amelka99 30.08.04, 20:40 Jestem mama 6 letniego chlopca u ktorego rozpoznano w.w chorobe.Jestem matka samotnie wychowujaca..czy moge starac sie o zasilek pielegnacyjny na rehabilitacje dziecka czy moze jakies inne dodatki nam przysluguja . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niepelnosprawni.info Re: Choroba Perthesa 31.08.04, 12:30 Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje na dzieci które posiadają orzeczenie o niepełnosprawności. Zatem by uzyskać zasiłek powinna Pani najpierw postarać się o orzeczenie o niepełnosprawności dziecka. Jeśli jest Pani osobą samotnie wychowująca dziecko to istnieje możliwość, iż uzyska Pani zasiłek rodzinny wraz z dodatkami. Proszę się zapoznać z informacją z ulotki klonu/jaworu „Świadczenia rodzinne” – zawiera ona informacje zarówno o zasiłkach pielęgnacyjnych jak i o zasiłkach rodzinnych www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/8265 Odpowiedz Link Zgłoś
amelka99 Re: Choroba Perthesa 31.08.04, 13:00 Mam jeszcze pytanie jakie znane sa metody leczenia tej choroby ...swiadomosc ze moj synek bedzie musial lezec dlugie miesiace w lozku a efekty nie zawsze sa zadowalajace sprawia ze czujemy sie z tym fatalnie.Moze znana jest diagnostyka w tym przypadku,z gory slicznie dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
emilatys Re: Choroba Perthesa 09.10.04, 23:24 Witam!!! U mojego 3 letniego synka rozpoznano perthesa w sierpniu tego roku. Jako że jest on jeszcze dość młody ma jedynie ograniczenia dotyczące chodzenia biegania itp. Może jeździć na rowerku. Rokowania u takich 3 latków są podobno na ogół pomyślne. Co się tyczy metody leczenia to zależy indywidualnie od samego lekarza prowadzącego. Znam mamę która nie poddała się gdy jeden lekarz chciał wsadzić w gips jej synka - znalazła innego lekarza który prowadzi dziecko zupełnie inaczej... Ale każdy przypadek jest inny. Chętnie podzielę się informacjami które posiadam. Wiem że również jeśli dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności można ubiegac się o refundację wózka inwalidzkiego, który wygląda jak zwykła parasolka a wytrzymuje do 55kg. Życzę wytrwałości. Moje namiary to emilatys@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
piuka Re: Choroba Perthesa 22.10.04, 12:08 jestem mamą, która już od ponad roku walczy z perthesem. Mogę udzielić Pani informacji na temat zasiłków przysługujących Pani i dziecku oraz możliwości ewentualnego leczenia. Tą wiedza, którą zdobyłam chętnie się podzielę. Mój mail :sly00@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
piuka Re: Choroba Perthesa 22.10.04, 12:11 jeszcze raz podaję mail bo tamten trochę źle napisałam sly00.tlen.pl ( tam wskoczył mi znaczek : przepraszam ) Odpowiedz Link Zgłoś