Dodaj do ulubionych

sos pomidorowy

15.09.10, 11:24
Znacie jakis fajny przepis na sosik do golabkow, najlepiej pomidorowy?
Myslalam o wykorzystaniu pomidorow z puszki, bo te sklepowe juz drogie...
Obserwuj wątek
    • misself Re: sos pomidorowy 15.09.10, 11:54
      Robię zasmażkę, którą rozprowadzam tą wodą z gołąbków.
      Potem dodaję przetarte pomidory albo koncentrat.
      I zabielam.
      • gemini50 Re: sos pomidorowy 15.09.10, 12:07
        Też tak robię.
      • anka-on-line Re: sos pomidorowy 15.09.10, 12:41
        misself napisała:

> Robię zasmażkę, którą rozprowadzam tą wodą z gołąbków.
        > Potem dodaję przetarte pomidory albo koncentrat.
        > I zabielam.
        Ja właśnie tak robię, tylko bez zabielania
      • jagoda85 Re: sos pomidorowy 15.09.10, 21:22
        Dziewczyny, ale po co wam te zasmażki i śmietany? Moim skromnym zdaniem, to tylko zmienia smak sosu, pomijam już kaloryczność.
        • misself Re: sos pomidorowy 15.09.10, 21:56
          Jadłam taki z samych pomidorów, niezabielony (zabielam mlekiem), ale nie smakuje mi.
          Z dzieciństwa pamiętam zabielony mlekiem i do takiego przywykłam.
          A co do kalorii... Gołąbki nie należą do potraw dietetycznych big_grin

BTW jadłam kiedyś w knajpie wege genialne gołąbki indyjskie. Sos był pomidorowy z rodzynkami i jakimiś przyprawami korzennymi.
    • allija Re: sos pomidorowy 15.09.10, 14:59
      wg tradycyjnych przepisów dodaje się tylko koncentrat pomidorowy i śmietanę. I ja tak robię
      • smartlive Re: sos pomidorowy 15.09.10, 15:15
        świetny koncentrat do sosów jest z Lidla-takie niebieskie pudełko
        ja go ciut rozrzedzam,dodaje czosnek,pietruszke,nie zabielam
        • agnes1704 Re: sos pomidorowy 15.09.10, 21:44
          dokładnie, ja też kupuję ten lidlowski płynny koncentrat, jak również pomidory w puszce, są rewelacyjne i niedrogie. Do sosu do spagetti, do zupy gulaszowej są rewelacyjne te pomidorki, a do klarownego sosu ten z niebieskiego kartoniku.
      • misself Re: sos pomidorowy 15.09.10, 15:16
        allija napisała:

> wg tradycyjnych przepisów dodaje się tylko koncentrat pomidorowy i śmietanę. I
        > ja tak robię

Do tej wody z gołąbków? Czy do zasmażki?
        • irenazu Re: sos pomidorowy 15.09.10, 19:37
          Ja w kubeczku ucieram koncentrat pom.-2łyżeczki,śmietanę-2 łyżki i mąkę-1 łyżkę, jak jest już bez grudek dodaję wywar z gołąbków i wlewam do gorącego wywaru.Zwykle robię sos oddzielnie i zawsze robię na odlanym wywarze z gotowania gołąbków.
        • allija Re: sos pomidorowy 15.09.10, 22:39
          nie robię zasmażki, czyli do wody. Lub może bardziej - do "sosu własnego".
          Wychodzi taki lekki sosik, jak dla mnie w tym wypadku wystarczający.
          • dobrasasiadka Re: sos pomidorowy 15.09.10, 22:51
            to ja sobie chyba dokładam pracy smile bo gotuję warzywa (cebula, marchewki, pietruszka, seler i por) w oddzielnym garnku z kostką rosołową. gdy się już dobrze pogotują to warzywa wyrzucam do śmieci (poza marchewką którą miksuję), dodaję do tego rosołu koncentrat pomidorowy , doprawiam solą i pieprzem do smaku i trochę zagęszczam mąką. Bardzo taki lubimy smile
            • irenazu Re: sos pomidorowy 16.09.10, 05:54
              No i o to chodzi.Taki lubicie,to po co ulepszać.Lepsze jest wrogiem dobregowink
              • allija Re: sos pomidorowy 17.09.10, 23:14
                ja to jestem minimalistka, jak nie trzeba to się nie wychylam, szczególnie w kuchni.
            • jagoda85 Re: sos pomidorowy 16.09.10, 21:02
              Ja to bym tych warzyw nie wyrzucała, tylko też zmiksowała, i do tego dodała pomidory.
            • gazeta_mi_placi Re: sos pomidorowy 26.09.10, 22:14
              Bu ha ha ha...
              Korzystasz z kostki rosołowej i koncentratu i uważasz,że dokładasz sobie pracy big_grin
          • misself Re: sos pomidorowy 26.09.10, 21:52
            allija napisała:

> nie robię zasmażki, czyli do wody. Lub może bardziej - do "sosu własnego".
            > Wychodzi taki lekki sosik, jak dla mnie w tym wypadku wystarczający.

I jak widać, ile osób, tyle opinii smile
            Jedni lubią z czosnkiem, inni lekki, jeszcze inni zawiesisty z miksowanymi warzywami.
            Mam nadzieję, że autorce wątku któryś przepis podszedł wink
    • anielka05 Re: sos pomidorowy 17.09.10, 13:59
      woda, ziele angielskie, lisc laurowy, bulion cielecy Knorr(kostka),plynny przecier pomidorowy z kartonika lub z butelki, troszke gotowej zasmazki w proszku, smietana, pieprz. Wszystko wg uznania.
      • misskaffee Re: sos pomidorowy 17.09.10, 20:55
        A ja robię tak: dwie puszki pomidorów, ćwierć szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz, przyprawy (ja daję bazylię i natkę pietruszki). To gotuję kilka minut a potem rozbziukuję blenderem.
        I wychodzi esencjonalny, zdrowy i smaczny sos do gołąbków smile
        • lisia312 Re: sos pomidorowy 17.09.10, 21:26
          zabielany z CZOSNKIEM!
    • mieszko02 Re: sos pomidorowy 17.09.10, 21:29
      sama nie robie gołabków, bo pewnie nie dorównaja ideałowi - gołabkom teściowejsmile ale zostałam kiedyś poczestowana u znajomych gołąbkami z sosem, w którym było dużo tartej marchewki i zadnych innych zagęszczaczy, PYCHA!
      Była to wersja kryzysowa, bo zabrakło koncentratu, tzn znajomy miał go tylko odrobinkę, stąd ta marchew, która jest buforem smaków, sama nadając słodycz. Do dzis czuje smak tego sosu, kiedys sama zrobię, a jak!
      • fantagiro30 Re: sos pomidorowy 17.09.10, 22:56
        To niekoniecznie była wersja kryzysowasmile
        Ja nigdy nie dodaję do gołąbków sosu pomidorowego, ale za to do duszenia daję mnóstwo marchewki uprzednio podsmażonej na maśle; gdy gołąbki są już uduszone robię zasmażkę: masło + mąka i zalewam nią gołąbki. Pycha smile Warunek - marchwi musi być dużo smile
        • mieszko02 Re: sos pomidorowy 19.09.10, 22:10
          o tak, dużo marchewki, i masz rację, najpierw była podsmażona! wersja kryzysowa - tak nazwał ją znajomy (nb. znakomity "kucharz"), bo zabrakło przecieru, ale wg mnie o niebo lepsza ta wesja, niż z samego przecierusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka