kanuk 02.03.13, 02:08 1. Otworz butelke ,aby wino moglo oddychac. 2. Jezeli nie ma znakow ,ze oddycha ,zastosuj metode usta-usta. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qubraq Re: Jak cieszyc sie dobrym winem ? 02.03.13, 12:00 To wlaśnie mój problem - co jakis czas udaje mi sie trafić jakieś wina z lubianych przeze mnie szczepów winogron i do tego hodowane w "egzotycznych warunkach" takich jak Karpaty, Dynarskie, Kaprela czy prowansalskie gory Luberon koło Aix; ostatnio dostalem moj ulubiony szczep Kadarka ale z Hiszpanii z gór Ourense tuż nad Portugalią... i tak sie sklada, że żeby sie napic ktoregos to musze pic do lustra albo czekac na odwiedziny przyjaciół; jakos jednak musze sie zdobyc na pomysł bo mi czasem aż "język ucieka" ... do popijania jedzenia uzywam przeciez goracego czystego czerwonego barszczu "winnego" czyli zakwaszonego moim własnym zakwasem buraczanym... musze coś wymyśleć - jakąś okazję... np piekną dzisiejszą słoneczną pogodę - i usiąść sobie z lampką na balkonie na slońcu i pogrzać sie troche... Odpowiedz Link
shachar Re: Jak cieszyc sie dobrym winem ? 02.03.13, 15:43 chalierka..znowu ten barszczyk muszę znaleąć wątek o barszczu i zrobić w końcu, buraki u nas tanie jak .... A pamiętacie wino buraczane Sophia? Odpowiedz Link
qubraq Re: Jak cieszyc sie dobrym winem ? 02.03.13, 20:06 Wina buraczanego "Sofia" nie pamietam ale pamietam za to "Melnik" w półtoralitrowych butlach półwytrawne robiony ze starego szczepu winnego Melnik-laurus; ponoć teraz po winnej rewolucji w Bułgarii pod mianem Melnik Old robia cos całkiem niezwyklego; dystrybuje tym chyba firma "Prestige"; ktos mi powiedzial ze w Dolinie Róż robia krótkie serie znakomitych win ale jakos nie mamy u nas do nich dostepu; moze trzeba zajrzec na jakis bazarek gdzie Bułgarzy jeszcze przywożą Rakiję - Bakalarska, Marywilska, Pl. Szembeka, Wiatraczna , dworzec "Stadion"... Odpowiedz Link
turchanyi Re: Jak cieszyc sie dobrym winem ? 05.03.13, 13:06 Eh, pamiętam wino Melnik pite w "mechanie" w Melniku, po przejściu całego (prawie) Pirinu. I drogę po większej jego ilości nocą, w świetle księżyca wąwozami z Melnika do Rożenskiego Monastyru. Nieważny już smak tego, no umówmy się - niezbyt wybitnego wina - ale w połączeniu z okolicznościami niezwykłej tamtejszej przyrody daje wrażenia niezapominane Myslę, że to był calkiem dobry start w późniejsze poznawanie innych win i cieszenie się dobrym winem. Odpowiedz Link
qubraq Re: Jak cieszyc sie dobrym winem ? 06.03.13, 10:13 Niestety w Bułgarii byłem tylko słuzbowo, pojechałem we wrzesniu 1980 roku kontraktowac 154 bułgarskie tokarki dla projektu "Berliet" w Jelczu i odrzuciłem wszystkie ich oferty z powodu bardzo niskiego poziomu technologicznego planow operacyjnych; za to Bułgarzy, ktorzy po kontrakcie obiecywali wycieczke w Rodopy, obrazili się i odstąpili od obiecanki; musiałem sie potem tłumaczyc u p. wiceministra, dawnego znajomego z biura projektów, który na szczęście mi zaufał... Do dzis utrzymuje znajomosc z córką pani dyrektor ichniej centrali handlowej - "Maszynoeksport", pracującą jako weterynarz w Warszawie... Odpowiedz Link
turchanyi Re: Jak cieszyc sie dobrym winem ? 06.03.13, 13:49 Pewnie odrzucenie tych tokarek uratowało życie i zdrowie iluś pasażerom Berlietów! Stanowczo lepiej cieszyć się bułgarskim winem, owocami, warzywami, no i atrakcjami turystycznymi. Z tym, że ja preferuję góry. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Jak cieszyc sie dobrym winem ? 02.03.13, 22:23 Zmien przyzwyczejnia i zarelko popijaj winem Ale faktycznie, czasami butelka 0,75l to za duzo dla jednej osoby, a takie wczorajsze to juz nie to. Nam wprawdzie 'schodzi' butelka bez problemu, ale to zadnen wyczyn na trzy osoby tyle, ze losowac trzeba, a bo ten by chcial czerwonaska, najlepiej merlota, a ja np bialaska, ale nie szardoneja, a tak kazdy by mial swoje. Takze rozumiem Cie Wiem, wiem sa male butelki, ale one sa po pierwsze jednak za male (0,30 jak sie nie myle), a po drugie sa drogie jak pojemnosc, po trzecie nie ma wyboru. Odpowiedz Link
izabelski Re: Jak cieszyc sie dobrym winem ? 02.03.13, 22:40 wino z wczoraj pije sie i pojutrze - jesli przechowuje sie go w lodowce z korkiem tak pija francuzi i ja tez, ale nie kazde wino da sie tak przechowac Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Jak cieszyc sie dobrym winem ? 02.03.13, 23:59 ale nie lubie wczorajszego i przedwczorajszego wina, czy to z lodowki czy nie Odpowiedz Link