Dodaj do ulubionych

Dofinansowanie do remontu

06.07.07, 19:12
Tyle już napisano o dofinansowaniach do remontu...Mnie interesuje jeszcze jedna sprawa. Czy osoba niepełnosprawna z symbolem 05-R i 10-N mieszkająca w prywatnym domu ale bez wody, kanalizacji, łazienki może starać się o dofinansowanie do remontu w tym domu - chodzi o doprowadzenie wody i kanalizacji oraz urządzenie łazienki? Ile może wynieść takie dofinansowanie? Jaki musi wnieść wkład własny ta osoba? Czy jest wogóle szansa na dofinansowanie? Proszę o informacje.......
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: Dofinansowanie do remontu 09.07.07, 11:17
      Osoby niepełnosprawne mające problem z poruszaniem się mogą się starać o dofinansowanie na likwidację barier arcitektonicznych na podstawie
      rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 96, poz. 861 ze zm.). Dofinansowanie przysługuje tym osobom, które mieszkają w budynku niedostosowanym, utrudniającym im poruszanie się i codzienna egzystencję. Brak wody, kanalizacji i łazienki można uznać za takie utrudnienie, aczkolwiek każdy wniosek rozpatrywany jest przez PCPR indywidualnie.

Kwota dofinasowania - do 80% kosztów przedsięwzięcia, nie więcej jednak niż do wysokości pietnastokrotnego przeciętnego wynagrodzenia ( od 1 czerwca 2007 przeciętne wynagrodzenie to 2709,14 zł). Wkład własny to 20% przedsięwzięcia.
      Dofinansowaniem nie zostaną objęte te prace, które zostały wykonane przed otrzymaniem dofinansowania.
      • bozby Re: Dofinansowanie do remontu 09.07.07, 18:05
        No tak, a czy bez znaczenia jest rodzaj grupy? Chodzi mi o to czy ma znaczenie stopień grupy? trzecią, drugą, pierwszą itp. Czy musi to byc widoczne kalectwo czy nie....Proszę mi jeszcze na to odpowiedzieć... Dziękuję i przepraszam, że tak marudzę......
        • korek70 Re: Dofinansowanie do remontu 10.07.07, 12:04
          oczywiście ,widoczne czy nie , to nie ma nic do rzeczy. ważne jest orzeczenie
          ZUS , lub PCPR. i pamietaj o jednym . odpłatność to tylko 20% , ale policzone
          według programu kosztorysowego. a więc - narzuty , ceny wg. sekoncenbudu itd.
          nie licz , że za małe pieniadze zrobisz sobie remont. u mnie , za dostosowanie
          malutkiej łazienki - wymiana wanny na prysznic , umywalka i trochę płytek +
          uchwyty dla osób niepełnosprawnych wyszło 1200 zł dopłaty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka