Dodaj do ulubionych

Ulgi w PKP-dzieci

14.05.07, 18:51
Mam pytanie odnośnie ulg w PKP dla dzieci niewidomych.W czerwcu wybieramy się
z dziećmi na turnus rehabilitacyjny,jaki mam kupić bilet? dla dziecka
niepełnosprawnego(ulga 78%)? czy dla niewidomego?a jeśli dla niewidomego to
ilu procentowa zniżka ,bo panie w kasie pytają pierwsza czy druga grupa ,a
dzieci do 16 roku życia nie mają ściśle określonego stopnia niepełnosprawności.
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: Ulgi w PKP-dzieci 15.05.07, 09:59
      Według ustawy z dn. 20 czerwca 2002 r. o uprawnieniacha do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego, żeby skorzystać z ulgi dla osób niewidomych należy posiadać jeden z następujących dokumentów:
      - wypis z treści orzeczenia KiZ,
      - wypis z treści orzeczenia wojskowej komisji lekarskiej lub
      komisji lekarskiej MSWiA,
      - wypis z treści orzeczenia lekarza orzecznika ZUS,
      - zaświadczenie ZUS
      - wypis z treści orzeczenia lekarza rzeczoznawcy KRUS,
      - wypis z treści komisji lekarskiej KRUS
      - zaświadczenie KRUS,
      - legitymacja emeryta-rencisty wojskowego,
      - legitymacja emeryta-rencisty policyjnego,

stwierdzające całkowitą niezdolność do pracy albo inwalidztwo II grupy, z powodu stanu narządu wzroku;
      - legitymacja osoby niepełnosprawnej, stwierdzająca umiarkowany stopień niepełnosprawności z powodu stanu narządu wzroku lub oznaczona symbolem przyczyny niepełnosprawności- „04-O”, wystawiona przez odpowiedni organ

Dzieci nie posiadają takich dokumentów, dlatego istnieje odrębna ulga, z której mogą korzystać (78%). Uprawnienie to obejmuje wyłącznie przejazd z miejsca zamieszkania lub miejsca pobytu do przedszkola, szkoły, szkoły wyższej, placówki opiekuńczo-wychowawczej, placówki oświatowo-wychowawczej, specjalnego ośrodka szkolno-wychowawczego, specjalnego ośrodka wychowawczego, ośrodka umożliwiającego dzieciom i młodzieży spełnianie obowiązku szkolnego i obowiązku nauki, ośrodka rehabilitacyjno-wychowawczego, domu pomocy społecznej, ośrodka wsparcia, zakładu opieki zdrowotnej, poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym poradni specjalistycznej, a także na turnus rehabilitacyjny - i z powrotem.
      • wolanka1 Re: Ulgi w PKP-dzieci 15.05.07, 11:06
        Dziękuję za odpowiedż,czyli jadąc na turnus już wiem że ulga dla dziecka
        niepełnosprawnego.ale dalej nie wiadomo jaka zniżka obowiązuje przy prywatnych
        podróżach (np.wycieczka ,wyjazd do rodziny)z dzieckiem niewidomym(chodzi mi czy
        to zniżka dla 1 czy 2 grupy).Byłam już z takim pytaniem w kasie biletowej PKP
        ale pani z okienka nie wiedziała co mi odpowiedzić.Uznała że jeśli kupię bilet
        ze zniżką dla 1 grupy to tylko na moją odpowiedzialność i w razie kontroli i
        kłopotów ja ponoszę za to odpowiedzialność.
        • niepelnosprawni.info Re: Ulgi w PKP-dzieci 15.05.07, 11:31
          Pani z kasy biletowej PKP udzieliła prawidłowej odpowiedzi, bowiem kupując bilet ze zniżką dla 1 grupy bierze Pani na siebie odpowiedzialność w razie kłopotów wynikających z kontroli.
          Dziecko w podróżach prywatnych korzystać może z ulgowych przejazdów dla dzieci.
          • wolanka1 Re: Ulgi w PKP-dzieci 15.05.07, 19:56
            Uważam że to krzywdzące dla nas rodziców dzieci niewidomych. Dorosła osoba
            niewidoma ma prawo do ulgi dla niewidomego+dodatkowo dla przewodnika(nikt tu nie
            pyta o cel podróży) .Dlaczego więc ja podróżując prywatnie z dzieckiem
            niewidomym od urodzenia mam kupować zniżkowy bilet dla dziecka(a nie dla
            niewidomego), a dla siebie normalny bilet bez zniżki?Przecież posiadamy
            orzeczenie do 16 roku zycia z tytułu narządu wzroku a dodatkowo legitymację
            podopiecznego Polskiego Zwiazku Niewidomych.Dziecko niewidome chyba jeszcze
            bardziej potrzebuje przewodnika(opiekuna)Drążę ten temat nadal, bo do tej pory
            nie korzystałam z przejazdów pociągami i ten temat jest mi obcy a na wakacjach
            te informacje mogą być bardzo przydatne.
            • mama_oliwki1 Re: Ulgi w PKP-dzieci 17.05.07, 21:15
              witam ja w zeszlym roku jechalam z corka na turnus oliwka niemiala 3 lat wiec
              miala bilet za darmo takzwana zerowke ja natomiast na podstawie legitymacji
              corki i pismie z osirodka do ktorego jechalismy dostalam znizke na bilet w
              wysokosci 75%
              • wolanka1 Re: Ulgi w PKP-dzieci 18.05.07, 22:13
                Dziś miałam więcej szczęścia bo w informacji PKP trafiłam na panią która bardzo
                szczegółowo poinformowała o "naszych "ulgach, więc :na turnus ulga 78% dla
                dziecka i dla poiekuna,natomiast w prywatnych podróżach dla dziecka niewidomego
                ulga 37% dla opiekuna 95%
      • maka2003 Re: Ulgi w PKP-dzieci 21.05.07, 09:16
        to nieprawda, że dzieci nie posiadają dokumentów uprawniających ich do tej
        zniżki - moje dziecko (4 lata) posiada jeden z tych dokumentów - legitymację
        osoby niepełnosprawnej oznaczoną symbolem przyczyny niepełnosprawności- „04-O”
        • niepelnosprawni.info Re: Ulgi w PKP-dzieci 21.05.07, 12:14
          tak, zgadza się Pani dziecko posiada legitymację, dzięki niej może skorzystać z 37% ulgi na PKP
        • magdalenkaaa78 Re: Ulgi w PKP-dzieci 21.05.07, 18:48
          Mmm, jednak się nie zgodzę,
          Na podstawie legitymacji dziecka niepełnopsrawnego w PKS i PKP korzystam z ulgi
          78 %

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka