al.1 24.03.08, 19:28 Kapo an zsreiw tsej ot Einzcapsw ćatyzc og azrt Kapołhc og atyzcezrp Einzcaz anyzcweizd yzc Kapsw jatyzc, kais yzc kat Karb usnes rózop an ćohc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azaheca Re: Zagadka:-) 24.03.08, 19:42 tylko lusterko muszę przystawić i się z zagadką migiem rozprawić ================ To jest wiersz na opak trza go czytać wspacznie przeczyta go chłopak czy dziewczyna zacznie tak czy siak,czytaj wspak choć na pozór sensu brak Odpowiedz Link
znavvca Re: Akdagaz 25.03.08, 00:09 Najpierw myślał'm, że litewski Potem troszkę, że malajski Nieco może, że połabski W końcu wreszcie, że hebrajski A to wiersz na opak prosto DaVinciego odwrócony Nie mi szyfru szukać los tu AzaHecą tłumaczony Odpowiedz Link
azaheca Re: Akdagaz 25.03.08, 01:03 Leonardo kochał lusterka a teraz Al nasz czasem w nie zerka fajna zabawa bywa z lustrami wiele przykładów jej w sztuce mamy a może Znavvco, coś niezwykłego ja na początek mam Twardowskiego Odpowiedz Link
madohora Re: Akdagaz 27.03.08, 16:47 Ja się bawię imadarazs Al się bawi imakdagaz A może ktoś się pogłowi I jeszcze ikar zrobi Ja sama kiedyś próbowałam Ale zły temat sobie wybrałam Odpowiedz Link
azaheca Re: Akdagaz 27.03.08, 18:56 Co to za stwory,te twoje raki? dość smakowite znam skorupiaki także haki do wspinania czy to coś do rozwiązania? Odpowiedz Link
madohora Re: Akdagaz 02.04.08, 11:47 Raki - to też jest fraszka - zagadka Co z jednej strony bywa dość gładka Gdy ją odczytać jednak w drugą stronę To i treść i sens daje zmieniony "Raki" napisał Jan Kochanowski Lecz nie wiem czy jako lekarstwo na troski Chociaż dzisiaj nie ma niedzieli Pozwolę sobie "Raki" jako przykład wkleić "RAKI" "Folgujmy paniom nie sobie, ma rada; Miłujmy wiernie nie jest w nich przesada. Godności trzeba nie za nic tu cnota, Miłości pragną nie pragną tu złota. Miłują z serca nie patrzają zdrady, Pilnują prawdy nie kłamają rade. Wiarę uprzejmą nie dar sobie ważą, W miarę nie nazbyt ciągnąć rzemień każą. Wiecznie wam służę nie służę na chwilę, Bezpiecznie wierzcie nierad ja omylę." Odwrotnie: "Ma rada; sobie nie paniom folgujmy jest w nich przesada nie wiernie miłujmy Cnota tu za nic godności nie trzeba Złota tu pragną nie pragną miłości Zdrady patrzają, nie z serca miłują Rade kłamają nie prawdy pilnują Ważą sobie dar nie uprzejmą wiarę Każą rzemień ciągnąć nie nazbyt w miarę Na chwilę wam służę nie służę wam wiecznie Omylę ja nie rad, wierzcie bezpiecznie" Odpowiedz Link
azaheca Re: Akdagaz 02.04.08, 23:22 To dopiero sztuka wielka i w dodatku bez lusterka oddam temat walkowerem to przyznanie moje szczere może Al się jednak skusi pisać raki do podusi Odpowiedz Link
madohora Re: Akdagaz 03.04.08, 12:06 Sama w temacie też się poddałam Jak słowa dobrać tego nie wiedziałam Jak je w taki sprytny szyk ułożyć By podwójny i sens i wierszyk stworzyć? Odpowiedz Link
azaheca Re: Akdagaz 04.04.08, 00:26 Wątek podbijam ten dla Ala on te zabawy bardzo pochwala bawi się słowem i lusterkami może zagadka będzie rakami? Odpowiedz Link
al.1 Re: Akdagaz 04.04.08, 00:51 Jestem w kraju Niczym w raju (od dwudziestego szóstego koleżanko i kolego) Jutro wrócę Czym się smucę Skorupiaki? Pojeść lubię Czym specjalnie się nie chlubię --------------------------------------------------------------- Czasu nie tykać! To nie on tyka, tylko zegary. Odpowiedz Link
madohora Re: Akdagaz 04.04.08, 13:49 Popatrzyłam przeczytałam I na chwilę oniemiałam Nic nie powiem, nie ma sprawy Nie zepsuję wam zabawy Na początek "raczkiem" drobi Ale jeszcze się wyrobi Odpowiedz Link
azaheca Re: Akdagaz 05.04.08, 20:59 Daj podpowiedź,nie bądź taka coś nie kumam tego raka;-( Odpowiedz Link