Dodaj do ulubionych

Pinkcake, ciasta bez jajek

18.07.09, 22:45
chcesz przepisy? Szukajac idealnych anyzowych ciasteczek znalazlam dwa albo trzy placki bez jajek smile
i jeszcze takie tutejsze placuszki, sopaipillas, tez sa bez jajek.
Obserwuj wątek
    • julsza Re: Pinkcake, ciasta bez jajek 19.07.09, 10:47
      a moze masz cos bez tluszczu?
      • mysiulek08 Re: Pinkcake, ciasta bez jajek 19.07.09, 17:33
        Julsza, biszkopty wszelakie sa bez tluszczu a mozliwosci wykorzystania wiele, np rolada, krajanka, biszkopciki z galaretka, babeczki.
        Makaroniki tez beztluszczowe bo tylko z bialka i cukru/slodzika plus dodatki.

A i te wspomniane anyzki, hmmm jakie dobre smile

Pozniej wklepie przepis bo teraz ide warzyc rosol i robic szare kluski.
        • julsza Re: Pinkcake, ciasta bez jajek 19.07.09, 18:28
          Ty wiesz dlaczego o to pytam smile
          • mysiulek08 Re: Pinkcake, ciasta bez jajek 19.07.09, 18:58
            wiem, wiem smile ja chwilowo poprzestalam, bo przy kolejnej wizycie u ortopedy z kolanem musialam zrobic ponownie wyniki to przy okazji sobie mocz zbadalam i nie wyszlo ciekawie, ale nie az tak zle.

Makaroniki sa swietne do protalu bo jako dodatek mozesz uzyc platkow owsianow i otrab.
            Robi sie prosto. Ubijasz piane z bialek, dodajesz cukier puder albo slodzik i dalej te piane ubijasz na parze az zgestnieje. Do piany wsypujesz platki i otreby (zrumienione uprzednio na patelni).Na blaszke kladziesz papier do pieczenia i lyzka formujesz cos ala batoniki smile Pieczesz jak bezy zeby sie ciacha obsuszyly i troche zrumienily. Kruche sa i pysznosciowe.
            Jak zmienisz platki na grubo zmielone migdaly to masz klasyke makaronikowa.

Teraz te anyzki. Nie wiem czy kojarzysz takie ciasteczka anyzowe z cukierni, okragle z pianka na wierzchu, ktora sie kruszyla smile I takie wlasnie wczoraj upieklam, choc przepis trza dopracowac.

Filozofii zadnej nie ma.

Ciasto: 15 dkg maki, 15 dkg cukru, 2 jajka
            Lukier: 15 dkg cukru, 2 bialka 1 dkg anyzu (ja uzylam esencji anyzowej i do ciasta i do lukru)

Jajka utrzec z cukrem na parze zeby masa zbielala i zgestniala, mikserem idzie szybko, do masy dodac maki i wyrobic ciasto jak na pierogi. Walkowac na grubosc ok 0,5 cm, wykrawac krazki.

Bialka utrzec z cukrem i lukrem smarowac ciasteczka. Piec do zrumienienia i suchego lukru smile

Zrobilam z podwojnej porcji. Uwagi tez mam smile

Maki trzeba miec wiecej w zapasie i zdecydowanie lepiej uformowac walek z ciasta i kroic krazki niz walkowac i wycinac, bo ciasto strasznie sie lepi a podsypywanie maka dalo w sumie twarde ciasteczka.
            Z bialek i cukru lepiej ubic beze na parze (jak na makaroniki), tytka wyciskac na ciasteczka i lyzeczka rozprowadzic po powierzchni. Lukier ucieralam mikserem, byl rzadki i splywal z ciastek.
            • julsza Re: Pinkcake, ciasta bez jajek 19.07.09, 20:06
              uwielbiam wszelkie batoniki owsiane, wiec tych sprobuje na 1000% !!!
              anyzki tez lubie - moze nawet pokombinuje cos z maka kuku wink
              • mysiulek08 Re: Pinkcake, ciasta bez jajek 19.07.09, 20:13
                ja zuzylam jakies zapomniane musli smile

kuku pewnie sie nada, zrob z malej porcji zobaczysz jak wyjda
    • pinkcake Re: Pinkcake, ciasta bez jajek 29.07.09, 18:09
      Przepraszam, Mysiulku, byłam na wakacjach i dopiero teraz zauważyłam Twój post.
      Bardzo dziękuję za chęć pomocy, ale jeśli masz na myśli smażone placki, to nie
      specjalnie potrzebuje przepisu.
      Jeśli masz może jakieś przepisy na ciasta bez jajek i bez nabiału, które różnią
      się od moich, to chętnie się przyjrzęsmile Może jeszcze znajdę coś, co mnie natchniewink
      • mysiulek08 Re: Pinkcake, ciasta bez jajek 30.07.09, 21:32
        nie pamietam jak tam z nabialem bylo ale sprawdze, jedno bylo z bialym winem smile
        • pinkcake Re: Pinkcake, ciasta bez jajek 31.07.09, 19:48
          Białe wino może być. I tak alkohol wyparuje w pieczeniusmile

A puszkę znam, ale w zasadzie nie stosuję żadnej z tamtejszych rad.
    • very.martini Re: Pinkcake, ciasta bez jajek 30.07.09, 22:21
      Dziewczyny, mam nadzieję, że nie wezmiecie mnie za spamerkę, bo już
      kilka razy zamieszczałam tutaj link do tej strony chyba
      www.puszka.pl/kategorie
      A może nawet podkradlam go którejs z Wassmile Ma świetną wyszukiwarkę,
      bo można sobie wybrać, czego się nie jada, i zawsze coś tam
      wyskoczy. Jest na niej taki dział z poradami, jak zastępować jajka w
      wypiekach, może się przyda.

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia