Dodaj do ulubionych

Wielkanoc 21

01.04.21, 06:42
zakwas na żur dochodzi, warzywa na sałatkę skompletowane, kiełbasa biała przyjechała z Polski i czeka, żeby ją upiec na pierzynce z kiszonej kapusty wink
Na słodko będzie sernik, mazurek orzechowy i ciasto marchewkowe w roli babki. skromnie i bez szaleństw.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Wielkanoc 21 02.04.21, 16:13
      hm... nas jest cale dwie sztuki ludzkie + jeden, moze
      menu sie coraz bardziej okraja

jajka, sos zielony, chrzan
      piecze sie szynka
      bedzie salatka

jakis drozdzowiec i pozostale z urodzin dzieciecia babeczki cytrynowe

nawet pomysl tarty zostal skreslony, bo sklep nie dowiozl szparagow i sera

niby kwarantanne odbebnilam, ale 4 dzien juz czekam na wynik testu, do otrzymanie owego nie wolno mi wyjsc

na szczescie jest zimno , to mniej zal
    • czarna9610 Re: Wielkanoc 21 03.04.21, 17:50
      No cóż, święta dla dwóch niewiele jedzących osób. Jest biała kiełbasa i upieczony przez męża pasztet. Jeszcze piekę schab z suszonymi pomidorami. Dla męża kupiłam makowiec, upiekłam sernik i na tym koniec. Sałatki w tym roku nie będzie.
    • krysia20000 Re: Wielkanoc 21 09.04.21, 08:35
      U mnie poszaleliśmy, jakby jutro nie miało nadejść... co by się zresztą zgadzało. Były dwie baby, zakwasowo-drożdzowa w czekoladzie i piaskowo-cytrynowa, pasztet wieprzowy w cieście z Pedro Ximénezem oraz mazurek w kratkę-kwiatkę z czterema polewami. No i sernik. I mini babki. I chleby. I żur, sałatka, biała, jaja, żeberka, schab i kark.
      • buka007 Re: Wielkanoc 21 09.04.21, 13:32
        Matko z córko! Krystyno! :-o Nie chcę wiedzieć ile ważycie po tej orgii.
        A sernik jakiego typu? Krakowski może?
        • krysia20000 Re: Wielkanoc 21 09.04.21, 17:45
          Ja Ciągle ok, choć dwa kilo oponki chętnie zamieniłbym na 2 i pół kilo peksów i bicków. No ale to musiałbym powrócić do machania ciężarami, a coś gnaty starawe trzeszczą ostatnio.

Sernik sis zrobiła domowy klasyk z głębokich lat 90tych, czyli mokka z gruszkami/brzoskwiniami puszkowymi. Ciasto kakaowe z dodatkiem kapuczino w proszku.
          • buka007 Re: Wielkanoc 21 10.04.21, 07:23
            łza się w oku kręci na wspomnienie przepisów z kajecików... wink

krysia20000 napisał(a):

> Sernik sis zrobiła domowy klasyk z głębokich lat 90tych, czyli mokka z gruszkam
            > i/brzoskwiniami puszkowymi. Ciasto kakaowe z dodatkiem kapuczino w proszku.
            • krysia20000 Re: Wielkanoc 21 10.04.21, 13:28
              I przeklejanek z Kobiety&Życia albo Mojego Gotowania.
              • kanuk Re: Wielkanoc 21 13.04.21, 16:45
                Mozna jeszcze powtorzyc ulubione dania. Prawoslawny Wielki Piatek jwypada z kalendarza 30 kwietnia. Upieke babe i jablecznik.
                • roseanne Re: Wielkanoc 21 13.04.21, 17:33
                  w sumie czemu nie

tarta jajeczno szparagowa i jablkowo marcepanowa w samraz

na majowke rowniez
                  • kanuk Re: Wielkanoc 21 15.04.21, 19:16
                    Jablkowo-marcepanowa tarta -tak. Ale wyglada ,ze mojoweczka blizej kuchni sie odbedzie.
                    • roseanne Re: Wielkanoc 21 15.04.21, 21:07
                      No bliżej, bliżej. Chociaż akurat nam wolno piknikować.
                      Skoro zszedł śnieg to oficjalnie patio season

Nasz bloczek to 4 mieszkania. Ogródek z tyłu niewielki, ale wystarczy, by każde domostwo siedziało osobno ale wspólnie spędzili czas.

Teren własny, nikt z poza, wszystko z regułami...

Trzymajcie się!!
                      • kanuk Re: Wielkanoc 21 17.04.21, 01:43
                        Dzieki, musimy sie jakos trzymac. I sami pichcic Kawalek ogrodka za domem bedzie naszym teatrem i restauracja . Ustawie gazowa kuchenke i bedzie majowka.
                        • mysiulek08 Re: Wielkanoc 21 18.04.21, 04:33
                          a u nas sezon ogrodkowy wlasnie sie skonczyl, od jutra zaczyna padac! nareszcie!
                          • kanuk Re: Wielkanoc 21 18.04.21, 15:55
                            a weganka kaszanka przyjela sie tu znakomicie. niech pada, tam nie atacama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka