Dodaj do ulubionych

Jagniecina

09.07.15, 20:12
wczoraj droga pomylki nabylam jagniecine, mrozona. Takie steki z kostka smile i kawalek nogi.

Przyznaje, ze do baraniny mimo wielu prob (robionej z namaszczeniem, dobrze przygotowanej, doprawionej) sie nie przekonalam. Gdzies tam wyczuwam barana i juz (podobnie mam z kuminem). Pytam sie wiec bardziej doswiadczonych, czy jagniecina ma podobny posmak? Jesli tak, to rozmrazam i na surowo kotom dam smile Bo jak juz przyprawie/upieke i nie zasmakuje to kundlom pod smietnikiem bede musiala zostawic, a wole kociaste nakarmic smile
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Jagniecina 09.07.15, 22:25
      nie ukrywajmy prawdy, jagnie ma specyficzny posmak i nie kazdy to lubi
      jednak w porownaniu z doroslym baranem to zupelnie inna nuta

kocham pasjami, zwlaszcza z czosnkiem i rozmarynem

moja kota nie jada smile
      • mysiulek08 Re: Jagniecina 10.07.15, 02:36
        ale jednak nuta, wiec sobie odpuszcze

• mysiulek08 Re: Jagniecina 10.07.15, 22:20
        moja kota nie jada smile

nasze wlasnie nosami wciagnely smile
        • roseanne Re: Jagniecina 10.07.15, 22:56
          hm ...widac zatem chiba geograficzne wplywy na smaki i rozwydrzenie sierszczakow

smile
    • bialeem Re: Jagniecina 13.07.15, 14:59
      Jak nie cierpię baranów, to jest jedna forma za którą oddałabym wszystko:
      www.mygreekdish.com/recipe/lamb-kleftiko-recipe-greek-lamb-cooked-in-parchment-paper/
      Ja co prawda jadłam z ziemniakami na zewnątrz, ale przepisów jest kilka. Najlepsze to w pergaminie.
      Nie śmierdzi (4h w piekarniku) i smakuje bosko.
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Jagniecina 16.07.15, 14:52
      Żeby było zabawniej, aromat baraniny tradycyjnie kontruje się... kminem.

Nie wiesz, co dobre, dobra kobieto.
      • kasia_bzdeta_wons Re: Jagniecina 21.07.15, 21:13
        uwielbiam baraninę, ale bez kontry. anyzki doprowadzaja mnie do mdłosci.
      • mysiulek08 Re: Jagniecina 31.07.15, 19:52
        ok, ale to nie powod, zeby sypac kumin niemal do wszystkiego, ostatnio widzialam calkiem przyzwoity wyrob serowy z dodatkiem kuminu wlasnie

pewnie to wynika z faktu, ze najbardziej popularna lokalnie przyprawa 'do wszystkiego' ma kumin w skladzie

ps.
        no, kurde moze i nie wiem co dobre smile jakby ktos zrobil te jagniecine, zaprosil to moze bym i sprobowala smile
    • jr968 Re: Jagniecina 30.07.15, 23:23
      Jak ktoś nie lubi smaku barana, to nie kupuje i nie je jagnięciny. są inne mięsa. Dla mnie ten smak jest cudowny (tak, jak kozi w kozim mleku i serach i inne nie bardzo lubiane przez Polaków wychowanych na wieprzowinie i kurczakach fermowych). po co się katować? Jak ktoś nie lubi smaku ostryg, to ich nie spija z muszelek. Owszem, można do ostryg dodać różne rzeczy łącznie z pastą do butów, by nie było czuć "ryby", ale czy o to chodzi? Jedzenie ma być przyjemnością! Jak nam coś nie pasuje, to tego nie jemy. Ewentualnie po cichu wyrabiamy sobie smaki i za jakis czas bez głupich pytań zajadamy.
      • mysiulek08 Re: Jagniecina 31.07.15, 22:26
        O gustach sie nie dyskutuje smile znam smak baraniny, nie gustuje, pytalam o smak jagniecia, dostalam odpowiedz.

Zly strzal, wieprzowiny nie jadam, kurczakow rowniez. Od dawna. Lubie za to dobry kawalek wolu, ostrygi i inne morskie zyjatka. I to jadam z przyjemnoscia, tym bardziej, ze mam w czym wybierac i w wolach i w dobrach morskich.

Ty lubisz smak koziego sera/sera, ja nie i tak jest dobrze.
    • mgrzemow Re: Jagniecina 31.07.15, 00:48
      Źle postawione pytanie. Prawdziwy problem to kupić prawdziwą jagnięcinę a nie kawałek barana, który miał długie i szczęśliwe życie.
      • mysiulek08 Re: Jagniecina 31.07.15, 19:41
        To jest prawdziws jagniecina, z chilijskiej Patagonii. Mieso miekkie, w zadnym wypadku nie pachnace baranem. Owszem o specyficznym zapachu, ktory nam nie odpowiada, ale bardzo, bardzo odpowiada naszym kotom smile No to maja zapas w zamrazarce, bo promocja ciagle trwa i calkiem ladne poledwiczki byly ostatnio.
        • a74-7 Re: Jagniecina 31.07.15, 21:34
          a probowalas zrobic lamb curry ?
          • mysiulek08 Re: Jagniecina 31.07.15, 22:30
            w ogole nic z niej nie robilam skoro kociastym smakuje w stanie surowym smile

na te chwile kg jagnieciny (kazdy rodzaj) jest sporo tanszy (okolo 18zl za kg) niz najtanszy kawalek wolu, mam wiec w zamrazarce zapas dla kotow to sie moze kiedys skusze i poprobuje
            • kwieta4 Re: Jagniecina 01.08.15, 22:30
              zazdroszcze. ja za mala lydeczke jagnieca place $10 czyli ok 30zl. A dobra wolowina stekowa potrafi kosztowac ponad $60 za funta. Cos okropnego! Co oni w takim razie musza sprzedawac tutaj za 2-3 dolary jako mieso mielone? nigdy czegos takiego nie kupujciesmile
              • mysiulek08 Re: Jagniecina 02.08.15, 01:08
                Kwieto, to chwilowa cena, normalnie kosztuje okolo 60zl

a wolowine mam w szerokim zakresie cenowym od 20zl za calkiem przywoite kawalki akurat w sam raz dla futer po 100 zl za lokalna znowu z poludnia.

Srednia cena np poledwicy (brazylia, argentyna, paragway, urugway, australia, stany) to mniej wiecej okolo 40zl za kg

stekowa zza miedzy podobnie

z niezrozumilaych przyczyn lokalna jest duzo drozsza i co dziwne koty nie chca jej jesc, preferuja import smile

gotowego mielonego nie kupuje, sama miele
                • kwieta4 Re: Jagniecina 02.08.15, 21:02
                  ja mysle, mysiulku, ze Kanada wolem stoi, szczegolnie Alberta, dlatego z nas tak zdzieraja. Poledwice kupilam ostatnio w jednym kawalku, tak z pol metrasmile za $50! tyle samo place za ges kanadyjska. Kaczka $25, krolik $30, kurczak organiczny $25-30 za sztuke. Cieleciny jak na lekarstwo. Swinskie miesko tanie. Indyki tez w dobrej cenie.
                  Za to ryby tanie i prosto z wody, i jest tego od groma. wsrod ludzi, ktorych znam malo kto je ryby...nie wiedza jak ugotowacsmile
                  aha - zamowilam czeski szynkowar, bez woreczkow, z termometremsmile
                  • roseanne Re: Jagniecina 02.08.15, 21:18
                    gdzie Ty masz ges za 50?
                    za 50 to indyk wielkosci dwulatka, ale ges w montrealu dwa razy tyle

jagnie nowozelandzkie tansze niz lokalne, ale zawsze tylko mrozone, czasami Algierczyk ma na specjalu to kupuje np minikotleciki na grila
                  • mysiulek08 Re: Jagniecina 02.08.15, 22:21
                    kaczka drozsza od indyka, chyba okolo 40zl za kg (wylacznie mrozone) gesi nie widzialam
                    kuraki z zagrody, argentynskie okolo 25-30zl za sztuke, tak okolo 2,5kg, lokalne wylacznie przemyslowe, moze i gdzies sa eko ale przez te lata nie udalo sie nam namierzyc

cieleciny nie uswiadczysz, tzn ja nie spotkalam, znowu moze gdzies na poludniu...

swiniakow nie kupuje ale ceny znosne, schab bez kosci okolo 20zl za kg

ceny sa marketowe, bo u 'rzeznikow' wyzsze a i lokale nie wzbudzaja naszego zaufania

ryby, hm to w ogole skandal! losos dochodzi juz do stowki za kg, w markecie, filet, jak nic hodowlany, inne ryby tez znacznie podrozaly w ostatnim czasie, ale na to jest rada, wsiada sie w auto, mknie sie autostrada i w godzine z malym hakiem jest sie na calkiem fajnym targu rybnym w san antonio, gdzie mamy juz 'swojego' rybiarza, byle czego nam nie wscisnie i jeszcze (jak u niego nie ma) powie zeby np krewetek czy lososia nie kupowac bo jest chwilowy zakaz polowu i sa najpewniej kradzione z hodowli tongue_out
                    i wtedy losos kosztuje okolo 25 zl za kg.

no zemy sie wymienily smile

Kwieto, a Ty teraz w Kanadzie?
                    • kwieta4 Re: Jagniecina 03.08.15, 21:15
                      Mysiulku - w Kanadzie Zach, w British Columbia - przy samej granicy z US. I nad Pacyfikiem. Ladne miejsce przyrodniczosmile juz 21 lat minelo😳 zapraszam jak bedziesz przejazdemsmile
                      A ze drogo... Chyba Vancouver jest jednym z najdrozszych miejsc w Kanadzie, ale ludzie dosc szczesliwi sa tu, mimo wszystko. Cieplo i zielono caly rok, to jest duza zaleta.
                      • mysiulek08 Re: Jagniecina 03.08.15, 22:17
                        Kwieto, bylam przekonana na 1000%, ze Ty w usa mieszkalas smile
    • kanuk Re: Jagniecina 04.08.15, 11:53
      Z tydzien juz jak wrocile z Seattle ,nie omieszkawszy odwiedzic Vancouver(u) i Whistler(u).
      Bardzo wszedzie pieknie wszedzie.
      • kwieta4 Kanuk - a dokad 04.08.15, 21:39
        z Seattle wrociles?
        • kanuk Re: Kanuk - a dokad 05.08.15, 03:30
          do Toronto via Nowy Jork zreszta. Z powodu przeciazenia na lotnisku w San Fran taki zig-zag.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka