Dodaj do ulubionych

Litwa, Łotwa i Estonia

17.05.04, 13:22
Czyli kraje Nadbałtyckie. Wybieram się w podróż samochodem. Jesli ktos był
prosze podac w tych krajach ceny Pb-95 i LPG?
- moze macie jakieś konkretne niedroge namiary na noclegi w Wilnie, rydze i
Talinie. Słyszałem, że Estonia jest bardzo droga - czy to prawda?
Dla zobrazowania cen prosze podajcie wtych 3 krajach np podstawowe artykułu:
np paliwo, chleb, noclegi, woda mineralna, piwo, owoce, obiad w jakiejś
niedrogiej knajpie itd. Oczywiście ceny będa zbliżone i tylko orientacyjne,
ale to spowoduje, że bedzie bliższy obraz tych krajów.
Za info wszystkim wielkie dzięki.
Obserwuj wątek
    • tallinn Estonia 17.05.04, 21:32
      jest Pólnoca Europy, proponuje wiec zadać pytanie na prywatnym
      forum ... "Skandynawia" (chociaz Estonia, jak i równiez Finlandia nie zalicza
      sie do Skandynawii), gdyž mozna tam znaleźć watki dotyczace ogólnie pólnocnej
      cześci Europy.
      • Gość: sky81 Re: Estonia IP: *.pai.net.pl 20.05.04, 10:52
        Finlandia jak najbardziej zaliczana jest do krajów skandynawskich - razem z
        Norwegią, Szwecją, Islandią i Danią!!!! Pozdrawiam
        • tallinn Kraje skandynawskie 21.05.04, 13:08
          Geograficznie nie zalicza sie, co widać w nazewnictwie: na Pólwyspie
          Skandynawskim Finlandia nie lezy, za to na Tarczy Fennoskandzkiej - tak.

Jezykowo nie zalicza sie; jezyk fiński nalezy do galezi ugrofińskiej grupy
          uralskiej, nie nalezacej do rodziny indoeuropejskiej, podczas gdy np. szwedzki
          i norweski sa przedstawicielami grupy germańskiej w rodzinie indoeuropejskiej.

Zreszta na temat skandynawskości Finlandii napisano wiele: patrzy choćby
          nastepujace posty na forum "Skandynawia"
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10245&w=3586806&a=3893237
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10245&w=3846040&a=3924659
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10245&w=3846040&a=3871771
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10245&w=3846040&a=3850856
          Pozdrawiam

PS. Alez odbiegliśmy od tematu watku!
          • Gość: sky81 Re: Kraje skandynawskie IP: *.pai.net.pl 21.05.04, 14:28
            Dzieciaki w gimnazjum na geografii uczą się że należy smile Ja na studiach też.
            Pozdrawiam
            • tallinn Re: Kraje skandynawskie 22.05.04, 09:19
              A dzieci w przedszkolu uczono, že jak sie od dwóch klocków odejmie dwa klocki
              to nie mówi sie, ze w wyniku otrzymamy "zero klocków", tylko nalezy
              powiedzieć "ani jednego klocka" smile).
              A tak powažnie, ciekawi mnie, jakich argumentów užyto w gimnazjum / na studiach?
              Pozdrawiam
              • fredt Re: Kraje skandynawskie 22.05.04, 23:02
                Jeśli Finlandia należy do Skandynawii, to Estonia również powinna się do niej
                zaliczać.
    • Gość: piotr Litwa IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 23.05.04, 12:00
      właśnie wróciłem. Paliwo nieznacznie droższe. W sklepach spozywczych podobnie
      jak w RP.Nocowałem u rodziny polskiej pod Wilnem (16km w ładnych lasach).
      Płaciliśmy po 30 lt (43-44złp) za miejsce + ekstra za używalność kuchni. W
      samym Wilnie jest znacznie drożej. Obiady w restauracjach w centrach miast są
      dość drogie (u nas też) ale na trasie poza miastami ceny są przyjazne.
      • pegas15 Re: Litwa 23.05.04, 23:12
        A no to sympatycznie - ciekawi mnie jeszcze jakie ceny sa i gdize nocowac na
        Łotwie i Estonii. Je sli mozesz to podeślij adres rodziny u których nocowałeś -
        ten 16 km pod wilnem - może go wykorzystam.
        • Gość: piotr PODRÓŻNIKOWI życzę !!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.05.04, 18:06
          no wiesz !!!!!!!!!!!!!!! Ja nie zaliczam !!!

Jeśli chces zobaczyc kraje bałtyckie + Petersburg w 3 dni., to nie mam ci nic
          do powiedzenia. Jesli dziś wtorek to jesteśmy w Belgi??

Byłem na Litwie 7-8 dni. I jeszcze za mało.

Lepiej jak się udasz do biura podróży. Taniej wyjdzie i be z stresów.

PODRÓŻNIKOWI życzę !!!!!
          • pegas15 Re: PODRÓŻNIKOWI życzę !!!!! 04.06.04, 10:23
            Gość portalu: piotr napisał(a):

> no wiesz !!!!!!!!!!!!!!! Ja nie zaliczam !!!
            >
            > Jeśli chces zobaczyc kraje bałtyckie + Petersburg w 3 dni., to nie mam ci
            nic
            > do powiedzenia. Jesli dziś wtorek to jesteśmy w Belgi??
            >
            > Byłem na Litwie 7-8 dni. I jeszcze za mało.
            >
            > Lepiej jak się udasz do biura podróży. Taniej wyjdzie i be z stresów.
            >
            >
            > PODRÓŻNIKOWI życzę !!!!!

kraje Bałtyckie chcę zwiedzić w 14 dni a nie w 3 - myslę, że to wystarczy. a CO
            MIAŁEŚ NA MYŚLI PISZĄC, ŻE BEZ STRESÓW"? mieliście jakieś przygody. Jak w tych
            krajach wygląda z bezpieczeństwem? dOWIEDZIAŁEM SIE TEZ, ŻE MAŁO JEST CAMPINGÓW
            I PÓŁ NAMIOTOWYCH, BO W TYCH KRAJACH POPULARNE JEST ROZBIJANIE NAMIOTU "NA
            DZIKO" czy to jest bezpieczne? Piszcie o bezpieczeństwie w tych krajach?
            • woy Re: PODRÓŻNIKOWI życzę !!!!! 04.06.04, 14:27
              A jak z agroturystykąna litwie? Chcę wybrać się z dwójką dzieci (5 lat) więc
              pod namiot na dziko nie bardzo, poszukuję jakiejś sprawdzonej agroturystyki...
              w.
              • Gość: nero Re: PODRÓŻNIKOWI życzę !!!!! IP: *.meganet.lt / 81.7.64.* 08.06.04, 21:36
                Niestety nie mam wiele czasu na rozwinięcie tematu. Z bezpieczęstwem jest niezle.
                O agroturystyce:
                www.avantimoda.pl/avanti/0,0.html
                • Gość: max Re: PODRÓŻNIKOWI życzę !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 18:42
                  Hej,
                  dwa lata temu razem z dziewczyna zwiedzilismy kraje nadbaltyckie,
                  przejechalismy Litwe Lotwe i Estonie a wlasciwie to ich stolice smile
                  Wilno (+ Troki, Kowno), Ryga + Jurmala no i Tallinn.
                  Niestety wlasnego transportu nie posiadalismy wiec korzystalismy z komunikacji
                  publicznej, z W-wy do wilna dosc nieciekawy PKS natomiast pomiedzy krajami
                  baltyckimi juz calkiem na niezlym poziomie autokary sieci EUROLINES, co ciekawe
                  nasi wspoltowarzysze podrozy ze stolycywink do wilna to glownie
                  rosyjskojezyczni "pracownicy" warszawskich slynnych bazarow wiec nie
                  zapowiadalo sie ciekawie, natomiast juz na miejscu wiekszosc podroznych co nas
                  milo zaskoczylo to amerykanie, francuzi, wlosi czy skandynawowie.
                  Co do noclegow to jak na studentow przystalo nie posiadalismy zbyt duzej ilosci
                  gotowki wiec i standard noclegow nie byl za wysoki, jesli chcesz moge jednak
                  poszperac i dac pare namiarow (nocowalismy tylko w stolicach).
                  Ceny - Litwa nie jest droga 2 lata temu kurs zlotowki i lita byl porownywalny i
                  ogolnie wychodzilo taniej niz u nas, Estonia ceny chyba najbardziej zblizone do
                  naszych ewentualnie ciut wyzsze, natomiast Lotwa a wlasciwie ryga wyszla dla
                  nas strzasznie drogo (dla przykladu za 2 piwa /to dla mnie/ + jakis zwykly
                  likier /dla mojej lubej/ w jednym z klubow zostawilismy ok 80 zl!!) noclegi w
                  rydze rowniez sa b. drogie.
                  Co do bezpieczenstwa to moje osobiste odczucia byly takie ze czulem sie tam o
                  wiele bezpieczniej niz w naszym rodzinnym kraju, stolice zapchane turystami,
                  wycieczkami itp. nocne zycie kwitnie wiec wieczorami nadal sporo ludzi na
                  miescie, moze okolice dworcow niezbyt ciekawe ale to chyba normalne w kazdym
                  miejscu na swiecie.

pzdr
                  i zycze milej podrozy
                  max
                  • pegas15 Re: PODRÓŻNIKOWI życzę !!!!! 15.06.04, 22:39
                    Cześć

dziękuje za odpowiedź, jesli jednak miałbyś jakies konkretne adresy to prosze
                    podrzuć mi je tutaj na forum albo na priv: pegas15@gazeta.pl

Jeszcze raz wielkie dzięki - trochę mnie swoją wypowiedzia podbudowałeś.
                    pozdrawiam
                    • Gość: max Re: PODRÓŻNIKOWI życzę !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 20:44
                      Ok, poszukam tylko czasu cos ostatnio brak.....
                      pzdr
    • Gość: ja Re: Litwa, Łotwa i Estonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 22:28
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2144933.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka