15.12.08, 15:41
Chce mi sie jakiejs nowosci. smile
Robimy zwykle sledzie w oleju z cebula, sledzie w occie, sledzie w smietanie,
tatar sledziowy i salatke sledziowa z grzybami marynowanymi. Ale zjadlabym
czegos innego... Na sklepowych polkach sledzie ze sliwkami, rodzynkami,
wisniami, po kaszubsku, po zbojnicku, bawarsku itd.
Jak jeszcze podajecie sledzie?
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: Śledzie 15.12.08, 17:54
      Do tej pory tez robilam tradycyjne.Nie jestem pewna czy moi panowie takie
      nowinki z rodzynkami na przyklad przyjma..hmm-najwyzej dla siebie zrobietongue_out
    • ilekobietamalat Re: Śledzie 15.12.08, 18:23
      sledzie mocno ziolowe(z mniammniama) tu zapisane skladniki www.sprawdzoneprzepisy.pl/index.php?act=det&id=1164 ale za
      opis jak robic trzeba wyslac smsasuspicious tyle ze zrobienie sledzi to
      zadna filozofia wiec nie trzeba chyba widziec opisu tworczegowink no
      chyba ze ktos ma mniamniamasuspicious
      poza tym robilam sledzie z natka i czosnkiem, chyba w zeszlym roku
      banita na forum kuchennym je podawal i byly dobre.
      ale nic nie zastapi tych mocno ziolowychsmile sa oblednesmile ja jeszcze
      dodaje do nich suszone papryczkismile juz mi silnka lecismile
      na sylwestra zawsze sie z nimi wpraszam;D ludzie widza moje znane
      juz sledzie,i od razu drzwi szeroko otwarte;P

      wszelkie ze sliwkami,rodzynkami i wisniami to nie dla mnie, bo od
      dziecka mam zasada 'nie lacze slodkiego z ostrym' suspicious chociaz
      przekonalam sie do cammemberta z zurwaina albo borowkami;> ale to
      tylko wyjatek potwierdzajacy regule;D

      jednak dla mnie sledzie poza tymi ulubione sa z groszkiem, sosem
      smietanowo jogurtowym i ziemniakamisuspicious klasyka,ale co ja poradze ze
      je uwielbiamwink

      (swoja droga sledzie to jest jedyna ryba jaka zjadam w swieta i w
      ogolewink)
      • fettinia Re: Śledzie 15.12.08, 18:42
        smilesprobujesmilea ja myslalam ze i ryb nie jadaszsmile
        • ilekobietamalat Re: Śledzie 15.12.08, 18:53
          bo nie jadamsmile no ale od swieeetasmile tzn generalnie w zime odczuwam
          potrzebe ryb. widac moj organizm ich potrzebuje, zwlaszcza ze nie
          przepadam za kaszami i innymi strasznie zdrowymi rzeczamismile
          • fettinia Re: Śledzie 15.12.08, 18:55
            smileja tez ryby jadamsmileA kasza to jedynie gryczana hehesmile
            • ilekobietamalat Re: Śledzie 15.12.08, 19:06
              a ja musze z domu uciekac jak ktos kasze gryczana gotujebig_grin sam zapach
              mnie brrrrsuspicious sama mysl mnie odrzucawink
              • wiolunia79 Re: Śledzie 15.12.08, 19:30
                Śledź,cebula w kostkę ,ogórek kiszony w półplasterki ,jabłko w kostkę,pieprz
                ,proste i pyszne smile
                a kaszy też nie lubię,szczególnie gryczanej
    • julsza Re: Śledzie 15.12.08, 20:29
      ja sparzam cytryny, namaczam sledzie, kroje cytryne i cebulke w
      plastry, sledzie w kawalki i przekladam w sloiku warstwami - troche
      polewam oliwa albo zostawaim same i po 2 dniach sa gotowe.
      przechodza takim fajnym cytrusowym smakiem. pycha.
      te z rodzynkami i suszonymi sliwkami tez sa dobre - ba, smakuja
      nawet mojej mamie, ktora nie znosi laczenia ostrego ze slodkim...
    • zlota-puma Re: Śledzie 15.12.08, 20:56
      Pod każdą chyba postacią lubię śledzie !
      Z mniej tradycyjnych sposobów tak:

      wymoczone wcześniej płaty śledzia pokrojone w kawałki
      plastry ananasa w kawałkach
      szczypiorek lub cebula w piórka
      cytryna,pieprz
      pół na pół majonez ze śmietaną (albo dobry, gęsty, grecki najlepiej jogurt).
      Wymieszać. Pozwolić się przegryźć. I zjadaćsmile


      Z rodzynkami jakoś nie bardzo, ale ja w ogóle nie lubię rodzynek, w niczym.
    • mysiulek08 Re: Śledzie 15.12.08, 20:58
      Czy to jest odwet za soboti targ, he tongue_outPP

      JA CHCE SLEDZIA!!!! SLEDZIA!!!! Objechalam w sobote 4 (slownie cztery) supermarkety w poszukiwaniu sloiczkow z jednym platem sledzia produkcji skandynawskiej i oczywiscie na slodko doprawionego i guzik z petelka. NIE MA!
      A mialam w planie sie zrujnowac, kupic ze trzy sloiczki, sledzie pozbawic slodkosci i zrobic wyzerke na wigilie.

      Echhhh.
      • fettinia Re: Śledzie 15.12.08, 21:03
        etam odwettongue_outP No w PL sledzi panie jak mrowkow hehesmile
        ps-tu tez z solonymi ciezko-dobrze ze chociaz matjasy w oleju sasmile
        ps-takie w sloiku to ci moge poslac jak chcesz-o ile poczta przyjmiesmile
        • mysiulek08 Re: Śledzie 15.12.08, 21:27
          Przyjac, przyjmie, tylko jak sloiczek peknie to bekniesz za zniszczone przesylki co tam razem w worku ze sledziami jechaly.
          Qubrak juz chcial mi zakwas slac i tez go powstrzymalam.
          Mamuska tez miala takie pomysly. Moze gdyby paczki szly szybciej do mnie niz dwa miesiace to na jakies matjasy hermetyczny bym zalapala.

          Przezyje, cos tam w zamian znajde.
          • fettinia Re: Śledzie 15.12.08, 21:30
            ja mam wprawe w pakowaniu i takie specjalne worki coby sloiki nie peklysmileserio
            mowie-poslesmileznam ten bol jak masz na cos ochote a tu nietsmileposlij adres na privsmile
            • mysiulek08 Re: Śledzie 15.12.08, 21:33
              Najpierw to Ty sprawdz ile taka przesylka bedzie kosztowac i ile werdowac, a potem decyduj smile

              Tak czysiak, DUZE dzieki za dobre checi smile
              • mysiulek08 wedrowac oczywista :) zaraz tego zloma za okno 15.12.08, 21:34
                wyrzuce, grrr
                • fettinia Re: wedrowac oczywista :) zaraz tego zloma za okn 15.12.08, 21:35
                  a wiesz ze jutro pojde na poczte i zapytamsmile
                  • mysiulek08 Re: wedrowac oczywista :) zaraz tego zloma za okn 15.12.08, 21:40
                    idz, idz, bo to naprawde moze byc malo oplacalna impreza.
                    Co innego jak mamuska zbiera gajgi i sle wszystko w jednej 15 kilogramowej paczce za 150-200 zlociszy (droga morska, czasami via samolot) a co innego pakiet rejestrowany do pol kilo by doszedl w tydzien.

                    Na razie, ide kuchnie odgruzowywac smile
                    • fettinia Re: wedrowac oczywista :) zaraz tego zloma za okn 15.12.08, 21:46
                      dobra rano pojde i powiem czy sie ta impreza oplacatongue_out
          • julsza Re: Śledzie 15.12.08, 21:41
            mysiulek08 napisała:

            > Moze gdyby paczki szly szybciej do mnie niz dw
            > a miesiace to na jakies matjasy hermetyczny bym zalapala.

            2 miesiace??? jakis skandal...
            a ja Ci tez chcialam zaproponowac paczuszke - moze nie w sloiku, ale
            takie wlasnie hermetycznie pakowane...
            ostatnio siostrze slalam - mniejszy kaliber i blizej - amoniak, bo
            tam to ani w sklepie, ani u Turka, ani u Ruska, ani w aptece wink
            ale za to pomysl, jakie masz awokado, a czym my sie tu musimy
            zadowalac smile
            PS. w garnku cukinia z ziemniakami smile
            • mysiulek08 Re: Śledzie 15.12.08, 21:51
              a co, ponarzekac nie moge, choc raz w roku wink

              W sumie to za sledziami to tylko ja tesknie (no bo za czyms trzeba), chlopakom wystarczy losos i ceviche z niego. No i moze trafia sie jeszcze te skandynawskie smile

              Niestety tyle ostatni szla paczka. Przez Hamburg a nie jak zwykle przez Frankfurt, wtedy dwa tygodnie starcza. A i jescze sluzby celnosanitarne mamy zdrowo porabane.

              Hihi, kilka innych fajnych rzeczy tez by sie znalazlo, no migdaly z drzewa albo arbuzy wielkie jak mlynskie kolo, za 5 zloty. Wlasnie taki lezy i czeka, bo juz nie dalismy mu w lykend rady. A i o winku i oliwie zapominac nie mozna.
              A atutem najwiekszym jest brak sniegu na Boze Narodzenie. 30stp i lazur nieba mi wystarcza.
              • julsza Re: Śledzie 15.12.08, 22:04
                mysiulek08 napisała:

                > Hihi, kilka innych fajnych rzeczy tez by sie znalazlo, no migdaly
                z drzewa

                juz Cie pytalam o smak migdalow z drzewa??

                > A i o winku i oliwie zapominac nie mozna.
                winka, ktore docieraja do Polski owszem; oliwy obiecalam sobie
                poszukac w delikatesach

                > A atutem najwiekszym jest brak sniegu na Boze Narodzenie. 30stp i
                lazur nieba m
                > i wystarcza.
                i kto ma lepiej??? zamien sie - zapakuje Ci cala moja lodowke
                sledziami wink
                >
                • mysiulek08 Re: Śledzie 15.12.08, 22:30
                  > juz Cie pytalam o smak migdalow z drzewa??

                  juz pisalam, te swieze, jeszcze nie wysuszone sa najlepsze, najbardziej migdalowe smile

                  > winka, ktore docieraja do Polski owszem; oliwy obiecalam sobie
                  > poszukac w delikatesach

                  Tyle, ze w ojczyznie to macie to co tutaj na nizszych polkach lezakuje tongue_outPP
                  Szukanie oliwy sobie podaruj, nie ma.

                  > zamien sie - zapakuje Ci cala moja lodowke
                  > sledziami wink

                  A w zyciu! To ja juz moge bez tych sledzi i suchej krakowskiej zyc tongue_outPP
                  >
            • mysiulek08 Re: Śledzie 15.12.08, 21:52
              > PS. w garnku cukinia z ziemniakami smile
              z palta czy bez?
              • julsza Re: Śledzie 15.12.08, 22:02
                mysiulek08 napisała:

                > z palta czy bez?

                tym razem bez
                • mysiulek08 Re: Śledzie 15.12.08, 22:31
                  ale czosnku podsmazonym na oliwie pamietalas? Jesli masz swieza bazylie to dorzuc, juz na talerzu.
    • cieplajaknoc Re: Śledzie 17.12.08, 12:18

      Śledziki po wileńsku
      Jest to nasza ulubiona przekąska, kilka lat temu ukazała się wersja tych
      śledzików uboższa pod nazwą śledzie gajowego, no ale my od 30 lat robimy je jako
      śledzie po wileńsku
      1. kilogram śledzi matiasów (ja używam 4 opakowania śledzi w oliwie na tacce)
      2. 10 dkg grzybów suszonych (ja używam podgrzybków)
      3. mały koncentrat pomidorowy
      4. dwie spore cebule
      5. szklanka oleju
      6. przyprawy
      sposób przygotowania
      1. Moczymy grzyby
      2. Gotujemy grzyby, wyjmujemy je z wywaru a wywar dodajemy do kapusty np
      wigilijnej albo do barszczu wigilijnego
      3. kroimy w kostkę grzyby i cebulę
      5. smażymy to wszystko, pod koniec przyprawiając (mało soli sporo pikantnych
      przypraw jak papryka czy pieprz)
      6. dodajemy koncentrat pomidorowy i studzimy wszystko
      7. w międzyczasie kroimy śledzie na dzwonki
      8.przekładamy warstwami w słoiku lub misce śledzie i grzyby
      9. Wstawiamy do lodówki
      10. Na drugi dzień możemy podawać, sa naprawdę pyszne i zjadają te śledzie nawet
      osoby, które się zarzekają, że śledzi nie lubią
      Smacznego smile
      • shachar Re: Śledzie 17.12.08, 13:00
        kiedys w ruskim garmazu kupilam salatke: warstwowo poukladane poszatkowane jajka
        na twardo, buraczki w kostke, sledzie w kostke, troche cebuli, wszystko to
        zalane majonezem i posypane tartym zoltym serem.
        Efekt koncowy byl dobry,ale nie pamietam, czy to byl sos majonezowy, czy sam
        majonez, i czy aby na pewno wszystkie warstwy wymienilam uncertain
        • fettinia Re: Śledzie 17.12.08, 13:27
          to chyba sledzie pod pierzynkasmile
      • fettinia Re: Śledzie 17.12.08, 13:27
        Fajne te po wilenskusmile
        • ciociapolcia Re: Śledzie 17.12.08, 21:26
          Musze sprobowac tych ziolowych. smile
          Chociaz dzisiaj zjadlam prawie caly sloik z "wiśnią" i chyba mnie zemdlilo. wink

          Mysiulek, nie to nie zemsta. smile Ale widze odwet. ;PPP Arbuz? Migdaly? Slonce???
          Foch! wink

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka