Dodaj do ulubionych

Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:)

13.03.11, 13:17
Ma byc obniżajaca cholesterol wyszedł mi 220 no i trójglicerydy 150 na 165 mozliwych a na dodatek alat 58 na 40 mozliwych no i troche wartałoby schuść smile na dodaatek tarczyca padła ft4 na mało tsh troche za duzo no i mam stosowac diete lekkostrawna oszczedzająca wątrobę i obnizyc cholesterol no przy takich słabych wynikach tarczycowych ten cholesterol troche ciezko będzie.Pozostałe wyniki ok morfologia mocz spoko. no i nie wiem co wolno a co nie z tego co czytałam to raczej wszystkiego nie wolno .
I byc tu człowieku mądry co tu jesc? no z tłustym mojej Omy Pauli to juz sie moge pożegnać .
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 13.03.11, 14:17
      ameryki nie odkryje, ale moze przypomne smile

owsianka - nie zaleznie od tego czy jako zupa sniadaniowa, czy dodatek do batonikow, czy nawet panierka do miesa

mniej wolowiny, masla i tlustych serow - doskonale zamiast masla sprawdza sie avocado
      duzo surowych jarzyn, owocow - blonnik lapie cholestrol

jedno z niewielu badan, ktore od lat ma ok, mimo zadgawi i wielkiego zdziwienia lekarzy
      choc akurat sery jadm kazde jakie znajde
      • czekolada72 Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 13.03.11, 16:29
        Tez szukalam kiedys na ten sam problem
        www.medigo.pl/a,i,16435,dieta_obnizajaca_cholesterol_itrojglicerydy
        www.obcasy.pl/dieta/Zywienie_w_chorobach_ukladu_krazenia,1,426,481.html
        www.kardiolo.pl/dieta_trojglicerydy.htm
        abcdieta.pl/tagi/trojglicerydy-dieta
        www.we-dwoje.pl/jak;pozbyc;sie;wysokiego;poziomu;cholesterolu;i;trojglicerydow;we;krwi,artykul,4760.html
        dietamm.com/forum/index.php?showtopic=2989
    • gola.baba Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 13.03.11, 17:24
      Dużo błonnika (przede wszystkim strączkowe) oraz ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, a zwiększenie ilości tłuszczów roślinnych w diecie.

W praktyce:
      - jeżeli jadałaś do tej pory chleb z masłem lub margaryną, a nie potrafisz jeść bez "smarowania", zastąp je oliwą z oliwek (patrz mój chleb z piri piri w galerii) albo różnymi pastami ze strączkowych. Przepisów na hummus jest w necie wiele, na pastę z fasoli (frijoles volteados) podałam w wątku o kotletach z kaszy.

- awokado to świetny pomysł, możesz zrobić guacamole. Ma ono jednak ten minus, że brązowieje na drugi dzień, nadal smakuje dobrze, ale nieładnie wygląda. Jeżeli masz w domu więcej łakomczuchów, to pewnie nie zdąży zbrązowieć. Guacamole zwykle podaje się z chipsami, a my w domu jadamy z tostowaną pitą razową, tak jest znacznie zdrowiej. Na kanapkę możesz po prostu rozgnieść awokado widelcem.

- fasola różnego rodzaju, czerwona, czarna, pinto, jaś i inne, w wersji do obiadu z jakimś lekkim sosem + brązowy ryż lub kasza lub same warzywa, wszystkie one zawierają dużo białka, więc nie obawiaj się ograniczenia mięsa. Z fasoli lub/i ciecierzycy robię też chili sin carne, przepis w galerii, w wątku wege. Możesz też wrzucać fasolę do sałatek.

- oliwki - dobre źródło zdrowego tłuszczu, dodawaj do potraw.

- orzechy - dobre źródło zdrowego tłuszczu i białka, masło orzechowe, ale tylko jeżeli możesz kupić takie dobre, wyłącznie z orzechów, bez dodatku sztucznie utwardzanych innych tłuszczy. W składzie mają być tylko orzechy, ewentualnie sól, nic więcej. Są kaloryczne, ale w małych ilościach bardzo zdrowe.

- najważniejsze z orzechów przy walce z wysokim cholesterolem - makadamia. Polecił je cioci mojego męża lekarz. Cholesterol miała znacznie wyższy niż Ty, mimo, że bardzo szczupła, wręcz chuda. Po krótkim czasie spadł o ponad 100. Gdy się o tym dowiedziałam, poleciłam mojej mamie, miała 340, jadła makadamię, spadł aż do 150.

A tak na marginesie - co na wyniki powiedział lekarz? Bo 220 to może nie być tak źle, ale pod warunkiem, że dobrzy cholesterol jest wysoki, a zły - niski. Te dwie liczby składowe są ważniejsze niż ta jedna ogólna.
      • gola.baba Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 13.03.11, 17:26
        Nie dodałam, że dużo warzyw i ograniczenie soli, ale myślę, że to oczywiste.
        • daxter Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 13.03.11, 17:45
          Dobry cholesterol jest w miare ok zły rownież ,tylko oszalały te TG (trójglicerydy no i marwi mnie ten alat 58 ma być<40 aspat 33 <40 to są enzymy wątrobowe , lekarz stwierdził ,ze nie ma tak żle ,dieta sie kłania ale jak pogodzic watrobowa z anty- cholesterolowa ?Ograniczyc tłuszcze to wiem zresztą mało uzywam masła olej słonecznikowy głównie ,No i stale przyjmuje omega 3 forte 1000mg .Bez tego na pewno by wiekszy cholesterol wyszedł.
          ale tu pieczywo razowe zabronione a tu pieczywo białe zakazane chyba będę piekła biały na zakwasie pszennym ale utrzymac taki zakwas strasznie trudno.
          Dzieki za linki mam trudny orzech do zgryzienia smileBy pogodzic jedno z drugim.
          te orzechy u nas sa trudne do zdobycia ,musze w zdrowej zywnosci poszukać.pozdrawiamsmile
          • gola.baba Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 13.03.11, 18:21
            Jakie jeszcze produkty masz zabronione na diecie wątrobowej?

Orzechy znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością. Moja mama mieszka w małej miejscowości, gdzie produktów "egzotycznych" jak na lekarstwo, a były i umówiła się z właścicielem, że będzie kupować regularnie, więc on regularnie zamawiał. W zwykłych sklepach były, ale w czekoladzie, hehe.
          • achulaw Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 14.03.11, 21:33
            Nietetysad( 3-Gl sa najgorsze!!! One są wszelkim winowajcą!!!Ja mam baaardzo wysoki CHOLER ( 300!!!), ale 3-GL baaardzo ok. ( 45) Jem głównie nabiał ( serki, twarożki, pasty rybno-twarożkowe, MUSLI!! na naturalnym jogurcie i kefirze) ze sporadycznymi wyskokami żółtego sera, który uwielbiamsad Ryby typu : pstrąg, tuńczyk, tołpyga, szprotki.... panga( lubię a co!!!) Jem też sporo jajek(ok 1 dziennie) ale bez dodatków słodkich czy tłuszczowych- głównie na miekko, póltwardo, omlety.
            Używam TYLKO!!! MASŁA.
            Nawiasem mówiąc gdy jadłam " lekarsko" jałowo , margarynowo, bezjajowo choler. skoczył na 350 a TG na 60!!! Organizm sam wie co dla niego najlepsze, genetyki i natury nie zwycięzymy!!!
            Tak a, propos- masa ciała w moim przypadku równiez NIE JEST PRZYCZYNĄsmile wink
          • roseanne Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 14.03.11, 21:37
            co do blonnika to moze w sklepie z "zdrowa zywnoscia" znajdziesz w proszku, do dodania do kazdego plynu, prawie nie zmienia smaku - troszke slodzi
            moze byc psylium albo cykoria

alat masz ok smile ja przerabialam polekowo w okolicach 300

avocado to ja kroje w plasterki na chlebek

zdecydowanie odradzam "smakowe" paskudne jest
            • mysiulek08 Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 14.03.11, 23:01
              znalazlam cos takiego:

www.blonnikpokarmowy.net.pl/
              quacamole nie sciemnieje jesli wlozysz miseczki pestke z avocado i dodasz sok z cytryny co jest wbrew zaleceniom meksykanow ale co tam smile

mojej babci (klopoty z watroba i cholesterolem przez ostatnie lata zycia) jakas znachorka polecila dwie rzeczy: drobno pokrojona kapuste kiszona z olejem i ssanie oleju kilka razy dziennie (olej wypluwac smile), dzisiaj pewnie zalecilaby oliwe z pierwszego tloczenia
              • achulaw OLIWA 16.03.11, 20:15
                Potwierdzam, polecam! ŁYŻKĘ oleju ( oliwy) "ciućkać" - w ustach około 5 min. po wypluciu ma byc biała emulsja. Ważne żeby obmywać ślinianki.
                Stosować minimum 1 miesiąc codziennie.
                • edyta95 Re: OLIWA 16.03.11, 23:16
                  zwiększyć ruch (jeśli możesz), zmniejszyć stres. Podobno na wysoki poziom LDL przede wszystkim mają wpływ:
                  uwarunkowania genetyczne - no tego raczej nie zmienisz
                  stres - można próbowac
                  dieta - masz pole do popisu
                  brak ruchu - jw
                  nie wspominam o chorobach gdzie cholesterol jest skutkiem a nie przyczyną. Ale spokojnie, dasz radę z tym powalczyć.
                  Trzymam kciuki
          • achulaw ORZECHY i wdieta wątrobowo-cholesterolowa 17.03.11, 20:52
            Orzechy najlepsze prawdziwe!!! włoskie, ale nie kalifornijskie tylko "polskie włoskie". Pestki z dyni i słonecznika !!! to wątroba na pewno polubi. Pieczywo- złoty środek: lekki czerstwawy graham, absolutnie nie żytnie.
            Jajeczko na miękko lub na parze nikomu nie zaszkodziło! Trzeba tylko pamiętać aby nie łączyć z tłuszczem i węglowodanami. Pamiętaj, że jajko to ŹRODŁO ŻYCIA więc nie może być zabójcze. Cholesterol neutralizuje lecytyna zawarta w żółku.
            Ważna jest rozwaga, dużooo zieleniny, kiełków, kefiru, naturalnego jogurtu.
            ZDRÓWKAsmile
            • daxter Re: ORZECHY i wdieta wątrobowo-cholesterolowa 17.03.11, 22:33
              Dzięujęsmile masz rację najwazniejsza jest rozwaga smilepozdrawiamsmile
    • gola.baba Kiełki 17.03.11, 15:20
      Czytałam wczoraj o kiełkowaniu i wyczytałam, że niektóre kiełki obniżają poziom złego cholesterolu www.kielki.info/kielki-alfalfa.html . Możesz jeść kiełki?
      • daxter Re: Kiełki 17.03.11, 18:14
        Dzieki dziewczyny , powoli ,sie przyzwyczajam kiełki moge jesc a o tej oliwie do ssania wyczytałam dawno temu jak były popularne ksiazki M. Tombaka tego rosyjskiego dieteka .
        Rodzinny sie wypowiedział na temat wszystkich wyników a zrobił mi komplet ,że nie ma tak zle zwazywszy przejscia jakie mój organizm kiedyś zaliczył a była to chemio i radioterapia ta najgorszego sortu bo czerwona .Odczyn Biernackiego mam 7, PLT 239 Nsad140-400),a niedoczynnosc tarczycy tez jest winna takiemu wysokiemu cholesterolowi.Tak ,zmienie troche nawyki zywieniowe wiecej na parze gotowanego i zobaczymysmilePozdrawiam Romasmile
    • eressea Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 19.03.11, 14:10
      Wydaje mi sie, że niedobór hormonów tarczycy (jak wspomnialas tsh troche za duzo, a za duzo to już w okolicach 3) może skutkować podwyższonym cholesterolem.
      U mnie zwiększenie dawki tyroksyny o 25 ug spowodowało w pół roku spadek całkowitego cholesterolu z 250 na 180.
      Najlepiej przejdź się do endokrynologa i dowiedz się, czy to nie są początki niedoczynności.
      • daxter Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 20.03.11, 10:21
        Ja mam stwierdzona subkliniczna niedoczynność tarczycy (tzw choroba haszimoto od nazwiska jej odkrywcy) to równiez ma wpływ na cholesterol i cisnienie itp niestety od tarczycy wszystko zalezysmile
        Na niedzielę chłopakom upiekłam śląski kołocz z makiem marcepanem i kruszonka migdałaową.
        Ja na pozostałych białkach zrobiłam sobie rolade biszkoptową z dzemem truskawkowym.według ksiazki "Gdy lekarz zaleci dietę" bo by mnie chyba te zapachy skreciły.
        Dzisiaj chłopaki maja de volaille z surówką i pieczone ziemniaczki.
        A ja potrwake z kurczaka z ryżem i buraczki .
        Chyba kupie sobie zmywarke bo to podwójne gotowanie to podwójne zmywanie .
        No i schudłam 1 kg waga utrzymała sie przez tydzien to chyba trwale bo wiadomo troche zatrzymane płyny i waga o 1 kg może sie wachac +/-. smilepozdrawiam smile
        • daxter Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 24.03.11, 16:45
          No to rozwiazałam sprawę by wilk był syty i owca cała przeszłam na diete tzw. lekkostrawną smile gotuje na parze lub w wywarze z jarzyn , unikam słodyczy , jak mam na cóś słodkiego chęć , pieke jabłko lub robie domowy kisiel jem nie duzo,ruszam sie dziennie starma sie godzinke spacerować lub zamiast autobusu chodzic pieszo ja w ogóle duzo nie jem ale jeszcze ograniczyłam porcje ,hoduje zakwas pszenny i będe jadła graham na zakwasie obliczyłam dzienna porcje kalorii ok 1500-1700 , rezultat na dzisiaj to 3 kg mniej czuje sie lżejsza .
          Wyniki zrobie kontrolne pod koniec kwietnia mam nadzieje ,że beda lepsze .
          Dziekuje dziewczyny za wszelkie rady smilepozdrawiam Roma smile
          • czekolada72 Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 22.11.11, 10:16
            Hej Daxter! I jak dieta??
            jak wyniki?

Ja odebralam dzis wyniki i ...zalamka na maxa...
            Dieta chyba musi byc szpitalna, przede mna wizyta u endo, ale... jakos tak skapcnialam po odbiorze wynikow...
            • daxter Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 22.11.11, 21:58
              Po diecie wyniki sie polepszyły smile
              Dieta polegała na wiecej gotowanego mało smazonego, owoce, warzywa -wykluczyłam smietane z uzycia zastapiłam jogurtem i ogólnie jem połowę .Schudłam przy okazji 4 kilosy smile
              Pozdrawiam smile
              • izabelski Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 25.11.11, 13:49
                czy cholesterol wrocil ci do normy?
                • daxter Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 25.11.11, 20:47
                  Cholesterol na granicy ale temu winna tez jest niedoczynnośc tarczycy i poziom TSH ,trójglicerydy w normie no i alat i aspat sie poprawił smile
                  • izabelski Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 26.11.11, 00:24
                    czy bralas lekarstwa czy byla to zmiana diety i wiecej cwiczen a moze i mniej przejmowania sie?
                    smile
                    • daxter Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 26.11.11, 18:34
                      Nie brałam lekarstw na obnizenie cholesterolu.Ziołowy sylimarol ,zioła do picia , no i dieta nie przestrzegana na 100% a mozna powiedziec na 90%.smile
                      Stresu miałam niestety wiecej niz zazwyczaj ale tego nie da sie uniknać smile
                      • daxter Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 26.11.11, 18:35
                        Aha zapomniałam dodac ,ze ćwiczen zero za to długie spacery i wszedzie jesli to mozliwe pieszo smile
                        • czekolada72 Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 26.11.11, 19:00
                          A jakie zioła??
                          • daxter Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 30.11.11, 14:58
                            Mieszanaka apteczna na cholesterol i Ojca Grzegorza .smile
    • czekolada72 Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 03.08.12, 17:53
      Daxter, i jak Twoje wyniki obecnie?
      • daxter Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 03.08.12, 20:45
        Nie wiem watrobowych nie robilam diety tez prawde mowiac nie specjalnie trzymam ostatnio tluklam kamienie ultradzwiekami na nerkach i teraz na nich sie skupiam pije duzo ziol wody Jana no i piwko wedlug zalecen lekarza smile
        • edyta95 Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 03.08.12, 22:41
          mnie na kamienie i po kazali sok żurawinowy pić w ogromnych ilościach
          • czekolada72 Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 04.08.12, 10:15
            Zurawine pod kazda postacia, w ilosciach hurtowych zre moje dziecko w zwiazku z nawracajacymi sie zapaleniami pecherza.
            • daxter Re: Sprawdzona dieta potrzebna od zaraz:) 04.08.12, 10:19
              Zurawina nie bardzo mi sluzy za duzo szczawianow ,nie moge tez szpinaku ,szczawiu choc lubie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka