Dodaj do ulubionych

Samochodem do Bułgarii??

IP: *.icpnet.pl 01.04.04, 23:42
Myślimy o wakacjach w Bułgarii. Mamy ochotę jechać samochodem, bo drodze
można zawsze jeszcze coś zwiedzić...ale trochę boimy się tej podróży. W 1998
roku jechałam do Sozopola autokarem (przez Węgry, Rumunię) i drogi były
wręcz fatalne, nie wiem, czy teraz się coś poprawiło? I pamiętam, że
samochody osobowe starały sie wtedy jechać pomiędzy autokarami (dla
bezpieczeństwa)...
Jeżeli ktoś jechał w ubr na południe Bułgarii samochodem i zechciałby
podzielic się swoimi wrażeniami- będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sam Bushard Re: Samochodem do Bułgarii?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.04, 06:42
      polecam forum
      przewodnik.onet.pl/4,32,8,215270,0,0,forum.html
      tam temat drogi nad Morze Czarne był wałkowany aż do znudzenia
      Osobiście radzę jechać przez Serbię.
      Z drugiej strony Rumunia jest śliczna i dostarcza niezapomnianych wrażeń!!!
      Może raz tędy, raz tamtędy smile
      pozdrawiam
      • Gość: ala Re: Samochodem do Bułgarii?? IP: 192.168.2.* / *.unitron.lublin.pl 02.04.04, 07:16
        Radzę uważać na swój samochód w Bułgarii, kradną....Dwa lata temu moim znajomym
        skradziono samochód z parkingu w Warnie....i musieli wracać pociągiem z małym
        dzieckiem...(koszmar).
      • Gość: Barbara Re: Samochodem do Bułgarii?? IP: *.icpnet.pl 04.04.04, 18:55
        Dziękuję za radę, już skorzystałam i przeczytałam prawie wszystkie listy pod
        wskazanym adresem i... jestem w jeszcze większej rozterce w związku z tą
        podróżą..
        Serdecznie pozdrawiam
        Barbara
    • Gość: Marlew Re: Samochodem do Bułgarii?? IP: *.grohe.de / *.us.infonet.com 02.04.04, 10:46
      Co do Bulgarii to swieta prawda - uwaga na samochod ale jesli przestrzegamy
      jednej zasady : parkowanie TYLKO na parkingu strzezonym (strzezonym najczesciej
      przez mafie wink ) to nic nam nie grozi.
      Poza tym jeszcze raz apeluje smile : LUDZIE NIE BOJCIE SIE RUMUNII - macie
      pretensje ze zachod traktuje nas jak kraine bialych niedzwiedzi a sami
      podchodzimy tak do innych.
      Jechalem 4 x przez Rumunie w zeszlym roku (raz zupelnie sam), poniewaz
      zwiedzalem to mialem tam w sumie jakies 9 noclegow tranzytowych w roznych
      miejscach - drogi sa lepsze niz u nas, paliwo duuuzo lepsze, toalety czyste,
      hotele przy drodze OK (w zaleznosci od ceny od 5 do 8 euro), nikt mnie nie
      okradl a motocykl z bagazami stal zawsze bez opieki cala noc pod hotelem, a
      wiecej zebrajacych Cyganow (nie mylic z Rumunami!) widac w Polsce niz tam.
      Ludzie sa przemili i poprzez swiadomosc jaka opinie maja u innych nacji staraja
      sie byc uprzedzajaco mili, jak zwiedzalismy zamki to pilnowali motocykli itp -
      jedyny minus Rumunii to to ze kuchnia nie jest nadzwyczajna (zwlaszcza w
      porownaniu z bulgarska) ale nadrabiaja winami smile
      Polecam trase Oradea-Cluj Napoca-Tirgu Mures-Brasov-Bucarest-Ruse (trasa
      poludniowa na mapie wyglada lepiej ale jest w trakcie remontu i jest duzo
      ograniczen a ta polecana jest extra i przebiega przez ciekawe rejony.
      pozdrawiam i udanego urlopu!
    • Gość: Sam Bushard Re: Samochodem do Bułgarii?? IP: dns.d* / *.mofnet.gov.pl 02.04.04, 15:15
      Chciałbym być dobrze zrozumianym - proponuję droge przez Serbię ( szczególnie
      na południe Bułgarii), bo jedzie się szybciej, mimo, że jest dalej.
      A propos kradzieży, to w ciągu kilku lat ukradziono samochód mojej Mamie i
      Żonie, a włamań itp. nie zliczę. I dział sie to w Polsce, który to kraj
      postrzegany jest przez ludzi z zachodu jako zagłebie złodziejstwa - jakieś
      rady??? ( mam się wyprowadzić do Szwajcarii?). Oczywiście, że warto zostawiać
      samochód na parkingach strzeżonych, ale to nie znaczy, że samochody w Bułgarii
      znikają bez opamiętania. A Rumunia super.
    • Gość: goska Re: Samochodem do Bułgarii?? IP: *.acn.pl 02.04.04, 20:49
      Zgadzam się z piszącymi tutaj.Rumunia bardzo piekna w Górach a okropna na nizinach.Drogi dobre nawet lepiej oznakowane niz na Węgrzech i Słowacji.Ludzie bardzo mili,faktycznie udzielaja rad a nawet nas jeden Rumun poprowadził przez miasto jak zle skręcilismy.Migają światłami ostrzegając przed policją.A samochody tiry jak tylko mogą to ustepują albo pokazują że nic nie jedzie i można wyprzedzić, (nie to co u nas niektórzy jadą środkiem i nawet nie zjadą.)
      Jechałam w zeszłym roku do Bułgari tez sie bardzo bałam Rumunii ale naprawde było super.Tylko ta długa, długa, długa droga.
      • tomaszek193 wolę przez RO 02.04.04, 21:42
        W zeszłym roku jechałem do BG i GR przez SiC, czyli przez Suboticę, Belgrad,
        Nis. Wiekszość trasy wiedzie autostradą płatną, ale trzeba bardzo uważać na
        policję, która ukrywa się pod wiaduktami i poluje na obce auta. Trasa nudna,
        chociaż za Niszem, piękne, górskie krajobrazy. na przejściu CiC/BG spędziłem
        ponad trzy godziny w kolejce, w tłumie aut z całej Europy. Wracałem z Primorska
        przez Warnę i Mamaię,RO. Trasa Constanca, Bukareszt, Braszów, Tirgu Mures,
        Cluj, Oradea jest odnowiona. Jedynie trzeba uważać na dziury w miastach. Droga
        przez Siedmiogród wspaniała, pięknie wyprofilowane zakręty na serpentynach i
        dobre oznakowanie, nawierzchnia równa jak stół. W tym roku jadę znowu i
        zdecydowanie wolę jechać przez RO niż przez SiC. Jednak chcę jechać trochę inną
        trasą: Oradea, Cluj, Sibiu, trasa transfogarska, Braszów, Bukareszt i dalej aż
        do Mamai, bowiem na przejściu RO/BG, tuż przy morzu nie ma kolejek i całego
        tego draństwa jak na innych przejściach.
        • Gość: Radek Re: wolę przez RO IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 03.04.04, 14:58
          Mimo wszystko przestrzegam przed rumuńskimi dziećmi rzucającymi kamieniami w
          samochody w wioskach... a w bułgarii też uważaj na samochód tam części są
          drogie do każdego auta a na drodze z Varny do Burgas jest taki duuuuży auto
          złom z wszystkimi częsciami do każdego auta...
          • Gość: Barbara Re: wolę przez RO IP: *.icpnet.pl 04.04.04, 18:52
            Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na moje pytanie. Co prawda,
            teraz dopiero jestem w rozterce- jechać - nie jechać? Ze wszystkich wypowiedzi
            wynika, że trasa przez Rumunię piękna, ale z kolei te inne niedogodności, o
            których wspominacie... A może po prostu - nie jechac do Bułgarii, tylko
            zatrzymać się w Rumunii?
            Pozdrawiam
            Barbara
            • tomaszek193 Re: wolę przez RO 09.04.04, 22:55
              Jeśli jedziesz nad morze, lepiej jedź do BG. Tam poziom kurortów przewyższa
              wiele razy te w RO. Jeśli chcesz zwiedzać, to pewnie RO jest ciekawsza od BG,
              chociaż i tam nie brak fajnych miejsc. Niedogodności na granicach, no cóż,
              niech będą ceną za atrakcje i wrażenia z podróży. Dotyczą wszystkich stojących
              w kolejce do szlabanu, gdzie Polacy wśród Czechów, Węgrów, Niemców, Holendrów i
              Skandynawów wciąż są wielką rzadkosćią. A tak półżartem, czy znasz kogoś ze
              swojego otoczenia, kto zna te kraje? Dzisiaj to żaden szpan chwalić się, że się
              było we Francji czy w Hiszpanii. Rumunia i Bułgaria wciąż robią wrażenie,
              sprawdzone.
    • stanislaw32 Re: Samochodem do Bułgarii?? 10.04.04, 00:21

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka