fettinia 05.06.09, 11:26 Robimy?Wlasnie nazbieralam 30 baldachow i bede tworzycMoze sie ktos przylaczy? dancia.bloog.pl/id,4636240,title,Syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu,index.html?ticaid=68272 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia72 Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 05.06.09, 11:41 Moj M. to uwielbia. Miksuje z tego napoje - trzeby przyznac, ze bardzo ozezwiajace. Robilismy to co roku w ogromnych ilosciach do czasu kiedy odkrylismy syropik w ikei Na starosc sie znow wezme za produkcje, w tej chwili poprostu nie mam czasu. Ale przyznac trzeba, ze bardzo dobre Odpowiedz Link
fettinia Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 05.06.09, 11:46 U nas w Edece tez jestAle wlasnie na spacerze z psem odkrylam spory krzak no i nie moglam sie oprzecA roboty niewieleSamo sie robi Odpowiedz Link
misia72 Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 05.06.09, 12:08 to fakt, roboty z tym malo. Mysmy jezdzili zawsze do lasu. Fetti, kup sobie w aptece gaze, zeby to wszystko potem pieknie przefiltrowac. Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 05.06.09, 12:02 Jesli znajde bez, to sie przylacze, bo uwielbiam. Robilam trzy lata temu z moja szefowa, klienci byli zachwyceni. Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 05.06.09, 12:28 jak znajde bez to sie przylacze, choc wydaje mi sie ze juz go wczesniej widzialam i nie wiem czy nie przekwitl. no i jak znajde to nie bedzie z terenow ekologicznie czystych.... trudno. skoro po jezynach zbieranych w okolicy w zeszlym roku nic mi nie bylo to inne rzeczy z tej okolicy tez nie zaszkodza Odpowiedz Link
momas Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 05.06.09, 13:28 Na GP napisałam Kurcze - a moze to stac zalane cukrem tydzien i nie mieszac? Bo wyjeżdzam A u nas mokro! Tzn pogoda w kratkę - raz słonce raz deszcz. Dzisuiaj troszke zimno - jakies13-14 stopni.... (ale ja ubie taką pogode, no ciut cieplej mogloby byc. Jakies 20- 22 stopnie. Nie więcej ) Odpowiedz Link
misia72 Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 05.06.09, 13:30 tydzien stac nie moze, niestety u mnie, jak wyjechalam kiedys na weekend dokonal sie proces fermentacji Odpowiedz Link
fettinia Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 05.06.09, 13:32 wg Anny Dymnej 4-5 dni.Moze jak do lodowki wlozysz to wytrzyma? Odpowiedz Link
momas Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 05.06.09, 13:38 no to spróbuje. Choc lodówka prawie wyczyszczona - to będzie zawalona zarciem dla zwierzaków Chyba poczekam do owoców Odpowiedz Link
aniaiewa Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 05.06.09, 13:34 To pokibicuje, bo ja wierna syropowi z Edeki Wlasnie mialam napisac, ale widze ze tez wyczailas A. Odpowiedz Link
wadera3 Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 05.06.09, 21:07 Ja na pewno zrobię, w mojej okolicy już namierzam krzaczory, a jest tego pełno, więc surowca będę miała po kokardę. Fetti, przy okazji, masz może przepis na powidła, czy konfiturę z owoców czarnego bzu? Odpowiedz Link
fettinia Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 05.06.09, 21:32 nie robilam jeszcze-musze poczekac az dojrzeja f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=2708 dukla.pl/dps_detail.php?dps=31&art=813 Odpowiedz Link
wadera3 Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 06.06.09, 10:36 dzięki, ale ja mam jeszcze pytanie w sprawie syropu-co znaczy "kwiaty bez ogonków", i proszę mi się tu nie śmiać gdzie się zaczyna ten ogonek bez którego się robi syrop, przecież kwiat na czymś się trzyma....(?) mam samo kwiecie oskubać? czy jak? o rany, ale ja upierdliwa jestem Odpowiedz Link
fettinia Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 06.06.09, 11:11 Ja oberwalam te dlugie grubeTe male na ktorych sie kwiatki trzymaja zostaly-no nie jestem KopciuszkiemPP ps-juz powoli nabiera smaku a dopiero dobe ma Odpowiedz Link
czarna9610 Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 06.06.09, 16:53 to ja też się przyłączę. Jutro wybieram się na poszukiwanie czarnego bzu Odpowiedz Link
wadera3 Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 06.06.09, 21:42 Właśnie nastawiłam syrop, ciekawa jestem jaki mi wyjdzie Odpowiedz Link
kasia_bzdeta_wons Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 17.06.09, 14:03 też nastawiłem, ale o tym, że bez ogonków teraz doczytałem )) zobaczymy jak bedzie z ogonkami pzdr Odpowiedz Link
annamaria0 Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 18.06.09, 16:59 M nastawil wczoraj, ponoc trzeba odstawic na trzy dni. Wczesniej nie robilismy, to pierwszy raz. Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 06.06.09, 19:22 znalazlam ale u mnie (tzn kawalek dalej bo znalazlam 'przy okazji' bo to myslalam ze bez to zupelnie co inngeo bylo, jedynie kwiatki mialy bialy klor) to juz raczej przekwita. choc pare nierozwinietych kwiatkow by sie jeszcze znalazlo. i jeszcze pytanko bo w przepisie do ktorego link podajesz jest 1l wody na 15-20 kwiatostanow. a Ty robisz z 30, specjalnie bardziej skoncentrowany? ja chyba tez tak zrobie bo jakos malo mi sie wydaje 15 kwiatkow jak na litr wody (+cukier czyli ponad 1,5l plynu) Odpowiedz Link
fettinia Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 06.06.09, 19:31 Robie z przepisu Anny Dymnej-30-40 na litr syropuSpecjalnie skoncentrowane-pozniej dodaje do herbaty lub mineralnej Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 06.06.09, 22:12 a to juz wiem czemu nie pasowaly mi w Twoim przepisie w GP 4 dni bo w tym drugim co podalas w linku jest 48h. ja zwazylam moje prawie 50 i wyszlo 24dag. i zbieralam takie raczej duze. no chyba pani od tego przepisu ma jakies gigantyczne kwiaty jak z 15-20 wychodzi jej 18dag. mam nadzieje ze prognoza pogody na jutro sie nie sprawdzi bo jak sie pochwalilam ze robie taka miksture to sie duzo chetnych na nia znalazlo. Odpowiedz Link
ewa9717 A próbowała któraś zrobić taki napój musujący z kw 10.06.09, 13:09 iatów czarnego bzu? www.odnowica.neostrada.pl/inicjatywy/LSS/receptury.html Odpowiedz Link
ewa9717 Re: A próbowała któraś zrobić taki napój musujący 21.06.09, 11:11 No to ja będę pierwsza z tym napojem musującym. Dziś robię. Syropu naroniłam sporo, a teraz wracając z lasu widziałam tak piękne baldachy, że musiałm! No i za jakie dwa tygodnie powiem, co wyszło. Odpowiedz Link
fettinia Re: A próbowała któraś zrobić taki napój musujący 21.06.09, 12:41 Ja sprobuje ale w przyszlym rokuU nas niestety juz sa zawiazki owocow-po baldachach wspomnienie zostalo Odpowiedz Link
ewa9717 Re: A próbowała któraś zrobić taki napój musujący 22.06.09, 09:37 Właśnie wlewam do butelek: napój ma ładną jasnozłotą barwę, ślicznie pachnie. Nie wiem tylko, czy wlewać do pełna, czy zostawić trochę miejsca pod zakrętką na to musowanie. No i problem: akurat żadnego chłopa w okolicy, a jednej zakrętki słojowej(takiej szerokiej, ustrojstwo do otwierania jej nie obejmuje) za cholerę odkręcić nie mogę. Walenie w nią tłuczkiem i zanurzanie w gorącej wodzie nie skutkuje. Jeszcze jakieś sposoby znacie? Odpowiedz Link
fettinia Re: A próbowała któraś zrobić taki napój musujący 22.06.09, 09:42 Zostaw troche miejsca bo wybuchnie A zakretke podwazam delikatnie nozem bez zabkow. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: A próbowała któraś zrobić taki napój musujący 22.06.09, 10:16 Że też mogłam zapomnieć o najstarszym przedprzyrządowym sposobie! Poszło, dzięki. Na razie mogę o napoju powiedzieć, że produkcja prostsza niż konstrukcja cepa, no i wytwór bardzo tani - wyszło mi ok. 8 litrów za coś kole 3 złot5ych. Za dwa tygodnie następny meldunek. Odpowiedz Link
fettinia Re: A próbowała któraś zrobić taki napój musujący 22.06.09, 10:17 to czekam-jak bedzie dobre to zrobie w przyszlym roku Odpowiedz Link
ewa9717 napój musujący 03.07.09, 22:37 No więc otworzyłam pierwsza buteleczkę. Dobre, takie esencjonalny głeboki smak. Zadnych tam bąbelków szampańskich, ale wuczuwalne musowanie. Nie bardzo sciśle trzymałam sie przepisu: cukru dałam na oko, ale na pewno mniej, niż kazali; dla mnie i tak ciut za słodkie. No i w niezbyt chłodnym miejscu trzymałam. Jak po powrocie z pływania będę na tyle żwawa, żeby się na bez jeszcze gdzieś zaczaić, chetnie machnę jeszcze jedna porcję. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: napój musujący 04.07.09, 13:47 Dzisiaj otworzyłam drugą butelkę. Musuje bardziej, nadal smakuje Odpowiedz Link
czekolada72 Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 02.07.10, 14:35 Dziewczyny podbijam, bo tak sie łudze, ze jeszcze w weekend uda mi sie nazbierazc - i bym sobie syropu chciala zrobic, i wciescie usmazyc, a obawiam sie, ze w tym roku mnie ominie ( Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 02.07.10, 15:10 Pod linkiem nie ma treści a ja bym może spróbowała, bo na działce kwitnie jak dziki, a nigdy na to nie wpadłam, żeby robić syrop z kwiatów. Odpowiedz Link
fettinia prosze-tu moj z trescia:) 02.07.10, 15:13 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96258802,96258802.html Odpowiedz Link
qubraq Re: prosze-tu moj z trescia:) 17.06.15, 10:16 fettinia napisała: > fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96258802,96258802.html Fetti, wiesz, a ja jeszcze mam troche tego syropu od Ciebie Odpowiedz Link
czekolada72 Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 05.06.15, 11:53 Sezon sie konczy, na szczescie ja mam pozny krzak, wiec dzis - nastawiam syrop, a jeszcze z pozniejszych kwiarow postaram sie zrobic kwiaty w szlafroczkach Odpowiedz Link
koniczynka777 Re: syrop z kwiatow czarnego bzu:) 17.06.15, 09:10 U mnie tez juz produkacja soku z kwiatow czarnego bzu trwa Odpowiedz Link