05.12.12, 11:31
Witam,

poradzcie mi, jaki olejjest najlepszy.
Do smażenia.
Obserwuj wątek
    • momas Re: olej 05.12.12, 12:49
      chyba nie ma jednej dobrej odpowiedzi... kwestia gustu - oczywiście w obrębie olejów nadających sie do smżenia. smile

Jezeli chodzi o mnie - lubię ryzowy - mało smrodliwy i o wysokim punkcie dymienia - potrawy nie wchłaniają go za duzo, trudniej sie przypala smile
    • sarahdonnel Re: olej 06.12.12, 01:11
      zalezy, do czego:

oliwa z oliwek - do niskich temperatur, warzywa i ryby na malym ogniu, krotko
      slonecznikowy - jestem nieprzekonana, z braku laku uzywam jako obojetnego, jak tubylcy
      rzepakowy - uniwersalny, bardzo mi go brakuje, grzeje sie do wyzszej temperatury niz slonecznikowy (tubylcy uznaja go za malo szlachetny, przemyslowy i tani, jak np. palmowy)
      arachidowy - do woka, w sumie lepszy niz slonecznikowy, bo grzeje sie lepiej
      kokosowy - w zastepstwie smalcu, dymi w b. wysokiej temperaturze i ma boski zapach
      czerwony palmowy - tylko jako dodatek smakowy w kuchni afrykanskiej, wg. mnie smierdzi i szybko sie pali, szybciej niz maslo
      z pestek winogron - kiedys uzywalam duzo, teraz dawno nie: obojetny, ale raczej 'zimny'
      ghee, czyli klarowane maslo - ladnie rumieni, pasuje do slodko-pikantnych potraw
      maslo zwykle - do jajeczka sadzonego, b. niska temperatura i szybko sie pali

Olej wybieram w zaleznosci od tego, skad jest dana potrawa, z drobnymi wyjatkami, np. paczki smazylam na mieszance rzepakowego i kokosowego (nie uzywam smalcu czy loju). Przewaznie zresxta tak z dobrym skutkiem 'freestyle'uje' w kuchni: skladniki, przyprawy, metody przygotowania, a przepisow trzymam sie tylko przy ciastach.
      • o_ll_a Re: olej 07.12.12, 21:57
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi smile
        • qubraq Re: olej 10.12.12, 10:47
          Przypomniała mi się śp. Emka, która mawiała "weź garść rzepaku, ściśnij i olej to" ...
      • kasia_bzdeta_wons Re: olej 10.12.12, 18:28
        sarahdonnel napisała:

> zalezy, do czego:
        >

>
        przesadziłem z fb. szukałem lika. no bo podoba mi się ta odpowiedź. smile))
        • kasia_bzdeta_wons Re: olej 10.12.12, 18:30
          aaaaaaaaaaaaa
          wyswietlił się teraz !!!! kurde, dawno tu nie byłem. juz nawet zażartowac nie mozna bo fejs wszystko bierze na poważnie
          masakra!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka