Dodaj do ulubionych

Kiedy lukrować pierniki?

17.12.12, 18:24
Dziś upiekłam pierniczki według przepisu z netu. Ostudzone zakręciłam w słoju i niby po tygodniu mają zmięknąć, bo obecnie są jak kruche ciasteczka. Chcę je polukrować lukrem z cukru pudru i białka, tylko kiedy? Za tydzień, czy teraz i jak lukier zastygnie włożyć z powrotem do słoja.
Obserwuj wątek
    • bucefal_macedonski Re: Kiedy lukrować pierniki? 17.12.12, 21:15
      A kiedy Ci wygodniej.
      • tamaryszek44 Re: Kiedy lukrować pierniki? 17.12.12, 21:28
        Szukam i szukam i nigdzie nie znalazłam kiedy je lukrować. Polukruje jutro i gotowe ponownie włożę do słoja.
        • tamaryszek44 Re: Kiedy lukrować pierniki? 18.12.12, 15:13
          Udekorowałam i z powrotem zakręciłam w słoju, potem można dodać skórkę z jabłka i zmiękną, tak w necie przeczytałam.....
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/jf/ie/9lmq/WktYFxcGTxzb5zaMlB.jpg
          • czekolada72 Re: Kiedy lukrować pierniki? 19.12.12, 07:24
            Mała lukrowała przedwczoraj, wczoraj włozylam do pudełka. Dzis pieke ostatnia porcje.
            Tyle, ze poki co nam wychodza jakos wyjatkowo miekkie od momentu wyjecia z pieca.
          • fettinia Re: Kiedy lukrować pierniki? 19.12.12, 08:03
            ladnesmile
            ja lukruje zaraz po upieczeniu-jak wystygnasmilepotem do puszki i juzsmile
            • tamaryszek44 Re: Czekolada72 20.12.12, 16:47
              Napisz mi kochana jak robisz miękkie pierniczki. Moje były i nadal są twarde i kruche.
              • bucefal_macedonski Re: Czekolada72 20.12.12, 22:21
                A spulchniacza ile dajesz?
                • tamaryszek44 Re: Czekolada72 20.12.12, 23:16
                  Dziś upiekłam wielkiego piernika a już połowy nie ma, miałam gości i wtrząchnęli. W przepisie były powidła, ale nie miałam i dodałam wiśnie z których robiłam kiedyś nalewkę. Są odcedzone ze spirytusu, zasypane cukrem, uzupełnione wodą i zagotowane. Masakrycznie mocne i po jednej zjedzonej ja ma szmyra dodałam ich pół słoiczka i dolałam trochę tej zalewy. Piernik smakuje wysmienicie i jest bardzo pulchny.
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/jf/ie/9lmq/BvH6r46DLchJDseCzB.jpg
                • tamaryszek44 Re: Czekolada72 20.12.12, 23:18
                  łyżeczkę proszku, tak jak zalecali w przepisie.
                  • bucefal_macedonski Re: Czekolada72 21.12.12, 01:41
                    Na jaką ilość mąki?
                    • tamaryszek44 Re: Czekolada72 21.12.12, 15:31
                      Na 2 szklanki mąki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka