krz.korewicz 13.07.11, 16:57 Orientujecie się forumowicze kochani ile dopłaca z własnej kieszeni mój pracodawca jeśli daje mi 2350zł brutto .mam umiarkowaną grupę 02-P.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal.sajko Re: dofinansowanie 13.07.11, 18:09 To zależy: - czy to jest ZPCH czy otwarty rynek - czy prowadzi działalność gospodarczą czy też jest to instytucja publiczna - czy dostał maksymalne dofinansowanie czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
michal.sajko Re: dofinansowanie 14.07.11, 10:45 Maksymalne dofinansowanie wynosi 140% minimalnego wynagrodzenia (1386 zł) plus 40% za schorzenie szczególne, czyli razem 180% minimalnego wynagrodzenia. Daje to kwotę 2494,80 zł. Kwota dofinansowanie dla pracodawcy prowadzącego działalność gospodarczą nie może przekroczyć 75% całkowitych kosztów płacowych, które przy płacy brutto 2350 zł wynoszą ok. 2784,36 zł - (kwota wyliczona z kalkulatora płacowego). Maksymalne dofinansowanie może więc wynieść 2088,27 zł. Tak więc najprawdopodobniej twój pracodawca dokłada minimum 696,09 zł z własnej kieszeni. Oznacza to, że pracodawca finansuje 587,50 zł twojej pensji brutto. Jest to dokładnie 1/4 pensji. Nie wiadomo jednak pracodawca jakie dostaje dofinansowanie z PFRON, czy dostał maksimum możliwego dofinansowania. Nie jestem ekspertem, niech eksperci to potwierdzą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krz.korewicz Re: dofinansowanie 14.07.11, 13:11 jest to otwarty rynek.mała firma 5 osób.firma nie wiem czy jest to działalność czy spółka ,ma to znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: dofinansowanie 14.07.11, 22:31 Jak to nie wiesz, w jakiej firmie pracujesz...? Już w Twoje umowie o pracę widnieje pełna nazwa firmy. Ale żeby nie mieć pojecia o takich sprawach...? Nigdy nie przestanę się dziwić... Odpowiedz Link Zgłoś
krz.korewicz Re: dofinansowanie 17.07.11, 16:09 działalność gospodarcza.więc zna ktoś odpowiedź na moje pytanie.? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.sajko Re: dofinansowanie 19.07.11, 09:23 Działalność gospodarcza ma różne formy - wśród nich są spółki różnego rodzaju (cywilne, akcyjne, z ograniczoną odpowiedzialnością). Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: dofinansowanie 18.07.11, 00:21 Maksymalne dofinansowanie wynosi 140% minimalnego wynagrodzenia (1386 zł) plus > 40% za schorzenie szczególne, czyli razem 180% minimalnego wynagrodzenia. Daje > to kwotę 2494,80 zł. W ZPCH. Kwota dofinansowanie dla pracodawcy prowadzącego działalność gospodarczą nie mo > że przekroczyć 75% całkowitych kosztów płacowych Tak. Czy tu jednak będzie bez różnicy, czy osoba z niepełnosprawnością ma I, II czy III grupę? Na pewno nie. Schorzenie specjalne pewnie także wpłynie na wysokość dofinansowania do wynagrodzenia. W przypadku ZPCH czy otwartego rynku pracy (ale wyłączając działalność gospodarczą) wiemy, jak stopień niepełnosprawności i schorzenie specjalnie wpłynie na wysokość dofinansowania, w przypadku prowadzenia przez pracodawcę działalności gospodarczej - tego nie wiemy. Dodam, że owe koszta płacowe to opłacane przez pracodawcę składki na ubezpieczenie (emerytalne, rentowe, wypadkowe), składki odprowadzane do Funduszu Pracy oraz składki odprowadzane na Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych. 75% kosztów płacowych wynagrodzenia brutto to maksymalne dofinansowanie, jakie może otrzymać pracodawca. Koszta płacowe przy wynagrodzeniu brutto 2350 zł to 2784,28 zł (wynagrodzenie brutto + składki na FUS, FP, FGŚP daje taką kwotę) 75% z 2784,28 zł= 2088,21 zł -> dofinansowanie przy najszczęśliwszym obrocie sprawy Koszta płacowe - (maksymalne) dofinansowanie = koszta poniesione przez pracodawcę 2784,28 zł - 2088,21 zł = 696,07 zł Odpowiedz Link Zgłoś
krz.korewicz Re: dofinansowanie 18.07.11, 12:10 czyli jeśli pracodawca nie prowadził by działalnośći a był np spółką cywillną czy jawną dofinansowanie było by większe i mniej by dokładał? Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: dofinansowanie 18.07.11, 15:14 krz.korewicz napisał: > czyli jeśli pracodawca nie prowadził by działalnośći a był np spółką cywillną c > zy jawną dofinansowanie było by większe i mniej by dokładał? Policzmy. W przypadku, o którym piszesz, maksymalna kwota dofinansowania wynosi 90% kwoty, która przysługuje ZPCH. W ZPCH przy umiarkowanym stopniu niepełnosprawności i schorzeniu specjalnym maksymalne dofinansowanie wynosi 180% najniższego wynagrodzenia brutto. 90% x 180% najniższego wynagrodzenia brutto = 0,9 x 1,8 x 1386 zł = 2245,32 zł Maksymalne dofinansowanie nie może przekroczyć 90% faktycznie poniesionych kosztów płacy, przy wynagrodzeniu brutto 2350 zł ww. dofinansowanie nie przekracza 90% faktycznie poniesionych kosztów płacy. Odpowiedz Link Zgłoś
krz.korewicz Re: dofinansowanie 18.07.11, 21:47 czyli gdyby był spółką a nie dziiałalnością jaką sumę by konkretnie dokładał w tej sytuacji.pytam teoretycznie z ciekawośći. Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: dofinansowanie 19.07.11, 16:20 Najmniejsza kwota, jaką musi dołożyć pracodawca - prowadzący spółkę (otwarty rynek pracy) - przy wskazanym przez Ciebie wynagrodzeniu (2350 zł brutto) to 538,96 zł. ww. koszt pracodawcy (A) = koszta płacowe (B) - maksymalne dofinansowanie (C) B = 2784,28 zł C = 2245,32 zł /90% kwoty przysługującej ZPCH, czyli 90% (180% x 1386 zł)/ A = 2784,28 zł - 2245,32 zł Odpowiedz Link Zgłoś
ak-69 Re: dofinansowanie 18.07.11, 05:56 Nie chcę wnikać w sprawy finansowo-prawne dotyczące zatrudnienia osób niepełnosprawnych, bo się zupełnie na tym nie znam. Czy najprościej mówiąc właściciel prywatnej firmy (np. sklepu) na mnie "zarabia" płacąc mi minimalne dopuszczalne wynagrodzenie (1300-1400zł), gdy mam stopień umiarkowany i schorzenie specjalne? Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: dofinansowanie 18.07.11, 15:33 "Zarabia" - tzn. dostaje więcej niż Twoje wynagrodzenie brutto? Jeśli to masz na myśli - odpowiedź brzmi: nie. Pracodawca prowadzący firmę może maksymalnie otrzymać dofinansowanie w wysokości 75% poniesionych kosztów płacy, na które składają się: 1 - Twoje wynagrodzenie brutto 2 - Składki opłacane przez pracodawcę na ubezpieczenie emerytalne, rentowe, wypadkowe 3 - Składki odprowadzane przez pracodawcę na Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych Suma 2 i 3 wynosi 15,69% kosztów płacy. Odpowiedz Link Zgłoś
tautschinsky Re: dofinansowanie 28.07.11, 19:41 kresskaa napisała: > "Zarabia" - tzn. dostaje więcej niż Twoje wynagrodzenie brutto? > > Jeśli to masz na myśli - odpowiedź brzmi: nie. Zarabia na czysto, a taki zysk jest najsłodszy, każdego miesiąca płacąc z własnej kieszeni ledwie ułamek tego, co musiałby zapłacić pracownikowi do którego nie dostałby żadnego dofinansowania. Pracodawca mając pracownika wykonującego najczęściej tę samą pracę co pracownik bez orzeczenia ponosi groszowe koszty jego pracy, którą ten wykonuje na jego rzecz. To jeszcze lepiej niżby zatrudniał osoby ze wschodu za 1/4 normalnej pensji, bo nie dość, że robi to legalnie, to jeszcze wypina pierś po medale "zasłużonego dla schorowanych". Korzyść dla wielu osób z orzeczeniem jest taka, że jego właśnie zatrudni kto-taki, bo ma z tego czysty, czyściuchny zysk. A im mniej pracownik go kosztuje, tym bardziej mu wypomina, ile robi dla niego, kaleki jednego. Ot, życie. Odpowiedz Link Zgłoś
ak-69 Re: dofinansowanie 28.07.11, 20:45 Przy moim schorzeniu specjalnym dostawałby chyba dofinansowanie 160%, chyba o 40% niż normalnie przy niepełnosprawności umiarkowanej. To byłoby prawie tyle co normalnie przy znacznym. Nie sądzę, że przy pensji minimalnej by nie miał czystego zarobku i darmowego pracownika. I pewnie, gdyby miał zdrowego pracownika musiałby dać wyższą pensję za tą samą pracę, bo wiedziałby jak trudno niepełnosprawnym znaleźć pracę. Szczególnie jak mówi się słowo epilepsja. Odpowiedz Link Zgłoś