Gość: michal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.04, 15:26 witam czy ktos wie jak teraz wyglada wjazd do rosji(obwod kaliningradzki)samochodem osobowym chodzi o ubezpieczenie ile kosztuje?czy ktos byl niedawno?-dzieki zgory Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: michał Re: do Kaliningradu samochodem? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.09.04, 15:39 Widzę, że kolega ponawia więc trochę napiszę. Nie byłem co prawda samochodem tylko autobusem, nie wiem jakie są koszty ubezpieczeń, ale widziałem jak wygląda rutynowa odprawa graniczna. Szczerze mówiąc nie miałbym ochoty wybierać się samochodem: przy wjeździe to jeszcze nic, ale przy wyjeździe polscy celnicy przetrzepują prawie każde auto. Robią to naprawdę skrupulatnie, widziałem jak odkręcali koła samochodu. Tam idzie ogromny "przemyt detaliczny". W ciągu pół godziny zarekwirowali towar z trzech samochodów. Nawet jak nic nie przewozisz i cię nie przeszukują, to musisz przygotować się na długie czekanie. Nie ma znaczenia, że się jest obywatelem Unii - większość przemytników to Polacy. Ponadto celnicy są zdziwieni, że ktoś może jechać w celach turystycznych do Kaliningradu i nie bardzo w to wierzą. Być może, że trafiłem na jakąś akcję pokazową - wracałem do Polski tuż po sławetnym 1 maja. Odpowiedz Link
Gość: michal Re: do Kaliningradu samochodem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 22:47 hej-ja tez bylem w kaliningradzie 2lata temu autem wiem ze ciezko wrucic do polski w 1 dzien ale to tam normalne(chyba sami przemytnicy na granicy)po polskiej stronie jest zielony pas jak sie niema nic na sumieniu to nim sie jedzie.-ale rosjanie zmienili cos o ubezpieczeniach na auta i niewiem co a chcialbym sie wybrac ze znajomymi samochodem -jak ktos cos wie albo wie gdzie moge sie dowiedziec to piszcie Odpowiedz Link