Dodaj do ulubionych

Potrawy jednogarnkowe do pracy

09.01.12, 14:06
Skonczyły mi sie pomysły i juz nie wiem co mam gotowac do pracy dania sa na razie obiadowe w pojemniku do mikrofalówki do odgrzania .W pracy jest mikrofala wiec podgrzewam potrawy.
Nie wiem co w tym jest ale nigdy nie miałam bo nie chciałam mikrofali .Teraz albo wieczne kanapki albo cos ciepłego z mikrofali .Potrawy zmieniaja smak i kolor np kotlet drobiowy ciemnieje i mieso jest jakies gumowate .Albo robie cos nie ak albo żle odgrzewam bo jedzenie to samo przygotowane w domu jest smaczne . Ugotowane w domu lecz odgrzane w mikroweli juz nie. Moze mnie ktos oswieci co robie nie tak.
Byłabym wdzieczna za jakiekolwiek pomysły kulinarne.
Obserwuj wątek
    • momas Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 09.01.12, 15:04
      moze za dlugo odgrzewasz w stosunku do mocy?
      nie wiem, ja czesto odgrzewam w mikrofali i nie czuje roznicy smaku. A moze za malo czula smakowo jestem...

Ale np odswiezyc pieczywa nie umiem (zawsze je ugotuje) ani stopic czekolady (przypale ja).
      • buka007 Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 09.01.12, 18:38
        to normalne, ze kotlet schabowy z mikrofalowki bedzie gumowaty, to tak, jakbys odgrzewala go na parze. moze lepiej beda smakowaly tarty, zapiekanki, ryz z warzywami itepe.
        • ewa9717 Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 09.01.12, 19:49
          A musi być na gorąco? Może coś w rodzaju sałatki owocowej: ryż jako zapychacz, rodzynki, orzechy, cząstki pomarańczy i bananów czy brzoskwin albo i wszystkiego po trochu, a wsio sklejone jogurtem. Ewentualny cukier wedle uznania.
      • turzyca Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 10.01.12, 09:35
        > Ale np odswiezyc pieczywa nie umiem (zawsze je ugotuje) ani stopic czekolady (
        > przypale ja).

Poniewaz mam beznadziejnie powolna kuchenke, ktora potrzebuje wiekow na rozgrzanie sie, przestawilam sie na rozpuszczanie czekolady w mikrofali i tak wychodzi szybciej niz zrobienie kapieli wodnej. Ale pewnie tylko u mnie. Niestety zasada jest brak pospiechu, ustawiam rozmrazanie lub mniej mocy niz rozmrazanie (u mnie to 300W lub 100W) i wlaczam na jakies 5 minut, wymieszam dokladnie, odczekam, zeby cieplejsze czesci podgrzaly te mniej cieple, wstawie znow na pare minut (zalezy od ilosci niestopionej czekolady), znow wyjme i wymieszam i tak w kolko do uzyskania efektu. Male grudki po dluzszej chwili topia sie pod wplywem cieplego otoczenia, warto to uwzgledniac.
    • roseanne Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 09.01.12, 19:53
      podgrzewanie najlepiej mi zazwyczaj znosil ryz i makaron
      koniecznie w sosie, z kawalkami jarzyn i straczkowymi, bardziej niz mieso
      curry z ciecierzyca jest super
      • czarna9610 Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 09.01.12, 21:52
        Też nie lubię z mikrofali, mam wrażenie, że ginie smak przypraw. Nie potrafię tego sprecyzować, ale stanowczo mniej smaczne. Nawet zupa ogórkowa jakaś bez smaku
        • daxter Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 09.01.12, 23:35
          No nie mam wyboru 12 godzin w pracy to musi byc cos na ciepło ale sałatki tez spoko.
          Robiłam ryz z warzywami z kurczakiem ,Bigos , klopsiki w sosie pomidorowym i makaron , spagetti z sosem bolonskim, pieczen w sosie i kasza pęczak, rolade kluski i czerwona kapuste , nalesniki z serem , te potrawy z sosem najlepiej wychodzą , natomiast pierogi nie bardzo , odpisze sobie typ tej mikroweli firma samsung moze znajde w necie instrukcje obsługi. Odgrzewam zwykle 3min moc ustawiona chyba na max ? Staram sie robic obiady dla wszystkich dla mnie odkładam do pracy do odgrzania .Ale efekty sa różne . Ciekawe ,ze pure z ziemniaków jest dobre a całe ziemniaki wychodza takie jakby nasaczone wodą .
          Repertuar mi się zbrzydł ,może macie jakies wypróbowane kombinacje warzywne z kasza ,ryzem , grzybami bo straciłam juz wene twórczą i wkurza mnie to dzienne kombinowanie co ugotowac ,zeby dało sie jadalnie odgrzać w mikroweli .
          • turzyca Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 10.01.12, 09:26
            Odgrzewam zwykle 3min moc ustawio
            > na chyba na max ?

No i masz przyczyne. Bardzo duzo rzeczy bedzie smakowac znacznie lepiej, jesli bedzie mikrofalowane w mniejszej lub znacznie mniejszej mocy. Konkretne ustawienia trzeba dobrac do typu potrawy. Takie rzeczy moga byc w instrukcji, ale jesli nie, to warto poczytac ksiazki o gotowaniu w mikrofali. Albo dzialac metoda prob i bledow. smile
            • fettinia Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 10.01.12, 10:07
              na max to za duzo
              ja tez nie lubie mikrofali-nie mialam z wyboru wiele wiele lat-jednak jedynie do podgrzewania to toto jest dobresmiledostalam niedawno od sasiadki i sobie chwale-3 minuty ustawione na medium high i jest oksmile
              tu pare porad
              www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/praktyczne-porady-gotowania-w-kuchence-mikrofalowej_37340.html
              pychotka.pl/pychotka/content/view/2265/135/
          • czekolada72 Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 07.11.12, 20:48
            Warzywa z patelni
            Piers kurczaka kroje i lekko obsmazam; dodaje warzywa tez pokrojone, jakie akurat posiadam i dusze pod przykryciem, od czasu do czasu mieszajac, przyprawiam. U nas je sie z makaronami, kasza, ryzem albo chlebkiem.
            I idealne do odgrzania.

Salatka z ryzu i jarzyn.
            Szklanka ugotowanego na sypko ryzu - ostudzic, skropic sokiem z cytryny. Ugotowana piers kurczaka, marynowane sliwki, kiszone ogorki, papryke - pokroic w kostke, polaczyc z ryzem oraz groszkiem i kukurydza z puszki. Polac olejem, posypac pietruszka, posolic, popieprzyc, pocukrzyc.
            • daxter Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 08.11.12, 09:37
              Bardzo fajna salatka dzieki za inspiracje.smile
              • czekolada72 Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 13.11.12, 20:19
                A to jeszcze do odgrzania - podsmazone ziemniaczki, po puszce groszku i bialej fasolki, zioła i przyprawy wg wlasnego - lekko zamieszac i podgrzac.
                • daxter Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 14.11.12, 13:00
                  No brzmi zachecajaco jak masz wene to wrzuc jeszcze pare fajnych pomyslow smile
                • czekolada72 Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 15.11.12, 10:12
                  Tez do odgrzania - kurczak w groszku
                  Kawalki kurczaka - piersi, udka, co jest w domu - obsmazam na oleju, zalewam woda i dusze do miekkosci z przyprawami, pod koniec - dodaje puszke groszku i zagotowuje.
                  Wersja 1. calosc sosu mieszam ze smietana
                  wersja 2. Na talerzu dokladam lyzke smietany/jogurtu nat, posypuje startym zoltym serem.
                  Oryginalnie - z ryzem, ale mysle, ze pasuje kazda opcja - z kasza, makaronem, ziemniakami, pieczywem.
    • krysia2000 Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 10.01.12, 10:33
      A od kiedy to jedzenie musi być na ciepło?
      • daxter Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 10.01.12, 22:08
        Fakt nie musi smile mogą byc sałatki ,kanapki smile
        ale ja juz tak mam ,jak nie zjem na ciepło czegos to Cały dzien jestem głodna a 12 godzin na suchym chlebie jeszcze teraz jak swieze warzywa tylko ze szklarni pomidory o smaku rozpuszczalnika i zielony farbujacy ogórek no to mi na ciepło sie chce smile
        i pora roku taka ,ze bardziej na ciepło smakuje smilejutro zrobie zupę jakąś tresciwą z wkładką smile
        • krysia2000 Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 11.01.12, 00:33
          Ja tam w pracy rzadko obecnie na ciepło jadam, albo inaczej, główny posiłek jadam, bo już nie ciągnę tylu godzinek dziennie i mam czas albo w domu coś upichcić, albo wyskoczyć do restauracji. Ale zdarza się, że ciepłego nic nie wciągnę w ciągu dnia chyba, że wliczyć w to muffina czy scone'a popijanego gorącą kawą.

Mikrofalówki nie stosuję, bo to dla mnie wielki klamot do nie zawsze akuratnego podgrzewania. Jednorodne (zblendowane) zupy i owszem, dobrze się odgrzewa, pod warunkiem, że nie na pełnej mocy i się wyłączy, wyjmie i wymiesza w połowie, żeby równomiernie rozprowadzić ciepło. To mnie najbardziej właśnie denerwuje w mikrofali, (zaraz po paskudnym ścinaniu białka, które tego wrażenia gumowatości mięsom nadają), że w jednym miejscu jest żarełko jeszcze zimne, a w innym boleśnie się można sparzyć.
          • daxter Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 13.01.12, 20:01
            No własnie dlatego nigdy nie pragnełam miec mikrofali
            Zupa wyszła niezła czyli najlepiej cos w sosie lub zupy smile
          • pani.serwusowa Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 13.01.12, 23:15
            Ja używam głównie do podgrzewania talerzy, misek, kubków. Mam tak przeraźliwie zimno w szafkach, że fajans mi marznie. wink A potem oziębia potrawy, czego nie znoszę.
            • krysia2000 Re: Potrawy jednogarnkowe do pracy 16.01.12, 23:34
              To chopa do ogacenia szafek zagonić! ;o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka