Dodaj do ulubionych

Choroba Perthesa

30.08.04, 20:40
Jestem mama 6 letniego chlopca u ktorego rozpoznano w.w chorobe.Jestem matka
samotnie wychowujaca..czy moge starac sie o zasilek pielegnacyjny na
rehabilitacje dziecka czy moze jakies inne dodatki nam przysluguja .
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: Choroba Perthesa 31.08.04, 12:30
      Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje na dzieci które posiadają orzeczenie o
      niepełnosprawności. Zatem by uzyskać zasiłek powinna Pani najpierw postarać się
      o orzeczenie o niepełnosprawności dziecka.
      Jeśli jest Pani osobą samotnie wychowująca dziecko to istnieje możliwość, iż
      uzyska Pani zasiłek rodzinny wraz z dodatkami.
      Proszę się zapoznać z informacją z ulotki klonu/jaworu „Świadczenia rodzinne” –
      zawiera ona informacje zarówno o zasiłkach pielęgnacyjnych jak i o zasiłkach
      rodzinnych
      www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/8265

• amelka99 Re: Choroba Perthesa 31.08.04, 13:00
        Mam jeszcze pytanie jakie znane sa metody leczenia tej choroby ...swiadomosc ze
        moj synek bedzie musial lezec dlugie miesiace w lozku a efekty nie zawsze sa
        zadowalajace sprawia ze czujemy sie z tym fatalnie.Moze znana jest diagnostyka
        w tym przypadku,z gory slicznie dziekuje za odpowiedz.
        • emilatys Re: Choroba Perthesa 09.10.04, 23:24
          Witam!!!
          U mojego 3 letniego synka rozpoznano perthesa w sierpniu tego roku. Jako że
          jest on jeszcze dość młody ma jedynie ograniczenia dotyczące chodzenia
          biegania itp. Może jeździć na rowerku. Rokowania u takich 3 latków są podobno
          na ogół pomyślne. Co się tyczy metody leczenia to zależy indywidualnie od
          samego lekarza prowadzącego. Znam mamę która nie poddała się gdy jeden lekarz
          chciał wsadzić w gips jej synka - znalazła innego lekarza który prowadzi
          dziecko zupełnie inaczej... Ale każdy przypadek jest inny. Chętnie podzielę się
          informacjami które posiadam. Wiem że również jeśli dziecko ma orzeczenie o
          niepełnosprawności można ubiegac się o refundację wózka inwalidzkiego, który
          wygląda jak zwykła parasolka a wytrzymuje do 55kg. Życzę wytrwałości. Moje
          namiary to emilatys@o2.pl
    • piuka Re: Choroba Perthesa 22.10.04, 12:08
      jestem mamą, która już od ponad roku walczy z perthesem. Mogę udzielić Pani
      informacji na temat zasiłków przysługujących Pani i dziecku oraz możliwości
      ewentualnego leczenia. Tą wiedza, którą zdobyłam chętnie się podzielę. Mój mail
      :sly00@tlen.pl
    • piuka Re: Choroba Perthesa 22.10.04, 12:11
      jeszcze raz podaję mail bo tamten trochę źle napisałam
      sly00.tlen.pl ( tam wskoczył mi znaczek : przepraszam )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka