abs555 20.10.03, 01:03 Witam, Zadam może naiwne pytanie: Czy istnieje ulga podatkowa z tytułu wychowywania niepełnosprawnego dziecka? Mąż prowadzi działalność gospodarczą. Ja nie pracuję. Anna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niepelnosprawni.info Re: ulga podatkowa 20.10.03, 12:26 Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami osoba niepełnosprawna lub osoba mająca na utrzymaniu osobę niepełnosprawną może dokonywać odliczeń podatkowych z tytuły wydatków na cele rehabilitacyjne. Szczegółowy wykaz owych wydatków oraz dokładne określenie zasad oraz grup osób, które mogą korzystać z ulg znajdzie Pani na portalu www.niepelnosprawni.info: Niepełnosprawni Podatki 2002 Centrum Informacyjne dla Osób Niepełnosprawnych Odpowiedz Link Zgłoś
a_l_a Re: ulga podatkowa 20.10.03, 18:07 Dziecko musi mieć niepełnosprawność potwierdzoną oficjalnym orzeczeniem o stopniu niepeł. wydanym przez Powiatowy Zespół Orzekania o Stopniu Niepełnosprawności . Ta instytucja przyznaje takze uprawnienia do zasiłku pielęgnacyjnego . Dziecko niedowidzace (niewidome) może skorzystac takze z ulgi na przewodnika . Jeśli posiadacie samochód zarejestrowany na Was - nie firmę - dochodzi ulga na dojazd . Wszystkie składniki "ulgi" do wykorzystania przy rozliczeniu rocznym -ulga odejmowana od dochodu , nie podatku + nie ma limitu odliczenia jak przy darowiznach (np. 15 %). Odpowiedz Link Zgłoś
mab5 Re: ulga podatkowa 29.10.03, 15:24 no chyba nie do końca tak... odliczenia od dochodu na cele rehabilitacyjne są limitowane I tak wydatki poniesione na -opłacenie przewodników osób niewidomych I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa - w 2003r. do odliczenia od dochodu w kwocie nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280,00 zł - utrzymanie przez osoby niewidome I lub II grupy inwalidztwa psa przewodnika - w 2003r. do odliczenia od dochodu w kwocie nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280,00 zł - używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne do lat 16, dla potrzebzwiązanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne - w 2003r. do odliczenia od dochodu w kwocie nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280,00 zł - zakup leków - w wysokości stanowiącej różnicę pomiędzy faktycznie poniesionymi wydatkami w danym miesiącu a kwotą 152 zł - w 2003r. wydatki w części przekraczającej miesięcznie kwotę 152 zł - pozostałe wydatki - wymienione w art. 26 ust. 7a pkt 1-6, 9-11, 13, 15 ustawy - w wysokości faktycznie poniesionej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
korneliazmc Re: ulga podatkowa 02.03.16, 20:01 Witam chciała bym się poradzić ponieważ uzyskałam dochód 600 zł na umowa zlecenie w tym okresie mój mąż był osobą bezrobotną póżniej podjął prace w Hollandi i chciał bym się dowiedzieć czy należy mi się ulga na dziecko i w jakiej kwocie Odpowiedz Link Zgłoś