac masa i wychodził fajny świateczny torcik . Ja pamietam ,ze dziem był z czarnych porzeczek tez chyba szklankę sie dawało i kostka margaryny lub masła 250gr .Jak znajdziesz to wrzuc na forum smile
          • daxter Re: Babka piernik 29.12.11, 09:53
            Znalazłam wreszcie ten przepis smile to jak musztarda po obiedzie ale zrobie na sylwka smile
            1 szklanka cukru
            3 jajka plus 2 białka lub 4 sztuki jaj
            1/2 kostki margaryny palma lub masła (125g)
            30 dkg marmolady porzeczkowej (czarna porzeczka)
            3 szklanki maki poznanskiej lub tortowej
            3/4 szklanki mleka
            2 łyzki kakao
            2 łyzeczki sody oczyszczonej lub 2 łyzeczki proszku do pieczenia
            3 łyzki przyprawy piernikowej własnej roboty lub 1 opakowanie na ok 500g maki
            bakalie
            wykonanie
            Masło utrzec z cukrem dodawac zóltka dalej mixując dodac marmolade porzeczkową nastepnie na przemian mąke z proszkiem i kakaem i po trochy mleko na sam koniec lekko wmieszac ubita piane z szczypta soli piec w temp 180-200 st ok 55 min w zaleznosci od piekarnika . po upieczeniu zostawic na 10 min w piekarniku wyłączonym a nastepnie studzic na kratce mozna przełozycz konfiturami po ostudzeniu lub polac polewa co kto lubi smile
            Dosiego Roku 2012 smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka