edyta95 22.11.07, 09:07 piłam to cudo, piękne i wyjątkowo smaczne, ale przepisu nigdzie nie mogę znaleźć. Może tutaj ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mizzi1 Re: Żurawinówka 22.11.07, 10:40 Również piłam:) i również uważam, że jest wyjątkowo smaczna. Wszystkie przepisy, które znajduje, mówią o rozgniataniu owoców, co mnie trochę zniechęca - musi być strasznie dużo roboty z filtrowaniem:/. Tymczasem wklejam link do przepisu, który znalazłam w sieci: www.gotowanie.wkl.pl/przepis21668.html Odpowiedz Link Zgłoś
edyta95 Re: Żurawinówka 22.11.07, 11:51 no dzięki wielkie, na pewno wypróbuję, szukałam kilka razy i na to nie trafiłam Odpowiedz Link Zgłoś
vanella Re: Żurawinówka 25.11.07, 20:03 ja robiłam w tym roku żurawinówkę. wyszła naprawdę spektakularna, chociaż to jeszcze młódka, w ogóle nie przegryziona. przepis to: 3/4 saganka żurawin zalać do pełna spirytusem, poczekać dwa tygodnie, zlać. pomieszć z syropem (na litr nalewki zagotować 3 szklanki cukru z 2,5 szklankami wody, po zestawieniu z ognia wlać parę kropel olejku migdałowego. do gorącego syropu wlać macerat, szybko schłodzić w zimnej wodzie, zlać, i odstawić na kilka dni. po paru dniach - rozlać do butelek i poczekać parę miesięcy... my zalaliśmy tylko żurawiny (na litr żurawin mieliśmy litr spirytusu) stało dłużej niż dwa tygodnie - z miesiąc. filtrowaliśmy przez płótno (wyciskając zmiskowane owoce). polecam, warto. Odpowiedz Link Zgłoś