Dodaj do ulubionych

SAFE na glebie

26.02.26, 14:57
Najbardziej znany polski konstytucjonalista, prof. Piotrowski, tory zawsze zachowuje dystans do kazdej wladzy, wiec absolutnie nie mozna go posadzic o stronniczosc, rozprawia sie z ta antykonstytucyjna hucpa, niezgodna zrezta z Traktatem o UE.

x.com/EwaZajaczkowska/status/2026622817723101487

Obserwuj wątek
    • elissa2 Re: SAFE na glebie 27.02.26, 11:15
      Nie wiem, nie interesuję się tym, ale obeznani z tematem uważają, że:

"Nie wiadomo, czy Donald Tusk to planował, ale z tym SAFE wyszedł mu majstersztyk. Kaczyński chwycił przynętę, wlazł w pułapkę, a w piątek sam zaciśnie wnyki. Bo co teraz nie zrobi PiS, będzie źle. Diabelska alternatywa.
      Te miesiące stopniowego budowania napięcia i emocji sporu wokół SAFE wyglądają na wyreżyserowane. Chodziło o to, żeby o tym programie mówili wszyscy, żeby dotarł pod strzechy. No i dotarł. Dla PiS to katastrofa.
      SAFE jest bezdyskusyjnie korzystny, żołnierzom da nowoczesne uzbrojenie, a gospodarce turboładowanie jak kiedyś Niemcom plan Marshalla. I większość Polaków to wie!
      Więc jeśli w piątek w Sejmie pisowcy zagłosują za ustawą, zbudują autentyczny sukces Tuska i obecnego rządu. A do tego za żadne skarby Kaczyński ręki nie przyłoży. Wcześniej da ją sobie uciąć.
      Dlatego PiS zagłosuje przeciw. I to Tuskowi chodzi. Bo wtedy partia Kaczyńskiego przez długie lata nie odklei od siebie łatki zdrajców, durniów i lokajczyków Trumpa, dla których „Pomarańczowy” jest ważniejszy niż patriotyzm i dobro ojczyzny.
      Ustawa przejdzie, bo koalicja ma większość, a potem trafi do kancelarii prezydenta. Co zrobi Nawrocki? A, to już jego ból głowy, bo nie Tuska.
      Cokolwiek Nawrocki zrobi, te 180 mld zł i tak trafią do Polski! Ustawa ma tylko ułatwić biurokratyczne procedury i przyspieszyć wydawanie pieniędzy. Bez ustawy czeka ministerialnych urzędników więcej pracy i wizyt w Brukseli. Tylko tyle.
      Ustawa była podpuchą dla PiS.
      Tak czy inaczej, w ciągu dwóch najbliższych lat na Polskę, a szczególnie na województwa świętokrzyskie i podkarpackie – czyli obecne bastiony PiS – spadnie deszcz pieniędzy. Nie da się, żeby zwykły człowiek nie odczuł tego w swoim życiu.
      Namacalne efekty tego deszczu pojawią się jesienią 2027 roku.
      A co będzie jesienią 2027 roku? Bingo! Wybory.
      I wiem, co się stanie na przełomie października i listopada przyszłego roku. Tusk będzie objeżdżał południowo-wschodnią Polskę i rozmawiał z ludźmi.
      - Widzicie? - zapyta. - A PiS nie chciał wam dać tych pieniędzy. Nie chciał, żeby wam się lepiej żyło. Nie chciał, żeby polska armia była silna i uzbrojona lepiej od putinowskiej swołoczy. Nie chciał, by nasz kraj był wielki.
      Tak więc jest wysoce prawdopodobne, że Tusk rozstrzygnął już przyszłoroczne wybory."
      • extramuralruraoccasional Re: SAFE na glebie 27.02.26, 11:56
        SAFE jest bezdyskusyjnie korzystny, żołnierzom da nowoczesne uzbrojenie, a gospodarce turboładowanie jak kiedyś Niemcom plan Marshalla.

Tak? To chodź zrobimy to w mikroskali. Ja załatwie u swojego kumpla, co robi w banku, że da Ci kredyt który bedziesz spłacać Ty i Twoje dzieci, pod warunkiem że za niego kupisz to co ja produkuję lub Ci nakażę kupić (nie ma innej opcji, mój kumpel może wstrzymać wypłacenie Ci kasy pod każdym pozorem, choć odsetki bedziesz zobowiązana płacić, nawet jeśli tej kasy nie dostaniesz), a na końcu ja Ci nakażę oddać to wszystko Wilczamii.

Deal jak chuj. Korzystny, znaczy.
        • wilczamia Re: SAFE na glebie 27.02.26, 13:42
          SAFE jest bezdyskusyjnie niekorzystna pozyczka.

Tusk o tym wie, dlatego jak diabel swieconej wody unika merytorycznej dyskusji, przekierowujac narracje na emocjonalny zabobon, w ktory uwierza juz tylko bumersi z problemami. Pieknie go tu prezydent Nawrocki znokautowal, wytykajac lek przed merytorycznym dialogiem. Podobnie jak w czarnego luda Putina juz malo kto wierzy. Nigdy nie bedziemy od niego lepiej uzbrojeni. Nie stac nas na to, jestesmy wielokotnie mniejsi. Powinnismy w Europie byc wlasnie hamulcowym antyrosyjskiej polityki, juz wystarczajaco duzo stracilismy na sankcjach przeciw Rosji, gospodarczo i militarnie.

Po pierwsze nielegalnosc zamyka dyskusje. Nad czym my tu?

Po drugie inne kraje - te, ktore sie chca zdecydowac na te pozyczke (wszystkie sa od nas gospodarczo i militarnie slabsze) - opublikowaly liste zakupow. Tusk ja ukrywa. Rosjanie ja akurat doskonale ja znaja, bo maj sprawne sluzby, ale chodzi o to, zeby nie poznali jej obywatele polscy. Tylko ukrycie listy pozwala na narracje, ze 89% zostanie w Polsce. Profesjonalisci z branzy mowia, ze to absolutnie nierealny poziom. Herr Tuskowi puszczaja nerwy, bo te fakty sie przebijaja do opinii publicznej. rzadowa pelnomocniczka ds SAFE przyznaje, ze "zakup w Polsce" to bedzie takze zakupu od zarejestrowanej w Polsce spolki kupujacej w Niemczech.

Po trzecie nie znamy oprocentowania, bedzie to jasne dopiero kiedy UE wezmie kredyt, poniewaz UE kasy na te niekorzystna dla nas pozyczke nie posiada. TO JEST POZYCZKA, nie darowizna. Aktualnie mniejsze pozyczki UE bierze ponizej 4%. Plus 1 p.p. ubezpieczenia ryzyka kursowego. Nasze obligacje krotkoterminowe oferujemy po 2% z hakiem!!!

Po czwarte skad wiadomo, co bedzie za 5 lat, a co dopiero za 40? A jesli wyjdziemy z UE? To tylko stowarzyszenie, UE nie jest nasza ojczyzna. W okreslonym momencie bylo to oplacalne i korzystne, ale nie jestesmy przyspawani do UE na zawsze, szczegolnie w czasach, kiedy na naszych oczach UE sie rozpada i inne panstwa coraz bezczelniej graja na siebie (po pierwsze Niemcy).

Po piate organizacje biznesowe, ktore trudno podejrzewac o nieznajomosc rynku, proponuja inne, lepsze mechanizmy finansowania zakupow. I to tam, gdzie chcemy: w Turcji, Izraelu, USA, Korei, Indiach, moze nawet w Iranie, jesli tak bedzie sie nam kiedys oplacalo.

Chcialabym Cie jeszcze Elisso zapytac - co, poza narodowoscia, nie pozwala Tuskowi juz dzis czynic zakupy w Polsce i dawac prace Polakom? Nikt powazny w UE pozyczki SAFE nie bierze, czyli nikt w ramach SAFE nie bedzie specjalnie nic u nas kupowal. Klientem bylibysmy dla siebie my sami. Na kurewskich warunkach, ktore wyzej podsumowal Krish.

Jest 2026. W 2027 Tusk bedzie w opozycji, a rzadzic beda - daj boze - obie Konfy samodzielnie. Pozyczka SAFE jest proba zabezpieczenia sobie srodkow na ten czas. To jest regularny skok na kase na koszt Polski. Dlatego prezydent Nawrocki ich natrzaskal po gebach, zeby sie zgodzili na kontrole ABW wydatkow - sami tego oczywiscie nie przewidywali big_grin Kradziez jest pilna, bo Tusk zlamal konsensus sciagajac Ziobre, czyli sam tez pojdzie siedziec po utracie wladzy, gdyby wspolrzadzilo PiS. Bez nich pojdzie siedziec na pewno. Dlatego od paru miesiecy rozsiewaja plotki o jego demencji. Wsadzanie chorego slabo wyglada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka