Dodaj do ulubionych

przewodnik po bulgarii

IP: *.net.iton.pl 19.05.03, 13:48
POszukuje przewodnika DOBREGO! nie pascala po bulgarii! KUpie, odkseruje
cokolwiek. Prosze o pomoc! Albo moze wiecie gdzie istnieje jakies centrum
informacji o bulgarii. Z przyjemnoscia do nich zadzwonie lub pojade. Dzieki
za pomoc.
Kamyka

Obserwuj wątek
    • Gość: kiwi Re: przewodnik po bulgarii IP: *.kprm.gov.pl 21.05.03, 13:12
      Właśnie wróciłam z Bułgarii. Podróżowałam samochodem, a ponieważ drogi w
      Bułgarii nie były remontowane od śmierci ostatniego cara (tego prawdziwego),
      więc samochód (dwuletni Ford) idzie do naprawy. Stan dróg w Bułgarii woła o
      pomstę do nieba. Dziura na dziurze, jeździ się slalomem.
      W Riskim Monastyrze w czasie noclegu pogryzły mnie pluskwy. Już 7 dzien zażywam
      antybiotyki, taki mam po nich odczyn na kostkach i kolanach.
      Kurs lewy skacze jak pchły na psie - od 2,0 do 2,35 - generalnie odradzam
      wypłaty z bankomatu. Bułgarskiej policji nic się nie podoba, w szcególności
      brudne szyby w samochodzie - więc co chwilę mandacik (do kieszeni)5 euro.
      Podczas powrotu na granicy jugosłowiańskiej czekał mnie kolejny surprise -
      siedmiokrotna podwyżka cen wiz tranzytowych wprowadzona z dnia na dzień - 35
      euro. Jechałam przez Rumunię, prom w Vidin, jak się okazało, też podrożał - o
      15 euro. Cena - 30 euro.
      Kraj dla bogatych i odważnych.
      Powodzenia.
      • Gość: kiwi Re: przewodnik po bulgarii IP: *.kprm.gov.pl 21.05.03, 13:20
        I jeszcze małe uzupełnienie - w Bułgarii nie ma co liczyć na komunikację
        publiczną- z Sofii do Płowdiwu odjeżdża jeden autobus dziennie, jest jeden
        pociąg przez cały kraj, nie widziałam niczego podobnego do PKS-u. Może nad
        Morzem Czarnym jest fajnie, ale ja chciałam raczej pozwiedzać i pochodzić po
        górach Riła i Pirin, więc leżenie na plaży raczej mnie nie interesowało.
        Plusy: tania kawa, ceny w knajpach podobne jak w Polsce (dobrze przeliczajcie
        kurs lewy), tani browar i rakija. Ale ile można pić, tym bardziej, jak się
        prowadzi...
        • Gość: blabla Re: przewodnik po bulgarii IP: *.ibb.waw.pl 18.06.03, 09:37
          Wszystko wszystkim, ale komunikacja publiczna w Bulgarii istnieje, pociagi
          kursuja, autobusy tez (jesli zwrocic uwage na uksztaltowanie powierzchni kraju,
          nie ma sie watpliwosci, dlaczego kursuja wlasnie tak). Pociagi nie sa
          tragiczne, autobusy tez jako tako, drogi - nie najlepsze, czy wrecz bardzo zle
          momentami, wiec - wlasnym transportem niekoniecznie, bo w dodatku trzeba go
          pilnowac jak pies ogona. Ale publicznym - jak najbardziej, choc, przyznaje
          racje, wrazenia z pobytu dla niektorych moga sie okazac nieco zbyt mocne.
          Troche pecha, odrobine wyzsze wymagania i efekt moze byc nieszczegolny. Ale ja
          i tak zakochalam sie w Bulgarii, po ktorej wloczylam sie publicznym
          transportem, mieszkalam roznie, zawsze smacznie jadlam i ... pilam, i wkrotce
          tam wracam - pokazac kraj, ktory tak mi sie spodobal komus, z kim chce sie tym
          wszystkim podzielic!
          • Gość: Iwona Do Blabli IP: *.lanserwis.net.pl 18.06.03, 16:07
            Podziel sie tez ze mna, jezeli mozesz, informacjami co zobaczyłas w Bułgarii i
            chcesz to zobaczyc jeszcze raz, jak tam dotrzeć i jak załatwic przyzwoite, a
            niedrogie noclegi na miejscu.Czy byłaś w wiosce-skansenie Etyr? Na podstawie
            przewodnika wytypowałam to miejsce jako najbardziej interesujące dla mojego
            syna 8-latka, oprócz tego obowiązkowo Rilski Monastyr, Veliko Tyrnowo, Plovdiw
            (wszystko w drodze tam i z powrotem z Sofii nad morze).Pozdrawiam
    • Gość: Witek Re: przewodnik po bulgarii IP: *.ar.wroc.pl 19.06.03, 01:05
      Przewodnik jest , napisNY PREZ POLAKOW I BULGAROW NAZYWA SIE "BULGARIA PEJZARZ
      SLONCEM MALOWANY " ORAZ DRUGI TRAKTUJACY O WYBRZEZU BULGARSKIM , CENA OK 40 ZL
      WYDAWNICTWO BEZDROZA , KRAKOW
    • Gość: jacek Re: przewodnik po bulgarii IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.03, 09:09
      Ten przewodnik wydany przez bezdroza o wybrzezu bulgarii jest bardzo dokladny.
      Juz zreszta chyba raz Ci go opisywalem w jakims poscie. Kosztuje grosze jest
      tak sobie oprawiony ale merytorycznie jes super (niestety dotyczy tylko wybrzeza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka