Dodaj do ulubionych

Faszyzm w USA

10.01.26, 16:26
Jest juz rzeczywistoscia. Uzbrojone watachy bandziorow ICE patroluja ulice, okupuja hotele, buduja osrodki wiezienne, atakuja ludzi I zabijaja. W ostatnio uchwalonym prawie ogromne srodki na rozwoj ICE zostaly zagwarantowane. ICE nazywany jest prywatna armia Trumpa. To ci sami ludzie I ich poplecznicy, ktorzy atakowali Capitol kilka lat temu 6-tego stycznia.
Pytanie: czym to sie skonczy? Coraz mniej ludzi ma watpliwosci, ze czeka nas stan wojenny i pewnie wojna domowa. Co za tym przemawia?
1. Rosnaca agresja ICE na terenie calych Stanow.
2. Wielkie protesty ludnosci.
3. To doprowadzi do nastepnych tragedii.
4. Jest calkiem mozliwe ze Gwardie Narodowe w stanach wystapia w obronie swoich obywateli.
5. To spowoduje wystapienie regularnej armi like Marines do ataku na stanowe Gwardie.
6. Ogloszenie Marshal Law (stan wojenny)
7. Odwolanie elekcji do Kongresu na jesieni 2026.

To nie sa moje wymysly. Coraz wiecej glosow w tym wlasnie tonie.
Dodajmy do tego konflikt w sprawie Grenlandii, oddanie Europy na pastwe Putina, mozliwy rozpad NATO.
Oto wynik wybrania Trumpa na prezydenta. Jeden monster zrobi pieklo na ziemi. Gdzie sa ci, co skandowli Donald Trump, Donald Trump w polskim sejmie?
Nie zapominajmy, ze miliony broni sa w domach amerykanskich.
To tyle, to juz nie jest kraj do ktorego wyjechalem prawie 40 lat temu.
Heil 4th Reich.
Obserwuj wątek
    • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 10.01.26, 17:24
      Obozy koncentracyjne w Nebrasce.
    • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 10.01.26, 17:39
      Przypatrzcie sie temu smierdzielowi I jego barbie. Tu wiecej o Nebrasce.
      Cornhusker Clink to Nebraska ciurma.
      Trzecia Rzesza nigdy nie zginela!
    • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 10.01.26, 18:50
      No prosze, teraz moga dobrac sie do mojego akcentu (Goska, lepiej nic nie mow).
      • shachar Re: Faszyzm w USA 10.01.26, 22:35
        No wlasnie, bo mialam powiedziec, ze Twoj oglad spraw jest Twoj wlasny i niekoniecznie odzwierciedla rzeczywistosc. Jest prawda, ze jestesmy w interesujacym momencie historii, ale z drugiej strony, kiedy nie bylismy?
        Od kiedy sie urodzilismy, Imek, czasy byly ciekawe. Szynki Gierka, stan wojenny, emigracja, uczenie sie ciagle czegos nowego o sobie , ludziach, innych swiatach.
        Ja osobiscie zaczynam rozumiec interes narodowy, jako pewna figure filozoficzna, ktora ma swoje cele i srodki dojscia do nich. Nigdy nie wczytywalam sie w to, czym jest faszyzm, i jak sie objawia. Siedze w srodku tu z powodu pracy i patrze na to wszystko oczami obserwatora nieprzyklejonego. Szukam domu pod Gdanskiem.
        • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 10.01.26, 22:52
          To nie jest moj oglad spraw, bo ja tego nie "ogladam" z mojego fotela czy z mojego okna, nie liczac videa z roznych wydarzen.
          To sa relacje tych, ktorzy widza I slysza bedac na miejscu.
          Chyba nie chcesz powiedziec, ze wypowiedzi Vanca I trumpowej barbie to oficjalna, prawdziwa wersja dramatu.
          • shachar Re: Faszyzm w USA 10.01.26, 23:05
            Ja nie do konca rozumiem na jaki temat mam pisac w tym watku. Zadaj konkretne pytanie.
            • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 10.01.26, 23:24
              Wogole nie musisz pisac w tym watku. Ale jesli chcesz, oto pytanie:
              Co Ci da powrot do Polski?
              • extramuralruraoccasional Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 02:40
                Tak. Tak. Tak.

Faszyści. Szakira. Ryży chuj. USA, co mnie gnębi, ale przecież taka fajna emeryturka.

I nie żebym miał coś przeciw Twojemu wyborowi. Tylko na miłośc Boską, zważ wypowiedź, mocium panie!
            • extramuralruraoccasional Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 02:42
              Ja nie do konca rozumiem na jaki temat mam pisac w tym watku

Że ryży chuj to chuj.

A powaznie, nie zrozumiesz, musiałabyś być tak samo inteligentna jak imagine na stare lata.

Ponure toto.
          • extramuralruraoccasional Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 02:34
            No właśnie, bablasz co gadają inni. Skąd pewnośc że oni to prawda, sama prawda i tylko i wyłącznie prawda?

A ponadto szastasz pojęciami,o których nie masz pojęcia, co znaczą. Potrafisz zdefiniować, co to jest faszyzm? (no oprócz definicji , że to straszna chujnia i że to ONI)
    • shachar Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 03:44
      Zaraz, Imek. Bo teraz czytam dokladnie ten post zalozycielski...
      Jakie jest Twoje stanowisko dotyczace nielegalnych imigrantow; czy powinni oni przebywac na teranie Stanow, dostawac zapomogi i opieke medyczna, do czasu, az ich status sie wyjasni? Czy zostac uznanymi za nielegalnych bez wyzaj wymienionych przywilejow? Ty, jak rozumiem, masz historie przebywania w obozach dla emigrantow w Austrii bodajze i we Wloszech. Z Wlochami nie jestem pewna. Czy te kraje daly Ci mozliwosc pojscia w miasto i zarabiania? Czy raczej siedziales w kampie cicho, spelniales ich wymagania i cieszyles sie, ze kiedys twoja sprawa sie wyjasni legalna droga.
      Ta kobieta, Renee Good, znalazla sie tam, gdzie zaden przytomny czlowiek nie polazlby, czyli na spotkanie konfrontacyjne z uzbrojonymi silami federalnymi.Umowmy sie, sa stopnie angazowania sie w protesty, ona wybrala jezdzenie SUV w srodku akcjii i potracanie uzbrojonego goscia, odmowe wyjscia z auta, To nie byla niczego nie swiadoma osoba, ktora, jakims cudem, upps, jest , jak stara babcia w srodku czegos. MOIM, mowie tylo za siebie, ale moim zdaniem, najzdrowsza reakcja na to, kiedy jest jakas akcja w miescie, to odjechac jak najdalej. Tak wiec teraz dzieje sie walka medialna o to, jak to cale wydarzenie naswietlic, aby wygladalo, ze niczemu niewinna osobe zastrzelono w glowe. Moim zdaniem, to byla klasyczna przyrodnicza selekcja naturalna.Ta Renee powinna dostac Darwin Award. Zal mi tylko jej dzieci.
      • rzeka.suf Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 14:36
        iranczycy rowniez powinni pozostac w domach, sami sie prosza o kulke w leb. dlaczego trump raczej podzega ich do rewolucji i narazania zycia?
        • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 15:41
          Po co ich podzega? To jasne, chodzi mu o obalenie rezimu, wprowadzenie swojej demokracji, w konsekwencji
          Polozyc lapska na zlozach ropy. A ludzie na ulicach? Chuj z nimi, to wygodne piony w tej kapitalistycznej grze.
      • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 15:14
        Widze ze FoxNews to Twoja ukochana stacja. I pomaranczowy idiota idolem.
        Po pierwsze: w Austrii w obozie fizycznie nie bylem, bo mialem rodzine w Austrii. Wiec zarejestrowano mnie i puszczono wolno.
        Po drugie: jesli chodzi o nielegalnych. Postawili juz mur na granicy? Jesli nie, to radze dokonczyc, jestem za tym.
        Ci ktorzy juz tu sa, to wynik wielu dziesiecioleci nieumiejetnosci rozwiazania problemu. Dac im wszystkim obywatelstwo, pozwolic na prace, sciagac taksy jak od wszystkich I sprawa jednym pociagnieciem piora zalatwiona.
        Ale po co? Faszysci musza miec wroga, zewnetrznego i jeszcze lepiej wewnetrznego, Zydow, kolorowych, homo niewiadomo etc.
        Po trzecia: widzialas potracenie uzbrojonego goscia? Miliony ludzi tego nie widzialy. Powielasz propagande
        Bandy pomaranczowego jezusa.Skad wiesz, co ona tam robila? Byla "domestic terrorist"? Common Goska!
        Jestes produktem MAGA ideologii. Dyskusja z Toba nie ma sensu podobnie jak z tym extrarura hsirkiem.
        Zeby bylo jasno: calkowicie popieram polskich politykow w sprawie niewpuszczania "inzynierow" z Afryki itp.
        Zero wyjatkow, poza nielicznymi. Berlin, Londyn I Paryz pokazaly czym to sie konczy.
        Nie zycze Ci zebys z tym wyjazdem do Polski nie wpadla z deszczu pod rynne.
        Amen.
        • shachar Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 17:48
          Imek, co ci powiem, nie wiem, co ona tam robila. Ogladalam to video ze 2x. Czy nalezala jej sie kulka w leb? Raczej nie, raczej policjantowi loncik odpalil. Tylko specyfika pracy poolicjantow jest taka, ze w kraju, gdzie kazdy moze miec bron, i policjant codziennie jest trenowany, zeby brac to pod uwage, jesli podchodzi do kogokolwiek w samochodzie, zwlaszcza, kiedy ten w samochodzie nie wykonuje polecen, to tak to sie konczy. W wikipedii jest juz strona nt tej strzelaniny, z ktorej wynika ze Ms. Good byla jakims legal observer. Czy sama siebie mianowala obserwatorem, czy ktos ja mianowal jest niejasne. Zdaje sie, ze kazdy kto nagrywa dzialania policji , aby potem je rozpowszechniac, jest legal observer. No w kazdym razie nie byla tam przypadkiem. W 2024 wynik wyborow tak na nia podzialal, ze wyprowadzila sie do Kanady, ale potem wrocila. Jej wybor, zeby tam stanac w poprzek byl kiepski, babka nie zyje. Z drugiej strony Mr. Jonathan Costam, tez ma przejebane, w masce czy bez maski, ludzie szybko doszli do tego, kim on jest. I teraz latami bedzie sie analizowac, co by bylo gdyby. Imek, ja przyjechalam do stanow ponad 24 lata tem jako naiwny postsocjalistyczny czlowiek, nie majacy zielonego pojecia o niesnaskach rasowych( w Polsce wszyscy byli biali i mowili jednym jezykiem), o tym, jakie tak naprawde znaczenia ma kasa ( w Polsce wszyscy gowno mieli po rowno mniej wiecej) a takze jako czlowiek naiwny z natury, bioracy literalnie wszystko to, co mi mowili w telewizji, wierzylam w prezydenta i wszystkich swietych , ze wiedza, co robia i ze robia to ku polepszeniu czegos tam. Bylam dumna z Obamy, bylam przerazona pierwsza prezydentura Trumpa i jego zachowaniem, bylam dumna z mojej pierwszej szczepionki przeciw Covid-19.Mam zdjecie kiedy dostaje uklucie w ramie. Ty nigdy nie zrozumiesz, jak mozna byc tak naiwnym, bo nigdy nie zrozumiesz mojej specyficznej kondycji psychicznej, ze ja nie klamie, jesli cos mowie i nie rozumiem tej figury u innych. Ale jesli raz sie okaze, ze ktos mnie robi w balona, bo nie jestem nikim waznym, bo moje zycie, moj trud, to co mi przychodzi z naprawde duzym wysilkiem woli i sil fizycznych, ze na to mozna nasrac, bo ot po prostu, takie sa zawirowania historii , to ja biore odwet. I to na cale zycie.
          I tak; szczepionki chujowi na grob byly potrzebne, pharma tylko na tym kase zbila, fauci to stary, stetryczaly idiota, ktory doprowadzil do ruiny swoim idiotycznym nieprofesjonalnym zachowaniem cale male biznesy, dzieci w szkolach, zdujnowal naukowe kariery ludzi, ktorzy pukali sie w glowe. po jaki chuj szczepic ludzi w srodku panedmii, to przeciez tylk umacnia virusa. Potem, nadrukowano pieniedzy i teraz jak z tego wyleziemy kolektywnie , nie wiem. Wszystko kosztuje 2x-3x tyle ile w 2018.No i na sam koniec Biden z jego bezczelnym uwolnieniem wszystkich wokol siebie od odpowiedzialnosci za wszystko , poczawszy od 2014 roku! Jesli tak, to serio, chuj wam w dupe, moi najdrozsi demokraci. A moja nienawisc jest gleboka i dlugotrwala. tak wiec kiedy widze pania w limuzynie stajaca w poprzek to mnie rechot ogarnia, bo to ona jest ta walczaca o demokratyczne idealy kicha armatnia, ktora popluczyny po bidenie uzywaja, aby z powrotem wskoczyc na stolek i z niego rzadzic, powtarzajac swoje idiotyzmy o wielkiej amerykanskiej demokracji, gdzie wszystko bedzie cacy tylko trzeba dac wiecej ulg dla ciemnych dzieci z bidnych rodzin. A tymczasem, z tego, co zauwazylam, Ameryka zrobila jeden kardynalny blad , ktorego nie da sie naprawic nijak. Przytaszczyla ludzi z Afryki, aby za darmo tyrali i budowali bialym ich majatki. To nigdy nie zostanie zapomniane, chocby panie demokratki z Upper East Side nie wiem ile rozdaly nie swoich pieniedzy na przedszkola dla somalijskich dzieci w Minnesocie ( widziales ten przewal?). Tak wiec to wszystko to jeden wielki scam i lepiej, zebysmy sie ockneli z tego rozleglego bullshitu, Putin i Xi to nie idioci i maja centralnie gdzies i United Nations i temu podobne. Czy Trump robi swiat gorszym? Moim zdaniem Trump wyrywa ci poduszke spod glowy ,na ktorej komfortowo spales myslac, ze swiat jest cacy. A ja tymczasem zbieram sie powoli z NY, bo tam zaraz cos jebnie, tylko nie wiem co jeszcze. Pewnie wyludnienie z powodow kosmicznych kosztow zycia, braku pracy ( wszystkie biura wokol mnie stoja puste), moze zatrucia rezerwuarow z woda? Dziekuje za przeczytanie.

• a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 18:09
            No ladnie umiesz bronic swego stanowiska. Wszystko jedno czy ona byla w Kanadzie, czy byla obserwatorem, czy stala w poprzek, czy mialem trojke dzieci kazde z innym, czy miala rzone, czy miala nadwage, czy sto innych jej charakterystyk.
            Ten bandzior nie mial zadnego powodu ANI prawa strzelania do niej! Koniec, kropka. Nic, doslownie nic
            Nie usprawiedliwia go. Nie wpierdalajmy tu Bidena, Putina i pary innych. Prawo zabrania policjantowi strzelania do oddalajacego sie samochodu, do obywatela nie stosujacego sie do polecen etc.
            Dla mnie te gnoje z ICE to zwykle bandziory, prywatna armia rezimu Trumpa. To sa ci sami co atakowali Capitol. Widzialas 2 razy video z zabojstwa? To obejrzyj jeszcze 10 razy.
            Heil 4th Reich.
            • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 18:41
              Tu masz streszczenie calej Twojej filozofii. Pomedytuj nad tym, o ile MAGA virus zostawil choc troche
              Common sense.
              • shachar Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 19:19
                Powtarzasz sie z tym maga wirusem jakby nie docieralo do ciebie to, co napisalam. Moje zaangazowanie sie w wytlumaczenie ci czegokolwiek na tym sie konczy, nie dlatego, abym sadzila, ze ty jestes zainfekowany jakims innym wirusem, niz ja, tylko z prostej wiedzy nabytej, o confirmation bias, framing effect, affinity bias, halo effect, cognitive dissonance kiedy przedstawione fakty kloca sie z uprzednio przyjetym zalozeniem. To nie twoja uroda Imek, tylko najzwyklejsza ludzka natura. Tak wiec dziekuje za dyskusje i od razu usmiecham sie do twoich wpisow postepujacych po tym, o moim bladzeniu w ciemnosciach w oparach zla smile
                • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 19:45
                  Z Toba dyskusje to jak dyskusje z hard core evangelicals. Ty im, ze biblia to zbior ksiag spisanych ludzkimi rencami, a oni, ze pojdziesz do piekla gloszac herezje.

"Deadly force may only be used when the officer has a reasonable belief that the subject poses an imminent danger of death or serious physical injury to themselves or another person."
                  To z Twojej sciagawki z AI.
                  Jak to sie ma do morderstwa, o ktorym rozmawiamy?
                  Nie musisz mnie tu przekonywac, ze demokraci to bandziory, a republikanie to anioly. Jedni I drudzy to banda skurwieli.
                  • shachar Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 20:03
                    Kiedy zapuszczasz sie w to bagno demokratyczne dalej, wyskakuja takie kwiatki jak ten o przedszkolach dla dzieci somalijskich , gdzie jakis dociekliwy dzieciak, oczywiscie Trumpiel, zrobil filmik o przewalach w stanie Minnesota. Ten filmik wywolal burze na krotko, ale spowodowal, ze Tim Walz, gubernator Minnesoty, ten przyszly/niedoszly viceprezydent USA , gdyby Kamala wygrala, zrezygnowal z kandydowania w przyszlej kadencji. Defraudacja pograzyla jego kariere i doprowadzila do poslania sil federal Immigration and Customs Enforcement (ICE) do Minnesoty i fermentu spolecznego w Minneapolis, na co zalapaly sie obie panie w bordowym SUV, bo przeciez musialy bronic demokracji. This is so fucked up i demokraci sa odpowiedzialni za to.
                    • shachar Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 20:13
                      No ale faszyzm w USA smile Nie moglam sie powstrzymac.
                      • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 20:32
                        Czy Ty wogole widzisz co sie dzieje w tym kraju? Ju zapomnialas o Epstein files?
                        Wstyd Goska 😭
                        • shachar Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 22:26
                          Epstein files to osobny rodzial. Moze wyglosze niepopularna opinie, ale moim zdaniem, Epstein files mozna zrobic na (prawie) kazdego nieletniego i doroslego mezczyzne, gdyz z natury rzeczy, nic ich tak nie rajcuje, jak mlode cialo. Do tego stopnia, ze trzeba bylo prawnie zabezpieczyc nieletnich przed byciem podszczypywanym, macanym, i co tam jeszcze. Mowie to, co moje doswiadczenie zyciowe mi mowi. I ty wiesz, i kazdy mezczyzna czytajacy to forum i te moja wypowiedzi wie, o czym mowie. Wiiec to ja, dodatkowo, mam sie wstydzic?!? Czy to demokrata, czy republikanin, kazdy kto mial dostep do Epsteina, lazl do niego. Polazlbys i ty, gdybys mogl i wiedzial, ze nic z tego nie bedzie. Mowie to z 95% pewnosci.
                          Ta Trumpa Malanija dobrze wie, za kogo wyszla i wie, ze swiat sie wokol dupy kreci.Tak bylo od zarania dziejow. Co chce przez to powiedziec, Trump, okazuje sie, robi to co inni przed nim; gladzi mlode dupy, wszczyna wojny, kieruje sie prywata. Pewnie na skale, jakiej nie znalismy do tej pory, ale inne rzeczy wyplywaja wraz z naglosnieniem jego przewalow. Co daje kiepski obraz tego calego biznesu bycia politykiem, prezydentem, kims waznym w skali miedzynarodowej.
                          • shachar Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 22:36
                            Ostatnio gdzies przeczytalam, ze Epstein byl informatorem FBI w zamian za niewnoszenie zarzutow, w stanie Florida bodajze. ai to potwierdza.
                            • shachar Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 22:39
                              Zaraz sie okaze, Ze Epstein kontynuowal swoja dzialalnosc na prosbe FBI i byl przez nich sponsorowany, jak Manson.
                          • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 23:03
                            Buahaha, tygrys lubi swieze mieso...
                            • shachar Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 23:40
                              Przynajmniej jedno buahaha wydebilam z ciebie, znaczy gdzies tam mam kawalek racji smile
                              • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 12.01.26, 00:47
                                Tylko kawalek....
                              • rzeka.suf Re: Faszyzm w USA 12.01.26, 01:35
                                naiwnie wierzylas w anielskosc demokratow, rozczarowalas sie i dlatego glosowalas na i nadal popierasz skurwysynow?
                                na zlosc babci odmrozisz sobie uszy. i zeby tylko uszy, i tylko twoje wlasne!
                                od zarania dziejow korupcja, nepotyzm, wyzysk wlacznie z niewolnictwem. nie ma co protestowac, to niezdrowe.
                                mysle, ze wiesz, choc moze tylko podswiadomie, ze zadne oszczednosci ani podboje amerykanskie nie poprawia akurat twojej sytuacji materialnej/socjalnej/egzystencjalnej. jedyna pociecha, ze inni beda mieli rownie, a moze nawet bardziej pod gorke. zawsze to cos.

en.wikipedia.org/wiki/Ur-Fascism

"The cult of tradition," characterized by cultural syncretism, even at the risk of internal contradiction. When all truth has already been revealed by tradition, no new learning can occur, only further interpretation and refinement.

"The rejection of modernism," which views the rationalistic development of Western culture since the Enlightenment as a descent into depravity. Eco distinguishes this from a rejection of superficial technological advancement, as many fascist regimes cite their industrial potency as proof of the vitality of their system.

"The cult of action for action's sake," which dictates that action is of value in itself and should be taken without intellectual reflection. This, says Eco, is connected with anti-intellectualism and irrationalism, and often manifests in attacks on modern culture and science.
                                "Disagreement is treason" – fascism devalues intellectual discourse and critical reasoning as barriers to action, as well as out of fear that such analysis will expose the contradictions embodied in a syncretistic faith.

"Fear of difference," which fascism seeks to exploit and exacerbate, often in the form of racism or an appeal against foreigners and immigrants.

"Appeal to a frustrated middle class," fearing economic pressure from the demands and aspirations of lower social groups.

"Obsession with a plot" and the hyping-up of an enemy threat. This often combines an appeal to xenophobia with a fear of disloyalty and sabotage from marginalized groups living within the society. Eco also cites Pat Robertson's book The New World Order as a prominent example of a plot obsession.
                                Fascist societies rhetorically cast their enemies as "at the same time too strong and too weak." On the one hand, fascists play up the power of certain disfavored elites to encourage in their followers a sense of grievance and humiliation. On the other hand, fascist leaders point to the decadence of those elites as proof of their ultimate feebleness in the face of an overwhelming popular will.

"Pacifism is trafficking with the enemy" because "life is permanent warfare" – there must always be an enemy to fight. Both fascist Germany under Hitler and Italy under Mussolini worked first to organize and clean up their respective countries and then build the war machines that they later intended to and did use, despite Germany being under restrictions of the Versailles treaty to not build a military force. This principle leads to a fundamental contradiction within fascism: the incompatibility of ultimate triumph with perpetual war.

"Contempt for the weak," which is uncomfortably married to a chauvinistic popular elitism, in which every member of society is superior to outsiders by virtue of belonging to the in-group. Eco sees in these attitudes the root of a deep tension in the fundamentally hierarchical structure of fascist polities, as they encourage leaders to despise their underlings, up to the ultimate leader, who holds the whole country in contempt for having allowed him to overtake it by force.

"Everybody is educated to become a hero," which leads to the embrace of a cult of death. As Eco observes, "[t]he Ur-Fascist hero is impatient to die. In his impatience, he more frequently sends other people to death."
                                "Machismo," which sublimates the difficult work of permanent war and heroism into the sexual sphere. Fascists thus hold "both disdain for women and intolerance and condemnation of nonstandard sexual habits, from chastity to homosexuality."

"Selective populism" – the people, conceived monolithically, have a common will, distinct from and superior to the viewpoint of any individual. As no mass of people can ever be truly unanimous, the leader holds himself out as the interpreter of the popular will (though truly he alone dictates it). Fascists use this concept to delegitimize democratic institutions they accuse of "no longer represent[ing] the voice of the people".

"Newspeak" – fascism employs and promotes an impoverished vocabulary in order to limit critical reasoning.
                                • shachar Re: Faszyzm w USA 12.01.26, 04:43
                                  Teraz podaj mi definicje skurwysyna, zebym wiedziala nastepnym razem, kogo poprzec.
                                  Ten esej Eco, jest niestety za madry dla mnie, albo za glupi, nie trafia do mnie.Pewnie bedziemy musieli rozbic go na czesci i kazdy punkt Eco przedyskutowac, czy ma on sens czy nie.
                                  • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 12.01.26, 18:14
                                    Ty lepiej na nikogo nie glosuj. Poczekaj do wyjazdu do Polski. Tam sobie zainstaluj TV Republika, to ci da obraz podobny do FoxNews. Potem wstap do PiS-u i obchodz miesiecznice z jarkaczem. Wtedy bedziesz juz gotowa do kupienia berecika z antenka I wio do Torunia odprawiac modly z ojcem muchomorem. Zawsze tez mozna poprosic o azyl u bratankow.
                                    Dobrze Ci radze, bo z tego relatywizowania wszystkiego (lacznie z tym co miliony ludzie widza, a Ty nie) wynika jedno: pierdolisz magasuper androny. A ten Twoj duchowy doradca I klakier superdupergrubaruraextraordynary tylko dorzuca do pieca.
                                    Tack Frump.
                                    • shachar Re: Faszyzm w USA 13.01.26, 19:14
                                      a_iii_ty napisał:

Ty lepiej na nikogo nie glosuj. Poczekaj do wyjazdu do Polski. Tam sobie zainst
                                      aluj TV Republika, to ci da obraz podobny do FoxNews. Potem wstap do PiS-u i ob
                                      chodz miesiecznice z jarkaczem. Wtedy bedziesz juz gotowa do kupienia berecika
                                      z antenka I wio do Torunia odprawiac modly z ojcem muchomorem.

Gdansk w calej krasie

Ocho! smile Mozesz mi logicznie wyjasnic droge twojego rozumowania, zaczawszy od mojego przedstawienia zdania na dany temat i bez kontrargumentu z twojej strony, do wysylania mnie do Torunia bodajze?
                                      Udaje sie w strone Gdanska. Neptun stal jak stoi i swieci kutasem, harpun w reku.

• a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 13.01.26, 19:59
                                        Zadna logika do Ciebie nie trafi. Podobnie jak do PiSowca, MAGA durnia, FoxNews odbiorcy czy Evangelical morons.
                                        Wedlug mnie powinnas zaprzestac zabierania glosu w sprawach polityki a w szczegolnosci obecnej sytuacji w USA. Twojej mysli i dlugie wypowiedzi przypominaja
                                        Kule bilardowe rozbiegajace sie we wszystkich mozliwych kierunkach po zaczeciu gry.
                                        Wstyd.
                                        • rzeka.suf Re: Faszyzm w USA 13.01.26, 20:18
                                          Aj daj spokój Imek.
                                          • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 13.01.26, 20:28
                                            Juz daje... Dzieki za hamulec.
                                        • shachar Re: Faszyzm w USA 13.01.26, 21:46
                                          Prawo zabierania glosu w roznych sprawach daje mi pierwsza poprawka, co na pewno jest ci znane. Chyba, ze cos sie zmienilo od czasow covidu, hehe.
                                          Moim zdaniem, nie przedstawiles zadnego logicznego wywodu na temat.
                                          Zero twojej reakcji na zalaczony film z podstawa prawna, roznymi katami sfilmowania wydarzenia i ew mozliwosci skazania. Jak masz cos do powiedzenia w tej sprawie, to powiedz, ze to klamliwe nagrania sa, ze video sfalszowane, ze prawo dopiero co zmienilo sie, bo Trump je wymyslil. No rusz kiepele i wymysl cos. Jesli nie, to unosisz sie niepotrzebnie i brak ci argumentow.
                                          • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 13.01.26, 22:41
                                            Ja mowie o morderswie Ty o kulce w leb, ja mowie o tym co widze ( I miliony innych)
                                            Na video, ty powtarzasz beukoty z FoxNews. Jak argumentowac z kims, kto nie widzi co sie dzieje. Kto oglada I slucha MAGA sprzedajnych idiotow.
                                            Pytalas o moja opinie w sprawie nielegalnych. Odpowiedzialem, tak czy nie?
                                            Zamknac granice, zdaje sie, ze pomaranczowy cos beukotal, ze nikt juz nie przekracza nielegalnie granicy. Dac im green karty, mozliwosc pracy, a przestepcow wydalac.
                                            Jakiej tu chcesz logicznej argumentacji.
                                            To nie matematyka, to sa ludzkie sprawy, gdzie potrzeba nie tylko common sense, ale tez szczypte empatii, ktorej Tobie brakuje.
                                            Dzieki takim mundralom jak Ty, ICE bedzie sie panoszyl do chuj wie kiedy.
                                            Widzisz jakies wyjscie z sytuacji? Bo to moje wyjscie jest najprostrze, najtansze I najbardziej ludzkie. Ty nie proponujesz niczego, tylko "niewychodzenie z domu",
                                            By nie dostac kulki w leb. Tym samym popierasz tych bandziorow w maskach. Az przyjda po Ciebie.
                                            I przestan tu wpierdalac Bidena, covid, Fauci etc.
                                            Czy jasno sie wyrazilem?
                                            W Twoich tekstach wyczuwam nie tylko FoxNews beukoty, ale tez wplywy niejakiej
                                            Grubejextraordynaryjnejmuralruru. Czyli mistrza relatywizowania wszystkiego.
                                            Heil 4th Reich.
                                            • shachar Re: Faszyzm w USA 13.01.26, 23:25
                                              Twoje myslenie jest bardzo typowe, szkoda, ze nie chce ci sie troche wyedukowac w jakich kierunkach bezwiednie idzie umysl w konfrontacji z idea z ktora sie zgadza, badz nie. I nawet pozyteczne z punktu widzenia dyskusji, bo trudniej byloby mi odpowiedziec ci.
                                              Miliony mowisz. Jedne miliony widza jedno, drugie co innego, jak kogos przekonasz, ze twoje miliony widza lepiej, niz moje miliony?

Google mowi ; The cognitive bias where one assumes that others think, feel, and act the same way they do is primarily known as the False Consensus Effect.
                                              The False Consensus Effect
                                              This is a cognitive bias in which individuals overestimate the extent to which their own beliefs, opinions, behavioral choices, and traits are shared by others.
                                              Mechanism: People use their own perspectives as a reference point for understanding the world, mistakenly believing their view is the "norm" rather than their personal stance.
                                              Contributing Factors:
                                              Availability Heuristic: It is easier to recall our own thoughts and actions, making them seem more common or likely.
                                              Social Comparison & Echo Chambers: People tend to surround themselves with like-minded individuals (creating "echo chambers"), which reinforces the belief that everyone agrees with them.
                                              Self-Enhancement: Believing our views are widely held can boost self-esteem and validate our self-worth.
                                              Consequences: The false consensus effect can lead to poor decision-making, a lack of empathy for opposing viewpoints, and a distorted perception of the actual consensus in society.

Zamknac granice, zdaje sie, ze pomaranczowy cos beukotal, ze nikt juz nie przekracza nielegalnie granicy. Dac im green karty, mozliwosc pracy, a przestepcow wydalac

OK, zastanowmy sie nad tym. Pomijajac to, ze na razie, moim zdaniem nie wiemy, po co ICE tam bylo i kogo lapalo, moze bandziorow wlasnie, albo tych gamoni od lipnych przedszkoli, to jakim echem, twoim zdaniem, danie nielegalnym wiz i mozliwosci pracy odbije sie na swiecie. Moim zdaniem na 3x wiekszej imigracji. Ludzie chcieliby wskoczyc do srodka bo kto im udowodni, kiedy przyjechali, czy 5 lat temu czy 2 dni temu. Albo chcieliby wskoczyc do srodka w nadziei na podobne potraktowanie, znaczy legalizacje ich pobytu w przyszlosci.
                                              Nie wspominajac o kosztach pomocy spolecznej dla nowoprzybylych i ew checi zbicia kapitalu politycznego na rozdawnictwie przez parti polityczne.
                                              • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 13.01.26, 23:42
                                                Milego wieczoru przed FoxNews.
                                              • rzeka.suf Re: Faszyzm w USA 13.01.26, 23:50
                                                Wszystkie te błędy poznawcze powinnaś odnieść także do własnego myślenia.

Mnie ciekawi, dlaczego kiedyś głosowałaś na demokratow, co w ich programie trafiało do ciebie?
                                                • shachar Re: Faszyzm w USA 14.01.26, 00:29
                                                  I biore, zeby mnie poj umysl nie wywodzil w pole, ale to jest trudne.
                                                  Dlaczego na demokratow? Boje sie, ze bylo to typowe myslenie biednego czlowieka, ze od demokratow wiecej dostaje, wiec ich program jest moim programem. Pewnie bylo to ukryte pod plaszczykiem wiary w sprawiedliwosc spoleczna, polegajaca na daniu komus, kto nie ma. Bylam i caly czas jestem za universal healthcare. Niestety, wroce jeszcze do sprawiedliwosci spolecznej, ilosc przewalow w czasie covidu, male biznesy zamknac, duze walmarty zostawic otwarte, ludzie w parkach stanowych w maskach , wywalenie z pracy wszystkich ktorzy sa przeciwko, niesluchanie ludzi z doswiadczeniem i wyksztalceniem , nawet kiedy juz bylo wiadomo, ze nie ma co przec w te strone, to doprowadzilo do mojego kryzysu w intencje i srodki dzialania demokratow. Ponadto bardzo mi bylo wstyd za nich, kiedy na wierzch wyplynely nowiny o jednak wuhan, o Fauciego robocie w tym Wuhanie, o braku odpowiedzialnosci prawnej przemyslu farmaceutycznego jesli chodzi o szczepionki, o falszowaniu danych, o nieudostepnianiu danych, co moze zmniejszyc skutki negatywne przejscia przez covid, oprocz szczepionek,na sam koniec niestety laptop Huntera, zaangazowanie FBI w matactwa medialne dotyczace przewalow na Ukrainie, (malo tego, obwiniam Bidena o te wojne) i na sam koniec rozlegly pardon na skale niespotykana dla jego pomocnikow. Teraz wiec, kiedy mi sie stopa podniosla, zalezy mi tylko na jak najmniejszych podatkach.
                                                  Moze moj wybor dlaczego tak a nie inaczej i podane przyklady komus sie nie spodobaja, ale oprocz klamcow , ktorym sie po prostu dziwie, najbardziej nienawidze idiotow. A idiotyczne w ogole w zalozeniu byla chec tamowania virusa poprzez maski (nawet w lesie),fartuchy, gumowe rekawice, zamykanie ludziom drogi zarobkowania. Ktos, kto pracuje w healthcare wie, jakie jaja sa z infection control. Jeden ubierze sie od stop do glow zeby podac choremu kubek wody, a drugi wejdzie w stroju sprzatacza, zabierze ten kubek gola reka, wyrzucie do ogolnych smieci , bo juz kubrak go nie oowiazuje, bo on nie jest healthcare tylko environmental services. Przepisy i przepisiki gowno warte, ale debile beda sie o nie klocili do 3-go pokolenia. Infection control jest nie do zrobienia na dobra sprawe, nawet w Wuhanie im sie nie udalo, ale to takie banialuki na marginesie. Generalnie podsumowujac, ze wstydu popierania klamliwych i glupawych , postanowilam sie wycofac z popierania demsow.
                                                  • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 14.01.26, 01:42
                                                    Ani przez moment nie podejrzewam Cie o obiektywizm, ale postaraj sie o zrownowaznienie tych (w wiekszosci slusznych) zarzutow z zarzutami przeciwko republikanom. Jesli pominiesz cos, a znajac Twoje skrzywienia foxnewsowe, pewnie przemilczysz wiele, przypomne Ci co nieco...
                                                    Troche z historii, bron masowego razenia w Iraku... Mowi Ci to cos?
                                                    A teraz slucham...
                                                  • shachar Re: Faszyzm w USA 14.01.26, 03:20
                                                    To nie jest tak, ze ja jestem w jakims tam wielkim stopniu republikanka. Pfff! Tylko kiedys mialam takie zdanie; republikanie zli, zacofani, plaskoziemcy, bogacacy sie na garbach klasy pracujacej, oraz demokraci; ludzie z natury dobrzy, ktorzy chca pomagac tym, ktorzy maja gorzej w zyciu, sa bardziej altruistyczni i pomocni. I wierzylam szczerze, ze tak sprawy sie maja. I tak bylam przekonana i swojej racji, ze ojejej.Znasz to skads Imek? Okazalo sie, ze ani demokraci nie sa tymi, za kogo sie podaja, ani moje swiete intencje, aby im wierzyc, tez nie byly takie swiete.
                                                    Bardzo lubie trafnosc powiedzenia "It is difficult to get a man to understand something when his salary depends upon his not understanding it". Tak wiec i moje polityczne koalicje zwiazane byly w jakims stopniu z kalkulacja, co mi sie bardziej oplaca, jesli widzicie zwiazek pomiedzy jednym i drugim. Po co mi rozumiec cos, czego nie oplaca mi sie rozumiec. I na tym obie zwalczajace sie frakcje polegaja, na trickach i chwytach, na propagandzie swoich osiagniec i zlych intencji tych drugich. Tylko w tym ostatnim dziesiecioleciu demokraci tak nieudacznie sobie poczynaja, ze mi wstyd z nimi trzymac, poza tym nie wierze im.
                                                    Sowa, troche nie na temat; mialam cie zapytac pare godzin temu, ale zapomnialam. Co myslisz o tym jak Sam Harris post-covidowy radzi sobie z wytlumaczeniem sobie i innym swojego uporczywego poparcia dla tamtych wydarzen i polityki prowadzonej? Jakies mam takie dziwne uczucie, ze to jego ego, mimo wszystko, jak on mogl sie tak mylic, no przeciez nie mogl. Moim zdaniem, nigdy nie nalezy niedoceniac ludzkiej potrzeby mienia racji. To jest tak wielka potrzeba, ze jesli zna sie te ludzka slabosc, to mozna ja wykorzystac na wiele sposobow. No ale dzieki bogu nie jestem wielkim myslicielem, moge wiec zmieniac zdanie na rozne tematy nawet co roku.
                                                    Imek, mam dla ciebi propozycje; od razu przeskoczmy do Hitlera i Mussoliniego z jednej strony, bo przeciez watek jest o faszyzmie i do Lenina i Stalina z drugiej.Ty mnie nazwiesz Hitlerem, a ja ciebie bolszewikiem i bedziemy kwita. A swiat sie dalej bedzie krecil tak, jak sie kreci.
                                                  • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 14.01.26, 15:33
                                                    Tylko w tym ostatnim dziesiecioleciu demokraci tak nieudacznie sobie poczynaja, ze mi wstyd z nimi trzymac, poza tym nie wierze im.
                                                    Mam rozumiec, ze republikanie "udacznie" sobie poczynaja i nie wstyd Ci z nimi trzymac? Przeca ich jedynym celem jest obrona interesow bilionerow. JEDYNYM!
                                                    Ty ze swoim nastawieniem jest pozyteczna idiotka. Oni maja Ciebie w kiszce stolcowej.
                                                    Mialas wyliczyc mi wpadki republikanow, a tu znowu slysze o covid. Zmien plyte.
                                                    Zeby bylo jasniej. Demokraci I republikanie to hydra o dwoch twarzach. Ale to demokraci wprowadziliby universal healthcare, gdyby nie opor republikanow.
                                                    Czekam na wyliczanke.
                                                    Wtedy bedziemy kwita.
                                                    Heil Czwarta Rzesza.
                                                  • rzeka.suf Re: Faszyzm w USA 14.01.26, 15:59
                                                    dlaczego nie masz ambicji bycia wielkim myslicielem? taka ambicja moglaby motywowac cie rownie dobrze jak materialne osiagniecia.

harrisa nie powazam od kiedy porzucil ambicje bycia wolnomyslicielem na rzecz obrony interesu wlasnego plemienia. tekst 'the age of assholes' uwazam jednak za trafny.

zmienila ci sie stopa zyciowa i republikanie okazali sie tymi, ktorzy obiecuja wiecej takim jak ty.
                                                    tyle, ze po raz kolejny grzeszysz tu 'naiwnoscia', wierzysz w te piekne, okragle slowka, w te tluste kielbasy. niestety, w poznym kapitalizmie, tak samo jak demokraci oklamuja biedote, tak i maga oklamuje nizsza klase srednia, do ktorej sie katapultowalas dzieki uwlaszczeniu osiagow socjalizmu nowojorskiego i warszawskiego. oszczednosci na biurokracji i socjalu to grosze w przeliczeniu na osobe, bardziej odczuwalna bedzie satysfakcja moralna. koszty dzialania ice'u rowniez zniweluja twoj realny dochod z nowej polityki imigracyjnej. prawdopodobnie liczysz, ze wyeliminowanie imigracji zmusi pracodawce do placenia wiecej za twoje uslugi. byc moze, ale ty rowniez bedziesz musiala placic wiecej za uslugi, z ktorych korzystasz. cla, powrot produkcji do stanow, to ma sens dlugofalowo, ale na krotsza mete, bedzie drozej dla ciebie. a potem i tak przyjdzie ai.
                                                    wymiksowanie sie stanow z wojny na ukrainie, to na pewno duza oszczednosc. tak samo jak zmuszenie krajow nato do wiekszego udzialu w kosztach przedsiewziecia. ale to nie pojdzie na universal healthcare, bo universal healthcare jest ideowo sprzeczne z ideolo trumpa.
                                                    ideolo trumpa to budowanie jego wlasnej wielkosci, trudno tego nie zauwazyc.
                                                    musk tez ma z toba tyle wspolnego, ze jest byc moze autystyczny. ale jego stopa zyciowa nijak ma sie do twojej. na dodatek empatia to jego wrog. a tylko empatia moglaby sklonic go do dbania o interes takich biedakow jak ty.
                                                    miliony ludzi na calym zachodzie odwrocily sie od demokratow, czy szerzej - od idei lewicowych - kiedy okazalo sie, ze wspolczesna lewica juz ich interesow nie reprezentuje. zmienila im sie stopa zyciowa, w europie przeierowaniu wydatkow na obronnosc na szeroo pojety socjal, przekroczyli pierwszy prog podatkowy i przestali czuc sie beneficjentami systemu. nie ma juz bloku komunistycznego, ktory moglby skutecznie podjudzac lud do prostestow przeciw kapitalizmowi, jest globalizm, gdzie graczem najciezszej wagi, o najwiekszym leverage, sa korporacje, i to one de facto dyktuja polityke politykom. a decyzyjni politycy to oslizle kurwy, ktorym zalezy na posiadaniu wladzy, w rekawiczkach czy bez beda sprzedawac planktonowi wyborczemu jakiekolwiek kocopoly, ktore ten kupi.

• shachar Re: Faszyzm w USA 14.01.26, 19:18
                                                    Zludzenia mialam wylacznie w stosunku do demokratow, republikanow nawet specjalnie nie analizowalam przedtem, jako tych, z ktorymi nie mam nic wspolnego. Tylko nadszedl moment, kiedy nastapilo masywne uzmyslowienie sobie ze demokraci nie sa w stanie nic osiagnac. Sa naiwni ekonomicznie, politycznie, strategicznie, sa po prostu infantylni ze swoimi propozycjami, ideologiami, rozdawnictwem nie swoich pieniedzy. Oni po prostu nie wiedza, co robia. Republikanie sa lean and mean. A, moim zdaniem, lean and mean na samym koncu daje przewage w dojsciu do celu, z powodu focusu, ograniczenia wydatkow, wiekszej determinacji, i niedemokratycznych decyzji. Nie wiem, moze demokracja to taki sam eksperyment jak komunizm, w zalozeniach niby wszystko sie zgadza, a w praktyce nie.

Imek, tak to ja, jem pizze na 1-szym pietrze tego zoltego domu.
                                                  • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 14.01.26, 19:32
                                                    Czyli nie doczekam sie odpowiedzi. Juz nie nalegam.
                                                    Heil.
                                                  • rzeka.suf Re: Faszyzm w USA 15.01.26, 17:38
                                                    Jednak to dzięki utopijnym, infantylnym programom socjalnym twoi rodzice i moi dziadkowie nauczyli się pisać i czytać, ogromną rzesza ludzi załapała się na skok klasowy. To dzięki temu rozdawnictwo miałaś na czym się uwlaszczyc. Gdyby nie to nadal byłabyś biedota. I nadal głosowałabys na demokratow, skoro twoim głównym kapitałem byłaby durna nadzieja.
                                                  • shachar Re: Faszyzm w USA 15.01.26, 22:14
                                                    To nie bylo tak, Sowa, ze ludzie umiejaczytac i pisac dzieki infantylnym programom socjalnym, poczatkowo nauka czytania byla w celu umozliwienia ludziom czytania slowa bozego, zeby byli wyedukowani religijnie. A szkoly publiczne, zarzadzane przez panstwo, aby wychowac karnego obywatela, a nie wolnomysliciela.
                                                    Dziadkom dano ziemie, ktora ukradziono jakiemus kulakowi. Nie dzieki rozdawnictwu uwlaszczono mnie, ale dzieki niemoznosci dokladania do interesu. Government chcial sie pozbyc bolu w postaci dotacji do mieszkan, tak wiec je oddal wlascicielom, niech sie rzadza. Pozbyli sie wydatkow tym samym. Mogliby to zrobic z wiekszym zyskiem dla siebie, ale oddali z typowa dla demokratow dezynwoltura i pogarda dla ekonomii.
                                                    Nie wiem, szczerze mowiac, gdzie bylabym teraz, gdybym kiedys nie przeczytala horoskopu , ze moje zycie diametralnie sie zmieni. kto to wie? Tak wiec spakowalam 4 walizki i wyjechalam. Wszystko mogloby sie wydarzyc, w niewiadomo jakim kierunku, tak wiec nie umiem gdybac na ten temat.
                                                  • rzeka.suf Re: Faszyzm w USA 16.01.26, 03:16
                                                    poczytaj o pozytywizmie, pracy u podstaw i pracy ogranicznej. czytanie slowa bozego bylo wazne tylko dla protestantow.
                                                  • extramuralruraoccasional Re: Faszyzm w USA 16.01.26, 10:54
                                                    O ja pierdole... surprised
                                • extramuralruraoccasional Re: Faszyzm w USA 12.01.26, 09:29
                                  naiwnie wierzylas w anielskosc demokratow, rozczarowalas sie i dlatego glosowalas na i nadal popierasz skurwysynow?

Z Twojej wypowiedzi wynika przekaz: "oj naiwna Ty, widzisz co narobiłaś? Wszystko Twoja wina! Fakt, być może demokraci nie są aniołami, nieraz się mylą lub zbłądzą, ale nie są skurwysynami, jak ci drudzy!!!"

Nie wiem co o tym myśleć, pierwsze co mi przychodzi do głowy, to to, że te szczepienia może uchroniły Was przed covidem, ale wszczepiły Wam mikrocefalię, i tylko Szakira trafiła na neutralny batch.

Ja pierdolę.
                • extramuralruraoccasional Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 23:04
                  o confirmation bias, framing effect, affinity bias, halo effect, cognitive dissonance kiedy przedstawione fakty kloca sie z uprzednio przyjetym zalozeniem

Taka reguła powtarza się statystycznie w demokracji socjalistycznej (w różnych stronach świata):

Kiedy rzeczywistość przeczy przyjetej i podanej masom do wierzenia narracji, to tym gorzej dla rzeczywistości.
            • shachar Re: Faszyzm w USA 11.01.26, 18:51

Video
              Ja nie wiem, Imek, mam nadzieje, ze ta dyke, zona Renee, jest dumna z siebie teraz. Ewidentne jest dla mnie, ze obie panie fucked around and found out, jak to mowia.
              AI Overview
              In the U.S., a driver who refuses to obey a police officer's lawful instructions can face immediate arrest and be charged with crimes such as failure to obey a lawful order, obstructing an officer, or resisting arrest. Penalties typically involve fines, potential jail time, probation, and a permanent criminal record, varying by state law.
              Officer Authority and Driver Obligation
              Lawful Orders: Police officers are authorized by law to issue orders to ensure public safety, direct traffic, or conduct investigations. Drivers have an affirmative duty to comply with these lawful orders, even if they seem minor.
              Consequences of Non-Compliance: Refusing to comply with an officer's lawful command during an official duty is a criminal offense. If a driver fails or refuses to stop their vehicle when signaled to do so, it can escalate to charges of "fleeing or eluding a police officer," which often carries felony penalties, especially if public safety is endangered.
              Use of Force: If a driver is non-compliant, officers are permitted to use reasonable and necessary force to secure compliance and effect an arrest. This can involve physically removing the driver from the vehicle.
              [/i]

To jest to, co AI mowi o mozliwych krokach policji. Zadalam dodatkowe pytanie: what are the laws for a police officer in the US if a driver refuses to obey instructions and may carry a gun?

AI Overview
              In the U.S., a police officer has broad authority to give lawful orders during an official stop, and a driver is generally required to obey those instructions. Refusing to comply, especially when the person is potentially armed, is a serious offense that can lead to escalation, arrest, and criminal charges.
              Driver's Requirements and the Law
              Duty to Obey Lawful Orders: Drivers must comply with any lawful order or direction from a police officer during a traffic stop. Failure to obey is typically a separate offense, often a misdemeanor, that can result in fines or jail time.
              Identification: An officer can request the driver's license, vehicle registration, and proof of insurance, which must be provided.
              Duty to Inform (State Specific): In several states (e.g., Alaska, Arkansas, North Carolina, Texas, etc.), there is a "duty to inform" law, requiring a concealed carry permit holder to immediately notify the officer that they are armed.
              Remaining in the Vehicle: The U.S. Supreme Court has ruled that law enforcement officers have the right to order both drivers and passengers to step out of the vehicle during a lawful stop.
              Police Officer's Authority
              Officer Safety: An officer is permitted to take actions necessary to ensure their safety and the safety of others during an encounter. The presence of a firearm (known or suspected), combined with non-compliance, creates reasonable suspicion that the driver may be armed and dangerous, justifying further safety measures.
              Seizure of Weapon: If the officer reasonably believes the person is armed and dangerous, or even as a standard procedure during a lawful detention, the officer may legally seize the weapon for the duration of the stop or arrest. The return of the firearm depends on the outcome of the case and state law.
              Use of Force: Police are allowed to use reasonable force to subdue a non-compliant or combative individual. Deadly force may only be used when the officer has a reasonable belief that the subject poses an imminent danger of death or serious physical injury to themselves or another person.
              Arrest: Refusing to follow lawful instructions from an officer can lead to immediate arrest for the charge of failure to obey, resisting arrest, or other related charges.
              Summary of Escalation
              A driver's refusal to obey instructions, especially while potentially armed, significantly escalates the situation and shifts the interaction from a routine stop to a high-risk encounter. The law grants officers more latitude in such situations to use force and take control to mitigate perceived threats.

Bidena wtracilam, zeby ci przyblizyc, skad sie co u mnie wzielo.
    • j-k Wywalaja z USA posiadaczy green card ? 11.01.26, 17:20
      czy tylko tych, ktorzy jej nie maja ?
      • a_iii_ty Re: Wywalaja z USA posiadaczy green card ? 11.01.26, 19:52
        Jesli jestes bialym homoludem to pewnie nawet cie nie zaczepia. Moga zabic, dlaczego nie, dzisiaj maja takie prawo. Ale jak wygladasz podobnie do Maduro czy Castro to szanse ze cie pogonia, najpierw do concentration camp, np. w Nebrasce, zgwalca (bez wzgledu na plec) I dwuplatowcem odesla chuj wie gdzie.
        Pytaj Goske, ona wie co sie robi z innostrancami.
        • a_iii_ty Re: Wywalaja z USA posiadaczy green card ? 12.01.26, 19:15
          Dzien dobry...
          • a_iii_ty Re: Wywalaja z USA posiadaczy green card ? 12.01.26, 19:31
            Dla tych co widza inaczej...
            • a_iii_ty Re: Wywalaja z USA posiadaczy green card ? 12.01.26, 23:15
              Bandytyzm
    • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 13.01.26, 18:37
      Dla tych co mysla, ze w USA jest ciagle raj.
    • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 13.01.26, 21:15
      www.facebook.com/share/v/1Dy1e8HMAX/
    • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 14.01.26, 15:59
      Good Morning. Goska, to Ty?
    • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 15.01.26, 01:07
      Oczywiscie nasza MAGAugorzatka tego nie chce widziec, przeca tylko niskie podatki ja interesuja.
      No I covid oczywiscie.
      • shachar Re: Faszyzm w USA 15.01.26, 13:54
        Co ci daje mowienie o mnie w trzeciej osobie ludowi tutejszemu i przekrecanie mojego imienia? Wydaje ci sie, ze jestes oskarzycielem jakims jak w sredniowieczu na rynku glownym?
        Typowa propaganda, a tlum na zdjeciu ubrany w krotkie rekawki. To jakies aktualne zdjecie?
        • extramuralruraoccasional Re: Faszyzm w USA 15.01.26, 14:55
          Pewnie, że aktualne. Oni protestują, by zatrzymać lód, więc siłą rzeczy muszą być gorący. Nawet urodę mają taką nieco bardziej tropikalną.
        • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 15.01.26, 15:52
          Co mi daje? Lubie rzeczy nazywac po imieniu. Spotkalem tu paru MAGA Polakow, przyklejonych do FoxNews,
          Podobnie jak Ty. Z argumentacji Twojej jasno przebija brak szerszej refleksji, a to ze nie podalas ani jednego przykladu przewalki republikanow zapala mi "czerwona lampke", oho mamy tu do czynienia z ofiara bezmyslnego powtarzania trumpowskiej propagandy. A ten Twoj "mentor" grubapisowskarura niezle Cie ulepia. Ten gasnicowy tuman niech sie zajmie ratowaniem zbysia zero i odpierdoli od "ryrzego chuja".
          A przy okazji, lodowka sie domyka?
      • extramuralruraoccasional Re: Faszyzm w USA 15.01.26, 14:57
        przeca tylko niskie podatki ja interesuja.
        No I covid oczywiscie

Odezwał się ten, co to go covid nie interesował, a piał tutaj z samouwielbieniem, ile to boosterków sobie pierdolnął...
        • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 15.01.26, 15:39
          Ty podjudzaczu lepiej zajmij sie agitacja dla mistrza gasnicy.
    • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 18.01.26, 20:13
      Time is coming for this dictator...
      • shachar Re: Faszyzm w USA 21.01.26, 19:10
        Jedno musze przyznac; w swiecie, w ktorym nie jest sie bezposrednim swiadkiem wydarzen, polega sie na mass mediach w celu wyrobienia sobie zdania i optyka jest wszystkim. Tlum/nacja/ gawiedz nie ma przeciez wyboru, niz wziac za dobra monete czyjes/ cudze slowo. Dlatego tez o optyke nalezy dbac. Dlatego tez Trumpa gambity na wszystkich frontach, wprowadzanie zamieszania od ktorego kreci sie w glowie, odbija sie niezdrowo, obym sie mylila. Ale Ameryka to nie Bog Wszechmogacy, ani Bruce Lee, ktory 50-ciu dal rade. Mamy ogromne zadluzenie zewnerzne, rozdeta, przewartosciowana gielde, jesli pare sprytnych graczy dogada sie zeby zapoczatkowac wyprzedaz papierow i jak to wszystko srujnie, to sie dopiero bedziemy wszyscy smiac baranim glosem. To cwaniakowanie jest troche sa bardzo 'in your face', jak to mowia.
        • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 21.01.26, 19:54
          Pomaranczowy robi wszystko, by nie dopuscic do ujawnienia Epstein files.
          To jest jedyny powod tych zawirowan z Wenezuela, Greenland, Iranem, Rada Pokoju, ICE itp.
          • shachar Re: Faszyzm w USA 22.01.26, 14:37
            Imek, dzis w drodze do pracy otworzyla mi sie jakas klapa w glowie i zrozumialam pewna rzecz,ale od poczatku.
            Wlaczylam sobie nowy podkast JRE z Mattem Damonem i Benem Affleckiem. Fajnie sie tego slucha, to kolejny podkast w ostatnich tygodniach z aktorami o tym, jak sie robi filmy. Tym razem bardziej o ekonomii filmowej, ale w pewnym momencie panowie rozczulili sie nad scena Kevina Bacon z Ethanem Hawke w filmie Leave the World Bahind, kiedy Hawke prosi Bacona o pomoc. No ale to tak na marginesie, bo to byl fajny moment tego poddkastu smile Potem panowie opowiadali o tym, jak filmy odzwierciedlaja prawdziwe wydarzenia np scenerie narkotykowa Miami, i zaczeli sie rzerzucac wicami, jak to w Miami jest wiecej bankow niz w calych Stanach bo piora tam pieniadze, jak biznesy np bizuteryjny tez zajmuje ie praniem pieniedzy, jak Matt mial kiedys okazje leciec nad wysepka, gdzie jest kupa malych samolotow zatopionych w plytkiej wodzie. Sluzyly one do przemytu kokainy i celowo byly topione bo wiadomo, ze na wyspie nie bylo ladowiska, a potem cargo przeladowywane na 10 lodek, z czego jedna miala cale cargo a 9 bylo dla zmylenia Narcs, bo goniac za jedna mieli 1/10 szansy zlapania tej wlasciwej. Widzisz Imek, to nie sa jakies odosobnione wydarzenia. To w jezyku tutejszym nazywa sie ingenuity i entrepreneurship (wow, dobrze przespellowalam za pierwszym razem! smile. Ty obracales sie bardziej w srodowisku akademickim tutaj, co moim zdaniem daja krzywe pojecie o rzeczywistosci. Ja kiedy bylam w szkole po raz drugi tutaj, w kierunku, ktory robilam juz w pracy od paru lat, dziwilam sie jak nieprawdziwa jest teoria w stycznosci z praktyka i profesorowie nie maja zadnych intencji przyblizyc studentowi realiow, tylko klepali jak wszystko powinno byc by the book. A rzeczywisosc jest bandycka. Ilosc przewalow w moim kawalku opieki medycznej jest kryminalna po prostu, i nikt sie do nas nie przyczepia! Komisje przychodza i odchodza. Po 12-tu takich komisjach pojelam nareszcie ,ze zadna nastepna komisja nic nie znajdzie. W czasie sluchania tego podkastu dotarlo do mnie, ze kryminalne procedery rozciagaja sie na cale Stany Zjednoczone i nikt nikogo nie lapie. Law and Order jest dla ciemnego ludu bze-bze. Jest to psy op na masie, zeby sie to nie nazywalo dziki zachod , ale tak naprawde nic sie nie zmienilo od czasow kowbojskich. Trump to tylko uwypuklil. Zrzucil te mgielke akademickiego podejscia do uczniow/obywateli, bo nie ma cierpliwosci dla BSu. A wszyscy mysleli, ze to gra w salonowca z utartymi regulami.
            Co o tym myslisz? Ja nikogo nie usprawiedliwiam, czynie tylko obserwacje.
            • a_iii_ty Re: Faszyzm w USA 22.01.26, 16:01
              A rzeczywisosc jest bandycka

Calkowita zgoda. Polityka, religia, medycyna, banking... to jedna pierdolona mafia. To jest to, co ja mysle o tym wszystkim.
    • jan_stereo Re: Faszyzm w USA 22.01.26, 20:31
      Co na pastwe co na pastwe smile

Masz facebuka to pewnie i Netflix, obejrzyj koniecznie dokument The Spider's Web: Britain's Second Empire, takie sa reguly gry, frajerzy placa podatki a arystokracja, bogaci przestepcy czy zwyczajnie kradnacy politycy i tym podobni zyja poza systemem dla maluczkich, a najlepsze ze calkowicie legalnie.
    • wilczamia Re: Faszyzm w USA 31.01.26, 21:28
      To Ty w samej koncowce PRL wyjechales? Ciekawe. Czyli jednak...

To kiedy azyl Kanadzie? big_grin
      • extramuralruraoccasional Re: Faszyzm w USA 31.01.26, 23:02
        Nigdy. Ciepłe kapcie wydają się być bardzo wygodne. Każdy swój krzyż musi dźwigać sam, ale najlepiej by był pluszowy, wtedy nie wrzyna się w kark.
        • wilczamia Re: Faszyzm w USA 31.01.26, 23:20
          smile

Nadchodzi natomiast chwila prawdy dla Imczyslawa. Juz za chwileczke, juz za momencik, piatek z Pankracym zacznie sie krecic...

Amerykanscy senatorowie czytaja widac Ocean, skoro podzielil moj poglad, ze nie mozna byc lojalnym w stosunku do 2 krajow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka