Dodaj do ulubionych

szparagowy sylwester

24.06.20, 17:05
dzisiaj, na św. Jana kończy się oficjalnie szparagowy sezon. Dla mnie w tym roku wyjątkowo krótki, bo białe szparagi ostatni raz jadłam chyba przed miesiącem, koniec maja...
w lodówce czeka pęczek zielonych, będzie pożegnalna kolacja, omlet krewetkowo-szparagowy
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: szparagowy sylwester 24.06.20, 21:38
      nie bardzo rozumiem te szparagowa 'histerie" tongue_out warzywo jak dla mnie zjadliwe, ale zeby jakos szalec, to nieeee smile

ale wiadomo, o gustach sie nie dyskutuje smile
      • buka007 Re: szparagowy sylwester 25.06.20, 15:14
        tu, gdzie mieszkam, sezon szparagowy celebrowany jest jak szczegolne święto, coś takiego, jak Oktoberfest w Bawarii wink , co też nie dziwi, bo szparagi (wyłącznie białe, bo te zielone nie są cenione) są najlepsze na świecie wink W gospodarstwach szparagowych otwierane są kantyny, gdzie przez sezon serwuje się sznycle z ziemniakami i szparagami, tak chyba smakują najlepiej.

mysiulek08 napisała:

> nie bardzo rozumiem te szparagowa 'histerie" tongue_out warzywo jak dla mnie zjadliwe,
        > ale zeby jakos szalec, to nieeee smile
        >
        > ale wiadomo, o gustach sie nie dyskutuje smile
        >
    • roseanne Re: szparagowy sylwester 25.06.20, 04:38
      Biale w Europie jadlam w marcu i kwietniu
      Zielone tutejsze jeszcze sa, poza sezonem czesto z Meksyku, jeszcze troche beda

Lubie, bardzo, zwlaszcza pieczone lub grilowane, musze uwazac..

Masz racje Mysiulku, de gustibus ...
    • lounger Re: szparagowy sylwester 26.06.20, 16:09
      Szparagi lubię przygotowane przez kogoś. Zielone czekają na wenę. Macie jakiś szybki i smaczny przepis na szparagową kolację?
      • roseanne Re: szparagowy sylwester 26.06.20, 18:12
        najczesciej pieke, lekko pokropione oliwa, sol i pieprz
        zawiniete w szynke lub boczek i pieczone tez smaczne - na to polozony niebieski ser i zapieczone - rozpusta

czesto griluje, jak pisalam

podsmazone z pieczarkami , jako dodatek warzywny czesto, dosc
        • lounger Re: szparagowy sylwester 26.06.20, 21:08
          Boczek, swr mam więc jutro spróbuję. A do piekarnika lekko podgotowane czy surowe?
          • roseanne Re: szparagowy sylwester 26.06.20, 21:28
            surowe, ok 20 minut, 180C
            ser ostatnie kilka minut,jak za dlugo to sie rozwarstwi
            • lounger Re: szparagowy sylwester 26.06.20, 21:36
              Dziękuję 🙂
      • buka007 Re: szparagowy sylwester 27.06.20, 07:49

z zielonymi nie ma duzo roboty, wystarczy umyc i odłamac końcówki, ja najczęsciej dusze je na patelni, podlewam wodą, troche masla, 10 min na małym gazie, jeśli w wersji omletowej, to zalewam je rozbełtanym jajkiem i piekę w omlecie.

lounger napisała:

> Szparagi lubię przygotowane przez kogoś. Zielone czekają na wenę. Macie jakiś s
        > zybki i smaczny przepis na szparagową kolację?
        >
        • lounger Re: szparagowy sylwester 27.06.20, 14:03
          Dzięki 🙂 Jeśli wieczorem mi wyjdą częściej będą u mnie gościły.
    • lounger Re: szparagowy sylwester 30.06.20, 17:16
      Dziewczyny bardzo dziękuję za pyszne przepisy. Zupy kremy szparagowe robicie (i oczywiście jak)?
      • roseanne Re: szparagowy sylwester 30.06.20, 18:04
        akurat zupy nie robie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka