Dodaj do ulubionych

renta socjalna

20.08.08, 11:22
witam
mam pytanie jestem osoba niepełnosprawna z umiarkowanym stopniem
niepełnosprawnosci na stale (wzrok)bardzo duza wada(-14:-16) niedawno
urodzilam drugie dziecko i jastem na macierzynskim a zaraz ide na wychowawcze
jestem zatrudniona na 1/2 etatu 572zl brutto czy w trakcie wychowawczego moge
sie starac o rente socjalna jest mi ciezko dostac lepsza prace bo nie wolo mi
dzwigac i zbyt dlugo siedziec przy kmputerze a teraz jeszcze maly urodzil sie
z wada nerki wiec musze z tej pracy zrezygnowac na jakis czas .prosze o
odpowiedz pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gluby Re: renta socjalna 20.08.08, 12:15
      NA temat renty socjalnej masz tutaj info:
      www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/14752?action=SetBrowseMode&mode=preview

Byłaś na zatrudnieniu to może dostaniesz rentę z częściowej niezdolności do
      pracy. tutaj link:
      www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/5083
      pozdro
    • niepelnosprawni.info Re: renta socjalna 21.08.08, 13:13
      Jeżeli chce Pani ubiegać się o przyznanie renty socjalnej musi Pani spełniać warunki niezbędne do ustalenia prawa do tego świadczenia.

Renta socjalna przysługuje osobie, która:
      1)jest pełnoletnia oraz
      2)jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało:
      - przed ukończeniem 18 roku życia albo
      - w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej – przed ukończeniem 25 roku życia albo
      - w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej.

Wniosek o przyznanie renty socjalnej, wraz z dokumentami, składa się w oddziale terenowym ZUS, właściwym ze względu na Pani miejsce zamieszkania. Po stwierdzeniu przez ZUS, że udowodniła Pani okoliczności niezbędne do ustalenia prawa do renty socjalnej, zostanie Pani skierowana na badanie w celu wydania orzeczenia o niezdolności do pracy.

Ustalenie całkowitej niezdolności do pracy i przewidzianego okresu jej trwania dokonuje lekarz orzecznik ZUS. Za całkowicie niezdolną do pracy uważa się osobę, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy. Przy ocenie prawa do renty socjalnej istotne jest to, aby całkowita niezdolność do pracy była skutkiem naruszenia sprawności organizmu, powstałego we wskazanych okresach (czyli przed ukończeniem 18 roku życia lub w trakcie nauki).

Renta socjalna może być przyznana na stałe – jeżeli niezdolność do pracy jest trwała lub na wskazany okres – jeśli niezdolność do pracy jest czasowa.

Renta socjalna nie przysługuje osobie, która:
      - ma ustalone prawo do emerytury, renty, świadczenia przedemerytalnego lub zasiłku przedemerytalnego,
      - jest właścicielem lub posiadaczem nieruchomości rolnej powyżej 5 ha,
      - jest tymczasowo aresztowana lub odbywa karę pozbawienia wolności,
      - ma ustalone prawo do renty rodzinnej w wysokości przekraczającej 200% kwoty najniższej renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy.

Szczegóły dotyczące renty socjalnej znajdzie Pani w publikacji Stowarzyszenia Przyjaciół Integracji „Wszystko co powinieneś wiedzieć o rentach i emeryturach” dostępnej pod wskazanym linkiem: www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/5081
      A także na stronie internetowej www.zus.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka