Dodaj do ulubionych

Staw biodrowy

28.11.07, 15:38
Witam
Szukam kogoś, kto umiałby mi poradzić w sprawie mocno bolących mięsni uda
lewej nogi [4,5 roku temu - endoproteza lewego stawu biodrowego. Na ostatnim
prześwietleniu napisano m.in. panewka znacznie wgłębiona - czy to znaczy, że
endoproteza mocno się zużyła? Zawężona szpara w prawym stawie biodrowym -
czyli zaczyna się to samo w drugim biodrze? Na wizytę muszę czekać ok. 1 m-ca
- czy to państwowo czy prywatnie. W Carolina Medical Centar w Warszawie
potraktowano mnie jak dojną krowę. Jedynym pozytywnym efektem wizyty tam jest
prześwietlenie. Proszę pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • bjanel Re: Staw biodrowy 28.11.07, 22:56
      Przykro mi, że niewiele mogę Ci pomóc ale czy nie ma to związku min.
      z osteoporozą? Myślę, że warto byłoby zrobić badania
      densytometryczne. Niestety, chyba wszędzie są płatne, ja płacę 60 zł
      za pełne badanie.Proponuję poszukać czegoś na ten temat w
      internecie.Życzę powodzenia.
    • niepelnosprawni.info Re: Staw biodrowy 12.12.07, 12:05
      Operacja wszczepienia sztucznego stawu (endoprotezy) to tylko jeden z etapów „uwalniających lub łagodzących” pacjentowi cierpienia związane z doznaniem uciążliwego bólu.
      Należy jednak pamiętać, że patologiczny proces toczący się przede wszystkim w stawie biodrowym nie „ogranicza się” tylko do tego stawu. Ból i stopniowo postępujące ograniczenie ruchowe powoduje powstanie przykurczów lub zaników mięśni także w sąsiednich stawach. W przypadku toczących się patologicznych zmian o obrębie stawu biodrowego , a więc i stawu kolanowego, obręczy miednicznej, odcinka lędźwiowo- krzyżowego zawsze dodatkowo dochodzi do powstania zaburzeń w mechanizmie chodu.
      Bardzo ważne jest, aby po operacji stawu wykonywać równocześnie ćwiczenia zwiększające zakres w stawach kolanowych, krzyżowo- biodrowych oraz odcinku piersiowym kręgosłupa ( w tym przypadku przede wszystkim ruchy skręcające tułów w obie strony o raz skłony boczne, łącząc z prawidłowym, świadomym oddychaniem).
      Proces patologiczny toczący się w obrębie stawu biodrowego doprowadza do dużego osłabienia, często także zaniku- najważniejszego mięśnia „umożliwiającego” przyjęcie prawidłowej postawy podczas stania- mięśnia pośladkowego wielkiego oraz przykurczu mięśni przywodzicieli ud. Przykurcz tej grupy mięśni utrudnia przyjęcie rozkroku- ruchu umożliwiającego swobodne wykonanie kroku podczas, a więc równomierne obciążanie obu nóg.
      Jest dużą nieprawidłowością- korespondencyjne zalecanie wykonywania określonych ćwiczeń, które należy wykonywać w pełnym możliwym zakresie- zawsze do granic bólu, bez tempa, ilości powtórzeń zwracając najważniejszą uwagę na jakość ich wykonania.
      Jednak w zestawie ćwiczeń powinne znaleźć się, oprócz w/w, także:
      -ćwiczenia mięśni pośladkowych wielkich np. w leżeniu przodem- napinanie pośladków (zapobiega powstaniu częstych przykurczów zgięciowych w stawach biodrowych);
      -ćwiczenia mięśni czworogłowych ud np. w siadzie wyprost kończyny dolnej w stawie kolanowym z jednoczesnym zgięciem grzbietowym w stawie skokowym (uniesienie stopy);
      -ćwiczenia odwodzenia (pojedynczo) kończyn dolnych z jednoczesnym ustawieniem całej kończyny dolnej w rotacji wewnętrznej czyli w takim ustawieniu by stopa skierowana była do środka;
      -ćwiczenia mięśni brzucha -mocne „wciąganie” brzucha przy kończynach dolnych zgiętych w stawach kolanowych i biodrowych.
      Bardzo ważne jest równomierne obciążenie obu nóg podczas wykonywania wszystkich czynności w pozycji stojącej lub naprzemiennym ustawieniu na 20-25 cm stołku jednej nogi. Noszeniu zakupów równomiernie „rozłożonych” po obu stronach (max do 3 kg na jedną stronę).
      Podczas chodu odciążanie kończyn poprzez „wymuszanie” wykonywania naprzemiennych ruchów kończynami górnymi. Do tych celów można użyć, bardzo dobre i coraz modniejsze- 2 kijki.
      Jeżeli musi Pani przenieść np. zakupy- proszę nie wstydzić się i wykorzystać do tego balkonik na kółkach (z hamulcem), który z przodu będzie miał podczepiony koszyk na produkty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka