Dodaj do ulubionych

Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ?

31.07.11, 12:21
Tak krotko i technicznie, jak juz sos typu katchupowego mamy dosc gesty, to czy on nieco zgestnieje jeszcze w sloiku ?
Brakuje mi kremowego, spojnego ... no wiecie. Jak to mozna uzyskac, bo on jakby ciagle nieco jest przecierowy ?
Jeszcze odparowywac, czy moze dodac pektyny, agaru ?
Obserwuj wątek
    • czekolada72 Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 31.07.11, 13:24
      Ja odparowuje, nie lubie miec galaretki pomidorowej.
      • zwiatrem Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 31.07.11, 19:39
        Zostalo odparowane, zmiksowane wczesniej na puch, jednak nie mozna tego nazwac kremowym sosem.
        • edyta95 Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 31.07.11, 20:03
          fabrycznie taką konsystencję to się uzyskuje dodatkiem gum, domowo to się raczej nie da
          • buka007 Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 31.07.11, 20:30
            a moze mąką ziemniaczaną?
            • edyta95 Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 31.07.11, 20:42
              lepiej skrobią ziemniaczaną, delikatniejsza
              • buka007 Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 31.07.11, 21:05
                ???
                • edyta95 Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 31.07.11, 21:19
                  no jest dostępna w sklapach i srobia i mąka ziemniaczania, już kiedyś o tym pisałam. Skrobia jest bardziej jedwabista w smaku. Zdecydowanie lepsza od mąki w budyniach, kisielach...
                  Ja kupowałam leclerku, byc może w mniejszych sklepach nie ma,
                  • buka007 Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 01.08.11, 07:00
                    mąka ziemniaczana to skrobia, to jest to samo, tylko pod inną nazwą.
                    Może masz na myśli skrobię kukurydzianą?
                    • fettinia Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 01.08.11, 09:14
                      Nie jestem chemikiem,ale skrobia to Stärke-ziemniaczana Kartoffelstärke=Kartoffelmehlsmile
                      de.wikipedia.org/wiki/Kartoffelst%C3%A4rke
                      Zwiatrem-jak zmiksowalas to przetrzyj jeszcze przez sito geste-tak robie np dzem porzeczkowy-konsystencja bedzie inna bardziej kremowa-mozesz dodac ciut agar agar to zagesci a nie zmieni smakusmile
                      • buka007 Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 01.08.11, 09:24
                        Fetti, agar zageszcza tak jak zelatyna, wyjedzie jej galareta. Keczup sklepowy tez jest zageszczany skrobią ziemniaczaną
                        wink
                      • zwiatrem Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 01.08.11, 16:06
                        Jolu, juz nie bylo co przecierac, zmiksowane bylo na puch, po odparowaniu uzyskalamjednolity plyn przecierowy ale brakowala takiej sluzowatej spojnosci jak w ketchupie kupionym.
                      • zwiatrem agar 01.08.11, 16:09
                        Odnosnie agaru, mialam tez mysl, zeby dodac odrobine, ciut ciut zeby nie bylo zadnego scianania sie w galarete czy gluty, ale ostatecznie stchorzylam.
                        Szkoda ze nie dodalam tej skrobi. tak mnie kusilo.
                        Nastepna tura bedzie ze skrobia.
                    • edyta95 Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 01.08.11, 14:22
                      nie znajdę tego teraz (w domu mam remont), ale w którejś książce wyraźnie tłumaczyli, że trochę inny jest skład (inny proces oczyszczania). Producenci i konsumenci często używają zamiennie, to wiem. Jedno mam sprawdzone, ponieważ w pracy robię bardzo dziwne doświadczenia z żywnością związane, to jak zrobiłam kisiele identyczne, ale jeden na mące, a drugi na skrobi to była znaczna różnica właśnie w gładkości produktu. Byc moze skrobia którą kupuje jest od producenta, który ma produkty lepszej jakości i nie ma znaczenia jaka jest nazwa.
              • zwiatrem Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 01.08.11, 16:04
                Edyta tak mnie kusilo !!
                Mam jeszcze odrobine ale zrezygnowalam zeby nie wyszlo jak krochmal, czy gluty.
                • edyta95 Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 01.08.11, 18:41
                  Eee, ja bym robiła czysty (jakby mi się chciało). Cała atrakcja prawdziwego sosu w tym właśniesmile
                  • zwiatrem Re: Jak zrobic kremowa konsystencje ketchupu ? 01.08.11, 22:46
                    No ba, ale jedna przewrotna dusze mam, dla niej tez sie staram.
                    W koncu wyrosnie. Dzisiaj wsadzilam w to sledzie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka