Dodaj do ulubionych

Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela

13.10.23, 12:56
Aby nie gmatwac juz w watku Imka. Czyli glownie o stosunkach USA vs Izrael i reszta regionu/swiata, krociutki filmik ale na czasie i bardzo dobrze naswietle wiele obecnych dzialal i zachowan:

Obserwuj wątek
    • kalllka Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 13.10.23, 13:05
      Janek wrzuć tez linka; bez zalogowania nie widzę wrzuconych widełek
      • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 13.10.23, 14:07
        A teraz lepiej?

youtu.be/B4YWLv2dgkU
        • kalllka Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 13.10.23, 14:12
          Tak.
          A tu mój ulubieniec: „raport o stanie świata” D. Rosiaka; raportostanieswiata.pl/

Myśle, ze i zwłaszcza elisie, sie spodoba.
          • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 13.10.23, 22:02
            Dzięki. Uważnie wysłuchałam. Masa ciekawych informacji ale było kilka momentów, gdy zaczęłam trochę wątpić w obiektywność rozmówcy. Ale może to tylko moja podejrzliwość i wkrótce uda mi się niektóre fakty zweryfikować.
            Np. ludzie z Czerwonego Krzyża zgodnie twierdzą, że chorych na raka wymagających intensywnej terapii nie przepuścił Izrael. Również Izrael nie pozwolił na wjazd transportowi z lekami i szczepionkami przeciw covid. itp Oczywiście teraz sytuacja jest inna i teraz już Hamas trzyma Palestyńczyków jako "mięso armatnie".
          • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 13.10.23, 22:33
            No i wsiąkłam. smile Słucham opowieści arabskich Jana Natkańskiego smile
            • kalllka Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 11:50
              Ja tez!
              Słuchając J.N mam wrażenie ze wróciłam do starych dobrych czasów.. wyobraźnia znowu działa.
              Rosiak to stara szkoła reportersko- dziennikarska- długo w polskiej sekcji BBC później polskie radio” trojka” gdzie pod tym samym adresem / tytułem/ prowadził swoją autorska audycje aż do czasu rozbioru [trojki] przez obecny reżim.
              W zakładkach znajdziesz tez raport o książkach
              A o książkach (świetny Nogaś) i w dobrym stylu audycje nadaje tez radio” Nowy Świat „
        • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 13.10.23, 21:48
          jan_stereo napisał:
          >
          > youtu.be/B4YWLv2dgkU
          >
          Obejrzałam i wysłuchałam. Bardzo interesujące. Kolejny cenny element układanki dla laika, który chce się dowiedzieć, o co w tym wszystkim chodzi.
          Dzięki.
    • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 13.10.23, 14:32
      sposrod zebranych tutaj chyba tylko krytyk moze poczuc sie oswiecony trescia tego filmiku.
      • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 13.10.23, 15:00
        rzeka.suf napisała:

> sposrod zebranych tutaj chyba tylko krytyk moze poczuc sie oswiecony trescia te
        > go filmiku.
        >
        Dlaczego tylko Krytyk?
        • koziouek-matouek Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 13.10.23, 15:48
          bo tu wszyscy sa oswieceni oprocz krytyka 😉
        • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 13.10.23, 15:57
          bo chyba tylko krytyk wierzy w altruizm/czystosc intencji usa w ich polityce swiatowej
    • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 13.10.23, 16:08
      Wczoraj była tu zadyma w Ratuszu. Radni podzieleni. Burmistrz muzułmanin (socjalista, humanista i porządny facet, nigdy nie bierze strony strony swoich rodaków a wręcz przeciwnie, krótko trzyma niesfornych) nie pozwolił na wywieszenie tylko izraelskiej flagi, albo 2 albo wcale. Pozwolił na demonstrację żydów a następnego dnia Palestyńczyków (których środowiska żydowskie od razu zaszufladkowały jako zwolenników Hamasu a wcale tak nie jest). Część radnych chce twardo stać po stronie Izraelczyków. Środowiska żydowskie bardzo się uaktywniły i mocno naciskają. Burmistrz i część radnych nie ustąpią "po obu stronach giną cywile i ludzie zajmujący się pomocą humanitarną" (już zginęło prawie 50, ratownicy z międzynarodowego czerwonego krzyża i czerwonego półksiężyca oraz z UN)
      • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 13.10.23, 16:50
        U nas w Europie wygraja jak zwykli ci, co maja przychylnosc prasy/mediow dla swoich jednoznacznych pogladow, czyli zgodnie z wizja wlascicieli tych koncernow, pozostali zostana zakrzyczeni i wysmiani a publika w duzej mierze oglupiona i skierowana myslowo na wlasciwe i jedynie sluszne tory prawdy bo nikt nie ma takiego zaciecia jak tutaj do analizowania i sprawdzania calego biegu zdarzen i faktycznych okolicznosci.
      • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 13.10.23, 18:15
        To bardzo ciekawe, właśnie zaczynałam myśleć nad tym zagadnieniem: konflikt lojalności wobec starej i nowej ojczyzny.
    • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 14.10.23, 01:28
      kurwa, zakaz manifestacji pro-palestynskich we francji i w niemczech. ja rozumiem wzgledy bezpieczenstwa i obawy przed aktami antysemickimi, ale ja to niestety widze jakby cywilizowany swiat zabronil manifestacji anty-nazistowskich organizowanych w obronie chocby zydow, zeby nie psuc sobie lukratywnych relacji z rzesza.
      bedziemy sie tego bardzo bardzo wstydzic, dokladnie tak, jak musieli wstydzic sie niemcy po 2ws. to jest chore, a relacje zachodu z krajami arabskimi i jego/nasza reputacja wsrod ich spoleczenstw wyglada dokladnie tak, jak wyglada obecnie strefa gazy. pozwalamy izraelowi na ludobojstwo, we stand with nazis. i moze tzw zwykli ludzie na zachodzie faktycznie malo sie orientuja/glownie dlatego, ze malo ich to obchodzi/ w zawilosciach konfliktu arabsko-izraelskiego, jednak postawa liderow i liderek zachodnich napawa mnie bezsilnym obrzydzeniem.

izrael zalecil cywilom z gazy uciekac, ewakuowac sie. to juz wiecej niz cynizm, to graniczy z sadyzmem. potem powiedza, ze przeciez ostrzegali. ale jak i gdzie ma uciec ponad milion ludzi w krotkim czasie? i czy ci ludzie beda mieli prawo wrocic? raczej nie. zreszta, raczej nie bedzie do czego.
      • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 14.10.23, 09:16
        Nie pozwalają na te protesty bo chce aby ta strona konfliktu byla wyciszona, będzie teraz do samego konca pacyfikacji Gazy napierdalalo w mediach jak Hamas zaatakowal cywilow. Ma to na celu wzmoc w podtrzymac niechec w społeczeństwie dla bezwzglednych dzialan Izraela o ktorego zbrodniach wojennych (wymuszone przesiedlenie) beda zdawkowe informacje na dalekich stronach gazet albo zupelna cenzura medialna. Jest to zatem propaganda, taka sama jakiej uzywali nazisci dla poparcia społecznego i Niemcy sie dziwili potem ze byly jakies obozy koncentracyjne.
        USA byc moze zaplaci za tymczasowy oboz dla Palestynczykow na terenie Egiptu na ktorego spadnie odpowiedzialnosc moralna (w mediach) nikt sie nie zajaknie nad mozliwoscia ucieczki (pomijajac to ze niemozliwej niemalze) na terytorium Izraela. Pacyfikacja Gazy od dawna byla cwiczona, skoro mowia IDF ze plan wejscia maja opracowany od lat. Zatem jest to oczekiwany proces przejecia tych obszarów na których (umyślnie teraz bombardowanych - 6000 pociskow!) jak zostana zrownane z ziemia, na poziomie powojennej Warszawy, zbuduje się osiedla Zydowskie. A milion uchodźców sie stopniowo przerzuci na Europe, czyli będzie to tutejszy problem który kraj ilu wezmie bo Egipt nie moze i nie chce wziasc wszystkich. Jest to czystka etniczna, ale jak widac sa dobre i zle zbrodnie wojenne, dobre czyni USA i ich sojusznicy a zle pozostali.
        • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 14.10.23, 09:32
          To chyba wyjasnia wszystko:

Israel's leaders have declared that Hamas will be wiped off the face of the Earth and Gaza will never go back to what it was.

Czyli nie będzie juz palestynskiej Gazy mowiac krotko, taki jest prawdziwy cel, a wszystko inne to pretekst.
          • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 14.10.23, 11:44
            gdyby jeszcze mowili wprost, ze chodzi im, nam o korzysci plynace z dominacji nad swiatem, zamiast pierdolic o demokracji, wolnosci i prawach czlowieka. wowczas mozna by sie spokojnie zastanowic, czy na nich glosowac, czy nie. ale zachodni politycy ubieraja te maski dobroci, lapia nas na wyborcza kielbase bycia przyzwoitymi i sytymi jednoczesnie.

czy niemcy w latach 30tych nie wiedzieli, co wybierali? raczej nie chcieli wiedziec.
            • shachar Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 14.10.23, 13:51
              gdyby jeszcze mowili wprost, ze chodzi im, nam o korzysci plynace z dominacji nad swiatem, zamiast pierdolic

Zamyśliłam się lekko nad tym. Bardzo zabawne , jeśli wg tej zasady toczyłoby się życie; "Pragnę bezpłatną pomoc domową, czy poślubi mnie Pani?", albo "potrzebujemy niewolników, proponujemy Panu posadę u nas" big_grin
              Moim zdaniem, tzw dojrzałość życiowa to nic innego jak doskonalenie umiejętności zobaczenia, co się kryje za pozłotkiem.
              Co do sprawy palestyńsko-żydowskiej, nie umiem powiedzieć nic mądrego, oprócz tego, że ktokolwiek pochodzi z nacji żydowskiej, stoi za Izraelem, od Sama Harrisa, po Bari Weiss i w popularnych mediach trwa gaslighting, że wszystko co robią Żydzi jest cacy, tak jakby Holokaust uświęcił ich na wieki i uczynił moralnie nieskazitelnymi. Na pewno zauważyliście, że człowiek 10x zastanowi się, zanim mu się publicznie wypsnie jakiś niekoszerny komentarz, jak w przypadku Kanye West. To trwa już dziesiątki lat.
              A granice państw? Są płynne. Nie wiem, czy jest taki kraj na świecie, który tkwi w tych samych granicach, co 200 lat temu. Jeśli istnieje jakieś prawo na tej ziemi, to jest to prawo silniejszego. Sądy, prawo cywilne, dobra wiara, to wszystko przestaje się liczyć w obliczu strzelby i monety.
              • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 14.10.23, 14:25
                Noam Chomsky jest zydowskiego pochodzenia ale ma wciaz bardzo trzezwe spojrzenie na sprawe, byc moze dystans mu to ułatwia:

youtu.be/5AJlfW0g2rk?si=EjhmcCWDHtfBmXP0
              • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 14.10.23, 14:35
                nieprawda, ze kazdy kto jest zydem lub Zydem stoi po stronie izraela niezaleznie od tego, co izrael robi. wiekszosc tak, jednak nie wszyscy. i takich ludzi szukam - sprawiedliwych, i w taki sposob definiuje dojrzalosc. to o czym ty mowisz, to dla mnie akceptacja syfu, kapitulacja przed syfem, skutkujaca tym, ze szczytem idealow jest jakos urzadzic sie samemu w tym pozlacanym sraczu.
                • shachar Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 14.10.23, 23:13
                  sprawiedliwych, i w taki sposob definiuje dojrzalosc. to o czym ty mowisz, to dla mnie akceptacja syfu

Jest dla mnie zaskoczeniem utożsamiać sprawiedliwość z dojrzałością. Sprawiedliwość, sam koncept, kojarzy się z idealizmem, a ten z młodym wiekiem. Dojrzałość natomiast, w moim pojęciu, to jest umiejętność przejrzeniea na wskros drugiej strony i jej BS
                  • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 01:16
                    dojrzalosc to wyjscie poza okres rozwojowy, w ktorym maly czlowiek krzyczy 'ja, ja, ja'. doskonalenie zdolnosci dostrzegania racji innego i rozwiazywania konfliktu interesow w sposob jak najkorzystniejszy dla obu stron.
                    owszem, ma to zwiazek z idealami rodzicow, wspolnoty, z idealami danej cywilizacji.

dostrzeganie wszedzie tylko uniwersalnego starania o wlasna korzysc w pazlotku ladnych slowek, to cynizm. 'Jeśli istnieje jakieś prawo na tej ziemi, to jest to prawo silniejszego'
                    to nieprawda, tak samo jak ten bullshit, ktory wydalilas z siebie tu na temat zydow.
                    wez sie kurna kobieto zastanow, czy rzeczywiscie, faktycznie naprawde, jedynym prawem jakie obowiazuje na swiecie jest prawo silniejszego.
                    • shachar Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 05:21
                      a jak się nazywa taka postawa, która zarzuca dyskutantowi maksymalny radykalizm, że 'zawsze i wszędzie', aby następnie grzmieć, że to nieprawda? Oczywiście, że 'zawsze i wszędzie' miejsca mieć nie może, więc po co to udowadniać. Jednak 'znakomita większość' już się aplikuje.
                      • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 13:56
                        jak sie nazywa taka postawa? mozesz nazwac to pedantyzmem, mozesz nazwac to 'sprawiedliwoscia'. znakomita wiekszosc to jednak mniej niz 'wszyscy', a za ta drobna, wydawaloby sie, roznica, kryja sie ludzie warci szacunku za to, co robia, za to, ze robia cos wbrew swoim interesom. za ta roznica kryje sie nadzieja na swiat inny niz oparty jedynie na prawie silniejszego. ta roznica podnosi morale tych, ktorzy w innym przypadku czuliby sie zbyt wyczerpani, aby starac sie o to, zeby 'Sądy, prawo cywilne, dobra wiara', nie przestawaly sie liczyć w obliczu strzelby i monety.'
                      • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 14:34
                        ty bys chciala, zeby wszyscy lub znakomita wiekszosc wybierali domek z ogrodkiem i dwa psy za WSZELKA CENE, nie lubisz zatem widziec, ze ktos wybiera inaczej, chcesz sobie tlumaczyc, ze to musi byc dlatego, ze moze wybrac inaczej, ze nic nie straci, ze gdyby byl w twojej sytuacji, to by wybral ten domek. chcialabys moc nazwac sie dobra osoba, chocby normalna, no moze chociaz 'dojrzala' big_grin byc czysta na twarzy bys chciala, dostac piateczke z wypracowania na olimpiadzie z zycia, dlatego dopatrujesz sie wszedzie, gdzie tylko mowia o czyms bardziej wznioslym niz domek, klamstwa i maskarady.
                        i masz racje, w znakomitej liczbie przypadkow. ale sa tacy, co do ktorych sie mylisz, sa tacy, ktorzy po prostu jakims cudem sa od ciebie, ode mnie lepsi w te moralne klocki. im sie nalezy szacunek, ze tak zagrzmie big_grin
                        • shachar Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 15:33
                          Czy mi się wydaje, czy działam na ciebie jak płachta na byka? Czuję jakieś niezdrowe podniecenie w twoim pisaniu, jakbym stawała w szranki w biegu ku kobiecej Cnocie, czy coś, a nie miała ku temu prawa, jako oszukaniec, przebieraniec, facet z uciętymi jajami big_grin
                          W którym miejscu starałam się dostać piąteczkę, bo sobie nie przypominam...Wręcz odwrotnie, staram się świadomie i celowo pokazywać nieczystość swoją, bo nikt inny tego nie robi. Po co byłoby mi pisać pierdu pierdu o moim zaangażowaniu w cośtam, jeśli to nieprawda?
                          Chill out girl, bo Twoje wypieki a la Róża Luksemburg ujmują tylko i cnocie i moralności i sprawiedliwości. O tym się nie mówi, to się robi. A takie szerszeniowate klepanie w klawiaturę to tylko świadectwo zbyt długiego czasu spędzanego w mediach na kłótniach, moim zdaniem.
                          • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 16:08
                            Nie, Shachar, warto mówić, warto robić, warto zauważać to, co przeczy prawu siły!
                    • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 09:08
                      rzeka.suf napisała:

> wez sie kurna kobieto zastanow, czy rzeczywiscie, faktycznie naprawde, jedynym
                      > prawem jakie obowiazuje na swiecie jest prawo silniejszego.

Oczywiście ze prawo silniejszego jest dominującym prawem na świecie i trzeba by chyba byc niedorozwinietym umyslowo aby tego nie zauważyć przy tak dominujacej liczbie dowodów na to.

USA jest obecnie najsilniejsze na świecie i skutki tego widac globalnie (to nie slabsze panstwa dyktuja warunki - Irak, Libia, Syria' Yemen itd.), lokalnie tez silniejsi dominuja forsujac swoje prawa nad cywilami, a silniejsi cywile nad slabszymi (jest sila fizyczna i siła finansowa oraz sila prawna).
                      • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 13:45
                        jest roznica miedzy zauwazeniem, ze prawo silniejszego jest 'jedynym' a 'dominujacym' prawem na ziemi, nie uwazasz?
                        • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 16:00
                          Trzeba chyba nielada niecheci intelektualnej aby tak to odczytać. Wszystkie inne zasady sa tak marginalne wzgledem prawa sily ze mozna smialo tak to uprościć i się tylko marginalnie pomylic.
                          • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 18:06
                            A mimo to Anglia i Francja zamiast przymierzyć się z Hitlerem, stanęła po stronie słabej polski. Dlaczego?
                            • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 20:01
                              rzeka.suf napisała:

> A mimo to Anglia i Francja zamiast przymierzyć się z Hitlerem, stanęła po stron
                              > ie słabej polski. Dlaczego?

Haha..no coraz slabiej to wyglada ta argumentacja. Francja to sie wpierw poddala wrecz, a Anglia nie tyle stanela po stronie Polski (bo kurwa nie stanela przeciez kiedy trzeba bylo stanac tylko sie zastanawiali czy do nich tez wojna przyjdzie, wez jakis podrecznik do historii) co swoj kraj zaczela bronic przed tym samym najezdzca i by najpewniej przesrali silowo gdyby nie wejscie do wojny silniejszego alianta w postacji USA co bylo zwrotnym punktem, obok blednego najazdu Hitlera na Rosje.
                              • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 22:11
                                Niemniej jednak nie ugadali się ze dobra Adolf bierz te polske, co nas to w sumie obchodzi big_grin

O go mi chodzi, to o to, żeby przed siła nie kapitulowac, ani na scenie światowej, ani we własnym życiu. Szukać sojuszow z ludźmi, którzy naprawdę cenią sprawiedliwość, zamiast urządzać się w dupie najsilniejszego kosztem słabszych. Co o tym myślisz?
                                • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 16.10.23, 11:06
                                  To jest bardzo dobry temat do rozmowy ktory az sie prosi o osobny watek ;'))

Slabsi powinni sie laczyc w grupy aby stac sie silniejszymi, problem w tym ze najlepeij aby bylo to wokol jakiegos glownego/przewodniego interesu, inaczej nici z laczenia sie. Troche jak to robia kraje ktorym nie podrodze z ekonomicznymi zapedami USA i sie przylaczaja do bloku opartego o Chiny/Indie. Czyli ze jeslki slaby chce cos dla siebie ugrac to musi wspolpracowac z jakims wystarczajaco silnym sprzymiezencem.

Wracajac jeszcze raz do Twojego pytania i odpowiedziec na nie inaczej. Wezmy Palestyne, strefe Gazy, noz oni sie chcieli sojuszowac ze slabszymi aby uzyskac pokojowa wygrane dla siebie i miec wlasne terytorium na wolnych zasadach. Niestety ale silniejsi byli zbyt silni i wyszedl z tego Hamas, zatem tak sie tez bronia slabi, jak to zrobil Hamas bo z innej obrony nic im nie wyszlo. Ewentualnie co jeszcze moga zrobic slabi, to mianowicie pozwolic silniejszemu zmasakrowac kilkaset tysieci slabych, poswiecenie, i liczyc ze uda im sie z tym przebic do mediow i uzyskac wspolczucie i poparcie miliardow slabych cywili, dla swojej sprawy i cos finalnie uzyskac, jesli beda jeszcze istniec. Czy tak lepiej ?
                                  • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 16.10.23, 11:42
                                    to moze tak szybko tylko, bo musze spadac na front robotniczy/wczoraj head chef jadl swoje risotto z helmu, no przynajmniej tak to wygladalo, miseczke sobie w kask wlozyl i tak jadl w biegu big_grin/

slabsi moga sie jednoczyc wokol idei majacych zasieg uniwersalny: sprawiedliwosc, rownosc wobec prawa, prawa i obowiazki czlowieka. aktywnie korzystac z demokracji wewnatrz swoich krajow, tworzyc wiezy, sojusze z bratnimi duszami z innych krajow, takze tych, ktore znacza cos wiecej w polityce miedzynarodowej. oczywiscie, nic za darmo, wszyscy musza zaakceptowac zasade wzajemnosci.
                                    nic nowego, moze troche tylko zapomniana idea.
                                    • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 16.10.23, 19:15
                                      rzeka.suf napisała:

> slabsi moga sie jednoczyc wokol idei majacych zasieg uniwersalny: sprawiedliwosc, rownosc wobec prawa, prawa i obowiazki czlowieka. aktywnie korzystac z demokracji wewnatrz swoich krajow, tworzyc wiezy, sojusze z bratnimi duszami z innych krajow, takze tych, ktore znacza cos wiecej w polityce miedzynarodowej.

Te wszystkie szlachetne idee maja ten problem ze nie sa z kamienia i ciezko sie za nimi schowac w swej obronie, choc najgorsze jest co innego, a mianowcie ze silniejszy okupant tez ich uzywa (owe idee) do uzasadnienia swej przemocy i forsowania interesow kosztem owych slabych. Cos jak dwie armie modlace sie do boga przed bitwa.

• rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 16.10.23, 20:34
                                        Owszem, oczywiście, dlatego potrzeba również sojuszników silnych intelektualnie wink
                                        • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 16.10.23, 20:43
                                          Nie w tym sensie silnych, jak silni bywają prawnicy broniący interesu klienta niezależnie od tego, co klient uczynił, lecz na tyle silni by bronić zasad, praw człowieka niezależnie od nacisków i manipulacji. Jest wielu takich ludzi, wystarczająco silnych żeby temu zadaniu podołać, tylko może zasięgi medialne mają niezbyt imponujące. No i też nie warto liczyć na to, ze ktoś będzie wiecznie i niestrudzenie walczył z wiatrakami, przy braku wsparcia łatwo zwatpic, poddać się, 'dorosnac'.
                                          • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 16.10.23, 21:29
                                            To mowisz o odwaznych medialnie sojusznikach, ale troche nic tu po nich jesli nie maja sceny medialnej do ferowania swoich spojrzen, by poruszac ludzi do myslenia w temacie, co z tego ze taki Noah Chomsky jest chetny w isciu pod mainstreamowy prad jak ginie jego glos w oceanie zachodniej i jedynie slusznej propagandy, zostaje nie tyle zakrzyczany co zwyczajnie znika w ciszy. Dopóki jest monopol medialny powiazany dodatkowo z polityka nie bedzie prawdziwej wolnosci w dostepie do informacji, co widac, slychac i czuc.
                                          • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 16.10.23, 22:55
                                            Ten filmik ponizej, nie chodzi o wstep bo to juz bylo, ale o konkluzje odnosnie wolnych i odwaznych umyslow w sytuacjach jak obecna, dokladnie tak jest, niestety:

www.youtube.com/watch?v=PTuawY8Qnz8
                                            • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 16.10.23, 23:50
                                              Filmik obejrzę w domu, póki co powiem ze w sprawie palestyna-izrael front sprzeciwu wobec działań Izraela jest znacznie szerszy niż jeden jedyny Chomsky.
                                              Właśnie przeczytałam że Izrael potepil 'niektórych członków rządu Hiszpanii jako nuemoralne' za nazwanie retoryki Izraela po ataku hamasu 'zaplanowanym ludobojstwem' wobec palestynczykow z gazy.
                                              www.elconfidencial.com/mundo/2023-10-16/israel-condena-las_3755499/
                                              • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 16.10.23, 23:51
                                                Sorry za jakieś takie porwane myśli, sciubie na telefonie, co raz kasują mi się niechcący posty.
                                              • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 17.10.23, 00:06
                                                Bardzo polecam te wymianę zdań między ambasada Izraela w Hiszpanii a rządem Hiszpanii. Odp rządu na skargi ambasady uważam za wzorcowy przykład asertywności wobec Izraela. Bez antysemityzmu, bez nienawiści, ale też bez popadania w niepotrzebna, irracjonalne, niesprawiedliwa sluzalczosc.
                                            • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 17.10.23, 01:25
                                              Przez ostatnie parę dni zamek na gibraltarze podświetlany był na niebiesko. W geście solidarności z izraelem. Ale że gibraltar ma liczna i żydowska i muzulmanska społeczność, obie zasiedziałe od dawna, poza tym gibraltar ma dług wdzięczności wobec marokanczykow, dzięki którzy w czasach Franco przejęli role hiszpanow, tj dostarczali świeża żywność, siłę robocza, transport, gdy gibraltar został odcięty od hiszpanii; to wynikła debata. Debata na fb, już tradycyjnie. To mala społeczność, debata publiczna odbywa się pod wiadomościami o zdarzeniach.
                                              Ktoś wpadł na pomysl, żeby ten zamek, powszechnie znany jako moorish castle, żeby było ciekawiej, podswietlic na biało, jako że biały miałby symbolizować pokój.
                                              I teraz patrzę na ten zamek i świeci na biało smile

Oczywiscie, to takie mikro gesty, którymi łatwo zadowolić publikę, polukrowac, a pod biała flaga robić brudne interesy. Publika szybko się nudzi poza tym.
                                              • kalllka Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 17.10.23, 17:11
                                                Czyli co trzeba prać czy nie prać?
                                                • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 17.10.23, 17:50
                                                  prac czy nie prac, Kalllko? pytam, bo przeciez masz takie same jak ja kwalifikacje do wyboru dzialania.
                                            • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 17.10.23, 17:53
                                              chomsky, idealny srodek nasenny wink padlam, ostatkiem sil nakrywszy sie szlafrokiem. obudzilam sie przywalona ciezarem. ciezar mruczal patrzac mi w oczy pytajacosmile

dzis sprobuje obejrzec druga polowe.
                                            • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 18.10.23, 18:05
                                              'as long as the general population is passive, apathetic, devoted to consumerism or maybe hatred of the vulnerable, as long as that's true, the powerful can do as they please, and those who survive will be left to contemplate the ruins'.

to jest bardzo dobra konkluzja Chomskyego na temat wplywu 'ludu' na 'elity'.
                                              a odnosnie twoich utyskiwan na brak obiektywizmu mediow mainstreamowych, na to, ze sa narzedziem propagandy uzywanym przez najsilniejszych do prania mozgow ludu, manipulowania opinia publiczna tak, aby barany same chetnie szly na rzez, to przypomina mi sie rozmowa z moja znajoma o braku wolnych, bezstronnych mediow w polsce. no tak, od lat 80tych chyba, o czym chyba i Chomsky mowil, ale w innej prelekcji, znoszony jest wymog bezstronnosci mediow masowego razenia. Standardy znacznie obnizono i juz nie trzeba silic sie na prezentowanie mozliwych alternatywnych interpretacji danego faktu. Media staly sie tubami narracji oplacanej przez takie albo inne lobby. I jak maja sie w tym odnalezc zwykli prosci ludzie?!

otoz, to troche tak, jakby zalic sie, ze prosci ludzie nie moga bezkrytycznie wierzyc ksiedzu lub domokrazcy, pomijajac mozliwosc, ze moga sie, owe niebozatka, nauczyc czytac i pisac, wysilic na zdobycie podstawowych przeciez umiejetnosci poszerzenia dostepu do informacji i wiedzy. obecnie, moga nauczyc sie internetu i krytycznego myslenia. choc oczywiscie, jest to wbrew interesom najsilniejszych. na szczescie sa tez tacy srednio-silni, srednio-slabi, nie do konca skolonizowani przez wladze, oni moga byc tym posrednim ogniwem, wykonywac jakas tam pozytywistyczna, oswiatowa prace u podstaw.

Nie wiem, co jeszcze chcialbys z tego wywiadu wyciagnac, omowic?
                                              • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 18.10.23, 19:50
                                                otoz, to troche tak, jakby zalic sie, ze prosci ludzie nie moga bezkrytycznie wierzyc ksiedzu lub domokrazcy, pomijajac mozliwosc, ze moga sie, owe niebozatka, nauczyc czytac i pisac, wysilic na zdobycie podstawowych przeciez umiejetnosci poszerzenia dostepu do informacji i wiedzy. obecnie, moga nauczyc sie internetu i krytycznego myslenia

Na przeszkodzie temu stoi jedna i to zasadnicza rzecz, wiekszosc ludzi akurat mysli (lub wcale nad tym sie nie zastanawia) ze zachodnie media przedstawiaja prawde, a poniewaz tak sadza (czy tez nie mysla swiadomie ze media ich oklamuja) to nie maja zadnego bozdzca do krytycznego myslenia/czytania/sledzenia i szukania alternatywnej narracji tego co sie w swiecie dzieje.

Nalezy pamietac ze to nie tyle obnizono standardy, co zwyczajnie tych faktycznych potentatow medialnych jest obecnie juz kilku (stad newsy w dziesiatkach stacji sa niemalze skopiowane od siebie - vide slynny klip na youtubie ktory to ukazywal), trzymaja oni wiekszosc prasy w swoich rekach, a ze dodatkowo robia interesy i zalezy im na dobrych stosunkach z wladza polityczna (najczesniej osadzona w USA) to tez i sie nie wychylaja z niewygodnymi dla tej wladzy faktami. Tak jest w UK, BBC przyklaskuje przewaznie zalecanej odgornie wersji tego co sie dzieje, a podobnie widze ze sie dziej we wszelakich CNN i innych NBC itp.
                                                • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 18.10.23, 21:07
                                                  channel 4 polecam, poki co dosc wywazone newsy.

oczywiscie, to wazne, zeby zdac sobie sprawe jak dzialaja media, ze sa to, w przewazajacej wiekszosci, wytwornie i nadawcy reklam robionych na zamowienie zainteresowanych taka czy inna narracja. ze tvn nie rozni sie jakosciowo az tak bardzo od tvp, a oba kanaly od kanalu 'telezakupy' tez rozni coraz mniej.
                                                  • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 18.10.23, 21:10
                                                    twitter.com/Channel4News
                                                • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 18.10.23, 21:13
                                                  www.channel4.com/news/who-was-behind-the-gaza-hospital-blast-visual-investigation
                          • kalllka Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 15.10.23, 18:44
                            Kanał Piotrka Zychowicza najnowsze wydarzenia z Izraela; rozmowa z Navalem dotyczące odbicia zakładników przetrzymywanych przez Hamas; Od razu zastrzegam ze to leci na żywo/ z boku jest czat jesli kogoś interesuje bezpośrednie komentowanie/
                            trzeba sie wstrzelić w rozmowę!

youtu.be/iVt4kpZFvkY?feature=shared
              • jan_stereo Gabor Mate 14.10.23, 14:38
                youtu.be/N6_GDDa4bmI?si=b7A8uiM7bJJptqAV
              • kalllka Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 18.10.23, 21:36
                Dawno temu bylo, ale nadal dobrze pamietam moje (socjalistyczne) zdziwienie i dysonans poznawczy po przeczytaniu „szachinszacha” Kapuścińskiego. styl i rzetelność dziennikarska egzotyczny temat bardzo mnie przekonywały- slowa reportażu miały moc przenosiły do iranskiej rzeczywistości, ale socjalistyczne wychowanie- emocje z dziennika telewizyjnego- stawiały mnie wobec niej okoniem…
                Podobnych uczuć: zdumienia, ze ktoś, coś może być tak „ idiotycznie nierozsądne” moralnie nielogiczne, kategorycznie inne naganne znaczy- gdy obejrzawszy „goodnight and goodluck! „ drazylam /dla siebie/ aferę Rywina. Wtedy juz byłam zagraniczna i nauczyłam się waluowac(!) życie i moralność inaczej niz tylko socjalistycznymi środkami płatniczymi…no i do dzisiaj mam z tego taki wniosek, ze większość mojej oceny / gatunkowej / jakościowej/ bierze się z mniejszości moich doświadczeń- a te z kontekstu kulturowego, od ktorego nje sposób sie odczepić. I To on a nie media, decyduje czy będę mieć „dobre” czy brytyjskie, śniadanie. To kontekst mówi co jest chrześcijańska moralnością albo buddyjska pustka.
                I tak to właśnie on decyduje czy jestem w dysonansie poznawczym i działa na mnie abstrakcja czaso-przestrzeni czy ai.
                Ale… odtąd jestem go świadoma trwam w moralnym niepokoju czyli jestem dualnue odpowiedzialna / głównie za to co i jak się ze mną dzieje/
                Wiec Świat- jaki był taki jest; ani dobry ani zły.

Ps. A tu: youtu.be/RxguhSwUobQ?si=chYTpqO-KSQh-dh1
                Stricte izraelska narracja. Mnie się podoba bo to jednak rzetelnie: od łyczka do rzemyczka, podana historia. I choć nie mam złudzeń ze janek jako prawdziwy militant- oleje jako propagandę prawicowa, to elissa pewnie obejrzy i posłucha do końca, a może także i z zainteresowaniem.
                Dzięki

• elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 18.10.23, 23:14
                  wiesz, zamierzałam wysłuchać do końca (i zainteresowaniem bo inaczej szkoda czasu na słuchanie); i dość ciekawie zaczął, ale zapaliła mi się kontrolka w momencie, gdy powiedział, że "żydzi, którzy przeżyli obozy koncentracyjne, nadal byli w nich przetrzymywani, ale ich strażnicy opłacani byli przez aliantów"
                  pierwsze słyszę! ale może jakaś niezorientowana jestem
                  co to? czy to jakaś przenośnia, czy co?
                  • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 19.10.23, 01:28
                    en.wikipedia.org/wiki/Harrison_Report

nie, to nie przenosnia. pisal o tym, lub czyms podobnym Primo Levy. Generalnie lata tuz powojenne to niezywkle fascynujace zagadnienie, 'dziki kontynent' k.lowe polecam, choc chyba sama calego nie przeczytalam big_grin
                    ale polecam, ogolnie wszystkim, bo to dobre na jakies ewentualne zludzenia, ze wojna co prawda rzecz przykra, ale kiedy sie konczy, to siup wszyscy wracamy do ogladania seriali na netflixie.
                    • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 19.10.23, 01:28
                      poszukuje rowniez filmow na ten temat, jesli ktos cos.
                    • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 19.10.23, 12:28
                      Coś takiego! Dzięki! kiss
                      Nie miałam pojęcia o tym a teraz trochę kojarzę. To chyba te same ośrodki dla uchodźców/repatriantów w Niemczech i Austrii, do których w późniejszych latach trafiali żydzi z ZSRR a potem uciekinierzy z Europy Wschodniej; np z Polski ludzie wyjeżdżający "na pochodzenie" lub uciekinierzy. Imek kiedyś wspominał, że trafił do takiego ośrodka w Austrii.
                  • kalllka Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 19.10.23, 11:24
                    .. mnie te słowa: o powojennych, ktotko po wyzwoleniu, alianckich strażnikach w obozach koncentracyjnych; tez zszokowały i bardzo zastanowiły..
                    i dlatego właśnie napisałam o kulturowym kontekście.. moralności.
                    • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 19.10.23, 12:19
                      po prostu nie bylo co zrobic z tymi ludzmi, byli w bardzo zlym stanie psychofizycznym, jak zreszta cala europa, masa roznych priorytetowych problemow do ogarniecia. niektorzy twierdza, ze to znow syjonisci przejaskrawili ocene sytuacji zydow, ze ich warunki bytowe nie roznily sie od innych dipisow, z tym, ze ci inni mieli ojczyzny, mieli dokad wracac, zas sytuacja zydow byla - z powodu polityki rzeszy - inna.
                      juz to kiedys tutaj gdzies opisywalam, historyjke, ktora opowiedzial mi znajomy o swojej matce tuz po wojnie. przy drodze lezaly dwa trupy, przybyla milicja zbadac przyczyny smierci tych ludzi, zajac sie wyjasnieniem przyczyn potencjalnego morderstwa. a matka znajomego zapamietala to tak, ze nie mogla pojac o co ta cala afera, przeciez to tylko dwa trupy, cos tak zupelnie normalnego.
        • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 14.10.23, 10:55
          uchodzcy jako tacy nie sa problemem, problemem jest ich mentalnosc, ktora ksztaltuje rowniez stosunek zachodu wobec krajow ich pochodzenia, ich racji. raczej trudno oczekiwac, ze arabowie przyklasna polityce zachodu wobec krajow arabskich.
          • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 14.10.23, 12:53
            Uchodzcy nie sa problemem w liczbie 100, my tu mowimy o milionach. A za mentalność uchodźców niech Europa podziekuje USA, jakby Ci kraj rozpierdolili i okupowali to tez bys nie byla sympatyczna dla takiej ideologii demokracji. Irak, Libia, Syria, z tamtad pochodza uchodźcy, plus ci Afrykanie co nie moga za praca wyjechac do Libii. A jak widac z powyższego, motywy najazdu tych państw maja niewiele, a pewnie zero wspólnego z szerzeniem dobrobytu.
            • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 14.10.23, 13:50
              Mozna wiec podsumowac ze nie byloby niemal żadnych niesympatycznych uchodzcow gdyby pozwolono im zyc w swoim kraju.
    • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 14.10.23, 14:08
      Widac ze sama demokracja tez moze byc 'wrogiem' tych którzy szerza demokracje jesli jej wybor nie jest po mysli, zatem wybór niedemokratyczny bywa tym lepszym:

www.theguardian.com/us-news/2023/oct/13/cia-1953-iran-coup-undemocratic-argo
    • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 14.10.23, 17:53
      W Strefie Gazy przy przejściu granicznym z Egiptem zebrały się tysiące uchodźców. Tylko ci z paszportami USA i ewentualnie innych krajów mogliby przejść. sad Ale nawet oni nie przejdą ponieważ Egipt postawił warunek, że owszem przepuści ich ale Izrael musi wydać zgodę na wjazd do Stery Gazy konwoju z pomocą humanitarną (woda, leki, żywność). A do tej pory Izrael nie wydał takiej zgody i raczej nie zamierza.sad
      • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 16.10.23, 18:30
        Już tyle dni na granicy Egiptu ze Strefą Gazy stoi olbrzymi konwój. Dzisiaj wreszcie mieli go przepuścić; ale jednak nie, Izrael nie nie wyraził zgody. Sk-syństwo!!!

W środę podpisywaliśmy petycję do rządu NL (grubo ponad 1,5 miliona podpisów), żeby rząd naciskał na Izrael o oszczędzanie palestyńskiej ludności cywilnej. I faktycznie premier Rutte to zrobił. W innych krajach też były takie akcje. Ale najwyraźniej rząd Izraela ma to głęboko w d... sad
        I jeszcze mają śmiałość apelować do światowej społeczności o solidarność z nimi (tzn z Izraelem)
        • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 16.10.23, 19:01
          Przynajmniej tyle te protesty osiągnęły, że usa spuściło z tonu i już nie udziela Izraelowi otwarcie niczymnieograniczonego poparcia do walki z palestynczykami-hamasem, już coś tam bakaja o konieczności przestrzegania przez Izrael konwencji wojennych.
          Nie dajmy tylko się uśpić tym gestom.
          • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 19.10.23, 13:10
            No i dupa blada. sad Wczoraj Biden (twierdzi, że ostro się targował z egipskim faraonem Sisi) wytargował pozwolenie na wjazd maksymalnie 20 ciężarówek (przed granicą stoi ich około 200 i kolejne są w drodze)
            Może jutro je wpuszczą a może jeszcze nie. Bo najpierw muszą zrobić przejezdną drogę dojazdową do przejścia granicznego, którą ktoś zbombardował. [nie pamiętam kto zbombardował tę drogę na terytorium Egiptu; Izrael? czy Hamas?]
            • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 19.10.23, 13:15
              jutro tez ma zaczac sie ladowa ofensywa, sorry - defensywa wink - izraela w gazie. zobaczymy, wszystko tak 'manana', ale to tez zrozumiale, sytuacja jest bardzo skomplikowana. i tragiczna dla tych, ktorzy w niej uczestnicza.
              ide, pozrywam troche azbestu, to mi sie jakos tam srednio-falowo oplaca. nos mnie boli od czasu do czasu, to tez chyba normalne.
              raz jeszcze bardzo prosze o filmy nt tuz powojnia. ciezko to sobie wyobrazic.
              • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 19.10.23, 13:34
                rzeka.suf napisała:

> jutro tez ma zaczac sie ladowa ofensywa, sorry - defensywa wink - izraela w gazie
                >
                nie, raczej się nie zacznie; Biden to wytargował a Izrael też dobrze wie, że jeśli zacznie tę ofensywę/defensywę to hezbollah (w domyśle Iran) skorzysta z okazji i przywali z północy
                bo przecież główną ideą hezbollah jest zmiecenie Izraela z powierzchni ziemi
                >
                > . zobaczymy, wszystko tak 'manana', ale to tez zrozumiale, sytuacja jest bardzo
                > skomplikowana. i tragiczna dla tych, ktorzy w niej uczestnicza.
                > ide, pozrywam troche azbestu, to mi sie jakos tam srednio-falowo oplaca.
                >
                azbestu??? to przenośnia?
                >
                > nos mn
                > ie boli od czasu do czasu, to tez chyba normalne.
                >
                kurcze sad a dlaczego Cię boli nos? to chyba nie jest normalne sad po tej operacji teraz już powinnaś czuć się jak nowo narodzona
                >
                > raz jeszcze bardzo prosze o filmy nt tuz powojnia. ciezko to sobie wyobrazic.
                >
                tak, tak, widziałam, że prosiłaś o to; gdy na coś się natknę, to zaraz Ci zaserwuję
                • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 19.10.23, 13:56
                  Boli kiedy długo mam pochylona głowę, tak raczej szczypie, jakby miał się rozpaść. Ale biorę poprawkę na moją hipochondrie big_grin

• rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 19.10.23, 14:04
                  Tak tak, azbest to głupkowata przenośnia big_grin
            • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 19.10.23, 13:53
              elissa2 napisała:

> Może jutro je wpuszczą a może jeszcze nie. Bo najpierw muszą zrobić przejezdną
              > drogę dojazdową do przejścia granicznego, którą ktoś zbombardował. [nie pamięta
              > m kto zbombardował tę drogę na terytorium Egiptu; Izrael? czy Hamas?]

Ciekawe ze nagle Egipt jest odpowiedzialny za wpuszczanie dobr do strefy Gazy. Nie wiem jaka jest sytuacja innego poludniowego punktu Kerem Shalom po stronie Izraela, w poblizu tego egispkiego wejscia/wyjscia Rafah.
    • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 25.10.23, 21:20
      Śmiech na sali sad Wielki Biden "wynegocjował" pozwolenie na wjazd 20 ciężarówek z pomocą humanitarną. Potem wpuszczono jeszcze 16, wczoraj 7... Podczas, gdy przed przejściem czekają ich setki a wpuszczona dotąd ilość to kropla w morzu potrzeb.
      Wszelkie możliwe organizacje humanitarne biją na alarm. Rzecznik prasowy (jakiś mundurowy) Izraela odszczekuje się "hamas ukradł paliwo dla szpitali więc niech je odda szpitalom. nie przepuścimy paliwa!"
      Sekretarz generalny ONZ Guterres, podpadł Izraelowi podczas posiedzenia Rady ONZ. Powiedział, że owszem, atak hamasu był brutalny, bestialski, ale przyczyną było nieludzkie traktowanie Palestyńczyków przez ponad 55 lat. Minister spraw zagranicznych Izraela się zagotował, wmawiają Guterresowi, że popiera terrorystyczny hamas. Guterres tłumaczy, że absolutnie nie popiera a wręcz przeciwnie ale Izrael wie lepiej. I dlatego nie wydadzą żadnej wizy przedstawicielom ONZ. Pewnie tylko czekali na okazję, żeby nie wpuszczać obserwatorów, którzy będą im patrzeć na ręce... I domaga się odejścia Guterresa.
      • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 25.10.23, 23:16
        ciekawa propozycja:
        twitter.com/i/status/1717240451378430408

podobno rowniez erdogan wypadl z roli?
        • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 12:31
          A tak, super babka. Mówili u nas o niej. Zareagowała od razu (14 czy 15 października) po odcięciu dostaw wody, prądu i żywności do Gazy, że Netanjahu powinien zostać postawiony przed Międzynarodowym Trybunałem Sprawiedliwości jako zbrodniarz wojenny. A kilka dni później wezwała resztę hiszpańskiego rządu do zerwania wszelkich stosunków dyplomatycznych z Izraelem.
          • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 12:46
            jest takich ludzi sporo, na pewno nie jest to wiekszosc, ale sa.
      • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 00:24
        Z dalekich zakladek BBC, ponizsze sugeruje że nisko notowany premier Izraela szukał popularnosci w poszerzeniu ziem i byc moze celowo pozwolil na atak Hamasu:

In Ramallah, Sabri Saidam, the Fatah official, talked about a map that Mr Netanyahu produced at the United Nations in September, showing an Israel that included the West Bank and Gaza.

"Everybody has in mind that the very map that Netanyahu carried before the nations at the General Assembly of the UN, in which there was no West Bank and Gaza. So the feel and general mood is actually entertaining the thought that Netanyahu is going after the deportation, the displacement of Palestinians leading up to the annexation of Gaza."

• rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 01:01
          nie sadze, zeby izrael poprawil ta wojna swoja sytuacje.
          • kalllka Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 12:03
            … Tez tak myśle.
            Ale ludzie stamtąd- z Gazy, wiedzą inaczej.

dostaje newslettera- ze źródłami z których korzysta sobotni raport o stanie świata oto jeden z nich:

www.theguardian.com/world/2023/oct/24/yuval-noah-harari-backs-critique-of-leftist-indifference-to-hamas-atrocities
            • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 12:48
              mozesz rozwinac mysl? jak ma sie to, co mysli harari do tego, co mysla ludzie z gazy?
              • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 13:23
                taaa, bo jego ciocia i wujek mieszkają w kibucu, zaatakowanym przez hamas...
                to trochę jak z pewną aktywistką, która walczyła o zakaz wykonywania kary śmierci a gdy jakiś pomyleniec zabił jej córkę, poglądy zmieniły się jej o 180 stopni
              • kalllka Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 13:24
                Nie wiem co myślą, ludzie z Gazy. Napisałam, ze wiedza inaczej. Powinnam była dodać- pewnie,… wiedza inaczej.
                Taki był mój wniosek po przeczytaniu art.. A
                co do Harari’ego, myśle, ze jako aktywista i opozycjonista rządów Natenyahu, chce najpierw uspokoić swoich.
                I, tak jak pisał janek o wrześniowych „manewrach” Netanyahu które były skutkiem wcześniejszych gwałtownych protestów przeciw jego / populistycznym/ decyzjom, w Izraelu.
                To skłania do wniosków ze to byla idealna atmosfera do podbicia rewolucyjnych nastrojów , wśród zastałej/ leniwej/ europejsko- amerykańskiej lewicującej socjety i bezpośredniego wykorzystania strachu -uruchomienia bojówek / hamas Hezbollah / przez państwa arabskie.
                Końcowy fragment art- z konkretnymi wypowiedziami Harari’ego szczególnie mnie przekonuje / ze odpowiedzialnośc za obecna sytuacje w Gazie nie ponosi tylko Izrael/
                „ in a moment like this, we entrust the possibility of peace to outsiders”.

“We cannot hold it right now, but we hope that outsiders hold it for us and help de-escalate the current situation,” he said. “The job of intellectuals, artists and scholars is to try and go deeper. [It is] to try and see the complexity of reality, especially in today’s climate of post-truth. It feels intellectually and emotionally lazy to just pick a side.”

Harari said he believes “the idea that Israel should just destroy Gaza is unacceptable”.

“We don’t see a campaign of just obliterating Gaza,” he said. “The situation of the Palestinian population is horrific but at least it is clear that Israel is not intending to kill as many civilians as possible. This is not what the Assad regime did in Homs and Aleppo. The only solution will come when not only is Hamas disarmed but the Palestinian people have some kind of alternative future.”
                • kalllka Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 13:34
                  … i kończąc myśl,
                  ze to naród[ Palestyńczycy] musi myśleć o przyszłości inaczej niż tylko zbrojąc się
                  i będąc przeciwko… [niechcianym, od zawsze, sąsiadom- Izraelczykom]
                • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 13:35
                  Z pewnością Palestyńczycy z Gazy wiedzą inaczej. Zamknięci od wielu lat w obozie koncentracyjnym, pozbawieni godności i podstawowych praw ludzkich. Dzięki Hamasowi (nie tej milicji a administracji), który od lat zabiega o pomoc humanitarną, nie padają jak muchy. Przypuszczalnie tak bardzo nienawidzą agresora, że nie są w stanie współczuć Izraelczykom zaatakowanym przez bojówki.
                  Z drugiej strony trauma tych Izraelczyków, którzy żyją w kibucach w pobliżu strefy Gazy.
                • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 13:36
                  kalllka napisała:

> “We don’t see a campaign of just obliterating Gaza,” he said. “The situation of
                  > the Palestinian population is horrific but at least it is clear that Israel is
                  > not intending to kill as many civilians as possible. This is not what the Assa
                  > d regime did in Homs and Aleppo. The only solution will come when not only is H
                  > amas disarmed but the Palestinian people have some kind of alternative future.”

Owszem, oficjalnie nikt po stronie Izraela tak tych dzialan nie przedstawia, jako kompletne wyczyszczenie Gazy, ale w praktyce to jest bardzo blisko tego co faktycznie robia, zwlaszcza mowa o inentysnych atakach przyjezdnych Zydow na terenie Banku Zachodniego i przeganianie sila zyjacych tam Palestynczykow przy pelnym przyzwoleniu wladz/wojska izraelskiego.

A ci 'outsiders' to jak nic mowa jet o US, problem w tym ze US nie stara sie nawet zachowac zdrowej i humanitarnej wstrzemiezliwosci w swej polityce tego regionu tylko slepo popiera dzialania Izraela, a to daje Izraelowi wolna reke, bo ponad US juz nikt nie stoi, oni sa niejako ponad prawem, kazdy inny narod jest ponizej, to jak przyzwolenie od samego boga.
                  • kalllka Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 14:21
                    Janek, wypowiadasz się w podobny do każdej administracji czyli kategoryczny sposóbuncertain to arbitralne podejście / zwłaszcza do Ameryki i jej apologetów/ dyskwalifikuje każda odmienna od twojej argumentacje… jako nieprawomyślna: nie lewomyslna?/
                    Nie chce przycinać ale mnie się wydaje ze odlatujesz w stronę propagandziarstwa, z najgorszego okresu PRL- a przynajmniej grubo przesadzasz snujac z tej tragicznej nie tylko dla ludności Palestyny, ale także innych ludzi w Gazie, wnioski:
                    „ us nie stara sie nawet zachować zdrowej i humanitarnej wstrzemięźliwości ( sic!) w swej polityce tego regionu…(…)
                    …” bo ponad US nikt nie stoi, oni są niejako ponad prawem(…) to jak przyzwolenie samego boga

Nie wiem co ci daje nieustanna i bezpardonowa krytyka Ameryki ale wydaje się ślepa i dlatego bezpodstawna.
                    Sytuacja w świecie zawsze była i jest złożona zwłaszcza tam, gdzie powojenne stosunki spoleczno- polityczne polityczne były układane na prymitywnej postkolonialnej bazie.
                    I to jest absolutnie pewne i prawdziwy wniosek z tego co się tam dzieje…

Dlatego tez, przytoczyłam art i wywiad z Hararim jako dowód na to ze są ludzie którzy nie wnioskują tylko pod wpływem radzieckiej szkoły propagandowej: hurra przypierdolmy głupim Amerykanom to Żydzi się wkurwia… a my zjebiemy wtedy Ukrainę.
                    • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 15:02
                      Wymien mi zatem w jaki sposob USA zadresowalo nastepujace rzeczy:
                      - przywrocenie wody i elektrycznosci do strefy gazy,
                      - wpuszczenie pelnej pomocy humanitarnej do strefy Gazy,
                      - wstawilo sie w obronie przesladowanych od lat Palestynczykow wydziedziczanych brutalnie ze swojej ziemi,
                      - wstawilo sie za Palestynczykami bombardowanymi codziennie, wlacznie ze strefa poludniowa Gazy do ktorej sie mieli przeniesc,
                      - uzyskano wstrzymanie ognia w Strefie Gazy,
                      - czy potepilo jasno i oficjalnie zbrodnie wojenne Izraela ktore UN zglasza ze zachodza zarowno w strefie Gazy jak i w Banku Zachodnim

Odpowiedz na te pytania powyzej, jak mocno USA realizuje te powyzsze cele (daj mi cytaty/rozmowy z mediow Bidena i Blinkena) w mediach i politycznie i pokaz jak sie bardzo bezpodstawne sa te zarzuty bo wszystko z listy zostalo juz wdrozone a US nie milczy i nie oglasza glosno jedynie poparcie dla dzialan Izraela.

Ja juz nawet nie wspominam o kilkudziesieciu latach opresji jakie tam zachodza bez wiekszego echa ze strony USA.

Slucham Twojej wersji wydarzen politycznych, oswiec nas informacjami o ktorych nikt nie moze przeczytac i uslyszec w glownych mediach.

A pitolenie o radzieckiej szkole myslenia to taki relikt oglupiania i zastraszania stosowany zauwazylem dosc nagminnie, zwlaszcza jak ktos nie ma kontrargumentow.

• jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 15:32
                        i jeszcze mozesz mi powiedziec, czy tez uwazasz ze niemieccy nazisci mieli prawo do obrony (kiedy w getcie warszawskim wybuchlo postanie) i ich ogolne dzialania nie moga byc kategorycznie potepiane/osadzane (tak jak ja to czynie) i nalezy znalezc bardziej wywazone ich traktowanie w swiecie polityki aby uznac inny, byc moze, sluszniejszy i bardziej wyrozumialy punkt widzenia dla ich czynow.
                        • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 15:38
                          to zalezy, jesli byles nazista albo sympatyzujesz z darwinizmem spolecznym i biala supremacja, to owszem, nazisci stali po stronie swiatla przeciw 'dzieciom ciemnosci' wink
                          to ironia, oczywiscie.
                • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 14:23
                  no wlasnie, czy cel uswieca srodki?
                  gaza rownana jest z ziemia nie z powodu kaprysu izraelskiego, lecz po to, aby zniszczyc hamas. aby zniszczyc hamas i zminimalizowac straty po izraelskiej stronie, nalezy stworzyc dogodne warunki do inwazji ladowej wojsk na gaze, lub sterroryzowac hamas stratami cywilnymi na tyle, by sie sam sie poddal.
                  zdaje sie, ze to Szewko twierdzi, ze elita hamasu wcale w gazie nie stacjonuje, a nawet nie stacjonuje pod gaza, w tych wszystkich tunelach. w odcinku chyba 103 lub 104 o tym mowi, ze glowa hamasu siedzi sobie w hotelach w innych panstwach arabskich.
                  to, co robi izrael jest zatem irracjonalnym okrucienstwem, i zasadniczo jest etycznie tym samym, co hamas zrobil ostatnio cywilom izraelskim.
                  ponadto, pamietam, ze Harari pisal, zeby nie przeceniac wagi terroryzmu, ktory to terroryzm nazwal 'strategia bezsilnych'. rozumiem, ze dal sie porwac emocjom i propagandzie izraelskiej albo zostal do tego jakos inaczej skloniony. dlatego mysle, ze to, co obecnie mowi, mozna pominac.
                  • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 14:44
                    izrael, tuz po ataku hamasu, zastosowal strategie 'na biednego misia', przedstawil sie jako niewinna ofiara odwiecznego antysemityzmu, przyznajac sobie rownoczesnie prawo do bezpardonowej walki z tym antysemityzmem.
                    to zrozumiale, izraelczycy sa edukowani w pamieci holocaustu, w swej wyjatkowosci, w rozbrajaniu jakiejkolwiek krytyki jednym slowem-wytrychem 'antysemityzm'. sa w tym, w przewazajacej czesci, tak gleboko zanurzeni, ze prawdopodobnie naprawde w to wierza. poza tym, antysemityzm wciaz istnieje, wzmacniajac w izraelczykach poczucie bycia przesladowanymi na tle rasowym, powiedzmy, z powodow irracjonalnych.
                    syndrom ofiary, ktora szczerze uwaza, ze cokolwiek by nie zrobila, robi to w obronie wlasnej, ze ma prawo robic cokolwiek robi, bo albo ona ich, albo oni ją, zjedzą.

jak pisze harari: obie strony przepelnione sa tak glebokim bolem, ze zatracily empatie wobec cierpienia tej drugiej strony.
                    dlatego potrzeba kogos z zewnatrz, kogos mniej zanurzonego w tym bagnie, komu dystans nie zaciemnia zdolnosci empatii i jednoczesnie pozwala na w miare bezstronna ocene sytuacji i poszukiwanie rozwiazan. i sa tacy, ktorzy mowia harariemu: nie, nie masz zadnego prawa mscic sie na palestynczykach ani ich odczlowieczac. tak samo ty, yuval, jak i humza zza plotu, jestescie ofiara i katem. jebnijcie obaj baranka o sciane, wezcie zimny prysznic/jesli macie wode/, i sie kurna dogadajcie wreszcie o te piaskownice.
                    • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 15:18
                      w skrocie: harari nie moze pojac jak czesc lewicy moze stac po stronie palestyny i nie koncentrowac sie na izraelskiej krzywdzie?
                      jak Guterres moze twierdzic, ze atak hamasu nie wzial sie znikad, nie zainstnial w prozni?
                      to musza byc antysemici wszystko, takie prostackie tlumaczenie wyciaga z rekawa yuval? otoz nie, lewica zawsze staje po stronie slabszego, sprawiedliwosc ujmujac jako wyrownanie szans. tym razem to akurat nie izrael jest slabszy, lecz palestyna.
                      • rzeka.suf Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 15:42
                        dodam: lewica stoi po stronie slabszego, nie zas po stronie tego, po czyjej stronie akurat oplaca sie jej stac. a to dlatego, ze in a long run, idealistycznie, najbardziej oplaca sie wszystkim stac po stronie swiata opartego na zasadach rownosc, wolnosc, braterstwo.
                • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 19:14
                  kalllka napisała:

> A co do Harari’ego, myśle, ze jako aktywista i opozycjonista rządów Natenyahu,
                  > chce najpierw uspokoić swoich.
                  >
                  Nie wiem, czy chce uspokoić swoich. Prędzej robi sobie pr.
                  Jak dla mnie to on leje przysłowiowe krokodyle łzy.
                  Zarzuca innym, że nie ma ani słowa o masakrze z 7-X oraz innych krzywdach, które hamas wyrządził Izraelczykom. Ale sam kompletnie przemilcza, co przez tyle lat wyprawiał Izrael.
                  Owszem, ma rację, zbrojne ramię hamasu to terroryści, ale już ani słowa o tym, na jakim podłożu się wyhodowali.
                  Nie podoba mi się jego retoryka. Owszem jest w opozycji radykalnej prawicy Netanjahu ale (moim zdaniem) jest syjonistą. A to właśnie syjoniści (nie Żydzi, nie Izraelczycy) doprowadzili do takiej tragedii, gdzie potwornie wysoką cenę płacą i cywile izraelscy i cywile palestyńscy.
                    • kalllka Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 30.10.23, 17:39
                      Szewko w rozmowie z Lachowskim/ najświeższe doniesienia- analiza sytuacji.

youtu.be/vmgnjKvmp80?si=z6iNo8pHEda4wQIP
            • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 13:03
              Lepiej by siedział cicho. To oczywiste, że nikt normalny nie popiera tak bestialskiego mordowania. Bojówki hamasu posunęły się za daleko. Ale prawda jest taka, że to Izrael doprowadził do tego, że w Palestynie wyhodował się taki potwór.
              • jan_stereo Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 26.10.23, 13:31
                Dokladnie, byly pokojowe rozmowy i zawieszenia broni po stronie Palestyny i co z nich wyniklo, ano nic, zostaly te plany zignorowane, to co zostalo Palestynczykom jesli pokojowe rozmowy zawiodly tyle razy i ich obywatele dalej byli przesladowani/wyganiani ze swych ziem, bo przemoc, a ze w takiej formie to juz niestety wpisane jest w uzywanie przemocy.

Wyobrazmy sobie jaki bylby raban w mediach zachodnich, no i jednoczesnie pelna zgode co do tego ze nalezy potepic, a nie przyklasnac, ze Rosja zwraca sie do obywateli Kijowa, mowiac im ze maja sie wszyscy natychmiast przesiedlic (24h) do Lwowa, a najlepiej do Polski w przeciwnym razie kazdy jeden cywil bedzie tak samo traktowany jak wrogi zolnierz uzbrojony po zeby i beda pod ciaglym ostrzalem militarnym, dziecko, matka czy staruszek. A na koniec niechby jeszcze dodali, ze od dzis nie wpuszcza zadnego przedstawiciela UN, nie zrobia tego bo racja jest po ich stronie a nie UN.

Jak widac sa podwojne standardy wojenne i jesli idzie o zbrodnie wojenne, w zaleznosci w czyim interesie sie dzieja tak sa stosownie oceniane z pomienieciem ich wlasnej natury, czyli byciem zbrodnia wojenna.
    • elissa2 Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 04.11.23, 16:42
      Bardzo ciekawa, wyważona analiza sytuacji ale i mentalności, punktu widzenia Palestyńczyków, Izraelczyków i innych nacji Bliskiego Wschodu. Ogromna różnica punktu widzenia w porównaniu z Europejczykami i w ogóle światem Zachodu.

www.youtube.com/watch?v=v7E1uW9GncI
      • kalllka Re: Mini historia militarno-ekonomiczna Izraela 09.11.23, 17:27
        Dzisiejszy Szewko; odcinek długi, ale w opisie pod widełkiem wytajmerowany- podzielony na tematy.
        youtu.be/fZvm0WToXK0?si=8vN0KkT8E056aFhD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka