jan_stereo
16.07.23, 12:41
Zeby bylo przejrzysciej niz kontynuacja w watku o Kennedym.
rzeka.suf napisała:
> jak Ty to sobie wyobrazasz, to AI jako boga, jako ostateczna wyrocznie? chocby
> na przykladzie covida, jak AI mialoby zadecydowac o optymalnym sposobie radzeni
> a sobie z takim problemem, w skali jednostkowej az do globalnej? na plaszczyzni
> e medycznej, ekonomicznej, politycznej? naprawde mnie to ciekawi. i jeszcze, ze
> bys uscislil, czy chodzi Ci o te wersje AI, ktore sa nam dpstepne obecnie, czy
> o te obecne ale uwolnione od poprawnosci politycznej, czy moze o jakies futurys
> tyczne, inaczej dzialajace?
Ja sobie rozrozniam co najmniej kilka wersji takiej AI:
- konsumencka, taka obecnie dostepna, z wylaczonymi tematami/obszarami interpretacji aby bylo poprawnie politycznie czy tez dozwolone od lat 18 - taka wersja jest wystarczajaca do typowych pytan domowo/biurowych, ale sie nie nada do generowania scenariuszy pandemicznych.
- do tego potrzeba wersji wyjsciowej/surowej, takie zapewne istnieja i sa uzywane przez rzady Rosji, USA czy Chin, ktore chociazby uzywaja ich do symulacji wojennych gdyby doszlo do konfliktu zbrojnego miedzy nimi, z tych symulacji wychodzi przewaznie obopulna anihilacja, z jakims tam znikomym prawdopodobienstwem przewagi jednego z mocarstw w zaleznosci jakie technologiczne 'nowinki' zostana wykorzystane w ramach tej symulacji (typ rakiet, system zagluszania, itp.),
- wersja trzecia, nie istniejaca jeszcze, oficjalnie przynajmniej. Wydaje mi sie ze taka AI moze byc nawet produktem/dzieckiem obecnie rozwijanych sieci neuronalnych AI. Musialaby ta wersja miec dostep do zywej bazy tego co sie na swiecie dzieje, zapewne poprzedzone analiza danych o czlowieku, bardzo obszerna i bardzo wymagajaca odnosnie mocy przerobowych, zatem nie bedzie to jakis chatGPT5 czy 6 ale znacznie bardziej zaawansowana AI. Taka, ktore byc moze popchnie nasza wiedze z fizyki, biologii, psychologii czlowieka itp. i ktora bedzie mogla spogladac na cala nasza cywilizacje calosciowo, podajac najbardziej optymalne rozwiazania dla naszego przetrwania/jakosci tego trwania. To bylby taki mini bog od AI. Byc moze jego odnogi bylyby dostepne w kazdym domostwie (jak obecnie komputery) aby mozna bylo wejsc z nia w interakcje odnosnie tego co nas nurtuje. Nie wiem co prawda czy odpowiedzi bylyby dla nas zrozumiale, ale jest szansa ze bylyby duzo bardziej trafne i uzasadnione niz nasze 'zgadywania' obecne.