koniczynka777 28.07.09, 09:42 Zostalam obdarowana wiejska kaszanka i bedzie jutro na obiadek? Lubicie? jak przyrzadzacie? Ja podsmazam na cebulce i podaje z posmazana kapustka kiszona i ziemniaczkami,to chyba jedyna mozliwosc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaaguniaaa Re: Kaszanka 28.07.09, 09:59 moja mama kiedys gotowala kaszanke, tak jak sie gotuje parowki. ale nikt poza nia nie lubil takiej. mnie najbardziej smakuje przysmazona z duza iloscia cebulki a do tego swiezy chleb. i nic wiecej, no moze poza sola i pieprzem Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: Kaszanka 28.07.09, 10:19 Smazona z cebulka i kwasnym jablkiem. Ze swiezym chlebem najlepsza. Oj, zjadlabym. U mnie black pudding jest u rzeznika - przepyszny, ale na razie nie moge. Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: Kaszanka 28.07.09, 10:56 Kroje w duza kostke, albo w polplasterki (obrane) i karmelizuje na patelni. Nieco masla + oleju, szczypta brazowego cukru, maly ogien. Kaszanka sie kocha z jablkami. A ja kocham ten zestaw. Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: Kaszanka 28.07.09, 10:57 A tak w ogole to najlepsze jest klarowane maslo. Ale jak nie mam klarowanego to mieszam maslo z odrobina oleju. Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: Kaszanka 28.07.09, 11:07 kaszanki z jablkiem jeszcze nie probowalam...sprobuje nastepnym razem ale takie jablka najbardziej pasuja mi do watrobki Odpowiedz Link
koniczynka777 Re: Kaszanka 28.07.09, 12:02 Wiec sprobuje z jablkiembo tak jeszcze nie robilam dzieki a jablka z watrobka to tez pychotka Odpowiedz Link
fettinia Re: Kaszanka 28.07.09, 13:30 Jest jeszcze niemiecka specjalnosc-Himmel und Erde-czyli Niebo i ZiemiaZiemniaki,kaszanka i jablka www.marions-kochbuch.de/rezept/1683.htm Odpowiedz Link
pamtaa Re: Kaszanka 28.07.09, 20:25 O rany jak ja dawno nie jadłam kaszanki, a podaję tak samo jak ty. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Kaszanka 28.07.09, 21:24 Ameryki nie odkryje kaszanka smazona z cebulka plus surowka z kiszonej kapusty plus ziemniaki lub bula Krupnioki tez smazone, z mocno przypieczona skorka ale tez lubie gotowane plus swiezy chleb. Z jablkiem jakos mi nie posmakowala, ale solo na chlebie z maslem plus malosolny juz tak Echh, niby mam tutaj kaszanke (cos w rodzaju krupniokow) ale obowiazkowo przyprawione sa zawsze kuminem (jak i reszta kielbas) co juz jest dla mnie do przyjecia i dodatkowo zamiast kaszy dodaja zmielona... kapuste, serio, no chyba, ze repollo oznacza w lokalnym narzeczu cos innego Raz trafilam na bezkuminowa, z radoscia pozarlam smazona, bylam chora przez dwa dni Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: Kaszanka 29.07.09, 15:37 Li i jedynie z grilla. Z musztardą i świeżym, białym chlebem. Albo z zazikami Odpowiedz Link
roseanne Re: Kaszanka 29.07.09, 21:46 upieczona w piekarniku , z chrzanem i zimnym piwem - moglabym kazdego dnia, ale bardzo rzadko mi sie udaje dostac Odpowiedz Link
mikulka Re: Kaszanka 29.07.09, 22:10 A u nas w tym roku hit to grilowana kaszanka.Kaszanke zawija sie w folie aluminiowa,ktora trzeba posmarowac oliwa zeby kaszanka nie przywarla do folii,posypac majerankiem suszonym a u mnie swiezy z dzialki i dodac troche pokrojonej w talarki cebuli i na gril,pychota,juz mam slinotok pisza ten przepis,pozdrawiam. Odpowiedz Link
malinu Re: Kaszanka 30.07.09, 19:28 Tradycyjnie podsmażana z cebulką. Taka smakuje mi najbardziej. Odpowiedz Link