o_ll_a 05.12.12, 11:31 Witam, poradzcie mi, jaki olejjest najlepszy. Do smażenia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: olej 05.12.12, 12:49 chyba nie ma jednej dobrej odpowiedzi... kwestia gustu - oczywiście w obrębie olejów nadających sie do smżenia. Jezeli chodzi o mnie - lubię ryzowy - mało smrodliwy i o wysokim punkcie dymienia - potrawy nie wchłaniają go za duzo, trudniej sie przypala Odpowiedz Link
sarahdonnel Re: olej 06.12.12, 01:11 zalezy, do czego: oliwa z oliwek - do niskich temperatur, warzywa i ryby na malym ogniu, krotko slonecznikowy - jestem nieprzekonana, z braku laku uzywam jako obojetnego, jak tubylcy rzepakowy - uniwersalny, bardzo mi go brakuje, grzeje sie do wyzszej temperatury niz slonecznikowy (tubylcy uznaja go za malo szlachetny, przemyslowy i tani, jak np. palmowy) arachidowy - do woka, w sumie lepszy niz slonecznikowy, bo grzeje sie lepiej kokosowy - w zastepstwie smalcu, dymi w b. wysokiej temperaturze i ma boski zapach czerwony palmowy - tylko jako dodatek smakowy w kuchni afrykanskiej, wg. mnie smierdzi i szybko sie pali, szybciej niz maslo z pestek winogron - kiedys uzywalam duzo, teraz dawno nie: obojetny, ale raczej 'zimny' ghee, czyli klarowane maslo - ladnie rumieni, pasuje do slodko-pikantnych potraw maslo zwykle - do jajeczka sadzonego, b. niska temperatura i szybko sie pali Olej wybieram w zaleznosci od tego, skad jest dana potrawa, z drobnymi wyjatkami, np. paczki smazylam na mieszance rzepakowego i kokosowego (nie uzywam smalcu czy loju). Przewaznie zresxta tak z dobrym skutkiem 'freestyle'uje' w kuchni: skladniki, przyprawy, metody przygotowania, a przepisow trzymam sie tylko przy ciastach. Odpowiedz Link
qubraq Re: olej 10.12.12, 10:47 Przypomniała mi się śp. Emka, która mawiała "weź garść rzepaku, ściśnij i olej to" ... Odpowiedz Link
kasia_bzdeta_wons Re: olej 10.12.12, 18:28 sarahdonnel napisała: > zalezy, do czego: > > przesadziłem z fb. szukałem lika. no bo podoba mi się ta odpowiedź. )) Odpowiedz Link
kasia_bzdeta_wons Re: olej 10.12.12, 18:30 aaaaaaaaaaaaa wyswietlił się teraz !!!! kurde, dawno tu nie byłem. juz nawet zażartowac nie mozna bo fejs wszystko bierze na poważnie masakra! Odpowiedz Link