IP: *.52-182-adsl-pool.axelero.hu 16.02.04, 14:32
Jestem Wegrem, zajmuje sie z Albania. Dziwie sie, ze Polacy nie interesuja
sie tym interesujacym krajem. Dlaczego? Ja mam o tym strone, po polsku tez:
www.alban.hu . Czekam na pytania! Tibor
Obserwuj wątek
    • Gość: Travel Re: Albania IP: *.acn.waw.pl 16.02.04, 17:33
      Witaj Bratanku!

Mój kolega był w Albanii i to dopiero zaraz po otwarciu tego kraju dla
      turystyki zagranicznej. Wspaniałe wrażenia.

Myślę, że troche coniektórych odstrasza dojazd ( nieuzasadniony strach przed
      przejazdem przez byłą Jugosławię).

Niedawno natrafiłem na bardzo ciekawą relację z wyprawy do Albanii, poniżej
      podaję link.

www.albania2003.republika.pl/
      PS.
      Mam nadzieje, że po akcesji Polski i Węgier do UE będziemy odwiedzali się
      częściej i bez zbędnych kontroli na granicachsmile))
      Tęsknię za palacsinta na Batthany tersmile))
    • Gość: amo Re: Albania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.04, 06:31
      witam
      ja wlasnie niedlugo wyruszam do Albanii i nic, kompletnie nic o niej nie wiem.
      Bede przez kilk dni w Tiranie. Co warto Twoim zdaniem wiedziec?
      Swoja droga miedzyladowanie mam w Budapeszcie, spedze kilk godzin na lotnisku -
      szkoda, ze nie w miescie...
      POzdrawiam
      amo

Moj adres:
      themo@wp.pl
    • Gość: jakk Re: Albania IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 11:43
      Nie jest tak źle z naszym zainteresowaniem Albanią. Ja sam byłem dwa razy.
      Rewelacja!
    • Gość: Ania Re: Albania IP: *.chello.pl 06.03.04, 23:29
      Również polecam Albanię! Przeczytajcie moja relacje na tramp.travel.pl
    • sveta Re: Albania 28.03.04, 18:13
      Interesuję się od kilku miesięcy. Twoja informacja spadła mi z nieba po prostu,
      bo własnie chcę koniecznie wyjechać na wakacje do Albanii i potrzebuje
      odpowiedzi na kilka pytań. Czy mozna się tam dostać stopem i potem -
      przemieszczac stopem tam? Czy jeśli pojadę z namiotem, mam szansę przeżyć przez
      2-3 tygodnie, najchętniej przynajmniej od czasu do czasu się myjąc? Jak można
      to zrobic najtaniej? Z góry wdzięczna za odpowiedź, najchętniej mailem.
      Pozdrawiam
      • Gość: Ania Re: Albania IP: 5.2.* / *.chello.pl 30.03.04, 17:16
        Stop zalezy czy jedziesz sama czy z chlopakiem lub w grupie. Samym dziewczynom
        nie polecalabym - to są Bałkay! Poza tym Albańczycy są biedni i jak biora, to
        raczej za pieniądze. Samochody osobowe jeżdżą załadowane (3-4 mężczyzn). W
        Albanii nie ma campingów w naszym rozumieniu. Namiot można rozbić przy hotelu
        lub domu prywatnym, ale prawde powiedziawszy przemierzając południowe wybrzeze
        nie widzialam żadnego namiotu! Chyba lepiej zdać się na kwatery prywatne, które
        są tanie i dostępne. Nawet jeśli jest łazienka, a zazwyczaj jest, może braknąc
        wody; prądu zresztą też. A poza tym spoko.
        Życzę powodzenia!
        • sveta Re: Albania 30.03.04, 19:02
          Dzieki Ci! Czyli "normalni" ludzie wynajmuja pokoje? Bo dotychczas spotykalam
          tylko informacje o hotelach, z ktorych w najtanszych trzeba zaplacic ok 10$ za
          dobe. A ile kosztuje pokoj prywatny? A skoro samochodem trudno, ile kosztuje
          transport publiczny?
          I jeszcze - znam ledwie podstawy greckiego, a poza tym jakies slowianskie czy
          zachodnioeuropejskie jezyki. Tak mozna tam przetrwac?
          Raz jeszcze dzieki.
          • Gość: jakk Re: Albania IP: 62.77.181.* 31.03.04, 18:39
            Z tymi jezykami to jako tako w Tiranie. Poza jest duzo gorzej. A mnie raz
            spotkala zabawna przygoda - w minkrobusie starszy Pan zagadnal mnie dobra
            polszczyzna! Byl taki okres w albanskiej historii, kiedy czesc elit ksztalcila
            sie w Polsce. Ale to byly lata 50-te.
          • Gość: Ania Re: Albania IP: *.chello.pl 01.04.04, 14:27
            Pokój tez może kosztowac ok. 10 $, ale zmieści sie tam kilka osób. Samochodem
            można podróżować, drogi są coraz lepsze. Transport publiczny to pociąg (mało,
            jadą w ślimaczym tempie, ale bardzo, bardzo tanie), autobusy i busy (trzeba
            często czekać aż zbierze się komplet pasażerów. Mlodzi Albeńczycy ucza sie
            angielskiego - mozna pytać o drogę itp. dzieci smile, wielu zna włoski (oglądaja
            TV), wielu pracowało gdzieś za granicą i zna jakiś język. Inteligencja zna
            języki dosyć dobrze. Grecki rozumieją na południu.
            W sumie to prawie normalny kraj i z roku na rok normalnieje coraz bardziej.
            Jeśli chcesz zobaczyć "albańską egzotykę, inność" trzeba sie spieszyć!
            • sveta Re: Albania 02.04.04, 21:17
              Dziekuje wszystkim za informacje. Na tyle sa zachecajace, ze pewno skorzystamsmile
    • sveta Re: Albania 16.04.04, 14:20
      Nie wiecie skąd wziąć przewodnik po Albanii? W zadnym sklepie nie widzialam, a
      gdyby postarac sie o angielski, to pewnie kosztowaloby jakas straszliwa sume...
      • Gość: Ania Re: Albania IP: *.chello.pl 21.04.04, 21:55
        O ile wiem po polsku nie wyszedł dotychczas żaden przewodnik po Albanii. Tibor,
        ktory zaczął ten wątek, wydał przewodnik, ale ... po węgiersku! Organizuje tez
        wycieczkę do Albanii. Szczegóły na www.alban.hu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka