vegetariana 01.10.09, 08:41 Mam prośbę moja pralka 15 letnia ledwo już dycha i planuję zakup nowej. Możecie coś polecić z własnego doświadczenia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nicol.lublin Re: Pralka co wybrać? 01.10.09, 10:52 ja kupiłam pralko-suszarę teraz. mam aristona i pralka jest genialna. cichutka, oszczędna i dobrze dopiera. nigdy nikomu nie polecę whirpoola, bo nienawidziłam jej od pierwszego prania i tak pozosytało do ostatniego dnia jej użytkowania (wytrzymała tylko 6 lat). była beznadziejna nawet sprawna, ale ciągle się psuła. Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Pralka co wybrać? 01.10.09, 11:24 Candy polecam. mialam pralko suszarke i z tej suszarki prawie nigdy nie korzystalam bo niszczyla reczniki itd na dluzsza mete. Tak naprawde dobrze by pralka miala silne wirowanie + nie zwaz by byla cicha jesli ci zalezy. ENergooszczedna. Cala reszta to strata czasu i niepotrzebne gadgety Odpowiedz Link
majself Re: Pralka co wybrać? 01.10.09, 11:17 Trochę mało informacji podałaś. Na pewno klasa energetyczna A albo A+. Jeśli masz miejsce, to klasyczna, nie ładowana od góry. Jeśli mieszkasz w bloku, to zdecydowanie pralko-suszarka, chyba że masz miejsce i ochotę na wieszanie prania. Konkretny model trudno polecić, bo nie napisałaś, ile masz osób w domu, jak często pierzesz, jakiego typu ubrania... Po prostu musisz wiedzieć, jakie masz wobec pralki oczekiwania. Ja od 6 lat korzystam z pralki w spadku po Babci - to jest jakiś badziewny Mastercook (swoją drogą, ale to idiotyczne, żeby Mistrz Kucharski produkował pralki...), a mimo to jestem zadowolona - tyle że to na dwie osoby, a prądu żre tyle (klasa C), że tylko czekam, aż się zepsuje. Moi Rodzice mają Boscha MAXX. Mogę polecić z czystym sumieniem, dobrze dopiera i skutecznie odwirowuje. Odpowiedz Link
vegetariana Re: Pralka co wybrać? 01.10.09, 11:55 Dziękuję Już się poprawiam i podaję więcej info Nie ma znaczenia rozmiar pralki ponieważ mam dużo miejsca i osobne pomieszczenie. Zależałoby mi na energooszczędnej pralce. Obecnie dwie osoby, wierzę, że będą trzy Co do zakupu pralko-suszarki, to niestety nie dam rady finansowo, więc jednak pralka. Też myślałam o Aristonie na początku ale wolałabym podpytać. Ta która się kończy to Polar. Wczoraj oglądałam kilka modeli i mam totalny mętlik. Sprzedawca polecał Bosha. Miesiąc temu w innym sklepie polecano LQ. Problem polega na tym, że za dużo jest tych modeli i firm Odpowiedz Link
ola_pozytywna Re: Pralka co wybrać? 01.10.09, 12:01 Sprzedawca poleca to, od czego ma cichą prowizję (mąż znajomej sprzedaje agd i wiem od niego o tych praktykach, przy czym z nazwy padła tu jedna z firm, które wymieniłaś). Polecam Twojej uwadze b.długi wątek na forum Kuchnie,łazienki. Są tam omawiane konkretne modele, wady i zalety, wypowiadaja się użytkownicy ale też ludzie, którzy zajmują się zawodowo naprawą pralek (niejaki zayzayer). Odpowiedz Link
ola_pozytywna Re: Pralka co wybrać? 01.10.09, 12:49 Akurat wpadł mi w ręce wątek, o którym pisałam: forum.gazeta.pl/forum/w,653,56546162,56546162,ranking_pralek_te_naj_gorsze_i_te_najlepsze.html Odpowiedz Link
majself Re: Pralka co wybrać? 01.10.09, 14:27 Skoro tak, to już masz jakieś wytyczne... Ja szukałam AGD na porównywarkach. Wrzucałam w wyszukiwarkę wymiary, klasę energetyczną, wybierałam firmy, zaznaczałam górną granicę cenową - i wybierałam to, co mi się podobało wizualnie. Polecam taki sposób. Odpowiedz Link
larenata Re: Pralka co wybrać? 01.10.09, 14:12 Ja mam od kilku lat Boscha (Maxx for Kids)i jest super. Chodzi stale, nigdy się nie zepsuła, wiruje idealnie. Jak kiedyś dokona żywota, to też kupię Boscha. Ja w ogóle lubię te firmę, bo nic mi się od nich nie psuje:ani lodówka, ani zmywarka, ani pralka Odpowiedz Link
dolmadakia Re: Pralka co wybrać? 01.10.09, 14:25 Miałam ponad 11 lat Candy,od roku mam Samsunga /5,2kg/-na razie bez zarzutu.Ale moja mama od ponad 20 lat użytkuje pralkę Diana /nie wiem czy to Polar?/i prawie nic jej się nie zepsuło-a pierze 2-3 x/tydzień.Nie wiem,czy znajdziesz zadowalającą odpowiedź-tyle opinii,ile użytkowników,ale bez wątpienia najlepszą opinią cieszy się Miele.Tyle ,że potwornie drogo Odpowiedz Link
misiowazona Re: Pralka co wybrać? 01.10.09, 16:53 Na forum ktoś kiedys wspomniał o Elektroluxie, który ma funkcję parowego odświeżania odziezy (nie brudnej). Zapadło mi w pamięć, bo to przydatna ciekawostka,niestety nie znam szczegółowych namiarów na typ. Może Cię też to zinteresuje. Odpowiedz Link
kamw1807 Re: Pralka co wybrać? 02.10.09, 01:46 U mnie w domu też całe życie był problem z pralką.. Od starej ciągle psującej się Wiatki, po używane modele z komisu, przez pralki od znajomych..tragedia.. pralką na którą zdecydowaliśmy się w lutym tego roku jest electrolux Time Manager, dokładnie model EWF12670W trochę pod moją namową jedna forumowiczek w tym samym czasie wymieniająca pralkę zdecydowała się naten model Jest naprawdę genialna jak na 8 miesięcy baaaardzo częstego używania. Meega duży wyświetlacz, kory po przekręceniu programatora informuje Cię o wszystkim(stan zabrudzenia, czas prania, temperatura, obroty, f-cje dodatkowe) wszystko można zmienić po swojemu, nie musisz akceptować takich ustawień jakie proponuje Ci pralka bardzo przydatna f-cja time Manager..redukujesz sobie czas prania korzystam zawsze 1200 obr. wirowania oprócz podstawowych programów posiada programy do jeansu, jedwabiu, bielizny, wełny, moczenie, Pranie Eco i dla bawełny i dla syntetyków łatwe prasowanie, dodatkowe płukanie, opóźnienie startu. i wiele wiele innych, które można by wymieniać naprawdę, poza praniem parowym ma wszystko w skepie RTV Euro AGD w Łodzi kosztowała ponad 1800zł, ja w sklepie internetowym 2w1.pl kupiłem za 1200 z przesyłką, więc różnica spora dodatkowo Electrolux często robi akcje "przedłużenie gwarancji do 5 lat" warto skorzystać szczerze polecam Odpowiedz Link
vegetariana Re: Pralka co wybrać? 02.10.09, 08:26 Oj nabrałam ochoty na electrolux i to pranie parowe spodobało mi się. No to szukam info w tym temacie teraz Odpowiedz Link
vegetariana Re: Pralka co wybrać? 02.10.09, 09:15 nie znalazłam modelu Electroluxu z praniem parowym Odpowiedz Link
mia_miu Re: Pralka co wybrać? 02.10.09, 11:38 Jeśli mogę Ci cos doradzic, to zdecydowanie odradzalabym zakup pralki ze skomplikowanym programatorem elektronicznym.. Kiedy ja kupowalam pralke w pierwszej kolejnosci poszlam do punktu, w ktorym naprawiaja pralki i zapytalam po prostu, ktore psuja sie najczesciej.. Pan serwisant odrzekl ze po wszelkiej masci Amicach, Polarach i Wirpoolach (ponoc te dwa ostatnie to tak naprawde jedno i to samo) najczesciej psuja sie pralki z super hiper programatorami i innymi tego typu udziwnieniami.. Powiedzial tez, ze koszt naprawy takiego programatora czesto gesto wychodzi drozej lub tyle samo co zakup nowej pralki Odpowiedz Link
karlakarla Re: Pralka co wybrać? 02.10.09, 17:25 Niedawno przechodziłam przez to samo Wybranie pralki okazało sie gorsze od wybierania wszystkich sprzętów AGD i RTV razem... Nigdy nie słuchaj sprzedawców, w każdym sklepie powiedzą CI cos innego Ja też pytałam dwoch serwisantów i zgodnie stwierdzili żeby nawet nie oglądać pralek Amica, Whirlpool przejął Polara i obie te firmy nie sa godnie polecenia (whirlpool niedawno wypuszczał pralki z wadą fabryczną, koleżanka kupiła właśnie ta z wadą i dopiero po roku ciągłych napraw co 2 tyg, raczyli jej powiedzieć że cała seria jest wadliwa, słyszałam o dwóch modelach a ile było na prawde?) POdobały mi się pralki Ardo ale ponoć często psuja sie panele (te na których można ustawić program prania) sprawdzałam w sklepach i nie są powalająco wytrzymałe jakby "made in china" przyciski się ruszają itp. . Indesity i Beko klasują się gdzieś po środku, dużo się ich sprzedaje więc i części nie są drogie ale nie psują się jakoś bardzo. Bosh - może i często się nie psują ale części baardzo drogie i bardzo często się okazuje że lepiej kupić nową pralke niż naprawiać. Ostatecznie kupiłam Beko, pierze bardzo fajnie, odwiroweanie 1000obrotów ale tylko pare razy na takich wysokich odwirowywałam, programator bardzo czytelny, wystarczyło mi raz zaglądnąc w instrukcje i wszystko jasne minusy - głośno pierze (mi nie przeszkadza bo łazienka jest w drugim końcu mieszkania a jak zamknie się drzwi od łazienki prawie jej nie słychać) i niektóre programy trwaja długo, ale jest taki ktory trwa 30 min i prawie cały czas na nim piore. Odpowiedz Link
maria10344 Re: Pralka co wybrać? 07.10.09, 11:17 mia_miu napisała: > Jeśli mogę Ci cos doradzic, to zdecydowanie odradzalabym zakup > pralki ze skomplikowanym programatorem elektronicznym.. Kiedy ja > kupowalam pralke w pierwszej kolejnosci poszlam do punktu, w ktorym > naprawiaja pralki i zapytalam po prostu, ktore psuja sie > najczesciej.. Pan serwisant odrzekl ze po wszelkiej masci Amicach, > Polarach i Wirpoolach (ponoc te dwa ostatnie to tak naprawde jedno i > to samo) najczesciej psuja sie pralki z super hiper programatorami i > innymi tego typu udziwnieniami.. Powiedzial tez, ze koszt naprawy > takiego programatora czesto gesto wychodzi drozej lub tyle samo co > zakup nowej pralki Nie zgadzam się całkowicie.Wszyscy znajomi i sąsiedzi,którzy poskąpili grosza i kupili jakieś "łyrpule",Amiki i Polary, ciągle zmagali się z naprawami gwarancyjnymi.Pan w punkcie zawsze będzie zachwalał sprzęt,dzięki któremu będzie miał robotę. Ja mam już 5 rok Electroluxa EWT 1015/wtedy to była super nowość/,córka od 4 lat ma Boscha i nigdy nie miałyśmy żadnych problemów/dziecinne ciuszki-pranie co najmniej raz na dzień/. Odpowiedz Link
vegetariana Re: Pralka co wybrać? 04.10.09, 10:06 Wczoraj kupiłam Siemensa jak to ja miałam kupić Boscha lub LG a wybrałam inną. Jutro mają mi ją dostarczyć. Ma 15 minutowy program piorący na tym mi też zależało, ładowność na 7kg, klasa A+. Kupiłam w promocji bez Vat więc 300 zeta tańsza. Zależało mi na programowaniu czasu prania ale to mają teraz chyba wszystkie modele. Od jutra pranie non stop Dziękuję za wszystko Odpowiedz Link
vegetariana Re: Pralka co wybrać? 04.10.09, 10:09 Jeszcze jedno pytanie mam Tak się przejęłam nowym zakupem, że chciałam zapytać, czy używacie do pralek calgonitu? Czy już kompletnie oszalałam z takim pomysłem? Jeśli używacie to jaki mam wybrać? Odpowiedz Link
misiowazona Re: Pralka co wybrać? 06.10.09, 17:53 I jak się spisuje? Warto było kupić Simensa? Odpowiedz Link
berry77 Re: Pralka co wybrać? 07.10.09, 09:20 mialam pare lat temu siemensa, bardzo dobra pralka Odpowiedz Link
majkagra Re: Pralka co wybrać? 06.10.09, 20:33 Vegetariana, Bosch i Siemens to od jakiegoś czasu jedna firma i pralki tylko stylistyką różnią się od siebie, wnętrze to samo Mam, od ośmiu lat Bosch Maxx (na 6 kg)i tylko raz była awaria - z mojej winy Nie sprawdziłam kieszeni i jeden malutki element z rozkręconego długopisu dostał się tam, gdzie nie trzeba. Poza tym jestem maniaczką jeśli chodzi o pranie i ta pralka wszystko wytrzymuje Odpowiedz Link
iziak80 Re: Pralka co wybrać? 06.10.09, 20:18 i ja też kupiłam w zeszłym tygodniu siemensa. Wcześniej miałam polara takiego do 4 kg, więc teraz ten siemens to dla mnie cud na cuda :0 A pierze i wiruje ok. Na temat głośności się nie wypowiem, bo mamy pralnię, ale pralka oprócz takich zwykłych programów ma również ten od dziecięcych ubranek i krótki półgodzinny. Przede wszystkim patrzyłam na zużycie energii i wody i na ładowność, reszta mało mnie interesowała Odpowiedz Link
kamw1807 Vegetariana... 07.10.09, 01:01 Vegetariana, co zrobiłaś ze swoją 15-letnią staruszką? jaką miałaś>? Odpowiedz Link
gemini50 calgonit 07.10.09, 08:43 Były już wątki na ten temat. Generalnie zdecydowana większość WDPD nie używa i nawet serwisanci odradzają używanie. Dzisiejsze proszki do prania mają mnóstwo zmiękczaczy, więc po co wywalać kasę na Calgonit. Wystarczy, że np. co pół roku "wypierzesz" pralkę - tzn. nastawia się pustą pralkę na max. temperaturę (zazwyczaj 90st), wybiera się najdłuższy czas prania, wlewa się 1-2 butle octu (można też użyć sodę i kw. cytrynowy) i włącza się pranie. Pralka zostanie w ten sposób odkamieniona i odkażona (odkażanie w przypadku octu). Jest to bardzo bezpieczny zabieg. Późniejsze pranie nie śmierdzi octem Myślę, że nawet teraz, przed pierwszym praniem możesz zrobić to, co opisałam wyżej. Wyczyścisz ją ze wszystkich fabrycznych pozostałości. Powodzenia Odpowiedz Link
gemini50 Re: Pralka co wybrać? 07.10.09, 08:45 A tu kilka wątków do poczytania: forum.gazeta.pl/forum/w,49213,86902423,,Czy_dodajecie_do_pralek_odkamieniacze_.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,49213,89296044,,Zaplesniala_pralka_czy_wymienic_.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,49213,90077467,,Smierdzaca_sprawa.html?v=2 Odpowiedz Link
vegetariana Re: Pralka co wybrać? 07.10.09, 09:16 Pralka pierze superowo zanim wróciłam do domu moje dziecko zrobiło pranie stulecia czyli w programie super szybkim 15 minutowym wyprał 3 bluzy i 5 ręczników oczywiście hmmmmm każdą rzecz osobno Potem z obłędem w oczach zażądał prania delikatnego i do tego celu upatrzył sobie firanki Udało mi się po długiej gadaninie przekonać go, że prałam je dwa tygodnie temu, co prawda nadal chciał je odświeżyć ale przeszło mu. Dzięki Ci Panie za to! Ponieważ kocyk tez juz pakował do bębna. Pralka chodzi cicho i naprawdę ma duży bęben Sprawdziłam paskiem i wodę mam miękką, więc rezygnuję z calgonitu. A mojego polarka starego zabrali panowie, którzy przywieźli mi nową pralkę. Teraz jeszcze czeka mnie zakup odkurzacza ale to już inna bajka Odpowiedz Link
johana75 Re: Pralka co wybrać? 07.10.09, 15:44 Ja niedawno kupiłam siemensa www.ceneo.pl/1655461 Ze wzgl. na to że nic większego nie mieści mi się pod blat w łazience mam wersję slim. Na razie jestem zadowolona, pierze super i jest cicha.Poprzednio miałam siemensa ładowanego z góry który pierze u mojej kolezanki dalej ;0...ma już jakies 15l. nigdy nie stosowałam odkamieniaczy, ale niemieckie środki do prania i kamienia nie ma Odpowiedz Link
lili-2008 Re: Pralka co wybrać? 15.10.09, 12:25 Witam Was Drogie Koleżanki Przymierzam się w tym m-cu do 2 ważnych zakupów - pralka i zmywarka. Przeczytałam w tym wątku, że dobre są pralki Bosch. Poszukałam informacji o nich i jestem zainteresowana modelem Maxx7. Jedną z funkcji pralki, na jakiej mi zależy to opóźniony start i ta akurat tą funkcję posiada. Nie ukrywam, że szukam czegoś co nie kosztuje majątek Czy któraś z Was ma akurat ten model i jest w stanie ocenić go w skali od 1 do 5? Drugie moje pytanie dotyczy zmywarki. Chcę kupić zmywarkę o szerokości 60 cm, będzie zabudowana szafką z Ikei, więc kolor nie ma znaczenia. Najlepiej jakby kosztowała ok. 1000 zł Niestety fundusze mamy mocno ograniczone. Czy możecie coś polecić? Będę bardzo, bardzo wdzięczna! Mam już taki mętlik w głowie Odpowiedz Link