a_gnieszka0 29.06.08, 22:22 Czy ktoś z Was robił? szukam dobrego przepisu.Uwielbiam ta zupkę a teraz właśnie jest na nią pora-gorąco i są potrzebne składniki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: gazpacho 30.06.08, 08:17 Niestety moja rodzina nie toleruje zimnych zup i nie robie.. Ale w Galerii sa sprawdzone-np ten fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63228416,63228416.html?f=777&w=63228416&a=63228416 Odpowiedz Link
a_gnieszka0 Re: gazpacho 30.06.08, 12:55 niestety tam nie ma przepisu(drugi lin k mi sie nie otwiera) a na zdjęciu jakoś tak nie bardzo wygląda ,jadłam inne Odpowiedz Link
fettinia Re: gazpacho 30.06.08, 13:02 ten drugi link stary i pewnie juz nieaktywny..a moze takie? fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81504025.html Odpowiedz Link
a_gnieszka0 Re: gazpacho 30.06.08, 13:07 to chyba spróbuję tylko nie będę miksować i nie bardzo wiem po co tam ciabata w niektórych przepisach jakie znalazłam nie ma dlatego pytam tutaj myślałam że może ktoś robi Odpowiedz Link
fettinia Re: gazpacho 30.06.08, 13:11 Juz pisalam ze nie robie bo nie lubiaA niektorzy lubia dodawac grzanki a inni nie Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: gazpacho 01.07.08, 01:27 ciabata albo inne biale pieczywo jest po to by zagescic gazpacho. U nas podobnie jak u Fetti nie jada sie zimnych zup, a i tak naprawde nie przepadam za hiszpanska kuchnia. W jednej z moich ukochanych ksiazek kucharskich "Kuchnia Neli" Neli Rubinstein jest przepis na gazpacho z "przypisem". Poniewaz generalnie przepisy sa dobre i sprawdzone to wklepie Ci ten na gazpacho. Z "przypisem", ale skroconym " Nie lubie, by gazpacho mialo zbyt gladka konstystencje. Idelanie przyrzadzone powinno byc lekko chropowate.Zupe te najlepiej podawac w duzym naczyniu z kamionki, ktore dlugo utrzymuje wlasciwa temperature. Dodatki podajemy osobno: grzanki smazone na oliwie i drobno posiekane warzywa, ktore kazdy dobiera sobie wedlug smaku. Istnieje tyle wersji tej orzezwiajacej zupy, ilu jest Hiszpanow. Jedynym wspolnym skladnikiem jest wymoczona bulka, ktorej uzywa sie do zageszczenia. Gdy jestem w Marbelli, gotowanie gazpacho rozpoczynam zawsze od przechadzki po ogrodzie..." przepis na 6-8 porcji 5 kromek suchej bulki 675 gram dojrzalych pomidorow 2 srednie ogorki 1 czerwona papryka 2 zabki czosnku 3 lyzki stolowe oliwy 3 lyzki stolowe octu winnego sol/pieprz Bulke namoczyc w 2 szklankach zimnej wody. Pomidory pocwiartowac i usunac pestki. Ogorki obrac, usunac pestki i pokroic w gruba kostke. Papryke oczyscic z nasion i pokroic w gruba kostke. Czosnek obrac ze skorki i rozetrzec na miazge. Wszystkie skladniki zmiksowac z dodatkiem oliwy i octu. Nastepnie przetrzrc przez sito i ochlodzic. Przyprawic dopiero, gdy gazpacho jest juz calkiem zimne. Przygotowac dodatki, wlozyc do ososbnych miseczek i schlodzic: -grzanki pokrojone w kostke i usmazone na oliwie -drobno pokrojona cebulke -drobno pokrojona zielona papryke -ogorek obrany i pokrojony w kostek Prze podaniem do wazy z gazpacho wrzucic kilka kostek lodu. Wokol wazy poustawiac miseczki z dodattkami. Tyle Nela, ktora byla swietna kucharka, pomieszkiwala w Hiszpanii a i tubylcze kucharki uczyly ja gotowac, totez wierze, ze ten przepis bedzie najblizszy "hiszpanskim smakom". Ze swojej strony moge dodac, ze jesli nie bedzie prawdziwych pomidorow, dojrzalych i cieplych od slonca, tudziez takich ogorkow i papryki to szkoda sobie glowe zawracac robieniem gazpacho. Odpowiedz Link