buka007 27.03.09, 20:54 na razie zapisalm sobie przepis aniewy, ten z maslanką a pozniej zobaczymy macie jakies ulubione przepisy muffinowe??? Podzielcie sie prosze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pamtaa Re: kupilam formę do muffinów, czekam na propozyc 28.03.09, 17:10 W misce należy wymieszać suche produkty 2 i pół szklanki mąki pszennej 1 szklankę cukru pół łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy W drugim naczyniu wymieszać mokre pół paczki roztopionej przestudzonej margaryny lub masła czyli ok 12 i pół dkg ze szklanką mleka /ew.jogurtu, kefiru lub maślanki/ i 2 jajkami. Wymieszane mokre produkty i dodać do suchych produktów wymieszać wszystko łyżką max. 10 pchnięć łyżką nie używać miksera. Ciasto ma być takie grudkowate na koniec do ciasta dodać połamaną czekoladę i rodzynki. Nakładać do foremek muffinkowych i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Odpowiedz Link
amused.to.death Re: kupilam formę do muffinów, czekam na propozyc 28.03.09, 19:12 ja podstawowy przepis do wszystkiego mam taki sam więc podawać nie będę, napiszę tylko że mam dwa ulubione rodzaje muffinów; a) z nutellą b) z białą czekoladą, malinami i kruszonką c) z boczkiem i ziołami Odpowiedz Link
buka007 Re: kupilam formę do muffinów, czekam na propozyc 28.03.09, 19:32 zrobilam dwa wyrosly, reszta nie, robilam z przepisu aniewy, ktory rozni sie od waszego tylko iloscia maki: 1 1/2 szklanki,, moze dlatego nie wyrosly, ze za malo maki??? ale smaczne Odpowiedz Link
aniaiewa Re: kupilam formę do muffinów, czekam na propozyc 28.03.09, 20:31 Buka, Na poczatku zrobilo mi sie milo, ze debiutujesz z mojego przepisu, a potem przykro, ze nie wyszly Nie mam pojecia czemu, moje zawsze wyrastaja A wystarczajaco dlugo pieklas? Choc mufiny praktycznie rosna zaraz po wlozeniu do piekarnika Tyle ze potrafia tez klapnac, jezeli w srodku beda jeszcze plynne Ale probuj dalej, powodzenia A. p.s ide odszukac przepis, moze rzeczywiscie cos pominelam.. A. Odpowiedz Link
buka007 Re: kupilam formę do muffinów, czekam na propozyc 28.03.09, 20:45 aniaiewa, to na pewno wina mojego piekarnika, a nie przepisu smakuja dobrze- nie sa gumowe, tylko po prostu nie urosły .. Odpowiedz Link
aniaiewa Re: kupilam formę do muffinów, czekam na propozyc 28.03.09, 20:45 Sprawdzilam i wsazstko jest ok. Jeszcze poszukalam w sieci, bo oryginalnie to przepis z programu TVN Style "Tessa w domu" W oryginale bylo tak: Muffiny (cytrynowe) z przepisu Tessy, tylko zmieniam dodatki: Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek cukru pudru - 2 łyżki tartej skórki cytrynowej - 3/4 szklanki maślanki - 2 jajka - 1/2 kostki masła Składniki na 12 bułeczek. Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Formę do muffin posmarować stopionym masłem lub olejem. Do dużej miski wsypać suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli. W drugim naczyniu wymieszać maślankę z jajkami. Wlać do miski z suchymi składnikami. Dodać stopione masło. Szybko wymieszać, aby połączyć składniki, ale ciasto musi pozostać grudkowate. Łyżką przełożyć ciasto do formy. Piec około 10-12 minut, aby patyczek wkłuty do środka był suchy po wyjęciu. Zostawić w formie aż ostygną, potem wyjąć. A. Odpowiedz Link
buka007 Re: kupilam formę do muffinów, czekam na propozyc 28.03.09, 19:32 amused,. a mozna poprosic przepis na te z boczkiem??? Odpowiedz Link
wilowka Re: kupilam formę do muffinów, czekam na propozyc 28.03.09, 20:03 Ja tez prosze o przepisy, bo od poniedziałku w Lidlu forma muffinkowa będzie Odpowiedz Link
amused.to.death z boczkiem 28.03.09, 21:16 to te: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=21885659&a=21885659 Odpowiedz Link
fettinia Amused OT 28.03.09, 22:10 gdzie to mialas zapisane,ze zostala stara strona GP? Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Amused OT 28.03.09, 22:45 weszłam przez almanach - nie sądziłam nawet że się otworzy, ja tam w wątku mufinkowym tylko na tytuły patrzę i się nie przejmuje proporcjami. Odpowiedz Link
shachar Re: Amused OT 29.03.09, 06:05 w jakims starym odcinku Rachel Ray jest o dziekczynnym nadzieniu do indyka wkladanym nie do indyka tylko do foremek muffinkowych tylko to kojarzy mi sie z foremka do muffinow Odpowiedz Link
wilowka Jestem szcześliwa :) 30.03.09, 19:18 Kupiłam formę muffinkową w Lidlu - 12 dziurek 7 cm średnicy. Jak tylko pozbędę się zapalenia oskrzeli to zabieram się za pieczenie. Powiedzcie mi proszę, czy można piec muffinki bez tych papierowych foremek, tylko jak się dziurki czymś wysmaruje ? Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Jestem szcześliwa :) 30.03.09, 19:24 wilowka napisała: > Powiedzcie mi proszę, czy można piec muffinki bez tych papierowych foremek, > tylko jak się dziurki czymś wysmaruje ? Oczywiscie! Ja nawet tak wole, bo nie mam problemu z odklejamien papierka - vide moj watek o papilotkach do mufinek. Choc niektorzy twierdza ze mufiny bez papilotek to nie mufiny A. Odpowiedz Link
wilowka Re: Jestem szcześliwa :) 30.03.09, 19:43 Aj tam mufiny są z formy do mufinek To najważniejsza, a ja juz taka mam Dziękuję za odpowiedź W ogóle to słowo mi sie bardzo podoba brzmieniowo - muffiny... mufinki... muflonki Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Jestem szcześliwa :) 30.03.09, 21:09 wilowka napisała: > muflonki Wilowka, a to juz chyba inna "rodzina" Muflonki to takie male koziczki, co?))))))))))) A. Odpowiedz Link
donkaczka Re: kupilam formę do muffinów, czekam na propozyc 31.03.09, 21:29 jak sie komus uda dopasc to polecam ksiazke jak odzyskam reke to wklepie troche z niej przepisow, mufiny z szynka i parmezanem czy oliwkami i rozmarynem sa przepyszne.. Odpowiedz Link
alinka_li Re: kupilam formę do muffinów, czekam na propozyc 01.04.09, 23:42 A proszę bardzo, wybieraj jakie chcesz fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82953381,82953381.html Odpowiedz Link
buka007 Re: kupilam formę do muffinów, czekam na propozyc 02.04.09, 08:46 śliczne ) ale zastanawiam sie nad przepisem: aniaiewa miala 1 1/2 sklanki maki i 125 g masla (pol kostki) w przepisie dziuni sa 2 1/2 szklanki maki i 100 g masla. Przeciez to jest zupelnie inna konsystencja .. czy ta maslanka tak zageszcza? cała gupia jestę ) Odpowiedz Link
aniaiewa Re: kupilam formę do muffinów, czekam na propozyc 02.04.09, 09:53 Buka, U Dziuni jest za to cala szklanka mleka/jogurtu/maslanki (z mozliwoscia zwiekszenia ilosci) U mnie, a wlasciwie Tessy, tylko 3/4 szklanki plynu Ale fakt, czasami nie nalezy sie slepo trzymac przepisu, i jak uwazasz ze ciasto za plynne, mozna podsypac troche maka. Wg mnie ciasto na muffiny powinno miec dosc gesta konsystencje (w kazdym razie nie lejaca, ale tez nie trzymajaca sie scicle lyzki) I do tego nalezy dazyc A. Odpowiedz Link
irishcream Re: kupilam formę do muffinów, czekam na propozyc 05.04.09, 11:01 Cytrynowe! Uwaga, mało rosną. Ale są tak lekkie, że ach. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,90875554,90875554.html Ja do tego ostatnio robiłam z camembertem i żurawiną. Ale mi żurawina wyciekła Więc nie fotografowałam. Odpowiedz Link
aniaiewa migdalowe 05.04.09, 15:43 Wlasnie zmieszalam wg przepisu kolezanki z innego forum 150 g mielonych migdalow (ja dalam 200g, bo taka paczke mialam) 80g cukru (nastepnym razem dam troche mniej, bo troche za slodkie jak dla nas) paczka cukru waniliowego 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 2L kakao lub kakao-drink 100g masla 2 jajka Piec ok 20 min w 180 st (ale trzeba sprawdzac, bo po tym czasie moga byc jeszcze dosc wilgotne w srodku i chyba takie maja byc Ale nie moga byc nie dopieczone!) Wychodza niezbyt wysokie, b. delikatne i mokre Pycha A. Odpowiedz Link