Dodaj do ulubionych

Roomba - proszę o opinie

05.01.10, 21:02
Przymierzamy się z mężem do kupna Roomby. Przeczytaliśmy sporo opinii (głównie
ze Stanów) i są zaskakująco pozytywne. Ja na początku dosyć sceptycznie
podchodziłam do całego konceptu 'robota odkurzającego' ale zaczynam się
przekonywać. Mieszkanie mamy duże, w domu pełzające dziecko i gubiący sierść 2
razy do roku pies, także jeśli coś odkurzy za mnie to ja jestem 100% za wink
Czy zdaniem użytkowniczek Roomby wyeliminowuje ona zwykły odkurzacz? Dodam, że
mamy już małego Dysona na akumulator, jeśli potrzebujemy na szybko coś odkurzyć.
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: Roomba - proszę o opinie 05.01.10, 21:19
      Sporo już było opinii na ten temat - wrzuciłaś hasło roomba w wyszukiwarkę? Bo
      sama chyba z dwa wątki pamiętam, bo na pewno w nich pisałam wink

U nas na pewno nie zastępuje całkowicie odkurzacza, ale już nie wyobrażam sobie
      bez niej życia smile
    • princesswhitewolf Re: Roomba - proszę o opinie 05.01.10, 22:46
      Roombe mialam i na eBay sprzedalam to dziadostwo. A mialam toto model z roku 2004.

Romba nie byla odkurzaczem, nie ma ssania tylko rodzajem "Kaśki" czyli jest tam szczotka obrotowa jaka porusza sie obrotowo i zmiata smieci do srodka. W rezultacie czasami "wyrzyga" ( wybaczcie zwrot) oraz sie zatka i malo dokladnie zzera.

Roomba nadaje sie moze do wielkich pokoi bez mebli bo u nas to co chwile natykala sie na jakis stolik czy krzeslo i musiala zmienic tor biegu i oczywiscie wiele pomijala przez to. Poza tym trzeba nakupic takich klockow dzieki jakim Roomba nie przekracza pewnych granic np otworu w drzwiach itd.

Glowna wada: brak ssania
      • mabel20 Re: Roomba - proszę o opinie 06.01.10, 06:50
        Nie żartuj smile

Roombę trzeba czyścić, regularnie. Trzeba wyrzucać śmieci z pojemniczka i
        czyścić szczotki. Jeśli jeśli się tego nie robi, to występują takie efekty, jak
        opisujesz, czyli "rzyganie", zapychanie się. My swoją czyścimy co tydzień. Jest
        z tym chwila zachodu, ale to jednak wymaga zdecydowanie dużo mniej czasu i
        wysiłku, niż odkurzanie tradycyjnym odkurzaczem.

Albo może trafił Ci się jakiś felerny egzemplarz?

Wirtualne ściany/latarnie (te "klocki") często są w komplecie z roombą. Przy
        mojej były 2 i to zupełnie nam wystarcza - używamy tak naprawdę jednej, no ale
        my mamy stosunkowo niewielką powierzchnię do sprzątania.
        • princesswhitewolf Re: Roomba - proszę o opinie 06.01.10, 10:20
          nie mabel, nie byl to felerny egzemplarz ale jeden z najwczesniejszych modeli na rynku w 2004.
          Ja bym chciala taka rombe bez szczotek jakie trzeba czyscic, ale taka co by ssala.... eh TO byloby cos!
      • orzanna Re: Roomba - proszę o opinie 01.04.10, 13:20
        Tragedia!!! Strasznie awaryjna, za takie pieniądze to skandal! I w dodatku nie
        wszystkie czasci sa na gwarancji i trzeba placic. Za taka cene jakosc jest
        gorzej niz zla! A obsluga klienta-TRAGICZNA! Nie dajcie sie nabrac!
        • dlf_importer_t Re: Roomba - proszę o opinie 14.04.10, 21:23
          Szanowna "orzanna",
          Bardzo mało szczegółów zawartych w Pani poście sprawia, że jest nam
          trudno udzielić rzeczowej odpowiedzi i pomocy. Zachęcamy więc do
          kontaktu z nami na adres reklamacje@dlf.pl z podaniem Pani danych
          oraz numeru urządzenia co pozwoli nam przyjrzeć się bliżej opisanej
          przez Panią sytuacji.
          W tej chwili możemy jedynie zauważyć, że gwarancja przekazywana
          klientowi w dniu zakupu wskazuje jakie są jej warunki i co w jej
          ramach podlega bezpłatnej wymianie. Nie obejmuje ona części
          eksploatacyjnych np. szczotek czy filtrów. Spowodowane jest to tym,
          że długość działania i wytrzymałość tych części zależy od sposobu
          ich użytkowania i warunków w jakich są eksploatowane, na co nie mamy
          wpływu.
          Nie wiemy również, czy zakup był dokonany w naszej firmie czy u
          jednego z naszych dystrybutorów. Pragniemy jednak zauważyć, że
          współpracujemy z kilkunastoma niezależnymi firmami i
          przedsiębiorcami, którzy samodzielnie zatrudniają i szkolą swoich
          pracowników i współpracowników.
    • flamenca Re: Roomba - proszę o opinie 05.01.10, 23:19
      yaga7 - masz rację - sporo tutaj wątków o Roombie. Jakoś nie przypuszczałam, że
      ten temat był już wcześniej poruszany. Mam nadzieję, że Twoja Roomba jeszcze
      długo będzie Ci służyć wink

princesswhitewolf - to jedna z niewielu negatywnych opinii... U mnie brak
      dywanów i jeśli Roomba będzie codziennie odkurzać + będę po każdym użyciu
      czyścić szczoteczki, to powinno się systematycznie sprzątać i nie zatykać -
      przynajmniej mam taką nadzieję!
      • princesswhitewolf Re: Roomba - proszę o opinie 05.01.10, 23:37
        moze od 2004 Roomba sie poprawila.
        Sama idea jest swietna ale ja wolalabym aby ssala jak normalny odkurzacz a nie tylko byla obracajaca sie szczotka. My w domku smiecimy!
    • mabel20 Re: Roomba - proszę o opinie 06.01.10, 08:09
      Kocham kocham kocham moją roombę!!! No dobra, trochę się rozpędziłam.

Sprząta zazwyczaj wtedy, gdy jesteśmy w pracy. Jeśli rano się okazuje, że jest
      za duży bałagan (np. zabawki w każdym możliwym miejscu) i nie mamy czasu lub
      ochoty posprzątać, to przestawiamy ją na wieczór. Czasem jest też potrzeba, żeby
      połaziła w weekend. Wtedy ja sobie spokojnie gotuję, a ona sprząta... Albo
      jedziemy sobie do parku, a ona sprząta.

Oczywiście to, co zbiera, nie dematerializuje się się w niej, tylko zbiera w
      pojemniczku, na szczotkach i na filtrze. I te śmieci trzeba wyrzucać, a szczotki
      czyścić. Trochę upierdliwe, ale to naprawdę dużo mniej zachodu niż bieganie z
      odkurzaczem. Przy czym wiadomo - łatwo się rozleniwić i narzekać nawet na to, że
      roombę trzeba czyścić. Ja mam długie włosy, więc sporo się tego zbiera - raz na
      tydzień trzeba wyczyścić, bo jak nie, to albo chodzi po mieszkaniu i przenosi
      tylko śmieci w inne miejsca, albo po prostu się blokuje i mówi "Proszę wyjmij i
      wyczyść szczotki Roomby!". Zatem jeśli ktoś oczekuje, że mając roombę będzie
      mógł śmiecić do woli i nie przejmować się sprzątaniem wcale, to się zawiedzie,
      bo roomba to jednak nie krasnoludki. To tylko urządzenie - z małym pojemniczkiem
      i małymi szczotkami.

Zdarza jej się gdzieś zablokować np. między łóżkiem a regałem. Albo wejść do
      spiżarki, zamknąć drzwi i nie móc wyjść.

Zanim ją kupiliśmy, to myśleliśmy, że to będzie tak: włączy się, będzie
      sprzątać, a gdy jej będzie brakować prądu, to wróci do bazy, podładuje się i
      dokończy sprzątanie. A to nie jest aż tak pięknie, a przynajmniej nie w modelu,
      który mamy - jeśli jej brakuje prądu, to owszem, wraca do bazy, ale potem już
      nie kończy sprzątania "z własnej inicjatywy".

Zwykły odkurzacz stoi w kącie zapomniany. Zdarza mi się go używać w jakichś
      sytuacjach awaryjnych - np. roomba akurat odkurza w łazience, a w kuchni rozbił
      się talerz. Albo - roomba wymaga czyszczenia, a w kuchni rozbił się talerz i
      szybciej będzie machnąć kilka razy odkurzaczem niż czyścić roombę (przy moich
      włosach to ok. 5-10 min).

Mam dywany i podłogi - jedno i drugie sprząta dobrze (pod warunkiem, że jest w
      miarę czysta). Ale to nie jest tak, że nie przeoczy absolutnie żadnego pyłku.

Podsumowując - ma kilka wad, ale i tak ją uwielbiam. I mam w planie kupić jej
      scoobę do towarzystwa, gdy będę miała więcej podłóg smile.
      • flamenca Re: Roomba - proszę o opinie 06.01.10, 08:57
        Dzięki mabel20 za tak wyczerpującą opinię smile
        A możesz jeszcze napisać jaki masz model, gdzie i kiedy go kupiłaś i ile kosztował?
        My w tej chwili zastanawiamy się nad dwoma wariantami:
        1. Roomba 555 w Polsce (Pixmania) za 1630zł z dostawą
        [2 lata gwarancji, ale brak dodatkowych akcesoriów]
        2. Roomba 562 Pet w UK za 370 funtow - w sumie z dostawą wychodzi jakieś 1800zł
        [wyższy model, rok gwarancji, extra szczotki, filtry itp.]
        • mabel20 Re: Roomba - proszę o opinie 06.01.10, 11:08
          Mam taką:
          www.google.com/products?q=roomba+560&aq=f
          kupiona chyba rok temu chyba na www.buy.com chyba za za $250. Nadal mniej
          więcej tyle kosztuje: $250-$300. Widzę, że wygląda bardzo podobnie jak
          wymieniona przez Ciebie 555, tylko że miała trochę inny zestaw akcesoriów.

Przy mojej były 2 wirtualne ściany. Można ją zaprogramować na sprzątanie o
          określonej godzinie. Na przykład w poniedziałek o 12tej, we wtorek o 13tej, w
          środę o 10tej itd.

Wybraliśmy po prostu model najbardziej popularny, najlepiej się sprzedający (w
          Stanach).
          • flamenca Re: Roomba - proszę o opinie 06.01.10, 15:52
            Kurcze, jednak w Stanach jest duuuużo taniej. Tylko co z gwarancją... Hmm, chyba
            poproszę 'ciocię z Ameryki' żeby nam kupiła i przesłała w paczce...
            Musimy to jeszcze przemyśleć w każdym razie dzięki za wszystkie rady smile
            • mabel20 Re: Roomba - proszę o opinie 06.01.10, 18:59
              Jeśli kupisz w Stanach, to trzeba będzie coś tam przerobić, żeby działało w
              Polsce (jak zwykle chodzi o różnicę w napięciu prądu). Ale to podobno jest łatwe
              i niewiele kosztuje.

I pewnie lepiej, żeby 'ciocia z Ameryki' przywiozła, zamiast przesyłać, bo
              pracownikom poczty, a może nawet urzędów celnych, też się podobają takie gadżety.

Widziałam też takie roomby na Allegro w rozsądnych cenach (niewiele ponad 1000 zł).
              • absurdello Jest tylko ten problem, że lokalny serwis nie 07.01.10, 11:46
                trawi urządzeń kupionych za granicą (wg nich nielegalnie) i odmiawia
                współpracy. Do póki to się nie zmieni, to proponuję pozostać przy
                standardowych: odkurzaczu, szczotce, zmiotce i mopie. Wychodzi dużo
                taniej, efekt sprzątania jest dużo lepszy (człowiek jednak widzi co
                robi i jaki jest efekt a nie działa na ślepo jak te robotodkurzacze)
                a i poruszasz się co dla zdrowia jest dobre.

A z kupowaniem proponuję poczekać aż dopracują jakieś lepsze
                algorytmy sprzątania, bo na razie to jest bardzo drogi (jak na nasz
                rynek) gadżet dla snobów.
                • mabel20 Re: Jest tylko ten problem, że lokalny serwis nie 07.01.10, 21:44
                  Wow!

Urządzenia kupione zagranicą bywają tańsze m.in. dlatego, że zagranicą bywa
                  przyzwoita stawka podatku od towarów i usług. Lwia część ceny, którą trzeba
                  zapłacić za roombę w Polsce wynika stąd, że płaci się kosmiczny VAT. A serwisy
                  mają trochę racji. Oczywiście to nie jest tak, że nikt tego sprzętu nie naprawi
                  w razie potrzeby. Owszem, naprawi i przerobi, co trzeba, ale nie w ramach
                  gwarancji, bo gwarancja zostaje zagranicą.

I drugi aspekt ceny - bieganie z tradycyjnym odkurzaczem, szczotką, zmiotką czy
                  mopem wychodzi dużo taniej niż roomba pod jednym bardzo ważnym warunkiem: że
                  czas osoby sprzątającej jest odpowiednio tani. Jeśli godzina twojej pracy
                  kosztuje np. 3-5 zł, to rzeczywiście można na roombę patrzeć jak na "bardzo
                  drogi gadżet dla snobów". Czyli jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu
                  siedzenia.

Natomiast jeśli kogoś stać na kupienie tego "gadżetu dla snobów", to
                  prawdopodobnie jego czas jest odpowiednio drogi. A w tym przypadku używanie
                  takiego "gadżetu dla snobów" wychodzi dużo taniej niż machanie zmiotką i
                  szczotką, bo można lepiej wykorzystać swój cenny czas, moim zdaniem.

Rozumiem, że z własnego doświadczenia wiesz, jak słabe algorytmy sprzątania ma
                  roomba. A skoro tak i skoro to jest bardzo drogi gadżet dla snobów, to
                  znaczyłoby, że siebie chcąc nie chcąc również zaliczasz do grona snobów, tak ? smile

Powiem szczerze, że ja nie wiem, jakie algorytmy sprzątania ma roomba. Choć mam
                  ją i używam od roku, nie zaglądałam do jej oprogramowania ani nie czytałam nic
                  na ten temat. Na oko wygląda, jakby chodziła losowo, przy czym jeśli dojdzie do
                  ściany, to idzie dalej przy tej ścianie i obmiata kąt. Komunikuje się z bazą i
                  wirtualnymi ścianami, nie spada ze schodów, zwalnia przed przeszkodami, żeby w
                  nie za mocno nie uderzyć. Jej oprogramowanie chyba można nawet legalnie
                  modyfikować, ale, szczerze mówiąc, nie widzę potrzeby - moim zdaniem roomba
                  działa wystarczająco dobrze smile.
    • agang Re: Roomba - proszę o opinie 07.01.10, 19:43
      nie kupuj tego badziewia!
      mam ja ,ma mój brat i moja mama
      wszystkie trzy po kilku remontach za min.500zł i znów stoja zepsute
      za tę sume miałabym 10odkurzaczy i nie zużyła ich do końca życia!!!!!
      • agang Re: Roomba - proszę o opinie 07.01.10, 19:44
        ja mam model 2006 i moja rodzina też
        • mabel20 Re: Roomba - proszę o opinie 07.01.10, 21:47
          Czy mogłabyś dać link do "modelu 2006"? Chciałam zobaczyć, co to za model i nie
          mogłam znaleźć. Dzięki!
    • godiva1 Re: Roomba - proszę o opinie 08.01.10, 16:22
      Ja polecam - naturalnie nie sprzata tak dobrze jak czlowiek z
      odkurzaczem, naturalnie nie dociera do katow, ale generalnie 90%
      kurzu, wlosow psa, i drobnych paproszkow zmiata. W naszym domu
      jestesmy juz na trzeciej roombie (to jest prawda, ze wczesne modele
      sie lubily psuc, ale ten ktory teraz mamy dziala dobrze od ponad
      roku).
      • flamenca Re: Roomba - proszę o opinie 08.01.10, 20:27
        Dzięki za pozytywną opinię. A możesz napisać jaki masz obecnie model?
        My właśnie kupiliśmy Roombę 560 i już nie możemy się doczekać smile
    • mim288 Re: Roomba - proszę o opinie 21.04.10, 15:19
      ja polecam. Mam mieszkanie z małą ilością mebli więc roomba się nie
      klinuje. Sprząta jak jesteśmy w pracy, dokładnie. Dla mniie super
      urządzenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka