mariposa 18.02.14, 23:52 Jak / na czym gotujecie zupy wegetarianskie? Zrobilam raz polecana gdzies tu zupe cukiniowo-czosnkowo-ziemniaczana, ale ona z kolei nie zrobila na mnie wrazenia M. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: zupy wegetarianskie 19.02.14, 02:02 moje prawie wszystkie, chyba za uzyje masla zamiast oliwy baza to podsmazonacebulka/ por do tego jarzyny, jakie mam pod reka - soup du jour obowiazkowo lisc laurowy, ziele ang i kilka ziaren pieprzu czasami miksuje, czasami zostawiam kawalki, czasami zgniatam tluczkiem do ziemniakow marchewkowa, dyniowa podlewam mlekiem kokosowym Odpowiedz Link
momas Re: zupy wegetarianskie 19.02.14, 09:41 u mnie podobnie jak u Roseanne, chyba, że zabielana śmietaną lub rosół, czy kapuśniak na golonce lub zalewajka z kiłbasą i na wywarze z tejże kiełbasy czy grochówka (choć tą ostatnią lubię w wersji wege). Ale zabielam rzadko. Gotuje na bulionie warzywnym. W zasadzie to zupy wegańskie nawet Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: zupy wegetarianskie 19.02.14, 15:39 Jeden z wspolbiesiadnikow przy zupach na wywarach miesnych ma odruch wymiotny (nie, nie zadnej ideologii nie wyznaje, tak ma po prostu, mieso i jego zapach generalnie go brzydzi wylacznie estetycznie ) wiec gotuje na wywarach warzywnych albo duszac podstawowy skladnik na oliwie. Nie zabielam niczym, nie robie zasmazek (tych z kolei ja nie znosze), czasami nawet masla nie dodaje. Lokalna oliwa mi starcza. A rosolu/kapusniaku/fasolowej, ktore musza byc 'z wkladka' i tak nie lubi Hmm, czyli glownie zupy wege gotuje, kto by pomyslal Odpowiedz Link
momas Re: zupy wegetarianskie 19.02.14, 16:54 hehe, jak sobie uświadomiłam, ze zupy u mnie głównie wegetariańskie, a nawet wegańskie - to też sie zdziwiłam Bo moi panowie mięchokochają ogromnie. I raczej kuchnia mięsna jest... Odpowiedz Link
mariposa Re: zupy wegetarianskie 27.02.14, 12:39 Zrobilam zgodnie z waszymi radami - na masle podsmazylam cebulke I dodalam dynie pizmowa. Wyszla przepyszna! Dziekuje M. Odpowiedz Link